Meny Stäng

Nazaré i Portugal – de sju kjolarnas by

Idag tipsar vi om Nazaré i Portugal, som ligger norr om Lissabon vid Portugals västkust. Vi kan också berätta om camping Paraiso där vi står med vår husbil just nu. Den här fiskebyn är känd som de sju kjolarnas by. Här finns också Europas största vågor för surfare, och Silverkustens vackraste strand.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nazaré – en fiskeby eller pittoresk badort?

Vid Atlantkusten, på Portugals västkust ligger fiskebyn Nazaré, som också är en turistort. Det som kännetecknar byn mest är de färgglada fiskebåtarna, de enorma vågorna och de speciella traditionerna. 1912 slogs tre byar ihop som idag tillsammans utgör Nazaré. Staden har många saker att visa upp och vi tar dig med på en liten guidning.

Nazaré – en stad med utsikt

Så fort vi kom fram till Nazaré parkerade vi strax utanför staden, så vi kunde ta en promenad och beundra utsikten. Delar av den här staden ligger på en höjd och de små charmiga gatorna liksom stretar uppför backarna. Behållningen var främst utsikten över havet som är helt fantastisk.

Nazaré
Sevärdheter i Nazaré – en katt beundrar utsikten över havet

Rekordvågor för surfare

Vi har hört och läst om de höga vågorna i Nazaré, som är kända för att locka modiga surfare. Enligt Wikipedia surfade Garrett McNamara, från Hawaii, 2011 här på en rekordvåg på 23,8 (!) meter. I januari återvände han och surfade på en våg som anses ha varit ännu större. 2013 surfade sedan Carlos Burle på en annan våg, som eventuellt kan vara den största våg som någon någonsin surfat på.

Nazaré
Surfing på Atlantvågor (foto från Pixabay)

Surfingmästerskap

De bästa vågorna kommer upp vintertid vid den världsberömda stranden Praia do Norte, och startas tack vare en djuphavsgrav (Canyon do Nazare). Hit kommer surfare från hela världen till Big-Wave-surfing, och här brukar man också arrangera surfingmästerskap.

Man förstår att husen måste ligga en bra bit bort från Atlanten och man undrar också hur väl isolerade husen är här, för det är nog en riktig blåshåla från och till.

Portugal, Nazaré
Utsikt över staden från byn Citio

Tre kvarter i Nazaré

Praira är kvarteret längs stranden, med stora breda sandstränder och en strandpromenad (Avenida Marginal) ovanför. Här ser man de färgglada fiskebåtarna med ett öga, som ser om det kommer någon fara. Traditionen kommer från det tidiga folkslaget fenicierna, och man hittar samma färgglada båtar med ögon på Malta där fenicierna också höll till för länge sedan.

Fiskebåt och sevärdheter i nazaré

Stranden Costa da Prata är den mest kända och populära stranden på Silverkusten. Barn leker och människor både promenerar och joggar, och här möter du också fiskarna som torkar fisk längst strandpromenaden, och säljer till invånare och turister.

Här finns också restauranger, barer, butiker och hotell. Om man vill kan man här passa på att prova den lokala fiskgrytan (Caldeirada a nazarena) med färsk fisk från dagens fångst, medan man njuter av utsikten.

Nazare restaurang

Sitio ligger ovanför Praira och är den klippa eller gamla byn som ligger över 100 meter upp med utsikt över Nazaré. Hit kan man gå eller åka bergbanan (ascencor), vilket är en sevärdhet bara det. Här finns kapellet Ermina da memorial och kyrkan Santuario de Nossa Senhora da Nazare. Här står också de lokala försäljarna av nötkött i de traditionella kläderna med sju kjolar.

I den här delen av staden finns en barockkyrka och en staty som heter Our lady of Nazaré. Här hittar man också den berömda fyrudden Farol do Nazaré, som finns längst ut på klippan, Från den här punkten kan man blicka rakt ut i Atlanten och uppleva de enorma vågorna, missa inte det! Fyrudden har hjälpt många fiskare i över hundra år för att hitta hem från den stora blå Atlanten.

WIFI.se

Pederneira är den sista av de tre kvarteren och ligger på toppen av en kulle. Hit man kan bland annat ta sig med en gammal tågbana från Sitio. I Paderneira möts man av små gränder, en kyrkogård och en fantastisk utsikt.

Atlanten

Tradition och siffran 7

I september varje år hålls den årliga festivalen i byn och det firas med processioner, folkdans och mässa. Då är det traditionella kostymer för männen som gäller och de mest traditionella och kända kläderna för kvinnorna. Det innebär träskor, en oftast svart huvudduk över huvudet samt de sju kjolarna som är gjorda i flanell och broderade i sju olika färger.

De här kläderna hade kvinnorna förr när de väntade hem männen som fiskade, och för att inte frysa när de stod på stranden. Siffran sju går igen i det mesta och det finns sju färger i regnbågen och sju vågor i ett vågset och mycket mer. Om man vill veta mer om lokala traditioner kan man besöka museet Casa Museo do Pecador, som visar ett hem och hur det såg ut i början på 1900-talet, med allt som ingår från en fiskefamilj.

Portugal, Nazaré

Camping Paraiso i Nazaré

Vi har tagit in på en stor och fin camping här i Nazaré som heter camping Paraiso, eller camping Vale Paraiso och vi sitter just nu och kopplar av i husbilen. Detta är en stor och välskött camping med skog runt omkring, och det enda som egentligen är tråkigt är de höga stängslen som omgärdar camping Paraiso. Här finns helt ok servicehus, tvättstuga och på några ställen på området (i vissa byggnader) kan man använda WiFi.

Nazaré
På camping Paraiso
Camping Paradiso
Samma plats fotat från en annan vinkel, med servicehusen i bakgrunden

Se mer i närheten

Sao Martinho do Porto ligger 8 km söderut och där skyddar en vriden landtunga viken från höga vågor. Det är oftast varmare på den stranden och den ska enligt vad vi läst vara väldigt populär.

Ungefär 2 timmar norr om Nazaré kommer du till staden Porto. Fortsätter du ännu längre norrut kan du stanna till vid mysiga Caminha. Om du istället reser söderut är det ungefär 1,5 timme att köra till Lissabon och Cascais. Här i närheten kan man också se udden Cabo da Roca, Europas västligaste punkt.

Röda lupiner på camping Paraiso
Vackra lupiner på camping Paraiso
Alla våra bästa tips om Portugal. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev