Resa till Schweiz? Resan går från norr till söder genom Schweiz bästa resmål. Tycker du om medeltid, öl, vitt vin, choklad eller möjligen våfflor? Här kommer våra bästa restips om Schweiz! Är du med? Nu reser vi!

Varför resa till Schweiz?

20 januari 2019

Vacker natur

Schweiz är magiskt vackert med höga alper, vattenfall och ett omväxlande och dramatiskt väder.

20 januari 2019
20 januari 2018

Skidåkning

Det finns flera kända skidorter, som till exempel charmiga och bilfria Zermatt.

20 januari 2018
20 januari 2017

Vandring och mountainbike

Den vackra naturen gör sig perfekt för vandringsturer eller turer på mountainbike.

20 januari 2017
20 januari 2016

Ost och vin

Schweiz är känt både för raclette och ostfondue, och dessutom producerar de eget gott vin.

20 januari 2016
20 januari 2015

Choklad

Vem har inte hört om schweizisk choklad? På plats kan man även prova choklad från små lokala producenter.

20 januari 2015

1. Rhenfallet

Rhenfallet, eller Rheinfall som det heter på tyska, är Europas näst bredaste och ligger nära Schaffhausen i norra Schweiz. Man kan beundra vattenfallet från land, ta olika båtturer eller kanske besöka borgen på berget. Om man vill kan man resa hit längs den vackra vägen Grand Tour of Switzerland.

Koparad

2. Appenzell

Den charmiga byn Appenzell i Appenzellerland är fylld av dekorerade hus. Här tillverkas osten appenzeller, och om man har tur kan man få se bönderna som leder sina kor genom stan. I närheten kan man besöka berget Hoher Kasten, med en roterande restaurang och dramatisk utsikt.

Pilatusbahn

3. Luzern

Den vackra staden Luzern karakteriseras av fina gamla träbroar och ligger omgiven av sjöar och berg. Om man vill kan man göra den fascinerande ”The Golden Tour”, vilket innebär båt till
Alpnachstad, tåg till toppen av berget Pilatus, linbana ner till Krienz och därefter buss tillbaka till Luzern.

Glasriket
Bern flod

4. bern

Schweiz huvudstad Bern är en trevlig och relativt liten huvudstad som är värd ett besök. I Bern finns bland annat runt hundra fontäner, ett mycket speciellt klocktorn (Zytglogge) och en flod där man kan simma. I Bern hittar du också Albert Einsteins hus, där han bodde mellan 1903 och 1905.

Hängflygning

5. Interlaken

Interlaken är en av Schweiz pärlor, med vackra sjöar och dramatiska berg. Här kan man prova på hängflygning, ta båtturer på de fina sjöarna eller vandra i den härliga naturen, kanske till vattenfallet i Giessbach. Vid Brienzsjön finns också en camping med otroligt vackert läge.

6. GRUYÈRE

Gruyère är det perfekta stället för dig som vill njuta av ost och choklad. Här finns flera ostbutiker och nästan varenda restaurang serverar raclette och ostfondue. För bästa chokladupplevelse kan du ta dig till Maison Cailler, strax utanför. I Gruyère finns dessutom det skräckfyllda Gigermuseet.

Lavaux

7. Vinregionen Lavaux

Vinregionen Lavaux, som ligger vid Genève-sjön, är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Här odlas framför allt druvorna Chasselas, som ger ett fruktigt och fräscht vitt vin. Besök gärna vingårdar i Cully eller Epesses. I området kan man också besöka Chaplin´s world.

Geneve Schweiz

8. GENÈVE

Genève är staden som kan kallas för City of Peace and Freedom. Här ligger bland annat Place de Nations, med Unicef, UNHCR, WHO och Röda Korset. Här kan man till exempel besöka Röda Korset-museet eller promenera runt i Gamla stan. Strax utanför hittar man också en trevlig camping.

restips om Schweiz

9. Nendaz, Valais

Nendaz är en fransktalande kommun i kantonen Valais i södra Schweiz. Här finns vackra alper där man tillverkar racletteost och området är känt för skidåkning på vintern. På sommaren kan man vandra, cykla mountainbike eller koppla av på härliga spa-hotell. Både här och på andra ställen i landet finns vackra tågresor.

Schweiz

10. Verbier

Verbier är en fransktalande kommun i kantonen Valais i sydvästra Schweiz. Här finns vackra alper där man tillverkar racletteost och området är känt för skidåkning på vintern. På sommaren kan man vandra, cykla mountainbike eller koppla av på härliga spa-hotell. Jag har vandrat på otroligt vackra stigar och upp på glaciärer. Jag står högst upp på fotot.

Mountainbike i Zermatt

11. Zermatt

Zermatt är en charmig och bilfri ort i distriktet Visp i Valais i Schweiz. Området är känt för Schweiz högsta berg Monte Rosa och bergstoppen Matterhorn. På vintern kan man åka skidor hör, och på sommaren kan man vandra, klättra, cykla mountainbike och njuta av schweizisk choklad. Om du gillar natur – missa inte Zermatt under din resa till Schweiz!

Läs mer

Schweizisk choklad

Följ med till chokladfabriken!

Vi var på den berömda familjeägda Fuchs bageri i Zermatt!

Raclette i Schweiz serverad på traditionellt vis

Raclette – ost till middag?

Vi har svaren på hur man äter ost till middag!

Schweiz

Schweiziska alper – och tillverkning av raclettost

Raclette är en traditionell schweizisk ost som används till maträtten raclette, det vill säga när man äter smält ost med olika tillbehör. Vi fick åka till en gård där man tillverkar raclette, och även ostarna ”serac” och ”tomme”.

Schweiz

Mountainbike i Zermatt – Schweiz

Man behöver inte ha cyklat mountainbike förut för att göra den här turen och man behöver inte heller vara speciellt vältränad, eftersom det i stort sett bara sluttar nerför så det är för alla att cykla mountainbike i Zermatt. 

Nendaz hotell

Hur dyrt är det i Schweiz?

Vi har gnuggat knölarna och vi har en del svar!

Schweiz

Med tåg genom Schweiz

Vi tog tåget direkt på stationen i Zürich och åkte, med ett byte, hela vägen till Sion i den södra delen av landet. Det finns också ett smidigt system som heter ”Swiss Travel Pass” som man köper för olika långa tidsperioder, och som gäller för alla olika transportmedel.

Zermatt bryggeri
Peter och Helena Bergström, resemagasinet FREEDOMtravel.se

Info och fakta om Schweiz

 • Land? Schweiz och de har 26 kantoner som motsvarar län i Sverige med eget styre.
 • Huvudstad? Bern
 • Språk? Tyska, franska, italienska och rätoromanska. Många pratar också engelska.
 • Invånare? 8,5 miljoner invånare (2016)
 • Valuta? Schweizisk franc (CHF)
 • Prisläge? Dyrt (dyrare än Sverige)
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom (främst katolicism)
 • Nationalsång? Schweizerpsalm
 • Se upp med? Eftersom Schweiz inte är med i EU bör du kolla upp med din operatör vad som gäller för användande av internet innan du ska resa till Schweiz.
 • Tänka på? På landsbygden kan livet vara relativt konservativt, medan det är mer liberalt i storstäderna.

Resa till Schweiz

 • Flyg från Arlanda till Zürich eller Genève direkt och det tar ca 2 h 45 min. Till övriga delar av landet finns bra tågförbindelser.
 • Färja Göteborg-Kiel med Stena line tar 14 h 30 min. kör A81 och A7 till Zürich och det tar 9 h 25 min och det är 963 km.

Mat och dryck

 • Schweiz har 3 stycken 3-stjärniga restauranger och 18 stycken 2-stjärniga om man vill kosta på sig något gott (2018).
 • Under din resa till Schweiz kommer du till ostens mecka. Schweizare älskar ostfondue och raclette.
 • Nationalrätt är inte svårt att lista ut. Fondue med smält ost (Gruyère eller Emmental) i vitt vin som man doppar brödbitar i, serveras tillsammans med saltgurka och syltlökar. Namnet fondue kommer från franska verbet fondre och betyder smälta.
 • Schweiz har eget vitt vin sedan romartiden, som är väldigt gott. Den mest kända druvan heter chasselas. Vitt vin dricks helst till de flesta måltider men de har också väldigt god öl som Zermatt eller en spritsort som Absint.

Boende

 • Eftersom det är dyrt att bo och leva under din resa till Schweiz gäller det att leta ordentligt. Man kan verkligen hitta coola platser med enorm utsikt, men man får oftast betala för det och det är hög standard. Prova att leta på Booking.com eller på Sembo.
 • Vill du ta en roadtrip genom landet för att hålla en lägre budget har vi en sida för det också: Campingar och ställplatser i Schweiz

Video från lavaux och Chaplin world

Video från vackra Interlaken

Video från charmiga Gruyère

Video från Rehnfallet som är näst bredaste i Europa

Video från Luzern som verkligen överraskade

Video från dramatiska appenzell

Video från Bada i huvudstaden Bern

Video från världens äldsta klockspel i bern

Video om Mat och fest i Zermatt

Video om Mountainbike i Zermatt

Video från Zermatt i Schweiz

Video om att Åka tåg i Schweiz

Video om att Äta Raclette i Schweiz

Video från Nendaz och om att göra ost

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare