Meny Stäng

Semester i Sverige


Semester i Sverige? Resan går från norr till söder genom Sveriges 25 landskap och med 3 landsdelar som Norrland, Svealand och Götaland. Tycker du om vacker natur, intressanta sevärdheter, spännande utflykter eller kanske mysiga campingar? Här kommer våra bästa restips inför din semester i Sverige! Är du med? Nu åker vi!

Varför semester i Sverige?

Varför semester i Sverige?

januari 1, 2019

Sol, vind och vatten

Vårt vackra Sverige har det mesta under fyra årstider

januari 1, 2019
januari 1, 2019

Härlig natur

En dag vid kusten, plocka svamp eller fjällvandra

januari 1, 2019
januari 1, 2019

Slott och borgar

Coola borgar eller vackra sagoslott

januari 1, 2019
januari 1, 2019

Svensk mat

Husmanskost, bär, svamp, fisk och vilt

januari 1, 2019
januari 1, 2019

Fina städer

Stockholm, Göteborg och charmiga småstäder

januari 1, 2019

RESTIPS OM NORRLAND

Semester i Sverige

Semester i Lappland

Vi har bara varit vid vindelälven med höghöjdsbana och forsränning i Lappland som vi skriver om här. Framöver kommer vi att åka mer och skriva om Lappland.

På vår “bucketlist” när vi kommer till Lappland finns Abisko nationalpark, Treriksröset bör väl ses en gång i livet, Sareks vackra natur, Ishotellet i Jukkasjärvi, Gruvorna i Kiruna, spana in norrsken, lite av Kebnekaise, besöka Rovaniemi (Finland) och hälsa på tomten. Kungsleden är ett spännande äventyr, inlandsbanan och se naturen från tåget kan vi tänka oss, samt att se och uppleva samer i Jokkmokk. Nu behöver vi bara tid att ta oss till Lappland för vi skriver inte destinationer från kontoret, det är inte ok mot dig som läser! Våra bilder och vår berättelse!

Pite havsbad

Semester i Norrbotten

Vad kan man göra i Norrbotten och vad kan man se och uppleva? Ärligt talat så vet vi inte så mycket som vi skulle vilja, och vi har bara varit i Norrbotten två gånger som vi skriver om här. Vi vill uppleva pitepalt på riktigt, känna av Kalix med den fantastiska rommen, Plocka åkerbär, äta kaffeost (kahvijuusto på meänkieli) med hjortronsylt, Uppleva midnattssol vid midsommar när du har solen uppe alla 24 timmarna.

Sveriges nordligaste domkyrka i Luleå är ett måste, Gültzauudden och se konstverk direkt i naturen, Norrbottens museum i Hermelinsparken, världens bäst bevarade kyrkstad “Gammelstads kyrkstad” med över 400 kyrkstugor med Norrlands största medeltida stenkyrka. och friluftsbyn Hägnan strax intill. Cape wild med tama älgar och renar, sex stycken fort i Boden. När vi har besökt eller upplevt dessa saker så kommer vi att skriva om det, för vi skriver inte destinationer på kontoret. Vi vill inte låtsas att vi varit på plats som vissa gör, för det är inte ok för dig som vill ha riktig information. Våra bilder och vår berättelse!

Semester i Sverige

Semester i Västerbotten

Vad kan man göra i Västerbotten och vad kan man se och uppleva? Vi har bara stannat i Skellefteå och Umeå när vi gjorde en roadtrip genom Sverige för många år sedan. När vi får tid så ska vi uppleva…

Kvarkens pärla ska vara Holmön, ta också en båttur till ön stora Fjäderägg, Vildmarksvägen som är en 500 km lång sträcka är verkar helt fantastisk. Guitars the museum, Västerbotten museum, Lycksele djurpark, Fatmomakke Kyrkstad, Ruttjebäcken, Nordanåparken, Lögdeälvsleden och drakryggen, Mårdseleforsen, Bjuröklubb och bildmuseet. Lite utanför Umeå ligger Gamla friluftsområdet, vi vill uppleva en flottfärd längs Umeälven, bo i trädtopparna eller en älgsafari. Lövångers kyrkstad ser fantastisk ut och att sedan åka till naturreservatet Björköklubb och ta en fika i fyrmästarbostaden.

