Meny Stäng

Att göra i Sundbyberg – 9 tips till mysiga Sumpan

Annons

Vad kan man göra i Sundbyberg? Vi har bott i Sumpan i många år, och även om vi nu flyttat till grannkommunen så återkommer vi ofta. Här är våra bästa tips på aktiviteter och upplevelser i Sundbyberg.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sundbyberg

Sundbyberg är till ytan Sveriges allra minsta kommun, men trots sin litenhet så finns det en hel del att se och göra här. Sundbyberg bjuder på stadskänsla och trevliga restauranger, men också på kultur, parker, naturområden och en fågelsjö. Vi trivdes väldigt bra i Sumpan och hade gärna bott kvar, om det inte varit för att vi hittat husbåt i Solna.

Göra i Sundbyberg

Sundbyberg tillhör Stockholms län och ligger strax nordväst om huvudstaden. Kommunen gränsar till Stockholms stad samt till Solna och Sollentuna.

Vad kan man göra i Sundbyberg?

Vad kan man då se och göra i Sundbyberg? Allt möjligt faktiskt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Fika, ät eller ta en öl i centrala Sundbyberg

Centrala Sundbyberg består dels av Sturegatan, som åtminstone tidigare var huvudsakligt centrum, och dels av området kring Signalfabriken, som ligger på andra sidan järnvägen. Dessutom finns butiker och restauranger runt Tulegatan. Sundbyberg är en mysig liten stad, och det finns gott om ställen där man kan slinka in för en matbit, en öl eller kanske en fika.

Om vi bara ska ta en öl gillar vi att slinka in på The Station, som är en mysig pub med bra priser. När det gäller restauranger finns det många att välja på såsom Paul Taylor Lanthandel (läs mer längre ner) och våra gamla favoriter Libaneza (supergod libanesisk meze) och Parma (missa inte deras fettucine med räkor, avokado och svart kaviar!).

Det är också värt att kolla in Signalfabriken där ett flertal restauranger huserar, som The Public, Phil’s Burger, Pinchos och LivingRoom. Bland caféerna i stan kan till exempel nämnas Princess konditori, Bageri Passion samt klassiska konditori Boulevard.

2. Ät på kändisrestaurangen Paul Taylor Lanthandel

Om du vill äta på en riktigt bra restaurang kan du leta upp Paul Taylor Lanthandel, som ligger på Spinnerigatan 7 i Sundbyberg. Restaurangen drivs av Paul Svensson och Tareq Taylor, som är kända från bland annat Kockarnas kamp och Tareq Taylors matresa på TV. 

Restaurangen har ett hållbart fokus och maten som serveras är klimatsmart och modern, med mycket grönt. I ena hörnet av restaurangen finns en liten lanthandel, där man kan handla sånt som färska och inlagda grönsaker, oljor, marmelad och receptböcker.

3. Upptäck charmiga Duvbo

Duvbo är en charmig liten stadsdel i Sundbyberg med runt 300 äldre villor och ett litet antal flerbostadshus. Villorna är oerhört charmiga, ofta dekorerade med tinnar och torn, burspråk och allehanda slöjddetaljer. Det är en ren fröjd att promenera runt här och kika på de vackra husen.

Duvbo utsågs 1987 rent av till ett bostadsområde av riksintresse av Riksantikvarieämbetet. När du går runt här kan du bland annat kolla in Duvbo kyrka och det så kallade ”Spruthuset”. Byggnaden uppfördes som förvaringsplats för brandredskap år 1903, men efter att brandförsvaret flyttades till Sundbybergs kommuns brandkår står byggnaden kvar som kulturminne. Konstnärinnan Helga Henschen bodde här till sin död, och du hittar en skylt om hennes författarskap i Solparken.

WIFI.se

4. Häng i Tornparken

Tornparken är en trevlig park som ligger på en höjd i centrala Sundbyberg. På parkens högsta punkt ligger ett före detta vattentorn från 1912, som ritats av arkitekten Ivar Tengbom. I tornet hittar man idag restaurang Flatbread, som serverar “flatbread”, vilket är en slags populära napolitanska pizzor. Detta är en trevlig plats i Sumpan och från uteserveringen har man dessutom fin utsikt över hela staden. I Tornparken finns också en fotbollsplan, en fin lekplats och en plaskdamm.

5. Se konst i Marabouparken

Chokladföretaget Marabou startade fabrik i Sundbyberg 1916, och 1930 köpte de en intilliggande tomt av Sundbybergs stad för att anlägga en park för sina anställda. Som villkor för köpet krävde staden att parken skulle göras tillgängliga för alla invånare, vilket också blev fallet.

Marabouparken är idag en lummig park med ett större antal statyer samt en konsthall som drivs av en stiftelse. I parken finns restaurang och café samt en stor plaskdamm för barn, och parken är framför allt populär bland barnfamiljer.

6. Upplev fågelliv vid Lötsjön och Golfängarna

Lötsjön är en fin fågelsjö i Sundbyberg, där det finns gott om kanadagäss eller vitkindade gäss, gräsänder, sothönor, svanar och massor av andra fåglar. På våren och hösten är Lötsjön rastplats för flyttfåglar, varav vissa kommer hela vägen från Arktis eller Afrika. Hit, eller till grannsjön Råstasjön, kommer också varje år ett stort antal hägrar, som under sommarhalvåret bor vid Isbladskärret på Djurgården.

De stora gröna områdena runt Lötsjön kallas Golfängarna, och hit kommer många för att ha picknick eller spela fotboll. Det är också populärt att promenera eller jogga runt sjön, och man hittar också bangolf, lekplats samt ett relativt nytt och fint utegym. I ena änden av sjön ligger Gröna stugan där man kan ta en paus för mat eller fika. Vill man promenera längre kan man fortsätta till Råstasjön, som ligger i Solna.

7. Promenera längs Bällstaviken

Att promenera längs Bällstaviken, från Sundbyberg och in mot Stockholm, är en riktigt fin promenad. Hela promenaden går längs vattnet, och på sina håll kan man kika på större och mindre båtar som ligger förtöjda. På några ställen har det byggts fina träbryggor en bit ut i vattnet. Man kan också passa på att kika på de omtalade höghus som ligger här, och som är helt och hållet byggda i trä.

Om man fortsätter promenaden vidare in mot stan passerar man bland annat Huvudstabadet, café Båthuset, Huvudsta gård, Augustendals 4H-gård samt Pampas marina i Solna innan man kommer till Karlbergs slott eller Hornsbergs strand på Kungsholmen.

8. Upptäck Sundbyberg i litteraturen

Sundbyberg har en hel del litterär anknytning, vilket man kan upptäcka om man letar upp de 12 litterära skyltar som finns i staden. Varje skylt representerar en författare, och på varje skylt finns ett citat som visar på kopplingen till staden eller den specifika platsen.

Många av skyltarna finns i centrum eller Lilla Alby, men några finns också i Rissne och Hallonbergen. Bland författarna märks till exempel Stieg Trenter, John Ajvide Lindqvist, Hillevi Wahl, Stig Dagerman, Stieg Larsson, Agnes von Krusenstierna och Carl Michael Bellman. Skyltarna ger en intressant inblick i stadens liv genom litteraturen.

9. Vandra eller jogga i Ursviksskogen och Igelbäckens naturreservat

Igelbäckens naturreservat ligger i Ursvik i Sundbyberg och här, vid Ursviks motionsområde, finns gott om tydligt uppmärkta motionsspår i olika längd. Det finns också spår uppmärkta för mountainbike, utegym samt möjlighet att rida eller åka skidor på skidspår som emellanåt förses med konstgjord snö.

I naturreservatet finns också gott om fornlämningar från bronsåldern och järnåldern. Här finns bland annat gravrösen, stensättningar och en husgrundsterass, som tillsammans med skyltar berättar om hur människor kan ha levt här förr i tiden. Man kan också se en offersten från bronsåldern, som forntidens jordbrukare använde för att blidka fruktbarhetsgudinnan att ge dem en god skörd.

Mer att göra i Sundbyberg för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Sundbyberg. Här är ytterligare några tips och förslag för dig som gillar kultur och historia:

 • Ahlby säteri är en herrgård från 1624 och därmed stadens äldsta byggnad. Ibland ordnas olika kulturevenemang här.
 • Sundbybergs museum berättar om Sundbybergs historia, med utställningat om stadens uppbyggnad sedan 1860-talet. På museet finns också föremål från Vikingagravar i området.
 • Kulturspåret är en app för guidning till stadens utomhuskonst. I appen finns konstrundor utifrån olika teman.
 • Sundbybergs kyrka är ligger vackert på en höjd i Kyrkoparken i centrala stan. Kyrkan är uppförd i jugendstil och invigdes år 1911.
 • Kräft- och surströmmingsskiva brukar arrangeras varje år under augusti, på Sturegatan och gatorna runt omkring. Tillsammans med långborden brukar det vara stånd och scener med uppträdanden.

Mer att göra i Sundbyberg för dig som gillar natur och idrott

Det finns förstås också mer att göra i Sundbyberg för dig som gillar natur och idrott. Sumpan är en stad med många parker och idrottsanläggningar. Här är några tips:

 • Tuvanparken är en fin park i stadsdelen Lilla Alby, med statyer och lekplats. Här fanns en gång Solna sjukhem, där en gång tre patienter omkom i en brand och där författaren Agnes von Krusenstierna tillbringade sju månader.
 • Tysta platser är natursköna platser där man kan uppleva lugnet. Staden har tagit fram en guide till dessa platser, vilka är Nötbacken i Igelbäckens naturreservat, Ursvikshöjdens norra slänt, Rastplatsen vid 7 km-spåret i Igelbäckens naturreservat, Utkiken i Duvbo samt Tuleparken.
 • Curlinghall och ishall finns vid Sundbybergs idrottsplats. Här finns också simhall.

Mer att se och göra i närheten av Sundbyberg

Från Sundbyberg är det nära till Solna, där man bland annat kan besöka fina Hagaparken med lusthus, paviljong och slottsruin eller Ulriksdals slott med den vackra slottsparken. Det är heller inte så långt till Bromma, där det finns två fina naturreservat som Kyrksjölöten och Judarskogen.

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fler tips på saker att göra i Sundbyberg?

Har du varit i Sundbyberg? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Sundbyberg?

Fakta om Sundbyberg

 • Landskap: Uppland
 • Län: Stockholms län
 • Slogan: där staden är som bäst
 • Folkmängd: Drygt 52 000 (2020)
 • Områden: Centrala Sundbyberg, Rissne, Hallonbergen, Lilla Alby, Storskogen, Duvbo, Ör, Ursvik, Brotorp/Järvastaden
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats

Restauranger och caféer i Sundbyberg

 • Libaneza (libanesiskt), Tulegatan 29
 • Restaurang Parma (italienskt), Tulegatan 56
 • Bra mat (fisk och skaldjur), Tulegatan 54
 • Flatbread (napolitanska pizzor), Bergsgatan 1
 • The Public (europeiskt), Esplanaden 10
 • Phil’s Burger (hamburgare), Sundbybergs torg 1
 • Pinchos (smårätter), Sundbybergs torg 1
 • LivingRoom (italienskt), Sundbybergs torg 1
 • The Station (pub), Landsvägen 55B
 • Ristorante Matilde (italienskt), Landsvägen 58
 • Paul Taylor Lanthandel (ekologiskt), Spinnerigatan 7
 • Café Boulevard (café och konditori), Esplanaden 17
 • Princess konditori (konditori), Sturegatan 20
 • Bageriet Passion (bageri), Landsvägen 45

Sevärdheter och museer i Sundbyberg

 • Sundbybergs kyrka, Rosengatan 15
 • Sundbybergs museum, Fredsgatan 4
 • Marabouparkens konsthall, Löfströmsvägen 8

Hitta till Sundbyberg

 • Bil: Från Stockholm tar du Klarastrandsleden och därefter Pampaslänken och fortsätt på Storgatan. Ta därefter höger tull Huvudstagatan och vänster på Frösundaleden, och slutligen höger mot Gränsgatan och Tulegatan.
 • Cykel: Det finns cykelvägar så att man kan cykla från till exempel Stockholm eller Solna.
 • Tunnelbana: Tunnelbanans blå linje går till Sundbyberg. Stationen i centrum heter Sundbybergs centrum. Övriga stationer i kommunen heter Duvbo, Rissne och Hallonbergen.
 • Pendeltåg: Pendeltågen stannar i Sundbyberg, på vägen mellan Stockholm och Bålsta.
 • Tvärbana: Tvärbanan går igenom Sundbyberg och stannar vid Bällsta Bro och Sundbybergs centrum, på vägen mellan Bromma och Solna.
 • Buss: Många olika bussar stannar i Sundbyberg. Kolla din resa på sl.se.

Sundbybergs historia

 • Forntid: Vikingagravar har hittats på området, så människor har bott här tidigt. Fynd från gravarna visas på Sundbybergs museum.
 • 1347: Gårdsnamnet ”Sundhby” omtalas i källor från denna tid. ”Sund” syftar antagligen på ett historisk sund som fanns vid Bällstaåns mynning.
 • 1700-talet: Tre hemman på området slogs ihop till ett säteri, det vill säga en herrgård, ägt av Z J Strandberg.
 • 1775: Gårdsnamnet Sundby gård ändrades till Sundbybergs gård.

1800-talet

 • 1869: Anders Petter Löfström (1831-1909) köpte Sundbybergs gård tillsammans med Duvbo och Dufvebols gård.
 • 1876: Järnväg drogs över herrgården Sundbybergs ägor.
 • 1878: Anders Petter Löfström lät uppföra ett kapell.
 • Slutet av 1800-talet: På slutet av 1800-talet växte Sundbyberg fram som en förstad till Stockholm, tack vare den nya järnvägen.
 • 1888: Sundbyberg blev köping, genom en utbrytning ur Bromma landskommun.

1900-talet

 • 1909: Bromma församling delades och Sundbyberg blev eget pastorat.
 • 1911: Sundbybergs kyrka, som uppfördes i jugendstil, invigdes.
 • 1916: Marabou förvärvade tomten som en gång tillhörde Sundbybergs gård.
 • 1929: Orten fick stadsrättigheter och blev Sundbybergs stad.
 • 1935: Sundbybergs gård revs för att kunna upprätta chokladfabriken Marabous nya kontorshus och nya laboratoriebyggnad.
 • 1939: En 10-årig flicka vid namn Gerd Johansson försvann och åtta dagar senare hittades hon våldtagen och strypt vid Lötsjön, vilket skapade stora rubriker i staden.
 • 1949: Duvbo överfördes till Sundbybergs stad.
 • 1954: Nattklubben Lorry öppnade, som blev en enorm succé. I mitten av 1980-talet gick nattklubben i konkurs.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev