Meny Stäng

Gästblogg: Sista delen av resan, vi njuter in i det sista

Annons

Lördag och gästblogg med Elisabeth Haug

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det är svårt att greppa att resan börjar närma sig sitt slut. Vi känner oss väldig nöjda med att vi har spännande saker hela vägen fram.

Podersdorf – Warzawa

Vi åker från Österrike på morgonen och vi har fått bra rutin på att hantera kördagar. Vi gör klart nästan allt kvällen innan och gör sedan frukost som vi äter när vi är på rull. Elias tycker det är mysigt när vi väcker honom, hjälper honom ner i bilstolen och frukosten är framdukad. Han brukar lyssna på ljudbok och äta sin frukost i lugn och ro.

Gränsövergångarna, mellan Österrike-Slovakien, Slovakien-Tjeckien och Tjeckien-Polen flöt på bra, behövde inte ens stanna och visa pass. EU, så skönt. Många mil (73!) men det gick så himla bra. Ibland byter Elias och jag plats så han får komma fram och prata med pappa och jag kan läsa i lugn och ro. 🙂

Warszawa

Elisabeth Haug

Mitt i Warszawa hittade vi en camping (Camping Majawa). Det var enkelt att hitta dit och den var väldigt bra placerad om man vill upptäcka staden med cykel eller till fots. Ca 4 km till gamla stan och det mesta låg inom 5 km. Det går även bussar precis utan campingen.

Warszawa har bra kommunikationsmedel, både buss och spårvagn funkar bra.  Vi hittade en rysk restaurang som hette Babusjka, lägg inte namnet på minnet. Eller gör det för att gå förbi. 🙂

När vi letade matställen på kvällen, gick vi förbi en kyrka som det hördes körsång ifrån. Vi gick in och det var en konsert. En manskör sjöng för fullt. Elias sa: ”mamma, jag blir alldeles tårögd”. Vilken upplevelse, helt oplanerad.

Warzawa – Augstow

25 mil till Augustow, en stad väldigt nära gränsen till Litauen. Vi tänkte att eftersom det är första gången vi ska bila i Litauen så vill vi börja köra på morgonen och därför blev en lite kortare sträcka, så vi var redo att möta Litauen tidigt nästa morgon. Det var bra vägar denna sträcka.

En reflektion min kära make gjort som älskar att köra i Tyskland och gillar Autohof, är att det är ett stort lastbilsintresse i Polen. Det är många ”pimpade” lastbilar och flera truckshops (för de som älskar tingeltangel). Per hittade till och med tidningen ”Trailer” översatt till polska.

Augustow

Augustow var en positiv överraskning. Det var en trevlig ort, lite uterestauranger, ett fint litet torg och campingen var trevlig. Servicehuset var helt nytt så det var skönt att få en fräsch dusch och toalett.  Elias badade i sjön, fin strand och en bra lekpark för lite mindre barn. Lite roligt var det när Elias sa att det var JÄTTEKALLT i vattnet. Ja, om man har badat i ca 30-35 grader i 5 veckor, då är det kallt. 🙂

Augustow
Kallt i vattnet

Augustow – Kuriska näset, Litauen

När vi satt på kvällen i Augstow och planerade nästa dags rutt, såg vi att direkt utanför Klaipeda låg det en ö som till hälften tillhörde Litauen och till hälften Ryssland.  Det lät ju så spännande att det vore ju kriminellt att låta bli. Googlade lite och tog reda på lite saker om denna plats som heter Kuriska Näset. Det fanns en camping där. Resan blev lite längre eftersom det var 5 mil ute på ön.  Då var det bestämt. Kuriska näset blir nästa stopp.

Det som är värt att veta, som vi fick som en överraskning är att färjan tog ca 5 minuter och kostade 30 euro (för oss) och efter ca 5 minuters åkande kom en tull, 30 euro till. Så inom 30 minuter gick 60 euro .. . Det stod på GPSen att dessa 5 mil skulle ta ca 1,15 och det gjorde det. Vacker men dålig väg.

Kuriska näset, Nida, Litauen

Campingen låg vid staden Nida. Lite ”hejbaberiba” med platserna men annars bra. Det var gångavstånd till både centrum, de stora sanddynerna och stranden.

Kuriska näset
Kuriska näset

Det var olika typer av sanddyner lärde vi oss, denna var ”levande” och därför fick man gå där. Det var 50 meter på det högsta stället och eftersom det inte fanns någon vegetation så rörde den sig efter väder och vind. Vi tog en båttur som visade oss en fin lagun, sanddynerna och lite kul var det att nudda den ryska gränsen.

Utsikt från båten
Utsikt från båten

Vi hade ju tänkt  stanna i Klaipeda en natt men vi tullade lite på vårt sista stopp i Ventspils och valde att stanna här 2 nätter. Det var ju så fint.

Ladies only
För de som är lite blyga så fanns olika kategorier att välja på ,en för kvinnor, en för män och sen för de oblyga, en nudiststrand och en familjestrand. Ordning och reda 🙂
Strand vid camping
Stranden vid campingen. Det gick inte att se slutet på stranden. Underbar. Klart och fint vatten.
Elias
Även Elias badade även om det var 18 grader.

Resan mellan Kuriska näset och Ventspils

Vi såg fram emot denna resa eftersom det såg ut att vi skulle åka längs med kusten hela vägen. Totalt var resan ca 25 mil varav 5 mil ute på ön. Hm, möjligt att vägen gick nära havet men det såg vi inget av. Det är väldigt tät skog i Litauen kan vi nu konstatera. Lite vägarbeten senare och kylskåpsgaller fattigare var vi framme vid lunch.

Ventspils, Lettland

Resans sista stopp. På fredag (läs igår) kommer vi vara hemma i Åkersberga. Så svårt att förstå att detta kommer att bli den sista natten i ”Bella” för denna gång. Det känns inte som om vi är på väg hem. Vi är ju på nytt ställe, ska upptäcka det och har inga planer på att börja avsluta resan.

Strand i Ventspils
Stranden i Ventspils
Trix
Semesterns sista utflykt, på Trix. (Ska tilläggas att Elias åkte hela tiden med en vuxen)

“Trix”

Vi passade på att hyra något som heter Trix. Herregud så roligt! Vi gjorde stan, kollade runt och hittade även till stranden. Campingen var jättefin och vi tänker direkt att hit ska vi göra flera resor.

Campingen ligger i direkt anslutning till stranden och det tar 5 minuter från färjan, så med andra ord har vi bilresan från Åkersberga till Nynäshamn, färjan över och FRAMME. Det ska vi absolut göra någon gång.

Sista middagen i Bella för denna gång

Jaha, här vi sitter vi och njuter av vår sista middag på årets semester. Vi hade många goda skratt när vi började minnas det vi varit med om. Oj, felkörningen i Albanien, inte att leka med. Ovädret i Kroatien som slog ut kylen och sen i Dubrovnik slog startspärren in så att när vi skulle lämna campingen efter att äntligen fått kylbox, ja då var bilen död. Men det gick ju det med. Vi fick starthjälp och googlade hur vi skulle få bort den.

Det är inte så läskigt att vara ute i okända länder ändå. Vi har mött så mycket värme, trevligt folk och upplevt fantastiska ställen. Jag kommer nästa vecka skiva en sista blogg där jag sammanfattar resan.  Må så gott, hörs nästa vecka.

Middag i Bella
Sista middagen i Bella

Missade du förra inlägget om resan? Läs Hejdå Grekland, etapp 3 börjar

Läs avslutningen på resan: Då var det slut för i år

Prenumerera på vårt nyhetsbrev