Meny Stäng

Fjärilshuset i Haga – tropiskt klimat, fjärilar och hajar

Annons

Har du besökt Fjärilshuset i Haga? För oss var det länge sedan sist, men nu har vi gjort ett nytt besök. Idag heter stället “Fjärilshuset Haga Ocean” och bjuder, vilket hörs på namnet, på mer än fjärilar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fjärilshuset i Haga

Fjärilshuset Haga Ocean ligger i Hagaparken, strax bakom Koppartälten, inte långt från Haga norra grindar. Här kan man se levande fjärilar i tropisk miljö, men också ödlor, grodor, kinesisk dvärgvaktel, olika sorters fiskar, och stora hajar. Vi gjorde en tur till Hagaparken i fredags, med våra elcyklar, och då passade vi på att också kolla in Fjärilshuset i Haga.

Fjärilshuset i Haga

Tropiskt klimat

Om man är lite frusen är det verkligen perfekt att kliva in i det tropiska klimatet i Fjärilshuset i Haga. Här är det varmt och skönt, och framför allt fuktigt. Temperaturen i de 3000 kvadratmetrarna sjunker på dagtid aldrig under 25 grader.

Fjärilshuset i Haga
Fjärilshuset i Haga

Fjärilar i Fjärilshuset

Fjärilshuset i Haga bjuder först och främst på fjärilar. Att kliva in i den delen av lokalerna där fjärilarna bor är fascinerande. Överallt, precis överallt, virvlar fjärilarna runt en.

Man kan räkna med att det finns minst 700 fjärilar i lokalerna när man gör ett besök, och under ett år lever flera tusen fjärilar här. Fjärilarna är exotiska för oss, men relativt vanliga i sina hemtrakter. Med andra ord finns inga utrotningshotade arter här.

Vi lärde oss några intressanta saker om fjärilar, bland annat att det finns några fjärilsarter vars honor saknar vingar, och att det finns fjärilar som bara lever några dagar, eftersom de i fjärilsstadiet saknar ätorgan.

Fjärilshuset i Haga

På ett ställe kan man se alla puppor som väntar på att bli fjärilar. Men de flesta fjärilarna föds inte upp här, utan beställs från Storbritannien eller Asien, från uppfödare som föder upp exotiska fjärilar.

Puppor

Fantastiska grodor

I Fjärilshuset i Haga finns en utställning som kallas “Fantastiska grodor”. Jag vet inte hur det är med dig, men jag älskar grodor, paddor och ödlor. Sååå fina på något sätt.

Fjärilshuset i Haga - grodor
Fjärilshuset i Haga - grodor

Haga Ocean – Akvarium

Förr var Fjärilshuset i Haga ett hus för fjärilar, men idag är det så mycket mer. Som det nya namnet, Fjärilshuset Haga Ocean, antyder så visar man också upp livet i havet här. I ett 30 meter långt akvarium (som rymmer 1,2 miljoner liter vatten!) kan man se många av de färggranna och vackra fiskar som lever vid korallrev. Det är lite som att snorkla i Röda havet, fast man “slipper” bli blöt.

Fjärilshuset Haga Ocean
Fjärilshuset Haga Ocean
Hitta Nemo

Hajar du?

I det stora akvariet simmar också två sorters hajar: den svartfenade revhajen och den högfenade revhajen. Strax intill till det stora akvariet finns en utställning om den respektingivande vithajen. Under vissa helger och lov kan man dessutom höra akvariets zoolog Owe Sandström berätta om hajarna – tider för detta finns på Fjärilshusets webbsida.

Haj i Fjärilshuset i Hag

Stoppa inte ner fingrarna (eller din kamera) till fiskarna

När någonting kommer ner i akvarierna genom ytan tror fiskarna gärna att det är mat som man kan bita tag i, och därför ska man inte stoppa ner fingrarna. Det står tydliga varningsskyltar på flera ställen, men händer det kanske att detta missas?

Fjärilshuset i Haga

Vi frågade den trevliga tjejen i biljettkassan på Fjärilshuset, som berättade att barnen sällan gör detta misstag. Däremot har det inträffat att vuxna stoppat ner fingrarna …

En gång berättade ett (skamset) par att de stoppat ner sin undervattenskamera, som genast slukats av en stor, hungrig mal. Kameran kom ut den naturliga vägen en vecka senare och fisken överlevde. Men rådet är: Stoppa varken ner fingrar eller kamera i akvarierna!

Vad tyckte vi om Fjärilshuset i Haga?

Vi hade en superfin dag i Hagaparken i fredags, med sol och härligt väder. När vi kände oss “nöjda” med parken passade det perfekt att titta in i Fjärilshuset. Snyggt, intressant och pedagogisk, men kanske framför allt avslappnande och mysigt att strosa runt bland alla fjärilar i den tropiska värmen. Gillar verkligen detta ställe!

Se mer i Hagaparken

Hagaparken är stor och fantastiskt fin, och passar utmärkt för långa promenader i vackert väder. Här finns också väldigt mycket att se och upptäcka, som till exempel:

 • Koppartälten med café och värdshus
 • Haga Parkmuseum, som är öppet på sommarhalvåret
 • Kinesiska templet
 • Gustav III:s paviljong
 • Ekotemplet

I parken ligger också Haga slott, där kronprinsessparet bor. Man ska dock inte förvänta sig att se så mycket av deras bostad, eftersom det ligger väl insynsskyddat bakom höga staket.

Koppartälten
Hagaparken i Solna
Göra i Uppland
Vill du ha fler tips på saker att göra i Uppland? Klicka här!

Har du besökt Fjärilshuset i Haga? Hur var din upplevelse?

Fakta om Fjärilshuset i Haga

Öppettider

 • Vardagar: Kl. 10:00 – 16:00 (2020)
 • Lördag-söndag: Kl. 10:00 – 17:00 (2020)
 • Undantag: Midsommarafton, julafton och juldagen, då det är stängt

Priser

 • Vuxna: 190 kronor (2020)
 • Barn: 4-15 år betalar 98 kronor och under 4 år är fri entré (2020)
 • Pensionärer: 155 kronor (2020)
 • Grupper och guidning: Se museets webbsida
 • Årskort: 580 kronor för vuxna, 470 kronor för pensionärer och 295 kronor för barn (2020)

Tillgänglighet

 • Tillgänglighet för rullstol: Lokalerna är tillgängliga för rullstol eller annat gånghjälpmedel. Golvet kan vara brant och ojämnt på vissa ställen. Lånerullstol finns inte.
 • Toalett: En tillgänglighetsanpassad toalett finns i caféet.
 • Ledsagare: Ledsagare har fri entré.

Service

 • Matservering: Haga Trädgårdscafé ligger vid entrén. Här kan man fika eller äta en enklare lunch. Det finns inga matsäcksplatser, men det går bra att sitta med matsäck utomhus.
 • Butik: Det finns en liten souvenirbutik vid entrén.
 • Garderob: Garderob finns. Värdeskåp finns inte.

Aktiviteter

 • Specialvisningar: Kvällsvisningar för intresseföreningar, ungdomsföreningar, vuxengrupper och andra. Visningarna leds av zoologen Owe Sandström, som bland annat är känd från programmet “Hur gör djur?”
 • Segway: Man kan hyra segway för att upptäcka Hagaparken på egen hand. Boka innan och ta med giltigt id-kort.
 • Bröllop och event: Man kan boka festlokal med tomt på 30 000 kvadratmeter.

Bra att veta

 • Barnvagnar: Man får inte ta med barnvagnar in i utställningen. Vagnar kan låsas fast på barnvagnsparkeringen utanför entrén.
 • Fotografering: Det går bra att fotografera utan blixt för eget bruk. Kommersiella fotograferingar måste bokas i förväg.

Resa till Fjärilshuset i Haga

 • Buss: Ta buss 515 från Odenplan och åk till Haga Norra. Härifrån följer du skyltarna mot Fjärilshuset. Ett annat alternativ är att åka från Solna med buss 513 ellr 67 (Kolonnvägen) eller 176/177 (Solna Råsundasidan). Fler alternativ hittar du på sl.se.
 • Bil: Från E4/Uppsalavägen, sväng av vid Haga Norra.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev