Meny Stäng

Fina dagar vid italienska Comosjön

Gästskribent: Pernilla

På denna resa var det jag och min man som skulle utforska Comosjön. Efter lite googlande om hur vi skulle ta oss runt så fanns alternativen bil, buss- och/eller båtförbindelser. Vi bestämde oss för att använda hyrbil och båt. Detta för att min man känner mig, det blir ofta mycket jag vill hinna se eller uppleva och med bil möjliggör många stopp. Att åka båt mellan byarna visade sig vara väldigt smidigt och även möjligt att ta med bilen på båtarna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

I detta inlägg ska jag ju skriva om Comosjön och inte om att vi reste med Ryanair. Inte heller om starten på vår resa med många förseningar, löfte om övernattningshotell, personal från Ryanair som aldrig dök upp, utebliven ersättning, en hotellnatt som vaskades i Bergamo och som innebar en natt liggandes på Kastrups flygplats hårda golv i väntan på ny flygtid.

Det började inte så bra, men en fin resa blev det ändå. Det är ju lite så här det är att resa att det inte alltid blir som man planerat.

Comosjön

Comosjön är belägen i norra Italien och är den tredje största sjön efter Gardasjön och Maggioresjön. Comosjön är en av de djupaste insjöar i Europa med ett djup på 400 meter. Runt Como finns det många små söta italienska byar som jag länge velat åka till.

Det var inget enkelt val att välja vilka byar vi skulle besöka och vilka vi skulle stanna kvar lite i. Vi besökte många byar men valde till sist att bo i Varenna och Bellagio vid Comosjön, men hann även bo i Milano och avslutade en natt i Bergamo innan flyget hem.

Varenna

Varenna, var vårt första stopp, och då var jag så uppfylld av den söta byn som ligger längs vattnet och bergen runtomkring. Vi åt äntligen italiensk pasta på uteservering med rutiga röd och vita dukar och sjön och bergen som bakgrund.

Här kan man gå på Walk of lovers, som är ett promenadstråk längs vattnet. Om man vill komma upp på höjden för att se ut över sjön så kan man gå upp mot Castello De Vezio, som är en medeltidsborg som ligger högt upp, ca 30 min svettig väg ett håll.

Comosjön är även känd för sina fina villor med tillhörande prunkande trädgårdar (oftast med inträde). Vi hade planerat att gå in i någon av de populära Villa Cipressi eller Villa Monastero. Det blev inte någon av de villorna som vi hade tänkt då de var stängda för bröllop.

Ett bröllop i en ljuvlig trädgård med Comosjön och berg som kuliss måste enligt mig vara en magisk upplevelse. Vi var impulsiva och stannade till på vägen vid Villa Carlotta. Vi var både runt i trädgården och inne i Villan, vilket ingick i biljettpriset.

Bellagio

Bellagio, upplevde vi vara en av de mest populära av byarna, här var det många turister. Men vi kan också förstå varför den är så populär, det är ännu en gullig liten by med små gränder, färgglada hus och en liten huvudgata som går genom byn.

Como

Staden Como, ligger vid södra delen av Comosjön, en större stad och mer puls. Här promenerade vi mest runt och avslutade kvällen med berglinbana upp till byn Brunate, för att äta middagen med en vidunderlig utsikt.

Egentligen vet jag ju att det blir kallare när man kommer högre upp över havet. Vilket är lätt att glömma bort när solen gassar på dagen, så det blev en något sval stund vid middagen.

Bergamo

Bergamos gamla stadsdel Citta Alta är väldigt mysig att gå runt i med gamla välbevarade hus, kyrkor och de två torgen Piazza Veccia och Piazza del Duomo.

Vi var där en vecka i september, och nu undrar du kanske hur vädret var? Första dagen höst med kyla och lite duggregn, sen blev det vår med blå himmel och sol, så ljuvligt skönt i solen. De sista dagarna blev det sommar och så mycket mera njut av att vistas ute på alla härliga italienska uteserveringar.

Viva Italia! /Pernilla

Magdalena Hjortzberg och Pernilla Ekholm

Följ Magdalena och Pernilla här:

Sverige

Magdalena och Pernilla

Magdalena och Pernilla driver Travelsis.se och bor i södra Skåne. Båda är socionomer, vars största fritidsintresse är resor med familjen, men tycker också om att göra saker och att resa med vänner och föräldrar. Det de gör som förgyller deras liv vill de gärna dela med sig av för att inspirera andra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev