Meny Stäng

Huvudsta gård i Solna – mordhistoria och fin omgivning

Huvudsta gård i Solna ligger på kort promenadavstånd från marinan där vi bor. Vi är resebloggare och ofta tar vi oss långt bort för att hitta spännande sevärdheter, men ibland behöver man bara titta runt knuten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Huvudsta gård i Solna

Huvudsta gård (eller Hufvudsta gård) är en herrgård i Solna kommun i Stockholms län. Herrgården ligger i området Huvudsta, på den norra sidan av Ulvsundasjön.

Gården har tillhört flera kända familjer och har dessutom varit skådeplatsen för en mordkomplott. Gården ägs idag av familjen Wibom och här bedrivs idag konferensverksamhet.

Huvudsta gård

Huvudsta gård – med spännande historia

På 1600-talet (1651) lät riksamiralen Greve Gustaf Otto Stenbock uppföra en huvudbyggnad. Byggnaden var på den här tiden ett pampigt gulmålat träslott.

På 1700-talet (1750) tillföll gården herr Anders Plomgren, som var direktör för Ostindiska Compagniet. Han lät riva det gamla huset, och uppförde en ny byggnad i rokokostil (nuvarande ”Huvudsta gamla slott”). Genom giftermål kom gården i familjen Horns ägo. Faktum är att det var här, hos Greve Claes Fredrik Horn, som Greve Adolph Ludvig Ribbing och kaptenen Johan Jacob Ankarström planerade mordet på Kung Gustav III.

På 1800-talet (1817) köptes Huvudsta gård av Johan Wibom, som arbetat som gelbjutare, det vill säga en hantverkare som gjuter mässingsföremål. Han bosatte sig i en av flyglarna och flyttade den gamla huvudbyggnaden (som idag kallas ”Huvudsta gamla slott”) nordväst om gården. Han lät istället bygga en ny huvudbyggnad i rysk-svensk empirestil. Tanken var att den ryske ambassadören skulle bo här, men han dog innan han hann flytta in.

Huvudsta gård är fortfarande idag i familjen Wiboms ägo, och bebos av 6:e, 7:e och 8:e generationen.

Huvudsta gård

Förutom huvudbyggnaden och flyglarna finns många andra byggnader som hör till Huvudsta gård. Mellan år 1818 och 1825 byggdes statbyggnaden, stallet, ladugårdslängorna, vagns- och uthuslängorna, iskällaren och brännvinsbränneriet. Väldigt charmiga och fina byggnader!

Huvudsta gård

Huvudsta gamla slott – ”mördarslottet”

Huvudsta gamla slott är en träbyggnad från 1700-talet, som idag ligger cirka 300 meter nordost om Huvudsta gård. Huset uppfördes år 1750 av Anders Plomgren som Huvudsta gårds huvudbyggnad, men flyttades år 1834 till sin nuvarande plats. Byggnaden kallas ibland ”Mördarslottet” eftersom det var i det här huset som mordet på Gustav III planerades.

Efter att huset flyttats bodde gårdens tjänstefolk här. År 1958 tog Solna stad över huset, som då hade hunnit förfalla, och planerade att riva det. Efter en debatt om husets bevarande tog Solna-Råsunda kyrkliga samfällighet över. Byggnaden restaurerades och fram till sommaren 2018 drevs förskolan Slottet här.

Huvudsta gamla slott ligger vid Huvudsta gård

Hufvudsta ridskola vid Huvudsta gård

Strax intill Huvudsta gård ligger Hufvudsta ridskola. Här ser man alltid hästar, samt barn, unga och vuxna som rider.

WIFI.se
Ridstall vid Huvudsta gård
Häst vid Huvudsta gård

Pep Park

Inte långt från Huvudsta Gård hittar man också en ”Pep Park”. Vi hade aldrig hört talas om begreppet innan vi såg den, men det är kanske inte så konstigt med tanker på att det tydligen är Sveriges första. En Pep Park ska inspirera barn, unga och vuxna till lek, rörelse och vardagsmotion.

Sveriges första Pep Park

Blev vi inspirerade då? Japp, det kan du se bevis på här! Det blev både balansgång och hoppande.

Vi var däremot inte tillräckligt inspirerade för att engagera oss i ”Springleken”. Inte den här gången i alla fall. Man kan tävla mot varandra … eller se om man springer snabbare eller långsammare än diverse djurarter.

Pep Park vid Huvudsta gård

Augustendals 4H-gård

Precis bredvid Pep Parken liggen Augustendals 4H-gård. Här finns olika tama djur och man bedriver verksamhet där barnen kan lära sig att ta hand om djuren.

Café båthuset och Huvudstabadet

I området finns också ett café och ett bad. Caféet ligger precis vid vattnet och badet, som har en stor utomhusbassäng, ligger strax ovanför. När Peters yngste son Billie var yngre badade vi ibland där på somrarna. Nu såg vi att de höll på att bygga om och modernisera bassängen.

Café vid Huvudsta gård

Promenad längs vattnet från Huvudsta gård

Man kan också promenera längs med Ulvsundasjön, vilket är riktigt fint. Om man går norrut kan man gå hela vägen till Sundbyberg. Om man går söderut passerar man två restauranger, dels Grodhavet och del Restaurang K4 som ligger i Pampas marina. Fortsätter man vidare så kommer man till Karbergs slott, och därefter in till Stockholm.

Hus i Huvudsta

Har du varit i området runt Huvudsta gård? Finns det områden där du bor, som är värda att upptäcka närmare?

Pampas marina

Prenumerera på vårt nyhetsbrev