Meny Stäng

Kourion på Cypern – en spännande arkeologisk plats

Annons

Kourion är en spännande arkeologisk plats på Cypern, där du kan spana in en antik romersk teater, ruinerna av ett romerskt bad och fantastiskt välbevarad mosaik. Vi gjorde ett besök i solnedgången!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kourion på Cypern

Människor har varit bosatta i Kourion på Cypern under tusentals år, och under antiken blev platsen ett betydelsefullt centrum. År 365 efter Kristus förstördes riket i en häftig jordbävning, och platsen är idag en populär historisk sevärdhet.

Kourion på Cypern

Kourion ligger på den södra delen av Cypern, cirka 17 kilometer väster om Limassol.

Antik romersk teater i Kourion

Den största sevärdheten på platsen är den magnifika romerska teatern, som ursprungligen uppfördes på 2000-talet före Kristus. Det är lockande att kalla denna för en ”amfiteater”, men eftersom den inte är rund utan enbart en halvcirkel får man nöja sig med att prata om den som en romersk teater.

Kourion på Cypern

En gång i tiden var detta en våldsam plats där man kastade gladiatorer åt lejonen. Idag är användningsområdet – tack och lov – annorlunda. Teatern har renoverats i modern tid och används på sommarhalvåret för teater, musikaler och olika konserter. Bland annat har man spelat pjäser av Shakespeare här. En häftig miljö för skådespel måste vi säga!

Kourion på Cypern

Mosaiker och antikt bad

Strax intill teatern finns rester av den en gång framstående byggnaden ”Eustolios hus”. Detta var från början en privat villa, som med tiden omvandlades till ett offentligt rekreationscenter. Bland ruinerna av byggnaden kan man bland annat se fantastiska och välbevarade mosaikgolv från 500-talet. Otroligt imponerande!

Kourion på Cypern
antik mosaik på Cypern

På platsen finns också rester av ett antikt badhus, där det en gång i tiden fanns allt från kalla bad till rykande heta pooler. Man kan fortfarande se hur golvet var uppbyggt, med värmesystem under bassängerna.

romerskt bad

Att besöka Kourion

Om du bara är pyttelite intresserad av historia är det fascinerande att göra ett besök vid Kourion. Du kan ta dig hit med hyrbil eller följa med på en bussutflykt. Sevärdheten håller öppet året om, nästan alla dagar med undantag av några helgdagar.

Kourion på Cypern

Vi kom hit den första dagen på vår Cypernresa, och anlände strax innan solen sjönk över havet. Vi fick skynda oss lite för att hinna se allt vi ville, samtidigt som det var fint att se den antika platsen bäddas in i kvällssolens sista strålar.

Kourion på Cypern

Mer att se och göra i närheten

När du besökt Kourion finns det förstås mer att se och uppleva på Cypern. Besök gärna den mysiga marinan i Limassol och den spännande staden Pafos. Eller varför inte göra en tur till Afrodites klippa?

Alla våra bästa tips om Cypern. Klicka på bilden!

Har du besökt Kourion på Cypern?

Har du besökt Kourion på Cypern? Hur var din upplevelse? Gillar du att besöka antika sevärdheter på din semester?

fakta om Kourion – arkeologisk plats på Cypern

  • Land: Cypern
  • Läge: Södra delen av Cypern. Cirka 17 kilometer väster om Limassol, på vägen mot Pafos.
  • Närmaste större samhälle: Akrotiri
  • Namn: Kourion (på grekiska Κούριον och på latin Curium)
  • Öppettider: Sevärdheten håller öppet året runt, dagligen med undantag av juldagen, nyårsdagen och Easter Sunday. På sommarhalvåret håller sevärdheten öppet 08:30 – 19:30 och på vinterhalvåret 08:30 – 17:00 (2022). Observera att ändringar i öppettider kan göras.
  • Pris: Inträde 4,50 euro (2022)
  • Tillgänglighet: Området är delvis tillgängligt för personer med rörelsenedsättning. Observera att det finns kortare trappor på flera ställen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev