Annons

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Ett Sverigebesök för mej är fullt med aktiviteter, vi styrde kosan mot Märstatrakten; jag, dotter Emma och sondotter Alice.  

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Steninge slott med omgivning är en sån där lagom dagsutflykt som passar alla åldrar, vi började med Stenladan, en oas för designintresserade shoppingsugna med lite större plånka. Ladan från slutet av 1800-talet är varsamt renoverad till en galleria med allt ifrån husgeråd, godis och kläder.  

I ena delen ligger restaurangen Steninge bruk med ett brett utbud, vi åt en god lunch som kändes nylagat fräscht och gokaka till efterrätt. Skulle nog råda att man reserverar vid större sällskap eller på helger. 

Det är stekhett dagen före midsommarafton, midsommarstången slokar i värmen och allt känns dammigt på lekplatsen med sina små stationer i gammal stil. Alice bjuder på låtsasglass, den smälter inte i värmen. Gräset är gult och sönderbränt och plåten i rutschkanan bränner rumpan. 

Själva slottet med sina två flyglar ligger oerhört vackert vid Mälaren, vi går genom den speciella Sfinxallén daterad 1703. 

Steninge slott i Uppland

Uråldriga lindar kantar grusgångarna, det måste vara sockerdricksträd menar barnbarnet, snart 6 år. Vi letar efter Pippis sockerdrickor men får nöja oss med medhavt vatten.  

Steninge slott i Uppland

Här har det svenska kungahuset och adeln vistats i decennier, Gustav III hängde här med sina skådespelarvänner. 

Steninge slott i Uppland

Tyvärr kan man inte besöka det vackra 1600-tals slottet, det är privatägt men parken runt om bjuder på lugn och ro och kanske en medhavd matsäckskorg. En fornborg ligger på en höjd sydväst om slottet med en hisnande utsikt över vattnet. 

Varje hel och halvtimme klämtar klockan i klocktornet från 1690. 

Steninge slott i Uppland

Ja inte åkte jag till Steninge slott för att stalka Carola Häggkvist, men det gjorde busslasset med tyskar som troget hängde vid sångerskans infart. Tji fick dom för stjärnan har flyttat till Tjockhult. 

Steninge slott i Uppland

Att ta sig till Steninge slott

Steninge med sin relativt nybyggda slottsby och tillhörande marina ligger nära Märsta och Sigtuna.

  • Med bil från Stockholm: E4:an mot Arlanda, avfart Sigtuna 
  • Med bil från Uppsala: E4:an mot Stockholm, efter Arlanda avfart mot Sigtuna. 
  • Pendeltåg: Till Märsta station, sedan buss 584 
Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60 årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev