Meny Stäng

Udden Cabo da Roca – Europas västligaste punkt

Annons


Udden Cabo da Roca är Europas västligaste punkt, och ligger 30 km väster om Lissabon. Kap Roca, som udden också kallas, var före 1400-talet världens ände för många – en plats med magisk utsikt över Atlantkusten. Följ med till slutet av världen på udden Cabo da Roca (Kap Roca) och Europas västligaste punkt, norr om Cascais.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Längst västerut i Portugal

Udden Cabo da Roca ligger längst västerut i Portugal, inte långt från Cascais strax norr om Lissabon. Detta läge gör platsen till Europas västligaste punkt. men vi börjar vår berättelse vid stranden Carcavelos, som ligger strax öster om Cascais.

Stranden i Carcavelos

Vi började dagen med en utflykt till stranden i Carcavelos, en bit från Lissabon. Några i Bortugal-familjen, som vi hälsar på, passade på att surfa och åka inlines, medan andra av oss helt enkelt njöt av att sitta i den varma solen. Det var ett härligt folkliv på stranden och caféerna, och vi kan verkligen förstå beslutet att byta den svenska kylan mot det här!

Kika gärna in på Åsas blogg Bortugal om du vill läsa mer om att flytta med hela familjen till ett annat land, och om livet vid surfstränderna i en liten portugisisk by!

Fin strand i Carcavelos, Portugal
Fin strand i Carcavelos, Portugal
Portugal
Tjejerna är redan skickliga surfare

Innan vi lämnade stranden för nya äventyr passade vi på att avnjuta en härlig lunch i solen. Vi beställde in en stor tallrik fylld med grillad fisk, räkor, musslor, potatis och grönsaker. Fantastiskt gott med en kall öl till!

Cascais
Åsa, Jonna, Sverker, Peter och Frida är beredda att hugga in på lunchen vid stranden
Portugal i januari
Vi serverades stora fat med olika grillade fiskar, räkor, musslor, potatis och grönsaker
Läcker tallrik med mat från havet
Läcker mat från havet

Cabo da Roca – Europas västligaste punkt

På eftermiddagen gjorde vi en tur till Europas västligaste punkt, udden Cabo da Roca. Kusten här är dramatisk och det är mäktigt att stå vid kanten och blicka ut mot havet och Atlantkusten. Vad finns det här då? Ja, mest ingenting!

Udden Cabo da Roca, som även kallas Kap Roca har en fyr, en presentbutik och ett kafé. Du kan köpa ett bevis på att du har varit här för ca 50 kronor om du vill skryta om det, och det är inget inträde till klippan och udden.

Det finns höga klippor, fantastisk utsikt och fina vandringsleder. Lite trist är det dock att människor inte respekterar staketen som är uppsatta, utan nödvändigtvis ska gå ännu längre ut. Tidigt i höstas störtade ett polskt par mot döden här, framför ögonen på sina barn, när de ville ta en selfie så nära kanten som möjligt …

Udden Cabo da Roca - Europas västligaste punkt
Dramatisk utsikt från klipporna

Fyren vid udden Cabo da Roca var den första fyren i Portugal och slutfördes 1772, men dess nuvarande form härstammar från 1842. Fyren står 140 meter över havet och den här höjden innebär att 1000W-ljuset kan ses 46 km bort. Historien säger att det fanns ett fort här någon gång men det ser man inte idag. Kanske kan du kan se några lämningar om du vandrar omkring Kap Roca?

Udden Cabo da Roca - Europas västligaste punkt

Den portugisiske poeten Luis Camoes (1524-1580) beskrev udden Cabo da Roca som området ”där landet slutar och havet börjar”. Denna text finns på ett stenmonument med ett kors på toppen som inskrift på Europas västligaste punkt. Utsikten över Serra de Sintra och att vandra omkring här är upplyftande. 

Vindarna på Atlantkusten är alltid starka och det känner man när man kommer hit. Att ha med sig en extra tröja är inte fel, åtminstone inte den här årstiden! Växtlivet består av låga växter som klarar av vinden och salthalten. Bland annat finns en isörtsväxten Gul middagsblomma (Sour Fig) här, eftersom den klarar blåsten och klimatet.

WIFI.se
Udden Cabo da Roca - Europas västligaste punkt

Ta dig till Cabo da Roca

Om du vill ta dig till världens ände så ligger det 30 km väster om Lissabon eller 15 km norr om Cascais. Hyr bil eller ta en busstur, en utflykt som du sent kommer att glömma. Adressen är Estrada do Cabo da Roca s/n, 2705-001 Colares

Världens yttersta platser

Det är ganska häftigt att ha varit på två platser som tillhör de yttersta platserna i Europa för vi har också varit i Punta de Tarifa i Spanien som är den sydligaste.

  • Nordligaste plats – Kinnarodden i Norge
  • Östligaste plats – delrepubliken Komi i Ryssland
  • Sydligaste plats – Punta de Tarifa i Spanien
  • Västligaste plats – Kap Roca i Portugal
  • Högsta plats – Berget elbrus i Ryssland som är 5642 meter ö.h.
  • Lägsta plats – Kaspiska havet som ligger 28 meter u.h.

Sintra

Cabo da Roca ligger i Sintra där också Sintra berg, Sintra stad och Sintra slott finns till beskådan. Sintra är en stad från 1100-talet och ingår i Unesco världsarv. Vi besökte faktiskt aldrig slottet, vilket vi ångrar. Missa inte om du är i närheten!

Sintra i Portugal, foto: Pixabay

Cascais

Som avslutning bjuder vi på ytterligare några foton, som vi tagit i omgivningarna under de senaste dagarna.

Portugal, Cascais
Portugal, Cascais
Portugal, Cascais
Alla våra bästa tips om Portugal. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev