Meny Stäng

Noors slott – ett karolinskt träslott i Uppland

Annons

Noors slott är ett karolinskt träslott i Knivsta i Uppland. Det må vara ett väldigt litet och kanske anspråkslöst slott, men marken har trampats av viktiga personer som Karl XI, Verner von Heidenstam och Steve Jobs. En gång i tiden fanns här också en imponerande mäktig barockträdgård.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Noors slott

Noors slott har en lång och spännande historia, och fungerar idag som fest- och konferensanläggning. Vi fick tips om slottet av en följare på Instagram, när vi tidigare var på slottsresa. Den gången passade det inte att åka förbi, men när vi nu såg skylten ringde en klocka!

Noors slott

Noors slott ligger i Knivsta i Uppland, cirka 2,5 mil söder om Uppsala och knappt 6 mil norr om Stockholm.

Karl XI, Verner von Heidenstam och Steve Jobs

På 1680-talet drogs Noors slott in till kronan under Karls XI:s reduktion, och några år senare sålde kungen slottet till sin rådgivare Nils Gyldenstolpe. Han lät bygga om slottet till en storslagen herrgårdsanläggning i karolinsk stil. Tycker du inte att det lilla träslottet är så storslaget? Då ska du se gamla ritningar över barockträdgården – den var storslagen.

På 1700-talet ägdes slottet av familjen Hermelin, och år 1898 tillbringade författaren Verner von Heidenstam ett år på Noors slott för att få rätt känsla under skrivandet av verket “Karolinerna”. En natt fick han en spöklik upplevelse, som han själv har berättat om:

Utanför mitt skrivrum låg två stora, på natten nästan beckmörka rum, med väggarna fulla av gamla släkttavlor. Där fanns även ett stort ryttarporträtt av Karl XI. När jag som bäst arbetade med avslutandet av kapitlet om Karl XII:s död i Fredrikshald, -klockan var väl två på natten, hörde jag steg och ett pinglande skramlande ljud. Jag såg upp och i den mörka dörröppningen stod ingen mindre än min hjälte Karl XII själv, i fältuniform. Hans ansikte var vitt som gips. Handskarna var vita. Vålnaden satte sig i en stol med värjan över knät och sade med klar röst:

– Det där som du skriver, kan ju vara riktigt och sant, men du glömmer en sak. Sista natten åkallade jag Gud. Minns det.

Därpå var vålnaden borta. Jag skyndade ner och väckte min fru och berättade om spöksynen. Därefter infogade jag med djup känsla vålnadens ord i min berättelse. Ingen vet hur poesin parar vidskepelse med vetande. Kanske är det ur just den föreningen som sanningen destilleras fram. Med denna spökhistoria vill jag nu sluta för idag.

Verner von Heidenstam
Allé vid Noors slott

Idag fungerar slottet som fest- och konferensanläggning och måhända skrivs en del modern historia här. Det är bland annat känt att Steve Jobs hade ett viktigt möte med Ericsson här, två månader innan den första versionen av iPhone släpptes.

Noors slott

Att besöka Noors slott

Noors slott är idag framför allt ett slott man besöker för fest, bröllop, konferens eller kanske en mysig slottsweekend. Här finns bland annat ett lyxigt utomhustält och en relaxavdelning med bastu och jacuzzi.

Noors slott

Vi stannade bara med husbilen för att se oss omkring, så det blev ett relativt kort besök. Trädgården är fin, och det ser ut som att man brukar anordna bröllop här. En gång i tiden fanns en ännu pampigare barockträdgård här.

Ställplats i Knivsta

Vi var, efter våra besök vid vallonbruken, på väg söderut och letade efter en lämplig ställplats med el. Det var inte helt enkelt, men till slut hittade vi till en ställplats för husbilar och husvagnar vid Kvarngården, Knivsta Hembygdsgille i Knivsta. Detta var en jättefin plats som vi gillade!

Ställplats i Knivsta

Vi stod fint på en gräsmatta och hade tillgång till all service vi behövde i form av el, toaletter, duschar och möjlighet att tömma toatanken. För detta fick vi swischa 250 kronor. Vi kan absolut rekommendera denna plats!

Ställplats i Knivsta
Ställplats i Knivsta

Se mer i närheten

Från Noors slott är det inte långt till Uppsala, och det är heller inte speciellt långt till Sveriges äldsta stad Sigtuna. Spännande slott att besöka i närheten inkluderar bland annat Wenngarns slott, Rosersbergs slott, Skoklosters slott och Salsta slott.

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Har du besökt Noors slott?

Har du besökt Noors slott eller ställplatsen i Knivsta? Hur var din upplevelse? Har du kanske ännu fler tips till närområdet?

Fakta om Noors slott

 • Adress: Ledingevägen 93, Knivsta
 • Kommun: Knivsta
 • Län: Uppsala län
 • Landskap: Uppland
 • Byggherre: Nils Gyldenstolpe
 • Färdigställande: 1690-talet
 • Stil: Karolinsk stil
 • Ägare: Verksamheten drivs av Sofia och Håkan Hjärner och fastigheten ägs av Landia AB.
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats.

Service och praktisk info

 • Konferens: På slottet kan man arrangera konferens med måltider, relaxavdelning med mera.
 • Bröllop och fest: Slottet kan bokas för bröllop och fest tillsammans med trädgård och slottets sommarlounge (tält).
 • Weekend: Slottsweekendpaket kan bokas med fika, relaxavdelning, middag, dubbelrum och slottsfrukost.
 • Hyra slottet: Slottet kan hyras för fester, kundevent, kickoffer och andra event.

Hitta till Noors slott

 • Bil: Ta E4:an från Stockholm eller Uppsala och ta av mot Knivsta vid trafikplats Brunnby. Följ skyltar mot slottet.

Historia på Noors slott

 • 1300-talet: Godset omnämns första gången i skriftliga källor från denna tid.
 • 1686: Slottet drogs in till kronan i Karl XI:s reduktion, och användes därefter av Karl XI som jaktslott.
 • 1689: Kungen sålde slottet till sin rådgivare Nils Gyldenstolpe, i samband med att rådgivaren upphöjdes till greve. Nils Gyldenstolpe byggde om slottet till en storslagen herrgårdsanläggning i karolinsk stil, eventuell efter ritningar av Jean de la Vallée.
 • Sent 1600-tal: En imponerande barockträdgård, som inte längre finns kvar, anlades av Johan Hårleman. Bland de bevarade fruktträden finns en helt egen lokal äppelsort kallad Noors Glasäpple.
 • 1696: Kung Karl XI besökte greve Gyldenstolpe på Noor vid två tillfällem år 1696.

1700-talet till nutid

 • 1761: Noors slott köptes av riksrådet Carl Hermelin, och slottet fortsatte därefter i släkten som fideikomiss fram till 1918. Slottets två rokokoflyglar uppfördes under Hermelins tid.
 • 1898: Verner von Heidenstam vistades ett år på Noors slott för att få rätt stämning för att skriva om Karl XII:s krig. Där han skrev novellsamlingen “Karolinerna”. I slottets Heidenstamsrum kan man provsitta författarens stol.
 • 1996-1997: Slottet och byggnaderna totalrenoverades.
 • 1980- och 1990-talet: Noors slott fungerade som behandlingshem i Alfastiftelsens regi.
 • 2005: Slottet köptes av Sofia Hjärner och hennes moster Stina Fredriksson, och senare tog Sofias man Håkan över Stinas plats. Verksamheten drivs vidare av dessa, medan fastigheten sålts till extern fatighetsägare.
 • 2006: Steve Jobs besökte Noors slott för ett möte med Carl-Henric Svanberg, som då var VD för Ericsson. Två månader senare presenterade Steve Jobs Apples första version av iPhone.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev