Meny Stäng

På mountainbike i Zermatt i Schweiz

Mountainbike i Zermatt i Schweiz! Vi överdriver inte när vi säger att detta är en av de mest fantastiska naturupplevelser vi varit med om, någonsin. Vi tog cyklarna på skidliftar uppför berget och åkte sedan nerför, längs en cykelled. Lagom utmanande, inte alltför jobbigt och helt makalöst vackert.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Uppför berget: Bergbana

Vi följde med på en guidad tur tillsammans med guiden Max, och turen startade med att vi fick prova ut cyklar och hjälmar i en cykelbutik i centrala Zermatt. Sedan rullade vi fram till den första bergbanan som skulle ta oss uppåt. På vintern tar bergbanan skidåkare och snowboardåkare, och på sommaren är det istället vandrare och cyklister som åker med.

Beredda att hoppa på den första bergbanan
Matterhorn
Uppe på den första höjden och med Matterhorn i bakgrunden (om än något dold i dimma)

Uppför berget: Kabinlift

Den här höjden räckte inte, så vi fortsatte uppåt med kabinlift. Jag är, som vissa kanske minns, inte det minsta förtjust i kabinliftar, men det gick bra. Kanske börjar jag vänja mig? Väl uppe fascinerades vi förstås av den fantastiska utsikten, men innan dess var det ett gäng får som fångade vår uppmärksamhet …

Kabinlift
På väg in i kabinliften
Lift Zermatt
Peter, jag och våra cyklar åkte i en kabinlift
Får Zermatt
Högst upp mötte vi dessa lirare. Någon som vet vad det är för får?

Nerför berget

Så startade då nerfarten! Vi körde längs grusade cykelvägar som sluttade nerför, ibland med bara en försiktig lutning och ibland lite brantare. Man behövde i alla fall inte trampa speciellt mycket, utan det handlade mest om att bromsa. Några gånger, när det var lite brantare, valde flera av oss att gå. Men större delen av sträckan gick utmärkt att cykla. Allra mest handlade det ändå om att titta på utsikten. Helt magiskt! Här kommer en liten bildbomb … och en film!

Cykla Zermatt
Cyklingen nerför har precis börjat …
De schweiziaska alperna
Såna här vyer åt alla håll!
Sjö Zermatt
Det var varmt – men ändå lite skönt med en tunn jacka eftersom det blåste lite
Schweiz alper
På mountainbike i Zermatt – härliga cykelvägar och härlig natur
Schweiziska alperna
Här kunde vi plötsligt skymta ena änden av Zermatt – snart nere alltså!

Mountainbike i Zermatt – för alla?

Man behöver inte ha cyklat mountainbike förut för att göra den här turen och man behöver inte heller vara speciellt vältränad, eftersom det i stort sett bara sluttar nerför. Framför allt ska man nog tycka att det verkar roligt och spännande! Vi frågade vår guide och det verkar som att alla möjliga kommer för att cykla mountainbike i Zermatt. Förra veckan hade han både en elitcyklist som tränade inför en tävling och en 60-årig kvinna som ville prova för första gången.

Har du cyklat mountainbike någon gång, och i så fall var då?

Cykling alperna
Peter under en av alla fotopauser, med ”sin” mountainbike i Zermatt
Alla våra bästa tips om Schweiz. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev