Här hittar du våra bästa restips om Portugal – allt från små strandvikar och dramatisk västkust till pittoreska hus och mysiga restauranger. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Portugal.

Varför resa till Portugal?

  • Sol och bad – Algarvekusten är full av fina sandstränder som passar utmärkt för sol och bad.
  • Surfing – Portugal är ett utmärkt land för surfing, inte minst längs västkusten där det ofta är mycket vågor.
  • Charmig huvudstad – Lissabon är en relativt liten och trevlig huvudstad, med backiga gator, spårvagnar och uteserveringar.
  • God mat – Maten i Portugal är enkel och inte tillkrånglad, men det är lätt att få färsk fisk och goda fiskgrytor.
  • Låga priser – Det är relativt billigt, vilket gör att det är lätt att unna sig middagar på restaurang och så vidare.

Vädret just nu

booked.net

1. Caminha

Caminha

Caminha

Caminha är en trevlig liten stad som ligger vid kusten i norra Portugal, precis vid gränsen till Spanien. Här finns också en trevlig camping. (2014)

Portugal, Caminha

2. Nazaré

Nazaré

Nazare

Nazaré ligger vid havet, med en fantastisk utsikt från klipporna. När det stormar går det tydligen rejäla vågor här. (2014)

Portugal, Nazaré

3. Cabo da Roca

Cabo da Roca

Cabo da Roca

Cabo da Roca är Europas västligaste punkt. Här kan du beskåda den fantastiska utsikten. Tänk bara på att inte gå för nära kanten bara! (2015)

Portugal, Cabo de Roca

4. Lissabon

Lissabon

Lissabon

Lissabon är en trevlig och “lagom” stor huvudstad. Här kan du resa runt med de charmiga spårvagnarna, äta på någon uteservering eller beundra utsikten. (2015)

Portugal, Lissabon

5. Cabo de Sao Vicente

Cabo Sao Vicente

Cabo de sao Vicente

Sagres ligger i sydväst, och härifrån kan du ta dig till Europas sydvästligaste udde: Cabo de Sao Vicente. Utsikten är fantastisk och dramatisk!  (2015)

Portugal, Cabo de sao Vicente

6. Lagos

Lagos

Lagos

Lagos är en turistort vid Algarvekusten, med uteserveringar och en fin marina. Här arrangeras bland annat olika båtturer. (2015)

Portugal, Lagos

7. Albufeira

Albufeira

Albufeira

Albufeira är en fin turistort vid Algarvekusten, där du kan bada, shoppa i småbutiker och sitta på uteserveringar i Gamla stan. (2015)

Portugal, Albufeira

Portugal, Albufeira

8. Galé

restips om Portugal

Galè

Galé är ett område och en strand i Albufeiras västra ände. Här finns en lång vacker sandstrand med fascinerande klippformationer.  (2015)

Portugal, Galé

9. Tavira

Tavira

Tavira

Tavira är en vacker och charmig stad vid Algarvekusten. Det finns även stränder, men det krävs båt för att nå vissa av dem. (2015)

Portugal, Tavira

Väder i Portugal (Lissabon)

Portugal, Lissabon

Bra att veta

  • Valuta? Euro
  • Prisläge? Billigt (billigare än i Sverige)
  • Språk? Portugisiska (en del pratar engelska)
  • Se upp med? De höga stupen vid Atlantkusten är fantastiska för utsiktens skull, men det är onödigt att ta selfies alldeles för nära kanterna …
  • Tänka på? Vädret kan ibland vara väldigt hett på sommaren. På vintern kan det vara skönt på dagtid, men det blir kyligt på kvällarna.
Portugal i januari

Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer