Meny Stäng

Sigtuna – På besök i Sveriges äldsta stad

Annons

Häng med till Sigtuna, Sveriges äldsta stad! Igår vaknade vi till blå himmel och bestämde oss för att göra en utflykt. Vart skulle vi åka då? Det blev en tur till Sveriges äldsta stad. Det var många år sedan vi var där senast och Sigtuna är en fantastiskt mysig stad att strosa runt i. Och så är det förstås roligt att fotografera i en stad med så många charmiga gamla hus!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sveriges äldsta stad

Sigtuna är faktiskt den allra äldsta staden i Sverige, av de städer som fortfarande existerar. Staden grundades runt år 980 av Erik Segersäll, som var far till den första kristna kungen i Sverige, Olov Skötkonung. Olof Skötkonung föddes runt år 980, eller lite tidigare, och regerade över Mälardalen och Västergötland. Han var först med att prägla mynt i Sverige, vilket gjordes just här i Sigtuna.

Röda hus i Sigtuna, Sveriges äldsta stad

Lämningar från Bronsåldern och Järnåldern

Fram till slutet av 1200-talet var Sigtuna Sveriges kungliga, kyrkliga och kommersiella centrum. Men historien på platsen går faktiskt mycket längre tillbaka i tiden! Här finns inte mindre 630 fornlämningar från Bronsåldern (1800-500 före Kristus) och Järnåldern (550 före Kristus – 1050 efter Kristus). Fascinerande!

Sankt Olofs kyrkoruin

Vi kollade in Sankt Olofs kyrkoruin, som ligger på kyrkogården väster om Mariakyrkan i Sigtuna. Runt år 1100 byggdes centralkor, kor och tvärskepp, och i ett senare skede byggdes långhuset. Precis intill kyrkoruinen finns en källa som troligen har samband med kulten kring kyrkans skyddshelgon Olof den helige.

St Olovs kyrkoruin i Sigtuna, Sverige äldsta stad

Sankt Olof levde runt år 1000, var kung i Norge och var också landets nationalhelgon. I början av 1000-talet reste han flera gånger genom just Sigtuna. I staden finns för övrigt också några andra kyrkoruiner, som Sankt Pers kyrkoruin (väster om den medeltida stadskärnan intill prästgården) och Sankt Lars kyrkoruin (vid Prästgatan).

St Olovs kyrkoruin i Sigtuna, Sveriges äldsta stad
St Olovs kyrkoruin
Sigtuna på 1600-talet – Suecia verket

Sveriges äldsta stad idag

Sigtuna ligger vid Mälaren norr om Stockholm. På orten bor inte mer än drygt nio tusen människor, så storhetstiden är definitivt förbi, men istället är det en väldigt mysig ort att besöka. Stadens centrum är fyllt av låga charmiga trähus målade i rött, grönt eller gult.

Sigtuna
Sigtuna gränder

Gränder och caféer

Att promenera bland de färgglada gamla husen känns nästan som en tidsresa och som turist kan man strosa upp och ner längs de charmiga små gatorna. Här ligger små butiker som säljer kläder, hantverk och prylar samt trevliga bagerier och konditorier.

Urmakeri och bageri i Sigtuna, Sveriges äldsta stad

Tant Bruns kaffestuga

Ett av de mest kända caféerna i Sigtuna är Tant Bruns kaffestuga, som ligger i ett charmigt rött trähus i hörnet av Stora Gatan och Laurentil gränd. Huset som hyser Tant Bruns Kaffestuga är det äldsta av flera hus runt en gård, och är kanske dessutom det äldsta huset i hela Sigtuna.

Vid en reparation 1968-1969 hittade man ovanför takbjälkarna rester av näver och jord, vilket betyder att huset är riktigt gammalt. En man från trakten, baron Gustav von Paykull på säteri Vallox Säby, köpte gården i slutet av 1960-talet, och enligt honom är huset från 1600-talets slut. Idag kan man slå sig ner på caféet för en kopp kaffe och kanske ett bakverk eller en smörgås.

Tant bruns café i Sigtuna, Sveriges äldsta stad
Tant Bruns kaffestuga

Strandpromenad längs Mälaren

Sigtuna ligger vid Mälaren och här löper en lång fin strandpromenad. Vi nöjde oss med att promenera längs vattnet och titta ut mot den frostiga och vackra utsikten. När isen ligger tillräckligt tjock är det också populärt att promenera på isen eller att ta en tur på långfärdsskridskor här.

Sittplatser med utsikt över Mälaren

Mer att se och göra i Sveriges äldsta stad

För den som vill finns förstås mer att se och göra i Sigtuna! Staden är full av gamla kyrkor och andra historiska minnesmärken, och om man vill kan man uppleva staden på en guidad tur. I området finns också fyra slott som kan vara intressanta att besöka: Rosersbergs slott, Skånelaholms slott, Steninge slott och Wenngarns slott. Dessutom hittar man flera golfbanor och ett gäng naturreservat.

Sigtuna är verkligen en trevlig liten stad att besöka, och det känns som att det finns mer att se och uppleva än vad vi hunnit den här gången. Vi får helt enkelt komma tillbaka!

Sigtuna, Sveriges äldsta stad

Har du besökt Sveriges äldsta stad?

Har du varit i Sigtuna? Vilken är din relation till Sveriges äldsta stad? Berätta gärna!

Bokkiosk - stängd just nu men öppnar 24 april
Bokkiosk – stängd just nu men öppnar 24 april
Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Info och fakta om Sigtuna – Sveriges äldsta stad

 • Kommun: Sigtuna kommun
 • Län: Stockholms län
 • Landskap: Uppland
 • Folkmängd: 9437 invånare (2018)
 • Områden: Pilsbo, Stan, Hällsbo, Prästgårdsängarna, Tvillingbackarna, Sjudargården, Munkholmen, Til, Brännbo, Aludden, Harberget, Björkbacka Strand och Malmen.
 • Turistbyrå: Destination Sigtuna, Stora Gatan 33

Resa till Sigtuna

 • Bil/husbil: Det tar cirka 40 minuter att köra från Stockholm (4,9 mil). Det tar cirka 5 timmar att köra från Göteborg (45,8 mil).
 • Tåg: SJ tåg går regelbundet både från Stockholm och från Uppsala, till Märsta station och/eller Arlanda.
 • Buss: SL-bussarna 570 och 575 går mellan Märsta och Sigtuna, och passar med pendeltågen till och från Stockholm. UL-bussarna går till och från Uppsala.
 • Båt: Båt har genom historien varit det traditionella sättet att ta sig till Sigtuna! Om du har egen båt kan du lägga till i gästhamnen. Strömma kanalbolaget arrangerar också guidade båtturer till Sigtuna med M/S Evert Taube från Stockholm.

Restauranger i Sigtuna

 • Cafeer och bagerier finns det gott om! Kolla till exempel in Tant Bruns kaffestuga, Wenngarns bageri, Bistro & Café Valvet, Strandvillans café, Sigtuna Creperie eller Våfflan Hamnkrog & Bar vid Ångbåtsbryggan.
 • Restauranger finns det också flera att välja på.

Boende i Sigtuna

 • Hotell och stugor: Det finns flera hotell att välja på, i olika prisklasser. Det finns också möjlighet att bo i charmiga stugor eller gårdar. Här hittar du förslag på boenden.
 • Ställplats för husbil: Det finns fyra 24-timmars husbilsplatser i gästhamnen. Platserna kostar 200 kronor/dygn (2018), vilket betalas till Sigtuna Båtklubb. Toaletter och restauranger finns i närheten.
 • Camping: Skokloster camping ligger i Skokloster, cirka 20 minuter med bil från Sigtuna. Andra campingar i området är Fjällnora camping, Rösjöbadens camping och Camp Nygård.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev