Meny Stäng

Att göra i Solna – 15 aktiviteter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Solna? Vi har bott åtta år i Solna, och innan dess bodde vi i grannkommunen Sundbyberg. Nu i coronatider har vi sett oss extra mycket om i vårt närområde. Här är våra bästa tips på aktiviteter och upplevelser i Solna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Solna

Solna är levande kommun med stora variationer. Här finns allt från natur och kungliga slott till köpcentrum och forskningsinstitutioner. Namnet betyder troligtvis ”Solön” och det låter ju trevligt, eller hur?

Solna tillhör Stockholms län och ligger strax nordväst om huvudstaden. Kommunen gränsar till Stockholms stad och Sundbyberg, och med vatten emellan också mot Danderyds kommun.

Vad kan man göra i Solna?

Vad kan man då se och göra i Solna? Allt möjligt faktiskt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Fågelskåda vid Råstasjön

Råstasjön är en fantastiskt fin fågelsjö som ligger i stadsdelen Råsunda i Solna, inte långt från Friends Arena och inomhuscentret Mall of Scandinavia. Naturen i Råstasjöns naturreservat är grön och vacker, och det är fint att promenera här. Man kan också spana på många olika sorters fåglar.

Vid sjön finns ett 100-tal fågelarter och man kan till exempel se änder, svanar, doppingar, sumphönor, brunänder, skrattmåsar och rörsångare. Runt sjön kan man också se tättingar och duvhök och, beroende på årstid, fåglar som silltrut, näktergal, rödhake, och häger. Hägrarna bor större delen av året vid Isbladskärret på Djurgården, men flyttar till Solna på vintern.

2. Shoppa i Westfield Mall of Scandinavia

Shoppinggallerian Westfield Mall of Scandinavia är en riktigt stor och modern galleria med hundratals butiker och restauranger. Det finns nästan 70 klädbutiker, och förstås också butiker som säljer elektronik, inredning och sportutrustning. När man blir hungrig kan man äta italienskt, libanesiskt eller asiatiskt – varför till exempel inte testa ”Kaiten”, det vill säga rullbandssushi?

I gallerian finns också en enorm biograf (som för tillfället håller stängt) med 15 salonger, varav en IMAX-salong och fyra lyxiga VIP-salonger. O’Learys erbjuder dessutom aktiviteter som biljard, bowling, minigolf och mycket mer.

3. Uppleva evenemang i Friends Arena

I dessa pandemitider är förstås stora evenemang inställda, men när man pratar om vad man kan göra i Solna under vanliga omständigheter kan man ändå inte låta bli att nämna Friends Arena. Här brukar arrangeras massor av stora sport- och musikevenemang. Fotot nedanför är från när vi besökte en gala i Friends Arena för ett gäng år sedan.

Göra i Solna - Friends Arena

4. Flanera i Hagaparken

Hagaparken i Solna är fantastiskt fin, och här kan man strosa bland slott, lusthus och paviljonger från Gustav III:s tid. Gustav III lät anlägga parken på 1700-talet, och i Haga slott växte vår nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, upp tillsammans med sina systrar. Idag bor kronprinsessan Victoria och Daniel i Haga slott, och slottet med omgivande trädgård är den enda del av parken som känns privat. 

På Gustav III:s tid var det modernt att skapa “engelska parker”, som skulle kännas naturliga och samtidigt bjuda på överraskningar. När man strosar runt i den gröna Hagaparken stöter man på spännande byggnader som Turkiska kiosken och Ekotemplet. Här hittar man också Gustav III:s paviljong från 1789 samt Koppartälten, där det nu finns café och värdshus.

5. Se exotiska fjärilar i Fjärilshuset Haga Ocean

Fjärilshuset Haga Ocean ligger i Hagaparken, strax bakom Koppartälten, inte långt från Haga norra grindar. Hit kommer man bland annat för att se exotiska fjärilar. Man kan räkna med att det finns minst 700 fjärilar i lokalerna när man gör ett besök, och under ett år lever flera tusen fjärilar här. 

Förutom fjärilar kan man också se ödlor, grodor, kinesisk dvärgvaktel och olika sorters fiskar. Idag finns också ett 30 meter långt akvarium med stora hajar här. Ytterligare en anledning att göra ett besök här, åtminstone en kylig och ruggig dag, är att temperaturen på dagen aldrig sjunker under 25 grader.

6. Kolla in kvarteret Olle Olsson Hagalund

Kvarteret Olle Olsson Hagalund är ett museikvarter med museum, kafé, verkstäder och konstnärsateljéer. Det fina huset byggdes 1897 av snickarmästaren Carl Jakob Brolin. Sonen Conny Olsson och hans fru bodde också i huset och därefter bodde deras son, konstnären Olle olsson Hagalund, i huset hela sitt liv.

Olle Olsson Hagalund-museet visar upp ett konstnärshem med originalinredning från tiden då Olle Olsson bodde här med sin familj. I kvarteret arrangeras också nyskapande program med skapande i fokus, liksom guidade stadsvandringar och cykelturer. Observera att verksamheten kan vara begränsad under pandemin.

7. Lära sig om filmstjärnor vid Filmstaden Råsunda

Filmstaden Råsunda fungerar idag som bio, även om det just nu är stängt på grund av pandemin. Förr var detta Sveriges Hollywood. Över 400 filmer spelades in här, och marken trampades av kändisar som Ingmar Bergman, Ingrid Bergman och Greta Garbo.

Förra året, 2020, firade Filmstaden att det gått hundra år sedan lokalerna invigdes. Nu visas en utomhusutställning där man kan läsa om filmhistorien från 1919-1920, då marken köptes från en tidigare strutsfarm, till 1999 då den sista filmen spelades in. På området finns också restaurang och våffelcafé.

8. Besöka Charlottenburgs hembygdsgård

Charlottenburg, som ligger i området Vasalund, är Solnas hembygsgård med hembygdsmuseum. Museet är för tillfället stängt på grund av pandemin, men enligt museets webbsida planerar man guidade vandringar med små grupper.

Gården, som byggdes 1801, är nu över 200 år gammal. Huset byggdes av Adolf Fredrik Wijnblad, som ägde både Frösunda och Brahelunds gårdar samt var arbetsledare för flera av Gustav III:s byggnadsarbeten i Hagparken. Gården fick namn efter byggherrens fru Charlotta. Utanför gården finns en ålderdomlig trädgård med en bautasten samt en liten park med ett forntida gravfält från yngre järnåldern (400-1050 efter Kristus).

Göra i Solna - Charlottenburgs hembygsgård

9. Utforska området runt Karolinska Institutet och Hagastaden

Området kring Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset är förstås främst för de som forskar, studerar eller arbetar på sjukhuset eller universitetet. Samtidigt är det här ett spännande område som ständigt förändras, och där många nya byggnader skjuter i höjden precis intill historen. Ett exempel är Karolinska Institutets futuristiska Aula Medica (där du hittar en lunchrestaurang) som ligger precis bakom den gamla Tiondeladan.

Hagastaden är namnet på ett gränsöverskidande stadsbyggnadsprojekt som inkluderar både Stockholm och Solna. Området innefattar både Karolinska sjukhuset och den tidigare bangården för Stockholms norra station, och blir en ny stadsdel. Här händer mycket!

ki aulan

10. Strosa vid Ulriksdals slott och slottspark

Ulriksdals slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige, och bjuder på en vacker miljö med slottspark, orangeri och handelsträdgård. Slottet, som uppfördes på 1600-talet, visas i vanliga fall upp under guidade visningar. Då kan man också se Orangerimuseet, med Nationalmuseums stora samling av svensk skulpturer.

Att strosa runt i Ulriksdals slottspark är fint, och här kan man bland annat kan se skulpturen ”De nätdragande morianerna”. Man kan också kika på slottskapellet och ibland visas teater på Confidencen, som faktiskt är Sveriges äldsta rokokoteater. Vill man hellre shoppa blommor och fika så kan man med fördel göra det i det fina handelsträdgården.

11. Semestra vid Frösundavik

Frösundavik ligger fint intill den vackra Brunnsviken och Hagaparken. Här hittar man Radisson Royal Blu Park Hotel, som ligger inrymt i en stor och pampig byggnad nära vattnet. På baksidan av hotellet finns en mysig uteservering med utsikt över vattnet, där det ibland spelas livemusik. Vid hotellet hittar man också Haga Health Club, med pool, spa, behandlingar och träning.

12. Promenera på den vackra Norra begravningsplatsen

Solna kyrka är en fin liten rundkyrka från 1100-talet. Intill kyrkan ligger Norra begravningsplatsen, som är överraskande vacker och rofylld att promenera runt i. Här ligger också Lindhagens kulle, med imponerande mausoleer från början av 1900-talet.

Många kända människor ligger begravda på Norra begravningsplatsen. Här hittar man exempelvis Bernadottegraven. Andra kända personer som har fått sin sista vila här inkluderar exempelvis Ingrid Bergman, Siri von Essen, Per Albin Hansson, Ivar Krueger, Vilhelm Moberg, Alfred Nobel, Jenny Nyström och August Strindberg.

13. Äta brunch på restaurang K4 i Pampas marina

Pampas marina bjuder på en trevlig miljö med husbåtar, fritidsbåtar och en restaurang där det är mysigt både inne och på uteserveringen. Restaurang serverar bland annat en riktigt god brunch med mycket grönt och bra kvalitet på råvarorna.

När man ätit klart kan man om man vill promenera ut på bryggorna och njuta av utsikten. Har man tur kan det hända att man stöter på hägern som brukar hänga här, eller kanske några svanar. I Pampas marina kan man för övrigt också hyra kanot om man har lust.

14. Hänga i området runt Huvudsta gård

Huvudsta gård är en herrgård som ligger i området Huvudsta, på den norra sidan av Ulvsundasjön. Gården har tillhört flera kända familjer och var en gång i tiden skådeplatsen för en mordkomplott. Det var nämligen här, hos Greve Claes Fredrik Horn, som Greve Adolph Ludvig Ribbing och kaptenen Johan Jacob Ankarström planerade mordet på Kung Gustav III.

På gården bedrivs idag konferensverksamhet. Det finns dock en del annat att upptäcka i området runt gården. Här hittar man Huvudstabadet (ett tempererat utomhusbad), Café Båthuset, Augustendals 4H-gård samt en Pep Park (en park som ska inspirera till lek, rörelse och vardagsmotion). Det är också nära till mysiga restaurang Grodhavet.

15. Jogga i Karlbergs slottspark

Karlbergs slott har en historia från 1600-talet, och fick sin slottskaraktär när Gabriel de La Gardie införskaffade det och lät bygga om det. År 1688 övergick slottet i kunglig ägo, och fortsatte så tills 1792, då Gustav III bildade Kungliga Krigsakademin på Karlberg. Idag utbildas yrkesofficerare här.

Karlbergs slottspark ligger precis bakom Karlbergs slott, och består av en grön och vildvuxen park med flera olika motionsspår. Här finns också en del överraskande sevärdheter, som Karl XII:s ek, en runsten, Pompes grav och Neptuni tempel.

Mer att göra i Solna för dig som gillar mat, kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Solna. Här är ytterligare några tips och förslag för dig som gillar mat, kultur och historia:

 • The Winery Hotel är ett svenskt vinhotell med egen vinproduktion på hotellet och den egna vingården Terreno i Toscana.
 • Hotel Giò är en mötesplats för alla som vill bo och äta, träffas och arbeta.
 • Solna centrum är ytterligare ett inomhuscentrum i Solna, med butiker, restauranger med mera.
 • Överjärva gård är en kulturhistorisk miljö som är bebodd sedan 400-talet. Idag finns här café, naturskola, hantverksbodar och ett museum över statartiden.
 • Hagalunds vattentorn från 1912 är numer nedlagt men ligger med häftig utsikt över Stockholm. Eftersom området populärt kallas Blåkulla har det spekulerats i om detta är häxans torn. Och tydligen har en häxklubb brukat träffas just här.

Mer att göra i Solna för dig som gillar natur och utomhusaktiviteter

Det finns förstås också mer att göra i Solna för dig som gillar natur och idrott. Solna är en stad med många parker och idrottsanläggningar. Här är några tips:

 • Bockholmen, som är en del av Bergshamra, är en ö med skärgårdskänsla, vandringsstigar och forntida gravar. Platsen ingår i Kungliga nationalstadsparken.
 • Brunnsvikens Trädgård & Café är en handelsträdgård med växter och café.
 • Mulle Mecks lekpark är en temalekpark i Järvastaden.
 • Tivoliparken ligger på en landtunga i den norra delen av Brunnsviken. Parken är en del av Nationalstadsparken.
 • Ulriksdals naturreservat ligger i närheten av Ulriksdals slott.
 • Igelbäckens naturreservat sträcker sig in i norra Solna.

Mer att se och göra i närheten av Solna

Strax intill Solna ligger charmiga Sundbyberg, som också är en mysig kommun. I Sumpan hittar du bland annat många trevliga restauranger, en fin sjö och ett härligt naturreservat. Det är heller inte långt till Stockholm med dess stora utbud av restauranger, museer och sevärdheter.

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Ännu fler tips på saker att göra i Solna?

Har du varit i Solna? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till orten! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Solna?

Fakta om Solna

 • Landskap: Uppland
 • Län: Stockholms län
 • Folkmängd: 83 000 (2020)
 • Namnet: Namnet Solna är tidigast nämnt 1305 som ”Solnö”. Förleden är ”soln” (sol) och namnet kan betyda ”den solbelysta ön”, eftersom Solna en gång var enö som sträckte sig från nuvarande Bällstaviken och Råstasjön i väster till Stora Värtan i öster.
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Restauranger och hotell i Solna

 • Budda Khan Teppanyaki, Westfield Mall of Scandinavia
 • Restaurang Grodhavet, Karlbergs strand 12
 • Restaurang K4 Pampas, Karlbergs strand 4C
 • Hotel Giò, Råsundavägen 1
 • Quality Hotel Friends, Råsta strandväg 1
 • Radisson Royal Blu Park Hotel, Frösundaviks allé 15
 • The Winery Hotel, Rosenborgsgatan 20

Sevärdheter och museer i Solna

 • Charlottenburgs hembygdsgård, Bollgatan 12
 • Filmstaden Råsunda, Greta Garbos väg 11-13
 • Friends Arena, Råsta Strandväg 1
 • Huvudsta gård, Huvudsta Allé 21
 • Karlbergs slott, Karlbergs slottsväg 1
 • Karolinska Institutet, Solnavägen 1
 • Olle Olsson Hagalund,  Spetsgatan 2
 • Solna kyrka, Prostvägen 14
 • Ulriksdals slott, Slottsallén, Solna
 • Överjärva gård, Överjärva gårdsväg

Hitta till Solna

 • Bil: Från Stockholm till Solna tar man Klarastrandsleden och därefter E4:an norrut. Sväng vänster på Frösundaleden.
 • Cykel: Det finns cykelvägar både från Stockholm och från Sundbyberg.
 • Tunnelbana: Solna har flera tunnelbanestationer, dvs Solna centrum, Solna Strand, Näckrosen, Huvudsta och Västra skogen. I framtiden planeras nya stationer längs ”gula linjen”: Hagastaden, Södra Hagalund och Arenastaden.
 • Bussar: Fler bussar går till och igenom Solna. Sök linjer på sl.se.
 • Tvärbana: Tvärbanans ”Solnalinje” går till Solna Business park, Solna centrum och Solna station.

Solnas historia i korthet

 • 1305: Platsen omnämndes som ”Solnö”.
 • 1862: Vid kommunreformen bildades Solna och Spånga landskommuner.
 • 1943: Landskommunen ombildades till Solna stad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev