Meny Stäng

Sommar i Zermatt, Schweiz – 8 saker att göra

Sommar i Zermatt! När man kommer till Zermatt i Schweiz gör man det alltid med tåg. Den lilla staden i alperna är nämligen helt bilfri. Idag har vi skrivit ihop sånt som är värt att veta om ett väldigt speciellt litet ställe i Schweiz. Dessutom innehåller dagens inlägg inte mindre än två (!) filmer.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Var ligger Zermatt?

Zermatt är en ort och kommun i distriktet Visp i kantonen Valais i södra Schweiz. Det är en klassisk skid- och klättringsort i Alperna, och på sommaren med vandring och mountainbike. Berget Matterhorn delas med Italien som är 1620 meter högt.

1. Åka tåg till Zermatt

Tågsystemet i Schweiz är väl utbyggt, och som vi berättat tidigare är det smidigt att resa med allmänna kommunikationer i landet. Sträckan fram till Zermatt var ändå något alldeles extra: fantastiska vyer från tågets panoramafönster och så branta vägar att tågen måste använda ett speciellt system med kugghjul.

Sommar i Zermatt - camping
En bit utanför staden såg vi en camping – men ända fram kommer man alltså inte med husbil
Sommar i Zermatt i Schweiz
Sommar i Zermatt – härliga vidder och underbar utsikt i Schweiz

2. Upplev sommar i Zermatt – Staden utan bilar

Det är fantastiskt att få uppleva sommar i Zermatt! I den schweiziska lilla staden kan man välja på att ta sig fram till fots, på cykel, med häst eller med någon av stadens elektriska taxibilar. Vanliga bilar är (med några få undantag) helt förbjudna. Den gamla delen av staden är oerhört charmig med gamla trähus i äkta ”alpstil”.

Zermatt i Schweiz
Att husen är byggda på ”pålar” med stora stenar som avslut är för att hindra råttorna …

Den absoluta högsäsongen i den här delen av Schweiz är på vintern då staden är oerhört populär för skidåkning, men hur kan man spendera en sommar i Zermatt? Faktum är att den schweiziska lilla alpstaden kanske är allra finast på sommaren, då det är mindre trångt och då mman till exempel kan vandra eller cykla mountainbike.

Schweiz Zermatt
Det är härligt att uppleva sommar i Zermatt på något av stadens hotell

3. Vandra eller cykla mountainbike

Naturen runt Zermatt är fantastisk och bjuder på magiska naturupplevelser. Bergbanor och liftar håller öppet året runt, så det är enkelt att komma upp på bergen till alla vackra vandrings- och cykelleder. En häftig upplevelse är att ta bergbanan uppåt, och sedan cykla utför. Läs gärna mer om mountainbiking i Zermatt.

Sommar i Zermatt - mountainbike
En njutbar tur på mountainbike

4. Äta schweizisk ost

Att schweizare gillar ost är bortom alla tvivel. De två typiska schweiziska rätter som man bör prova är raclette och ostfondue. Båda rätterna inkluderar rejält med god smält ost och tillbehör som potatis och små inlagda gurkor. Läs gärna mer om schweizisk raclette.

Raclette på traditionellt vis

5. Prova Schweizisk choklad

Schweiz är känd för sin choklad, och det är inte svårt att förstå varför. Den schweiziska chokladen är ljuvlig! I Zermatt kan man till exempel besöka familjebageriet Fuchs, där man förutom choklad hittar speciella kakor och näringsrika bröd, som passar för utmaningar i bergen. Läs gärna mer om schweizisk choklad och bageriet Fuchs.

Choklad Matterhorn
Choklad formad som berget Matterhorn på bageriet Fuchs

6. Ät på restauranger i Zermatt

Vi hann prova några olika restauranger i Zermatt, och av dessa är det en som sticker ut alldeles extra. Förutom att Adler Hitta ligger fantastiskt mitt i en alpsluttning så serverar de också grym gourmetmat. Redan när vi kom vandrandes fram såg vi hur de små kycklingarna snurrades på utomhusgrillen … Vi lovar att det smakade ljuvligt!

Kyckling
Marinerad och grillad mini-kyckling med tzatziki, grönsaker och potatis

Vi besökte också restaurang Sonnmatten, där vi åt pasta och avslutade med en riktigt smarrig pannacotta.

Pannacotta på restaurang Sonnmatten
Pannacotta på restaurang Sonnmatten

7. Prova ölbryggeriet i Zermatt

Zermatt Matterhorn Brauerei sedan 2015 där de görs för hand. Det går inte att köpa öl på plats men guidade turer kan anordnas

WIFI.se
Zermatt bryggeri
Den lilla staden har ett eget ölbryggeri

8. Sov på hotell i Zermatt

Vi bodde på hotell National, som var alldeles utmärkt. Här hade vi ett rymligt dubbelrum och riktigt sköna sängar. Personalen var trevlig och vi var också nöjda med frukostbuffén.

Hotell National Zermatt
På rummet på hotell National Zermatt

Vi fick också kika på det lite mer exklusiva designhotellet Cervo, eftersom vi åt raclette på deras restaurang Ferdinand en kväll. Här är rummen riktigt coola, med en gammaldags stil men mycket moderna.

Designhotell Zermatt
Badrummet i ett av de mer exklusiva rummen på hotell Cervo – i spegeln syns Niklas från Norrskenet
Zermatt designhotell
Designhotellet Cervo

Se mer i Schweiz

Det finns fantastiskt mycket att se och göra i Schweiz. Om du har möjlighet ska du absolut ta chansen att se dig om i landet. Här är några av våra bästa tips på saker att se och göra i Schweiz, inte alltför långt ifrån Zermatt.

 • Nendaz ligger ungefär 1,5 timme från Zermatt och bjuder på vackra alper, magisk natur och tillverkning av racletteost.
 • Interlaken är ett fantastiskt område med sjöar, vacker natur och möjlighet till äventyrsupplevelser, som hängflygning.
 • Lavaux är en vinregion som ligger drygt två timmar bort, och här finns också Charlie Chaplin-museet.
Alla våra bästa tips om Schweiz. Klicka på bilden!

Fakta om Zermatt i Schweiz

 • Land? Schweiz
 • Språk? I Zermatt pratar man tyska. Andra språk i Schweiz är franska, italienska och rätoromanska. Många pratar också engelska.
 • Invånare? 5700 i Zermatt (2008)
 • Valuta? Schweizisk franc (CHF)
 • Prisläge? Dyrt (dyrare än Sverige)
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart

Resa till Zermatt

 • Flyg: Flyg från Arlanda Stockholm till Zürich eller Genève. Direktflyg tar ca 2 h 45 min. Härifrån fortsätter man med tåg.
 • Bil: Du kan till exempel ta färjan Göteborg – Kiel och sedan köra mot Zermatt. Bilresan tar drygt 12 timmar från Kiel, om man räknar ren körtid. Den allra sista biten måste man ta tåg, eftersom bilar inte är tillåtna i staden.

Denna resa var en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev