Här hittar du våra bästa tips för dig som vill resa till Schweiz – allt från vackra alper och dramatisk natur till ost och schweizisk choklad. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Schweiz pärlor helt enkelt! Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Schweiz.

Varför resa till Schweiz?

  • Vacker natur – Schweiz är magiskt vackert med höga alper, vattenfall och ett omväxlande och dramatiskt väder.
  • Skidåkning – Det finns flera kända skidorter, som till exempel charmiga och bilfria Zermatt.
  • Vandring och mountainbike – Den vackra naturen gör sig perfekt för vandringsturer eller turer på mountainbike.
  • Ost och vin – Schweiz är känt både för raclette och ostfondue, och dessutom producerar de eget gott vin.
  • Choklad – Vem har inte hört om schweizisk choklad? På plats kan man även prova choklad från små lokala producenter.

Vädret just nu

booked.net

Schweiz pärlor – från norr till söder

Här nedanför listar vi spännande städer, intressanta sevärdheter och mysiga guldkorn från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där.

1. Rhenfallet

Rhenfallet

Rhenfallet, eller Rheinfall som det heter på tyska, är Europas näst bredaste och ligger nära Schaffhausen i norra Schweiz. Man kan beundra vattenfallet från land, ta olika båtturer eller kanske besöka borgen på berget. Om man vill kan man resa hit längs den vackra vägen Grand Tour of Switzerland. (2018)

Rhenfallet

2. Appenzell

Koparad

Appenzell

Den charmiga byn Appenzell i Appenzellerland är fylld av dekorerade hus. Här tillverkas osten appenzeller, och om man har tur kan man få se bönderna som leder sina kor genom stan. I närheten kan man besöka berget Hoher Kasten, med en roterande restaurang och dramatisk utsikt. (2018)

Appenzell

3. Luzern

Pilatusbahn

Luzern

Den vackra staden Luzern karakteriseras av fina gamla träbroar och ligger omgiven av sjöar och berg. Om man vill kan man göra den fascinerande “The Golden Tour”, vilket innebär båt till Alpbachtal, tåg till toppen av berget Pilatus, linbana ner till Krienz och därefter buss tillbaka till Luzern. (2018)

Luzern

4. Bern

Bern flod

Bern

Schweiz huvudstad Bern är en trevlig och relativt liten huvudstad som är värd ett besök. I Bern finns bland annat runt hundra fontäner, ett mycket speciellt klocktorn (Zytglogge) och en flod där man kan simma. I Bern hittar du också Albert Einsteins hus, där han bodde mellan 1903 och 1905. (2018)

Bern

5. Interlaken

Hängflygning

Interlaken

Interlaken är en av Schweiz pärlor, med vackra sjöar och dramatiska berg. Här kan man prova på hängflygning, ta båtturer på de fina sjöarna eller vandra i den härliga naturen, kanske till vattenfallet i Giessbach. Vid Brienzsjön finns också en camping med otroligt vackert läge. (2018)

Interlaken

6. Gruyere

Gruyere

Gruyere är det perfekta stället för dig som vill njuta av ost och choklad. Här finns flera ostbutiker och nästan varenda restaurang serverar raclette och ostfondue. För bästa chokladupplevelse kan du ta dig till Maison Cailler, strax utanför. I Gruyere finns dessutom det skräckfyllda Gigermuseet. (2018)

Gruyere

7. Vinregionen lavaux

Lavaux

Lavaux

Vinregionen Lavaux, som ligger vid Genève-sjön, är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Här odlas framför allt druvorna Chasselas, som ger ett fruktigt och fräscht vitt vin. Besök gärna vingårdar i Cully eller Epesses. I området kan man också besöka Chaplin´s world. (2018)

Lavaux

8. Geneve

Geneve Schweiz

Geneve

Genève är staden som kan kallas för City of Peace and Freedom. Här ligger bland annat Place de Nations, med Unicef, UNHCR, WHO och Röda Korset. Här kan man till exempel besöka Röda Korset-museet eller promenera runt i Gamla stan. Strax utanför hittar man också en trevlig camping. (2018)

Geneve

9. Nendaz, Valais

restips om Schweiz

Schweiz, Nendaz

Nendaz är en fransktalande kommun i kantonen Valais i södra Schweiz. Här finns vackra alper och området är känt för skidåkning på vintern. På sommaren kan man vandra, cykla mountainbike eller koppla av på härliga spa-hotell. Både här och på andra ställen i landet finns vackra tågresor. (2017)

Schweiz, Nendaz

Schweiz, Raclette

Schweiz, Raclette

10. Zermatt, Valais

Mountainbike i Zermatt

Schweiz, Zermatt

Zermatt är en charmig och bilfri ort i distriktet Visp i Valais i Schweiz. Området är känt för Schweiz högsta berg Monte Rosa och bergstoppen Matterhorn. På vintern kan man åka skidor hör, och på sommaren kan man vandra, klättra, cykla mountainbike och njuta av choklad. (2017)

Schweiz, Zermatt

Schweiz, Zermatt, Matterhorn

schweiz, choklad

Väder i Schweiz (Zurich)

Schweiz, Zurich

Bra att veta

  • Valuta? Schweizisk franc (CHF)
  • Prisläge? Dyrt (dyrare än Sverige)
  • Språk? Tyska, franska, italienska och rätoromanska (många pratar också engelska)
  • Se upp med? Eftersom Schweiz inte är med i EU bör du kolla upp med din operatör vad som gäller för användande av internet innan du ska resa till Schweiz, annars kan det bli dyrt.
  • Tänka på? På landsbygden kan livet vara relativt konservativt, medan det är mer liberalt i storstäderna.
Resa till Schweiz

Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer