Meny Stäng

Raclette i Schweiz – äta ost till middag?

Vi är hemma i Sverige igen, men nu måste vi berätta om osten och maträtten raclette i Schweiz! Innan vi reste till Schweiz hade jag en ganska vag bild av raclette. Jag visste att det handlade om smält ost och någon slags tillbehör, men man kan väl inte bara äta ost till middag? Eller kan man … ? Nu har vi ätit raclette två gånger – en gång på det traditionella sättet och en gång med ett raclettejärn vi bordet. Nu vet vi lite mer vad det hela handlar om.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Raclette i Schweiz på traditionellt vis

Första gången vi provade raclette var på restaurang Le Carnotzet de L’Aigle på hotell Nendaz 4 Vallées i Nendaz. Här görs racletten på det traditionella sättet. Det innebär att kocken använder en stor racletteost, som värms upp lite i taget, så att han kan skrapa av en bit på en tallrik.

När vi blev serverade måste vi erkänna att det kändes lite konstigt. En assiett med ost … var det allt liksom? Osten serverades tillsammans med små fina potatisar, inlagda gurkor och syltlökar. Osten smakade riktigt gott och kombinationen av smaker var också utmärkt. Ändå satt vi kvar med den där känslan … ost till middag liksom?

Många (inte bara schweizare) älskar raclette och om man har en förkärlek för smält ost är detta förstås himmelriket. Vi var lite mer svårflörtade, men vi gav inte upp. Dagen efter blev det raclette igen!

Raclette Schweiz
Kocken fixar raclette åt oss
Raclette i Schweiz serverad på traditionellt vis
Raclette i Schweiz serverad på traditionellt vis …

Raclette med raclettejärn på bordet

Många vill äta raclette hemma och då är det inte speciellt smidigt att hantera en hel (enorm) racletteost och den utrustning som krävs. Istället har man uppfunnit små smidiga raclettejärn, som man ställer mitt på bordet. Osten serveras i tjocka skivor och varje person har en egen ”spatel” som man skickar in i raclettejärnet tills osten smält.

Vi serverades raclette på det här sättet på restaurang Ferdinand på hotellet Cervo i Zermatt. Här fick vi förutom potatis, inlagd gurka och syltlök även kallskuret kött, valnötter och aprikosmarmelad som tillbehör. Vi måste säga att det är väldigt trevligt att äta på det här sättet. Men helt sålda är vi ändå inte. För vår smak var det helt enkelt lite för mycket … ost. Om du besöker Schweiz rekommenderar vi ändå att prova. Oavsett om det blir en favorit eller inte så är det en upplevelse!

Raclettejärn
Raclette i Schweiz – raclettejärn och tillbehör är uppdukat
Raclette ost
Tre olika sorters racletteost, kallskuret kött, inlagd gurka, valnötter och syltlök
Raclettemiddag
Galet trevlig och rolig middag! De som syns i bild är vår guide Adrien, Peter från FREEDOMtravel, Veera från Veera Bianca, vår lokala guide Valérie, Helena från Oh Darling, Niklas från Norrskenet, Rania från Nortbound Journeys och Milana från Norrskenet. Dessutom var jag och Sanna från Sanna Rosell med.

Annan mat i Schweiz då …?

Man kan förstås äta annat än raclette i Schweiz. Bland annat är landet också känt för ostfondue. Om det inte varit för att vi ätit ost till middag två dagar i rad hade vi gärna provat. Nu väljer vi att vänta tills nästa gång vi besöker Schweiz!

Maten i övrigt då? Vi har varit i området Valais i södra Schweiz, och där har vi fått rejäl mat, såsom kött, potatis, rösti och pasta. Allting har smakat bra, men det är bara någon enstaka restaurang som överraskat. Vi återkommer om det! Så länge kan vi berätta om tre saker som vi ätit ovanligt mycket av under dessa dagar (bortsett från ost!): 1) sallad med vinägrett före maten, 2) kallskuret kött av bra kvalitet och 3) aprikoser tillagade på alla tänkbara sätt.

Kallskuret kött
Kallskuret kött har vi fått många gånger – alltid gott!

Och vin …?

Schweiz är inte speciellt känt som vinland, vilket kanske beror på att exporten är väldigt liten (vilket i sin tur beror på höga produktionskostnader och priser samt på att schweizarna glatt konsumerar sitt eget vin).

Valais, där vi var, är faktiskt landets viktigaste vinkanton och vi provade en hel del lokalt vin. Vi fick till och med chansen till en liten vinprovning på Verre d’Ici i Nendaz. Vad vi tyckte? Flera viner som inte var dumma alls!

Vinprovning på Verre d'Ici i Nendaz
Vinprovning på Verre d’Ici i Nendaz

Har du också varit i Schweiz och vad är dina erfarenheter av maten? Har du provat raclette och vad tycker du? Missa förresten inte att kolla in Peters film från Nendaz i Schweiz!

WIFI.se

Video om raclette i Schweiz

Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev