Meny Stäng

Kvarngården i Knivsta – hembygdsgård med fin ställplats

Annons

Kvarngården i Knivsta är en hembygdsgård och en ställplats, som drivs av Knivsta Hembygdsgille. Här brukar man bland annat arrangera ett mycket populärt midsommarfirande. Dessutom välkomnas husbilar och husvagnar till gårdens fina och mysiga ställplats.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kvarngården i Knivsta

Kvarngården i Knivsta är en fin hembygdsgård, på platsen för en tidigare vattenkvarn. Själva kvarnen finns inte kvar, men istället har man flyttat hit flera andra charmiga gamla byggnader från trakten.

Kvarngården i Knivsta

Dessutom finns idag en ställplats här, där både husbilar och husvagnar är välkomna.

Kvarngården i Knivsta ställplats

Kvarngården ligger i Knivsta, strax söder om Uppsala.

Kvarngården i Knivsta – hembygdsgård med välbevarade hus

De välbevarade gamla trähusen lyser vackert rött i höstsolen när vi kommer på besök. Vi får träffa Kjell Eriksson, som är ordförande för Knivsta Hembygdsgille och som glatt visar oss runt.

Kvarngården i Knivsta Kjell Eriksson
Kjell Eriksson från Knivsta Hembygdsgille

Det var från början Kjells pappa som var engagerad i föreningen, och när Kjell berättar förstår vi att han kanske inte riktigt hade planerat att själv axla huvudansvaret för föreningen. ”Men det ligger mig varmt om hjärtat”, säger han, och det är också tydligt när han visar oss runt på området.

Knivsta Hembygdsgilles ändamål är att värna och vårda hembygdens miljö och kulturarv samt föra detta vidare till nya knivstabor och kommande generationer.

På Sveriges hembygdsförbunds webbplats kan man läsa att Knivsta Hembygdsgilles ändamål är ”att värna och vårda hembygdens miljö och kulturarv samt föra detta vidare till nya knivstabor och kommande generationer”.

Vi frågar Kjell hur det är med återväxten i föreningen och han berättar att det är en utmaning, precis som i många andra liknande föreningar. Han tror att många unga vill att gården ska bevaras, men däremot är det svårare att hitta yngre förmågor som är beredda att lägga ner tid och engagemang.

Kvarngården i Knivsta

Än så länge verkar det dock inte vara ett överhängande bekymmer. Knivsta Hembygdsgille är en levande förening som varje år arrangerar välbesökta event. Allra flest lockas till det stora midsommarfirandet, då runt 2000 personer tar del av dans runt midsommarstången, spelmansmusik, tombola, glasskiosk och femkamp.

Nästan lika populär är ”Kvarngårdens Dag”, som brukar arrangeras i slutet av sommaren, med ponnyridning, åkturer med veterantraktor och alla möjliga andra aktiviteter. Dessutom händer en del annat under året, som till exempel bakluckeloppis. Vi förstår på Kjell att föreningsmedlemmarna ofta har fullt upp, med allt som ska planeras och förberedas.

En rundtur bland de fina gamla husen vid Kvarngården

Kjell tar med oss på en rundtur bland de fina gamla husen på Kvarngården, och vi startar i det fina bostadshuset.

Kvarngården i Knivsta

Inne i huset är golvplankorna breda och det finns gott om charmiga gamla möbler och föremål. ”Vet ni vad det här är?”, frågar Kjell och pekar på en rund kastrulliknande tingest med en vev (lilla bilden till höger nedan). Nej, det vet vi inte. ”En separator”, berättar Kjell och förklarar att apparaten förr användes för att skilja grädden från mjölken.

Idag kan huset hyras för olika privata fester. Just när vi pratar kommer två unga killar och knackar på. De har hyrt huset för att ha Halloweenfest på kvällen och vill se sig runt. Kjell ger lite praktisk information och ber killarna att vara rädda om huset, vilket de lovar dyrt och heligt.

Kvarngården i Knivsta - utsikt genom fönster

Vi fortsätter vår rundtur till den söta lilla Smedjan.

Kvarngården i Knivsta - smedjan

Att kliva in här är lite som att göra en tidsresa. Ännu mer levande blir det förstås när en riktig smed är här och visar hur arbetet kan gå till, vilket har hänt vid vissa tillfällen.

Intill smedjan ligger ännu en liten stuga, där vi får kika in. Detta hus används inte i så stor utsträckning, men här finns en del charmiga prylar. Särskilt fastnar vi för de supersöta virkade kakorna!

Ställplats vid Kvarngården

Kvarngården fungerar idag, sedan några år tillbaka, som ställplats för husbilar och husvagnar. Det var Kjell, som själv kör husbil, som kom på idén. I början var de övriga föreningsmedlemmarna lite tveksamma till det nya förslaget, men nu när det ser hur bra det fungerar – och att inkomsterna hjälper föreningen att finansiera underhållet av byggnaderna – är alla väldigt glada över de mobila gästerna.

Kvarngården i Knivsta ställplats

Som ställplats är detta en mycket fin plats. Man står på en stor gräsplan, där man kan parkera som man behagar. Här har man härlig utsikt över de omgivande gröna naturområdena, och platsen passar utmärkt för den som vill promenera i naturen eller rasta sin hund.

Det finns el för cirka 20 husbilar eller husvagnar, och på den stora gräsplanen finns plats för ännu fler fordon. Dessutom finns fräscha och välstädade toaletter (även en tillgänglig sådan), dusch, diskho utomhus, färskvatten och latrintömning. Med andra ord saknar man inget.

Om du befinner dig i närheten med husbil eller husvagn kan vi varmt rekommendera en övernattning här! Ställplatsen håller öppet ungefär från påsk varje år och fram till slutet av oktober. Du kan alltid kika in i appen ”Ställplatser”, där Kjell brukar uppdatera med aktuell information.

Mer att se och göra i närheten

Strax intill Kvarngården ligger det charmiga lilla slottet Noors slott. I Knivsta hittar du också Alsike gård och ekokött samt Bodaholm golf. Dessutom är det nära till bland annat Sigtuna samt det fina Wenngarns slott.

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fler hembygdsgårdar med ställplatser

Visste du att det finns fler hembygdsgårdar som har ställplatser för husbilar? Här hittar du alla svenska hembygdsgårdar som erbjuder ställplats: www.hembygd.se/stallplatser

Fakta om kVarngården och Knivsta hembygdsgille

  • Adress: Kvarngården, 741 90 Knivsta
  • GPS-koordinater: 59.707, 17.804
  • Kommun: Knivsta kommun
  • Län: Uppsala län
  • Landskap: Uppland
  • Läs mer: Du hittar mer info på Sveriges hembygdsförbund.

Ställplats Kvarngården hembygdsgård

  • För: Husbilar och husvagnar
  • Service: Toaletter (inklusive tillgänglig toalett), dusch, el, färskvatten, diskho utomhus samt latrintömning.
  • Öppettider: Från cirka påsk till cirka slutet av oktober. Exakta datum för öppning och stängning kan variera från år till år. Du kan hitta aktuell information i appen ”Ställplatser”.
  • Pris: 200 kr/dygn utan el och 250 kr/dygn med el. (2022)
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev