Meny Stäng

Semester i Sverige


Semester i Sverige? Resan går från norr till söder genom Sveriges 25 landskap och med 3 landsdelar som Norrland, Svealand och Götaland. Tycker du om vacker natur, intressanta sevärdheter, spännande utflykter eller kanske mysiga campingar? Här kommer våra bästa restips inför din semester i Sverige! Är du med? Nu åker vi!

Norrland

I Norrland ingår landskapen Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Ångermanland, Medelpad, Härjedalen, Hälsingland och Gästrikland

Semester i Sverige

Semester i Sverige – Lappland

Abisko & Sarek nationalpark

Lappland har hela sju nationalparker och Abisko med fjäll, fjällängar, forsar, Skandinaviens största fjällsjö och mytomspunna trollsjön. Sarek nationalpark med Sveriges största högfjällsområde, där samer har bott och följt renens vandringar i urminnes tider i Jokkmokk.

Semester i Sverige, foto: Davood Mousavi via Wikipedia commons

Inlandsbanan

Inlandsbanan och se naturen från tåget är en smart semester i Sverige, och du kan åka från Mora till Gällivare på två dagar enkel väg. Vilken upplevelse!

Semester i Sverige

Kungsleden

Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är otroligt känt som en av världens kändaste och bästa vandringsleder. Leden som är drygt 400 kilometer lång och besökts av vandrare från hela världen.

Semester i Sverige, foto: Hanna Gunnarsson via Wikimedia commons

LKAB:s Visitor Centre

Guidad tur under jord! Gruvan i Kiruna är världens största underjordiska järnmalmsgruva där man bryter från gruvor, en på 1250 och en på 1365 meter under jord.

Bild LKAB

Ishotellet i Jukkasjärvi

Bo på Ishotellet i Jukkasjärvi är många människors dröm och här kan du uppleva en av Sveriges mest spektakulära sevärdheter! Ishotellet grundades år 1989 och är ett hotell skapat helt och hållet av snö och is.

Mer i Lappland

 • Treriksröset som är gränsen mellan Sverige, Norge och Finland som ligger i sjön Koltajaure
 • Spana in norrsken vill väl alla minst en gång i livet
 • Uppleva lite av eller hela Kebnekaise som är Sveriges högsta berg på 2096,8 meter högt och ligger i Kiruna kommun.

Semester i Sverige – Norrbotten

Semester i Sverige- Norrbotten

Storforsen i Piteå

Storforsen och storforsens naturreservat längs Piteåälven är faktiskt Norrbottens största sevärdheter med ett fall på över 60 meter och en av Europas största forsar.

Semester i Sverige- Norrbotten

Gammelstads kyrkstad

UNESCO världsarv är Världens bäst bevarade kyrkstad “Gammelstads kyrkstad” med över 400 kyrkstugor med Norrlands största medeltida stenkyrka utanför Luleå. Ett fantastisk besök på din semester i Sverige.

Semester i Sverige
Semester i Sverige- Norrbotten

Haparanda skärgård

Haparanda skärgård nationalpark består av 652 öar där den mest besökta är Sandskär i den Norrbottniska skärgården. Orörda långgrunda stränder och rikt fågelliv i Bottenvikens skärgård.

Semester i Sverige
Semester i Sverige- Norrbotten

Stora Nolia-mässan

Stora Nolia är Sveriges största mässa i Piteå med 100 000 besökare i augusti som spenderar ca 45 miljoner kronor. Här hittar du allt från en knappnål till en lyftkran. Här åt vi riktig Pitepalt på mässan.

Semester i Sverige- Norrbotten

Piteå havsbad

Kända Piteå havsbad camping för hela familjen som vi besökte med tonåringar 2010 och här finns artificiell sol 365 dagar om året, äventyrsbad, kupolbiograf, bowling, äventyrsgolf, lekland, dinosaurieland, gocart, spelhall, tivoli, höghöjdsbana och vattenskidlift

Mer om Norrbotten

 • Smaka av Kalix med den fantastiska löjrommen
 • Plocka hjortron, blåbär och hallon och gör en vaniljpannacotta med extra av allt med de exotiska bären, och spar lite hjortron och ät till kaffeost (kahvijuusto på meänkieli).
 • Sveriges nordligaste domkyrka i Luleå är ett måste, liksom Norrbottens museum i Hermelinsparken.
 • Friluftsbyn Hägnan där allt var som förr strax intill Gammelstads kyrkstad är en dagsutflykt på din semester i Sverige
 • Sockenberget är Kalix kommuns högsta berg, 210 meter över havet, med grillplats, och Övermorjärv som är utsedd till en av Sveriges vackraste byar.
Semester i Sverige
När du har semester i Sverige passar du på att äta mer av svensk mat t.ex Pitepalt

Semester i Sverige – Västerbotten

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Västerbotten

VIldmarksvägen

Vildmarksvägen mellan Strömsund och Vilhelmina som är en 500 km lång natur upplevelse, med Hällingsåfallet 42 meter högt, korallgrotta som är Sveriges längsta på 2200 meter och unik samekultur längs vägen.

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Västerbotten

Nordanåområdet

Nordanåområdet med parken, Skellefteå museum och landskyrkan samt Bonnstan med 116 kyrkstugor från 1830 alldeles intill.

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Västerbotten

Lycksele djurpark

Sveriges nordligaste djurpark med nöjespark för hela familjen. Här hittar du alla djur från norra Sverige

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Västerbotten

Fatmomakke kyrkstad

Kulturreservatet Fatmomakke kyrkstad ligger i Vilhelmina kommun. Fatmomakke har använts som kyrkplats av samer och nybyggare sedan 1700-talets slut.

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Västerbotten

Västerbottens museum

Västerbottens museum på Gammliaområdet i Umeå är länsmuseum med ansvar för Västerbottens läns kulturhistoria. Friluftsmuseum med samevisten med över 100 000 besökare/år

Semester i Sverige

Mer om Västerbotten

 • Kvarkens pärla är Holmön som du tar avgiftsfri färja till, eller en båttur till ön ”stora Fjäderägg” precis bredvid nordöst om Holmön där du också kan sova över.
 • Guitars the museum utanför Umeå är ett annorlunda och kul stopp för hela familjen. Passa på och se bildmuseum på ditt besök i Umeå.
 • Bada i Ruttjebäcken som är ett naturligt format fjällbad med små pooler, vattenfall och små skrevor att bada i för hela familjen
 • Lögdeälvsleden och ”Himlastegen” med de drygt 100 trappstegen som tar dig upp på drakryggen cirka 90 km lång och mycket vacker vandringsled i Nordmalings kommun.
 • Prova en flottfärd längs Umeälven 1-8 dagar, bo i tält på stranden eller i trädtopparna, bada och upplev vind och natur.
Semester i Sverige
Älgsafari kan vara häftig för hela familjen under er semester i Sverige

Semester i Sverige – Jämtland

Semester i Sverige – Jämtland

Åre

Sveriges största skidort ligger i Åreskutan, med landets högst belägna restaurang Stormköket (1.274 möh). I Åre kan du uppleva vinter VM i slalom som vi gjorde. 

Göra i Sverige
Semester i Sverige – Jämtland

Tännforsen

Sveriges största vattenfall Tännforsen i Åre kommun, med en total fallhöjd på 37 meter varav en lodrät fallhöjd på 26 meter och en bredd på 60 meter är väldigt imponerande och en härlig utflykt på din semester i Sverige.  

Göra i Sverige
Semester i Sverige – Jämtland

Östersund

På vårt besök kollade vi in Stortorget, gamla kyrkan, vackra mittuniversitetet och pampiga rådhuset från 1912. I vinterparken finns en mysig restaurang som heter badhusparken café, eller grilla kobulle själv över öppen eld i parken.

Göra i Sverige
Semester i Sverige – Jämtland

Copperhill mountain Lodge

Copperhill Mountain Lodge är en av nordens största träbyggnader och ligger på ett berg 730 meter över havet högst upp i Åre. Hotellet på 19 000 kvadratmeter rymmer 112 hotellrum med första klassens spa! En upplevelse!

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Jämtland

Jamtli museum

Jamtli konst och friluftsmuseum när det var som förr är alltid intressant. konst och fasta utställningar med samisk fotokonst och för den som fascineras av vikingatiden – Jamtlis klenod, de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna.

Göra i Sverige

Mer om Jämtland

 • Skärvångens bymejeri där kan du hitta ostar som inte går att finna i en vanlig butik. Förutom ett 25 tal ostsorter så finns här en hel del mathantverk av olika slag.
 • Strömsunds hembygdsgård är ett friluftsmuseum, centralt och vackert beläget vid Vattudalens strand i Strömsund.
 • Jämtlandstriangeln är en av den mest klassiska vandringslederna i Jämtland som går mellan de tre fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Här hittar du också naturreservatet Bjurälven som har Sveriges längsta undervattensgrotta som är på över 1,5 kilometer.
 • Hällingsåfallet som är Sveriges 4 högsta vattenfall med sina 42 meter forsar ner i Sveriges största kanjon som finns i Strömsund
 • Fettjeåfallet är ett vattenfall strax väster om Klövsjö i Fettjeån, Jämtland. Fallhöjden är omkring 60 meter och därmed näst högst i landet.
Göra i Sverige

Semester i Sverige – Ångermanland

Semester i Sverige – Ångermanland

Högakustenbron

Högakustenbron som är 1800 meter lång med bropelare som är 180 meter höga ovan vattenytan som är Sveriges högsta byggnadsverk. Spannet är Skandinaviens längsta, Europas tredje längsta och världens elfte längsta. 

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Ångermanland

Skuleberget

Skuleskogens nationalpark med Skuleberget med världens högsta kustlinje på 286 meter ö.h. Ingen annanstans är Bottenhavet så djupt och öarna så höga som längs Höga Kusten. Den 19:e Nationalparken ingår i Höga Kustens mäktiga landskap där slåttdalsskrevan och slottdalsberget ingår som är ett UNESCO världsarv.

Semester i Sverige - Ångermanland
Semester i Sverige – Ångermanland

Härnö Gin

Ta del av guidad tur på Härnö Gin som är världsbäst två år i rad, som ligger i byn Dala lite utanför Härnösand när du är på semester i Sverige

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Ångermanland

Nämforsen

Nämforsen i Näsåker utanför Sollefteå är en av Europas största hällristningsplatser med ca 2600 hällristningar från ca 4 000–1 800 f.Kr. Ta dig en heldag med hela familjen och glöm inte Nämforsens hällristningsmuseum

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Ångermanland

Fiskeläge Ulvön

Sandvikens fiskeläge på Ulvöns norra udde som är ett av Sveriges bäst bevarade fiskelägen, med anor från 1600-talet. Fiskelägret Ulvöhamn är mest känt för surströmmingstillverkning

Semester i Sverige

Mer om Ångermanland

 • Själevads kyrka som utsetts flera gånger som Sveriges vackraste kyrka från 1880 som ska ses i Örnsköldsvik på din semester i Sverige
 • Utanför Höga Kusten ligger Ulvödjupet på 293 meter som är bottenhavets djupaste punkt
 • Skallbergsgrottan utanför Gideå i Ångermanland som är en av Sveriges längsta urbergsgrottor med 230 meter långt grottsystem.
 • Paradisbadet i Örnsköldsvik med spa, sandstrand, upplevelse och rutchkana för hela familjen
 • Mariebergs sågverksamhälle som stod färdigt 1862 vid Kramfors vid Ångermanälven som idag är ett kulturreservat och är värt ett besök
 • Hemsö fästning på guidad tur runt 5000 km inne i berget där militären hade sitt försvar är en rolig upplevelse
 • Mannaminne är en slags levande by med över 50 byggnader med jordbruksmuseum, konstmuseer, kinapaviljong, tunnelbane- och spårvagnar, hus från Ungern, Estland och Norge, ett kustmuseum, en stavkyrka, den gigantiska handsnidade jordgloben i ett eget hus, dragspelsmuseum, teknikhus med massor av fordon, ett drakenflygplan, ett kafferosteri, en bogserbåt och mycket mer i Kramfors i Nordingrå där även fiskelägret bönhamn ligger 
Göra i Sverige
Ta en tur i vackra skärgården med höga kusten båtarna

Semester i Sverige – Medelpad

Semester i Sverige – Medelpad

Sundsvall

Stenstan är Sundsvall centrum från 1621 som byggdes om 1888 i sten efter många bränder. Upplev kulturstaden och gå en spännande takvandring

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Medelpad

Smackgrundet

Smackgrundet är ett officiellt nakenbad i Indalsälvens utlopp med flera kilometer lång sandstrand och långgrunt i Timrå

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Medelpad

Fiskelägret Spikarna

Fiskeläget Spikarna med pittoreska fiskestugor, lotsstation, sjöbodar, kapell och kafé som ligger runt lilla ön Skorven på Alnö

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Medelpad

Norra berget

Friluftmuseet Norra berget med vackra gamla hus och miljöer från förr som skansen, är en perfekt dag för hela familjen i Sundsvall på din semester i Sverige

Semester i Sverige
Semester i Sverige – Medelpad

Alnö havsbad

Alnö havsbad och Tranviken med långa sandstränder för en heldag med sol och bad på din semester i Sverige

Semester i Sverige

Mer om Medelpad

 • Vikbron i Fränsta i Ånge kommun finns Sveriges längsta träbro från 1888 som är 133 meter lång. Selfie dags!
 • Logdo bruk i Timrå är ett före detta järnbruk från 1700-talet, med gamla husen, vackra herrgården och kyrkan
 • Är du shoppingsugen så finns Birsta City utanför Sundsvall med allt man kan tänka sig och drömma om.
 • Merlo slott eller ”villa Merlo” som det också kallas från 1885 är ett vackert sagoslott i Timrå som har några guidade turer på sommaren och den fantastiska parken är öppen för dig på din semester i Sverige.
 • Kulturmagasinet ligger mitt i Sundsvalls centrum och är det största besöksmålet och fullt med aktiviteter för stora och små, samt Sundsvalls museum
 • Himlabadet är det populära äventyrsbadet i Sundsvall med klätterväggar, bubbelpooler, vattenpist och mycket mer
 • Alnö gamla kyrka från 1100-talet är en vacker kyrka med vackra träsniderier inuti. Det går också bra med guidad tur för att ta del av historien från kyrkan och Alnön.
Semester i Sverige

Semester i Sverige – Härjedalen

Semester i Sverige
 • Funänsdalen och Funäsdalsberget
 • Vemdalen
 • Flatruet
 • Ramundsberget
 • Björnrike
 • Fjällvandring och fjällfiske överallt i Härjedalen
 • Vandra i Sonfjällets nationalpark som ibland stavat Sånfjället, är ett fjällmassiv och en nationalpark i Härjedalen
 • Härjedalens fjällmuseum
 • Myskoxcentrum
 • Den samiska parken Lopme Laante
 • Se världens största träbjörn i Sveg
 • Besöka kulturcentrum med författaren Henning Mankell i Sveg,
 • Friluftsmuseum “Gammelgården” i Sveg
 • Linsellborrens flottningsmuseum i Lillhärdal
 • Älvros kyrkor.
Göra i Sverige

Semester i Sverige – Hälsingland

Semester i Sverige
 •  Järvsöbacken
 • Järvzoo
 • Uppleva Hamra nationalpark i Ljusdals
 • Stenegård
 • Ljusdalsbygdens museum
 • Öjeberget
 • Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn
 • Stora hälsingegårdars väg
 • Bodagrottorna i Iggesund
 • Delsbo forngården
 • Orbaden i Vallsta
 • Emigrantmuseet i Alfta
 • Trolldalen i Vaxbo.

Semester i Sverige – Gästrikland

Rullsands camping
 • Rullsands camping
 • Furuviksparken för alla åldrar
 • En fantastisk skärgård hittar du i Gästrikland med naturiststränder
 • Sveriges fängelse museum
 • Gamla stadsdelen Gävle
 • Gävlebocken
 • Järnvägsmuseet
 • Gävle slott
 • Dragongate längs vägen

Svealand

I Svealand ingår landskapen, Dalarna, Värmland, Uppland, Västmanland, Närke och Södermanland

Semester i Sverige – Dalarna

 • Kalkstensbrottet Dalhalla
 • Världsarvet Falu Gruva
 • Leksand, Mora, Falun
 • Borlänge
 • Ludvika
 • Siljan
 • Carl Larsson-gården
 • Zorn museum
 • Sveriges högsta vattenfall Njupeskär på Fulufjället med hela 93 meter högt och med 70 meter fritt fall.
 • Orsa Grönklitt
 • Dalarnas museum
 • Leksand sommarland
 • Sälen
 • Idre
 • Njuta av hela tre Nationalparker som Tofsingdalens nationalpark i Älvdalen, Fulufjället nationalpark i Älvdalen och Hamra nationalpark i Ljusdal
 • Här finns världens kändaste träd som fortfarande lever i Fulufjällets nationalpark som heter ”Old Chikko” och är från 7500 f.Kr

Semester i Sverige – Värmland

Semester i Sverige
 • Monica Z museet
 • Gustaf Fröding Museet
 • Fordonsmuseet i Arvika
 • Wasamuseet och ta reda på allt om knäckebröd
 • Naturreservatet Glaskogen
 • Ransäters hembygdsgård
 • Operan i Karlstad

Semester i Sverige – Uppland

 • Huvudstaden Stockholm
 • Solna stad
 • Charmiga Sundbyberg
 • Gustavsberg med porslinsfabrik
 • Sveriges äldsta stad Sigtuna
 • Skokloster slott
 • Vaxholm
 • Kapellskär med med kryssningar mot öst
 • Roslagens huvudstad Norrtälje
 • vikingabyn norr om Norrtälje
 • Grisslehamn med ålandsfärjan
 • Väddö
 • Öregrund och Gräsö, Ängskär
 • Sikhjälma med Lignåre kulturreservat
 • Vallonbruken i Sverige
 • Upplev två Nationalparker i Uppland Ängsö nationalpark som ligger på en ö utanför Norrtälje och Färnebofjäderns nationalpark söder om Österfärnebo

Semester i Sverige – Västmanland

Semester i Sverige
 • Västerås med den charmiga Kyrkbacken
 • Köping
 • kungliga slott som Strömsholm
 • Anundshög som är Sveriges största forntida gravhög
 • Sala silvergruva där du kan bo väldigt långt ner.
 • bergslagen och kända Kloten.

Semester i Sverige – Närke

 • Bergslagsleden
 • Garphyttan
 • Tivedens nationalpark
 • 3 vackra slott som Stjernsunds slott, Örebro slott, Boo slott
 • Brevens bruk
 • Friluftsmuseum Wadköping
 • 58 meter höga Svampen
 • Nikolai kyrkan
 • Äventyrslandet Gustavsvik
 • Open art
 • Båtturer på Svartån.
 • I Närke hittar du också nordens första och enda kokboksmuseum som invigdes 17 mars år 2000, efter samlingar från Tore Wretmans samlingar i måltidens hus som Carl Jan Granqvist är drivkraften i idag.

Semester i Sverige – Stockholm

Stockholm
 • kungliga slottet
 • Drottningholms slott
 • Sevärdheter i gamla stan
 • Strosa på Djurgården
 • Upplev Hagaparken
 • Vasamuseet
 • stadshuset
 • ABBA museet
 • fotografiska
 • Skansen
 • Nationalmuseet
 • Medeltidsmuseet

Semester i Sverige – Södermanland

Semester i Sverige
 • Upptäck Parken Zoo i Eskilstuna,
 • Gripsholms slott
 • Stendörren naturreservat
 • Nyköpingshus i Nyköping
 • Tyresta nationalpark
 • UNESCO arvet Skogskyrkogården
 • Strängnäs
 • Trosa

Götaland

I Götaland ingår landskapen Dalsland, Östergötland, Västergötland, Bohuslän, Gotland, Öland, Småland, Blekinge, Halland och Skåne

Semester i Sverige – Dalsland

Semester i Sverige
 • Älgmuseum
 • Det vackra kanalmuseumet i Håverud
 • Dals långed som har Sveriges ord på att vara ”pittoreskt”
 • Gammelgårdens friluftsmuseum, som ligger på Majberget i Bengtsfors.

Semester i Sverige – Östergötland

Semester i Sverige
 • Göta kanal
 • Linköping
 • Norrköping
 • Söderköping.
 • Vreta kloster
 • Bergs mäktiga slusstrappa
 • Vadstenas enorma coola slott
 • pittoreska Borensborg
 • Motala.
 • Alvastra klosterruin
 • rökstenen rök med världens längsta runinskrift

Semester i Sverige – Västergötland

Semester i Sverige
 • Forsvik
 • Karlborgs fästning
 • Wassbacken
 • Töreboda
 • Hajtorp
 • Norrqvarn
 • Sjötorp
 • Varnhems kloster
 • Gudhems klosterruin
 • Ekornavallen
 • Läcköslott
 • Vänersborg
 • Trollhättan
 • Göteborg
 • Två fantastiska nationalparker som Tiveden Nationalpark i Tiveden och Djurö Nationalpark som ligger mitt i sjön Vänern.

Semester i Sverige – Bohuslän

Semester i Sverige
 • Smögen
 • Hamburgsund
 • Bohus fästning men vi är på gång under 2021 om Bästa västkusten
 • Orust
 • Tjörn
 • Carlstens fästning i Marstrand
 • Kosterhavets nationalpark som är det enda i Sverige i vattnet med korallrev
 • Bräckeboa
 • Stångehuvud
 • Älgafallet som är 3 högsta vattenfallet i Sverige med sina 46 meter hittar du i Bullarebygden på gränsen till Norge.
Semester i Sverige

Semester i Sverige – Gotland

Semester i Sverige
 • Visby
 • Blå lagunen
 • Sudersands och Tofta strand
 • Folhammar och gnogarsberget
 • St. Karin Cathedral ruins
 • Elingshems Ödekyrka
 • Dalhem kyrka
 • St. Maria domkyrka
 • Hall kyrka
 • Langhammar
 • Ausuddens raukfält
 • Grogarnsberget
 • Stora Karlsö
 • Jungfrun
 • Gotlands museum
 • Gotlands djurpark
 • Hoburgsgubben
 • Tomtbods fiskeläge
 • Fårö
 • Gannarve skeppssättning
 • Lummelundagrottan
 • St. Nicolai kyrkoruin
 • Gotska sandöns nationalpark

Semester i Sverige – Öland

Semester i Sverige
 • Färjestaden med djurparken
 • Nationalparken
 • Böda sand som är Sveriges största camping
 • Fyren Långe Jan
 • Fyren Långe Erik
 • 351 stycken väderkvarnar
 • Kroppkakor
 • Vikingalämningar
 • Vikingaborgar som Gråborg,
 • Solliden slott och slottspark
 • Borgholms slottsruin
 • Ölands djurpark
 • Borgholms kallbadhus
 • Karlivestenen
 • Byrums raukar
 • Blå Jungfruns nationalpark som ligger på en ö
 • Capellagården
 • Naturrum trollskogen med ånglok
 • Ölandsbron som är Sveriges längsta bro sedan 1972
 • UNESCO världsarvet i södra Öland för ”odlingslandskap” som måste upplevas. Det här ligger i området ”Stora alvaret” som utgör en femtedel av Öland.
Semester i Sverige

Semester i Sverige – Småland

Semester i Sverige
 • Huskvarna
 • Jönköping
 • Charmiga Gränna samt
 • Visingsö
 • Västerviks kustremsa
 • Växjö
 • Kalmar
 • Hela fyra nationalparker som Norra Kvill nationalpark i Vimmerby, Klippön Blå Jungfrun Nationalpark utanför Oskarshamn, Åsnen nationalpark söder om Växjö och Store Mosse nationalpark utanför Värnamo
 • Huseby bruk är ett före detta järnbruk i Alvesta kommun i Kronobergs län som innehåller det mesta som det var förr. Det här är en av Kronobergs största besöksmål med ca 150 000 besökare varje år.

Semester i Sverige – Blekinge

Semester i Sverige
 • Marinmuseum i Karlskrona som är det mest besökta i Blekinge
 • Blekinge länsmuseum
 • Ronneby brunn
 • Karlshamns kastell (världsarv),
 • Trefaldighetskyrkan på Stortorget
 • Stumholmen
 • Fredrikskyrkan
 • bastionerna Aurora och Kunghall
 • Kungsholms fort
 • Amiralitetskyrkan som är en av sveriges största träkyrkor
 • Rosenbom
 • Vämöparken
 • Drottningskärs kastell
 • Sölvesborgsbron som är Europas längsta gång och cykelbro
 • Eriksberg – nordens största safaripark
 • Repslagarbanan – Sveriges längsta träbyggnad.
 • Aspö, Tjärö, Hanö fyr
 • Fantastisk glass
 • Brendaholm stugområde
 • Dragsö med en trollskog
 • Saltö, färja till aspö där man passerar ”Godnatt fästingtorn”
 • Drottningsskärs kastell eller Sturkö och Tjurkö
 • Kungsholms fort ligger utanför Karlskrona
 • Kristianopel

Semester i Sverige – Halland

Stränder i Tylösand
 • UNESCO världsarvet Grimeton och alla höga master
 • Naturum Getterön
 • Varbergs fästning
 • Hallandskulturhistoriska museum som man ska se
 • Halmstads stadsbibliotek
 • Lynga sanddyn 36 meter hög, WOW!
 • På garnisons och luftfartmuseet i Halmstad hittar man orginalmålningar och teckningar av magasinet lintotten 91:an Karlsson
 • Galgberget i Halmstad
 • Mjellby konstmuseum hittar du Halmstadsgruppens historia
 • Kallbadhuset i Varberg

Semester i Sverige – Skåne

Semester i Sverige
 • Kurt Wallander i Ystads miljöer som du kan följa platserna i en app
 • Från Ystad kan du ta dig över till Tyskland, Polen, Borgholm och med FRS Baltic som går till från Ystad till Rügen på under 2 tim 30 min.
 • Falsterbo/Skanör och Sveriges vackraste sandstränder med turkost hav
 • Sveriges sydligaste udde Smygehuk.
 • Nordens högsta bostadshus Turning Torso i Malmö
 • Flyg till 150 olika destinationer från Malmö.
 • Domkyrkan i Lund som ligger söder om parken Lundagård från 1100-talet och med ett stort astronomiskt ur inne i kyrkan.
 • Kulturen friluftsmuseum mitt i Lund med hur det såg ut förr
 • I östra Skåne finns Ålebodarna med Fiskeläget i Örenäs
 • Absolut Home museet är helt fantastiskt
 • Nordens bäst bevarade enkelhusborg i Glimmingehus
 • Sandhammarens strand som är otroligt populär med kritvit fin strand i flera kilometer
 • Ales stenar är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning som ligger ovanför byn Kåseberga på Österlens sydkust i Skåne.
 • Apotekarhuset i Ystad från 1400-talet är ett av de äldsta ännu bebodda husen i hela Skandinavien
 • Nordens bäst bevarade citadell i Landskrona från 1500-talet
 • Tre vackra nationalparker som Stenshuvud nationalpark i Österlen, Dalby Söderskog nationalpark med lövskogslunden som är Sveriges minsta och Söderåsens nationalpark ligger öster om Helsingborg och här möter du Bokskogsklädda åsar, vattendrag i massor och dramatiska dalar
 • Ystad som är en av Sveriges vackraste städer

Läs mer

Sveriges världsarv

Sveriges alla Unesco världsarv

Alla världsarv på världsarvslistan – från norr till söder

Semester i Sverige
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare

1 kommentar

Skriv kommentar →

 1. Drakborgen säger:

  Att resa i Sverige är verkligen underskattat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.