Meny Stäng

Sinulog festival på Malapascua i Filippinerna

Sinulog festival, eller Santo Niño Festival som den också heter, är en intensiv och färgglad festival som hålls i Cebu City, varje år i januari. Vi missade visserligen den stora festivalen, men vi fick chansen att uppleva en mindre variant på ön Malapascua.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är Sinulog festival?

Sinulog festival (Santo Niño Festival) är en årlig kulturell och religiös festival som hålls den tredje söndagen i januari i Cebu City. Mindre varianter av festivalen arrangeras också på vissa andra orter i Filippinerna.

Firandet är en del av den katolska kristendomen, och görs för att hedra Santo Niño, det vill säga Jesusbarnet. Enligt historiska berättelser utförde invånarna i Cebu liknande danser inom sin animistiska religion redan innan de kristnades, och dansen kom sedan att bli en del av den katolska traditionen.

Under festivalen kan man se ikoner av Jesusbarnet som påminner om den dopgåva som den portugisiske erövraren Ferdinand Magellan gav till Hara Humamay, Queen of Cebu, i april år 1521. Bilden, som tros vara mirakulös, är idag inrymd i Basilica Minore del Santo Niño i centrala Cebu City.

Sinulog festival på Malapascua i Filippinerna

Sinulog festival i Cebu

Sinulog festival i Cebu, som fått smeknamnet ”Filippinernas största festival”, är en färgsprakande festlighet som varje år lockar miljontals besökare. Under festivalen kan man se långa dansande festivalståg, med fantastiskt utsmyckade dansare, som går genom staden. Vi missade denna festival, eftersom den skedde strax innan vi kom till Filippinerna, men våra vänner Micke och Julia var där. Här visar vi två av deras foton.

Sinulog festival på Malapascua

Även om vi missade den stora Sinulog festival i Cebu så hade vi lite tur. Några dagar efter vi kom till ön Malapascua var det nämligen dags för Sinulog festival på Malapascua. Detta är förstås en mycket mindre variant, men det var ändå roligt att få ta del av.

På Malapascua anordnades Sinolug festival på en basketbollplan i centrum. Istället för långa tåg fick varje grupp genomföra sin dans mitt på planen, omgivna av en stor engagerad publik.

Sinulog festival på Malapascua i Filippinerna

Alla dansar till samma rytmiska musik och gör liknande steg, även om alla gör sin egen variant av dansen.

Sinulog festival på Malapascua i Filippinerna

Längst fram finns alltid en person som dansar framför de andra, samtidigt som denna person rör en ikon av Santo Niño (Jesusbarnet) framför de andra dansarna.

Sinulog festival på Malapascua i Filippinerna

I vissa fall har dansaren med Jesusbarnet också en partner, eller ett barn, med sig.

Sinulog festival på Malapascua i Filippinerna

Några grupper varierade genom att inleda med en liten teaterpjäs. Vi vet inte om vi alltid uppfattade skådespelet korrekt, men det kunde till exempel inledas med en hemskt storm, eller en tyfon, som lämnade skådespelarna utslagna på marken. När den främsta dansaren kom in med Jesubarnet vaknade alla till liv och började dansa …

WIFI.se
Skådespel

Förutom att man rycktes med av det rytmiska (och enormt repetitiva …) trummandet så var det roligt att titta på alla färggranna och vackra kläder. Trots att Sinulog festival på Malapascua förstås är enormt mycket mindre än den stora festivalen i Cebu, så var det ändå riktigt roligt att se.

Sinulog festival på Malapascua i Filippinerna
Dansare med vacker klänning
Dansgrupp

Mer att se och göra på Malapascua

Det finns förstås mycket mer att se och göra på den härliga ön Malapascua i Filippinerna. Hit kommer många för att sola och bada, njuta av lugnet, göra båtturer, snorkla och inte minst dyka.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Har du upplevt Sinulog?

Har du upplevt Sinulog festival i Cebu, eller någon annanstans i Filippinerna? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Sinulog festival

  • Plats: Cebu City (Mindre varianter hålls både inom Cebu såsom i Carmen och utanför Cebu, såsom i Tondo, Manila.
  • Tidpunkt: Den tredje söndagen i januari. (Utanför Cebu City kan tidpunkten variera något.)
  • Religiös betydelse: Sinulog är en rituell bönedans som hedrar Señor Santo Niño (Jesusbarnet).
  • Ordets betydelse: Ordet Sinulog kommer från ”sulog” som ungefär betyder ”som vattenströmrörelse”, vilket beskriver dansrörelserna framåt-bakåt.
  • Dans: Dansen består av två steg framåt och ett steg bakåt, till ljudet av trummor. Dansen kan delas in i Sinulog-bas, fri tolkning samt streetdans.
  • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev