Meny Stäng

Semester i Sverige


Semester i Sverige? Resan går från norr till söder genom Sveriges bästa resmål. Tycker du om vacker natur, intressanta sevärdheter, spännande utflykter eller kanske mysiga campingar? Här kommer våra bästa restips inför din semester i Sverige! Är du med? Nu åker vi!

Varför semester i Sverige?

Varför semester i Sverige?

Sol, vind och vatten

Vårt vackra Sverige har det mesta under fyra årstider

Härlig natur

En dag vid kusten, plocka svamp eller fjällvandra

Slott och borgar

Coola borgar eller vackra sagoslott

Svensk mat

Husmanskost, bär, svamp, fisk och vilt

Fina städer

Stockholm, Göteborg och charmiga småstäder

RESTIPS OM NORRLAND

Pite havsbad

Pite havsbad

Pite havsbad ligger vackert vid stranden, med äventyrsbad, solterrass med artificiell sol, tivoli, dinosauriepark, bowling, äventyrsgolf, gocart samt restauranger. I Piteå arrangeras också varje år Stora Nolia-mässan, och den är definitivt värd ett besök!

Höghöjdsbana Vindelälven

Vindelälven

Naturen runt Vindelälven är grön och vacker, och här finns också gott om äventyr för den som är intresserad av det. Här kan man till exempel ägna sig åt dramatisk forsränning eller testa höghöjdsbanor med svindlande utsikt.

Vinterparken 2019

Östersund och Åre

Östersund är en trevlig stad med fina hus och mysiga gränder. Staden är kanske allra finast i inbäddad i vintervit snö. På vintern kan man också besöka Vinterparken, där man kan åka skridskor, grilla eller bara njuta av vintersolen i en solstol. Från Östersund är det heller inte så långt till Åre, där man kan åka skidor, vandra eller kanske njuta på ett härligt spa.

Bäverspaning Sverige

Idre fjäll

Idre fjäll är kanske mest känt som vinterdestination, men här är fint också på sommaren. Vid Idre fjäll kan du på sommaren vandra, paddla kanot, åka på bäversafari eller kanske ge dig ut på ridtur på häst. Det är semester i Sverige!

Furuviksparken

Furuviksparken

Furuviksparken är en riktigt fin och välskött park med bland annat apor och lemurer. Här finns också pool, äventyrsö, tivoli och höghöjdsbana, för den som vill ha lite mer äventyr. Precis intill ligger dessutom den fina Furuviks camping.

Rullsands camping

Rullsands havsbad

Rullsands havsbad och camping ligger strax söder om Gävle, och är nog en av våra favoritcampingar. Här finns en riktigt fin sandstrand (även en naturiststrand) och en liten bar/restaurang, och här har därför vi flera gånger firat midsommar.

RESTIPS OM SVEALAND

Sala silvergruva

Sala Silvergruva

Hissen i silvergruvan går 155 meter ner, och här får man en intressant guidning om gruvan och gruvarbetarnas liv. Om man vill kan man också boka sviten och bo över i gruvan över natten … skulle du våga?

Gamla stan i Västerås

Västerås

I Västerås finns en riktigt charmig gammal stadsdel med fina trähus längs med Svartån. Här finns också en trevlig hamn, där det kanske snart kommer finnas husbåtsboende, samt några minst sagt annorlunda “hotell”. I hamnen finns dessutom en trevlig ställplats för husbilar.

Engsö slott

Engsö slott, eller Ängsö slott, byggdes på 1480-talet och ligger strax utanför Västerås. På somrarna kan man se slottet invändigt, samt den berömda Engsökedjan, som Johan Sigismund Sparre vunnit i “tärningsspel med djävulen själv”.

Sigtuna

Sigtuna

Sigtuna är Sveriges äldsta, fortfarande existerande, stad och här finns därför mycket historia. Idag är det en supermysig stad vid vattnet med charmiga hus, mysiga små butiker samt trevliga caféer. Semester i Sverige när det är som bäst!

Stockholm

Stockholm

Vår huvudstad är en vacker stad, med flera fina områden som till exempel Söder, Kungsholmen och Djurgården. Stockholm är också en av världens mest museitäta städer. På sommaren är det framför allt fint att ta en båttur under stadens broar eller ut till någon skärgårdsö.

Gålö havsbad

Gålö havsbad

Vid Gålö havsbad i Haninge finns stora naturområden där man kan bada, promenera i skogen eller kanske fiska. Här finns också en stor camping med stugor, och med bra service.

Tullgarn Castle

Tullgarns slott

Tullgarns slott ligger fantastiskt vackert vid vattnet, en bit ifrån Trosa. Under sommarhalvåret arrangeras visningar och då finns också ett värdshus med restaurang som håller öppet.

Trosa

Trosa

Trosa är en supermysig stad och det är trevligt att strosa runt bland längs kanalen och titta på småbåtar samt gamla trähus. Här finns också gott om små mysiga butiker och trevliga restauranger. Om du reser med husbil finns dessutom både ställplats och camping.

Fyrvaktarbostaden Femöre

Femöre, Oxelösund

Vid Femöre i Oxelösund finns karga klippor och en hel del intressant militärhistoria. På Jogersö, som ligger i närheten, finns också ett fint havsbad och trevliga promenadstigar i skogen.

RESTIPS OM GÖTALAND

Linköping

Linköping

Vi tycker att Linköping är en trevlig stad, särskilt på våren! De flesta restaurangerna och nattklubbarna ligger längs Ågatan, där man därför kan strosa upp och ner här och titta in på olika ställen.

Smögen

Smögen

Det är mysigt att strosa omkring bland fiskebodarna och handla skaldjur i Smögen. Vi hittade bland annat fina havskräftor hos Göstas och stod med husbilen på en parkering vid vattnet. Ibland är det härligt att njuta av semester i Sverige!

Lysingsbadet

Västervik Resort, Västervik

Västervik Resort (tidigare Lysingsbadet) är en enormt stor, och väldigt fin camping utanför Västervik. Här finns allt från restauranger till gym, men också vacker natur i form av små klippöar, med broar emellan.

Göteborg

Göteborg

En helg i Göteborg är ju sällan fel! Här hittar du shopping, restauranger, kultur, uteliv, Liseberg och förstås framför allt fisk och skaldjur. Vi gillade också nattklubben Push, och senast uppskattade vi boendet på Gothia Towers.

Borgholm

Borgholm, Öland

Borgholm är en trevlig liten sommarstad på Öland där man kan strosa runt, sitta på caféer, äta glass och även titta på små och stora båtar. Semester i Sverige!

Stränder i Tylösand

Tylösand, Halmstad

Tylösand är en fin semesterort med långa sandstränder, mindre klippstränder, ett stort hotell, flera restauranger och även ett livligt nattliv om somrarna.

Kristianstad

Kristianstad, och området runt Kristianstad, bjuder på allt från slott och charmiga gårdar till härliga naturupplevelser och vällagad, närproducerad mat. Besök Ålakusten, Ivön eller bo mysigt i en “kokong”.

Åhus, Skåne

Åhus i Skåne är en härlig semesterort, som bland annat är känd för sin Absolut Vodka och för sin egen glass. Här kan man bland annat besöka Absolut Home, den lilla kyrkan, eller stros i de charmiga kvarteren.

Läs mer

Sveriges världsarv

Sveriges alla Unesco världsarv

Alla världsarv på världsarvslistan – från norr till söder

Semester i Sverige
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

1 kommentar

Skriv kommentar →

  1. Drakborgen säger:

    Att resa i Sverige är verkligen underskattat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.