Semester i Sverige

Semester i Jämtland

Vad kan man göra i Jämtland och vad kan man se och uppleva? Sveriges största skidort ligger i Åreskutan, med landets högst belägna restaurang Stormköket (1.274 möh).  Sveriges största vattenfall Tännforsen i Åre kommun, med en total fallhöjd på 37 meter varav en lodrät fallhöjd på 26 meter och en bredd på 60 meter. Här hittar du Östersund, Åre, Krokom och Strömsund.

Vi har besökt Östersund och Åre och vi vill uppleva Jamtli friluftsmuseum, inlandsbanan, Skärvångens bymejeri, Strömsunds hembygdsgård, Millest morse farm och mycket mer. Häng med!

Göra i Ångermanland

Semester i Ångermanland

Vad kan man se i Ångermanland och vad kan man se och uppleva? Det ska vi ta reda på i framtiden och då ska vi uppleva Skuleskogens nationalpark och Skuleberget, Själevads kyrka, Höga kusten bron, Nämforsen med världens största hällristningar, Ulvöns fiskeläger, Slåttdalskrevan, Prova surströmming, Skallbergsgrottorna, Paradisbadet i Örnsköldsvik, Mariebergs sågverksamhälle, Ta del av guidad tur på Härnö Gin som är världsbäst två år i rad, Härnösand bilmuseum under 100 år,

Semester i Medelpad

Vad kan man göra i Medelpad och vad kan man se och uppleva? Vi har inte varit i Medelpad som skribenter men det här ska vi göra i Medelpad när vi kommer dit. Skuleskogen nationalpark, Norra berget, Hemsö fästning, Slåttdalsskrevan, Kulturmagasinet, Himlabadet, Mannaminne, Bönhamn, Alnö gamla kyrka, Stenstan i Sundsvall. Vill du ha lite rolig läsning om fakta så hittar du det här!

Semester i Sverige

Semester i Härjedalen

Vad kan man göra i Härjedalen och vad kan man se och uppleva? Funänsdalen, Vemdalen, Flatruet, Ramundsberget, Björnrike, Fjällvandring och fjällfiske överallt i Härjedalen, Vandra i Sonfjällets nationalpark, Härjedalens fjällmuseum, Funäsdalsberget, Myskoxcentrum, den samiska parken Lopme Laante, Se världens största träbjörn i Sveg, besöka kulturcentrum med författaren Henning Mankell i Sveg, friluftsmuseum “Gammelgården” i Sveg, Linsellborrens flottningsmuseum i Lillhärdal, Älvros kyrkor,

Semester i Sverige

Semester i Hälsingland

Vad kan man göra i Hälsingland och vad kan man se och uppleva? Här har vi inte varit som skribenter och ska vi hit ska vi uppleva,  Järvsöbacken, Järvzoo, Stenegård, Ljusdalsbygdens museum, Öjeberget, Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn, stora hälsingegårdars väg, Bodagrottorna i Iggesund, Delsbo forngården, Orbaden i Vallsta, Emigrantmuseet i Alfta, Trolldalen i Vaxbo,

Rullsands camping

Semester i Gästrikland

Vad kan man göra i Gästrikland – och vad kan man se och uppleva? Vi har inte besökt Gästrikland så mycket som vi vill men vi kommer. Rullsands camping och Furuviksparken för alla åldrar. En fantastisk skärgård hittar du i Gästrikland med naturiststränder.

Det finns platser som vi inte har hunnit att besöka ännu som Sveriges fängelse museum, Gamla stadsdelen Gävle, Gävlebocken, Järnvägsmuseet, Gävle slott och vem har inte sett Dragongate längs vägen!

RESTIPS OM SVEALAND

Semester i Dalarna

Vad ska man göra i Dalarna och vad ska man se och uppleva? Kalkstensbrottet Dalhalla, Världsarvet Falu Gruva, Leksand, Mora, Falun, Borlänge, Ludvika, Siljan, Carl Larsson-gården, Zorn museum, Sveriges högsta vattenfall på Fulufjället, Orsa Grönklitt, Dalarnas museum, Leksand sommarland, Sälen, Idre och tre Nationalparker. Här finns världens kändaste träd som fortfarande lever i Fulufjällets nationalpark som heter “Old Chikko” och är från 7500 f.Kr

Semester i Sverige

Semester i Värmland

Vad kan man göra i Värmland och vad kan man se och uppleva? Vi har inte skrivit om Värmland ännu för vi har inte varit där och upptäckt. Vi har planer på 2121 och vi hoppas det går bra. Vi ska utforska Monica Z museet, Gustaf Fröding Museet för att det är intressant. Fordonsmuseet i Arvika, Wasamuseet och ta reda på allt om knäckebröd, Naturreservatet Glaskogen, Ransäters hembygdsgård och operan i Karlstad!

Här kommer roliga fakta som du kanske inte visste om Karlstad!

Semester i Uppland

Vad kan man göra i Uppland – vad kan man se och uppleva? Vi har skrivit om huvudstaden Stockholm , mysiga Solna, charmiga Sundbyberg, Gustavsberg med porslinsfabrik och Sveriges äldsta stad Sigtuna. Ostkusten Från Vaxholm, Kapellskär med ålandsbåtar, Roslagens huvudstad Norrtälje, vikingabyn norr om Norrtälje, vidare Norrut kommer Grisslehamn, Väddö, Öregrund och Gräsö, Ängskär, ända till Sikhjälma med Lignåre kulturreservat. Här hittar du också Vallonbruken i Sverige.

Vi har också flera slott och naturreservat som Drottningholms slott, Wenngarns slott, Görvälns slott, Rosersbergs slott, Skokloster, Bogesunds slott och mycket mer. Vi tar oss till destinationer och skriver, och du får information för att på bästa sätt få en fin upplevelse inför ditt besök! Vi fyller på löpande när vi har hittat nya upplevelser i Uppland.

Semester i Sverige

Semester i Västmanland

Vad kan man göra i Västmanland – vad kan man se och uppleva? Här hittar du vackra Västerås med den charmiga Kyrkbacken, Köping, kungliga slott som Strömsholm, Anundshög som är Sveriges största forntida gravhög och ännu längre ned hittar du Sala silvergruva där du kan bo väldigt långt ner. Västmanland har också bergslagen och kända Kloten så häng på! Vi har varit på platserna personligen för bästa information till dig som läsare.

Semester i Närke

Vad kan man se och göra i Närke? I lilla Närke hittar du Örebro, Askersund, Nora, Hallsberg, kumla, Laxå m.m. Bergslagsleden, Garphyttan och Tivedens nationalparker, många naturreservat, 3 vackra slott som Stjernsunds slott, Örebro slott, Boo slott, Brevens bruk, friluftsmuseum Wadköping, 58 meter höga Svampen, Nikolai kyrkan, leklandet Gustavsvik, Open art, herrgårdar med fantastisk mat och båtturer på Svartån.

I Närke hittar du också nordens första och enda kokboksmuseum som invigdes 17 mars år 2000, efter samlingar från Tore Wretmans samlingar i måltidens hus som Carl Jan Granqvist är drivkraften i idag. Följ med!

Stockholm

Semester i Stockholm

Vår huvudstad är en vacker stad, med flera fina områden som till exempel Södermalm, Kungsholmen och Djurgården. Stockholm är också en av världens mest museitäta städer. På sommaren är det framför allt fint att ta en båttur under stadens broar eller ut till någon skärgårdsö. Här hittar du det kungliga slottet, Drottningholms slott, strosa i gamla stan, Vasamuseet, stadshuset, ABBA museet, fotografiska, Skansen, Nationalmuseet, medeltidsmuseet och mycket mer. Häng med runt Stockholm!

Semester i Sverige

Semester i Södermanland

Vad kan man göra i Södermanland (Sörmland) – vad kan man se och uppleva? Landskapet Södermanland börjar vid slussen i Stockholm och resten ligger söder om Mälaren. Här hittar du också Strängnäs, Nyköping, Eskilstuna, Trosa, Gnesta och Vingåker m.m. Upptäck Parken Zoo i Eskilstuna, Gripsholms slott, Stendörren naturreservat eller Nyköpingshus i Nyköping, Tyresta nationalpark och UNESCO arvet Skogskyrkogården. Det var lite och här kommer resten!

RESTIPS OM GÖTALAND

Semester i Sverige

Semester i Dalsland

Vad kan man göra i Dalsland – och vad kan man se och uppleva? Här finns Sveriges enda Akvedukt där järnväg, bilväg möter båtväg. Dalslands kanal och omgivningar är helt galet vackert. Har du inte varit här så åk hit! Älgmuseum, och det vackra kanalmuseumet i Håverud, eller Dals långed som har Sveriges ord på “pittoreskt” och senare efter all naturupplevelser finns Gammelgårdens friluftsmuseum, som ligger på Majberget i Bengtsfors. Häng med på luff i Dalsland! Våra berättelser och våra foton!

Semester i Sverige

Semester i Östergötland

Vad kan man se och göra i Östergötland? I Östergötland finns 50 000 kända fornlämningar, Göta kanal och städer som Linköping, Norrköping och Söderköping. Här hittar du också Vreta kloster, Bergs mäktiga slusstrappa, Vadstenas enorma coola slott, pittoreska Borensborg och Motala. Glöm ej Alvastra klosterruin och rökstenen rök med världens längsta runinskrift. Häng med!

Semester i Sverige

Semester i Västergötland

Vad kan man se och göra i Västergötland? Häng med! Vättern och Vänern är vackra platser att se, Forsvik, Karlborgs fästning, Wassbacken, Töreboda, Hajtorp, Norrqvarn, Sjötorp, Varnhems kloster, Gudhems klosterruin, Ekornavallen, Läcköslott, Vänersborg, Trollhättan och Göteborg skriver vi om i Västergötland. Vi fyller på sevärdheter så fort vi har upptäckt nytt, och varit på plats personligen, inte från kontoret.

Semester i Sverige

Semester i Bohuslän

Vad kan man göra i Bohuslän – och vad kan man se och uppleva? Ännu så länge har vi bara besökt Smögen, Hamburgsund och Bohus fästning men vi är på gång under 2021 om Bästa västkusten. Vi ska uppleva och skriva om Orust och Tjörn, Carlstens fästning i Marstrand, Kosterhavets nationalpark som är det enda i Sverige i vattnet med korallrev. Här hittar du också Bräckeboa och Stångehuvud med många härliga platser. Städer som Kungälv, Lysekil, Strömstad och Uddevalla. Vi skriver inte från kontoret utan först när vi varit på plats. Vår berättelse våra foton.

Semester i Sverige
Pixabay

Semester på Gotland

Vad kan man se och göra på Gotland? Jag (Peter) gick runt Gotland när jag var 15 år med scouterna i Järfälla i Stockholm, men det finns inga minnen av vad man ska se och uppleva. Som resebloggare vet vi egentligen ingenting för vi skriver inte på kontoret som många andra, för vi vet att det inte kommer ut ärlig information. Vi ska till Gotland och skriva men vi har inte hunnit dit ännu. Just nu finns bara finurlig och rolig information om Öland som du kan läsa om. Välkommen!

Semester i Sverige

Semester på Öland

Vad kan man se och göra på Öland? Vi vet inte ännu men vi ska vara där i juni 2021 och vi återkommer med flera artiklar. Ännu så länge har vi lite kul fakta som du kanske inte visste om Öland

Semester i Sverige

Semester i Småland

Vad kan man göra i Småland – och vad kan man se och uppleva? Huskvarna, Jönköping, charmiga Gränna samt Visingsö. Västerviks kustremsa ännu så länge, och vi fyller på artiklar när vi har besökt destinationerna i Småland. Under juni månad kommer vi att besöka Växjö, Kalmar och Öland. Vi skriver från platserna personligen och du får information för bästa upplevelse inför ditt besök.

Semester i Blekinge

Vad kan man göra i Blekinge och vad kan man se och uppleva? Vi har varit i Blekinge i juni och artiklarna kommer under juni på bloggen men vi hinner inte med att skriva och uppleva nytt varje dag. Vi skriver inte destinationer på kontoret för de ska upplevas för rätt information till dig inför ditt besök.

Stränder i Tylösand

Semester i Halland

Vad kan man göra i Halland och vad kan man se och uppleva? Helena är den ena hälften av FREEDOMtravel och som är sedan barnsben är uppvuxen i Tylösand och familjen har fortfarande sommarhus längs ner mot stranden.

 Här kommer några saker som man ska ha i minne… Tylösand i Halmstad som är framröstad flera gånger med den finaste stranden i Sverige, och det är det inte för sandstranden har blåst iväg, mest gyttja nu. Världsarvet Grimeton och alla höga master, Naturum Getterön, Varbergs fästning och Hallandskulturhistoriska museum som man ska se, Halmstads stadsbibliotek, Lynga sanddyn 36 meter hög, WOW! På garnisons och luftfartmuseet i Halmstad hittar man orginalmålningar och teckningar av magasinet lintotten 91:an Karlsson, Galgberget i Halmstad, Mjellby konstmuseum hittar du Halmstadsgruppens historia, Kallbadhuset i Varberg som många har upplevt men inte vi…Ännu!

Semester i Sverige

Semester i Skåne

Vad kan man göra i Skåne och vad kan man se och uppleva? Det finns massor att göra i Skåne med städer som Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad, Landskrona, Trelleborg, Ängelholm och Ystad. Vi har gjort en hel del och fortsätter att upptäcka och skriva om vad vi varit med om, så du får ärlig information från oss som varit på plats, och vi skriver inte destinationer från kontoret!

Skåne bjuder på på Kurt Wallander i Ystads miljöer som vi också tycker är en av Sveriges vackraste städer. Från Ystad kan du ta dig över till Tyskland, Polen, Borgholm t.ex, eller så enkelt som att ta dig västerut till Falsterbo/Skanör och Sveriges vackraste sandstränder med turkost hav, och på vägen ligger Sveriges sydligaste udde Smygehuk.

Här hittar du Nordens högsta bostadshus Turning Torso i Malmö där du också kan flyga till 150 olika destinationer. Lund bjuder på en mäktig domkyrka och i östra Skåne finns Ålebodarna med Fiskeläget i Örenäs, Absolut Home museet, Nordens bäst bevarade enkelhusborg i Glimmingehus, Blåherre mölla, Ales stenar, nordens bäst bevarade citadell i Landskrona från 1500-talet och hela tre nationalparker varav en av dem är Europas minsta. Följ med på mer!

Borgholm

Borgholm, Öland

Borgholm är en trevlig liten sommarstad på Öland där man kan strosa runt, sitta på caféer, äta glass och även titta på små och stora båtar. Semester i Sverige!

Läs mer

Sveriges världsarv

Sveriges alla Unesco världsarv

Alla världsarv på världsarvslistan – från norr till söder

Semester i Sverige
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare

1 kommentar

Skriv kommentar →

  1. Drakborgen säger:

    Att resa i Sverige är verkligen underskattat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.