Meny Stäng

Att besöka Kungliga slottet i Stockholm – foton och tips

Annons

Hur är det att besöka Kungliga slottet i Stockholm? Om det är någon sevärdhet i Stockholm som man absolut vill se någon gång i livet så är det väl ändå slottet. Man är välkommen i representationsvåningarna som turist, och dessutom finns en lång rad museer i slottet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kungliga slottet i Stockholm

Kungliga slottet i Stockholm är H.M. Konungens officiella residens och här äger en stor del av monarkins representation rum. Trots detta håller slottet också öppet för turister.

Vi besökte slottet i våras, men då höll vissa av museerna stängt. Därför väntade vi med att skriva, och nu när vi kom hem till Stockholm igen kompletterade vi med besök i flera av museerna.

Kungliga slottet ligger i Gamla stan i centrala Stockholm, och det är nära att ta sig hit från T-bana Gamla stan eller T-bana Kungsträdgården.

Att besöka Kungliga slottet i Stockholm

Att besöka Kungliga slottet i Stockholm är mycket intressant. Dagens slott började uppföras år 1697, efter att det gamla slottet ”Tre Kronor” brunnit ner. Det var arkitekten Nicodemus Tessin den yngre som stod bakom utförandet, och han lät designa ett imponerande barockslott.

Kungliga slottet i Stockholm har mer än 600 rum, och även om stora delar är privat så visas de stora representationsvåningarna, med paradrummen, för allmänheten. I biljettpriset ingår också de olika museerna på slottet, och om man köper en kombinationsbiljett ingår dessutom Riddarholmskyrkan.

Representationsvåningarna med paradrummen

Det allra mest spännande är kanske att se representationsvåningarna med paradrummen. Dessa kan ses på egen hand, eller med guide om man betalar en liten extra slant. Vanligtvis håller våningarna öppet varje dag för besökare, men observera att det kan finnas undantag. Det kan nämligen vara så att H.M. Konungen ibland behöver rummen för representation.

Många av rummen är fantastiskt mäktiga med pelare, målningar, skulpturer och avancerade stuckaturer.

Audiensrummet användes av Gustav III för audienser, och tronhimlen i röd silkessammet är från 1667.

Karl XI:s galleri anses vara den svenska senbarockens mest praktfulla rum. Och nog är rummet imponerande alltid! Här dukar man vid officiella middagar för runt 170 personer, med svenskt och franskt silver från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.

I Ordenssalarna, Vasaordens sal och Svärdsordens sal, kan man kika på belöningar som delats ut för tapperhet i krig och förtjänsfull verksamhet.

WIFI.se

Flera museer att besöka på Kungliga slottet

Utöver Representationsvåningarna finns en hel rad mindre museer att besöka på Kungliga slottet.

Livrustkammaren

Livrustkammaren var från början de svenska kungarnas vapenförråd. Idag hittar man paradrustningar, vapen och dräkter här, från den kungliga historien.

Vi lade framför allt märke till alla vackra och guldglänsande vagnar.

Även för barnen fanns vackra lekvagnar och slädar.

Skattkammaren

I Skattkammaren hittar man monarkins viktigaste symboler, i form av Riksregalierna. Här finns också dekorerade svärd och prins- och prinsesskronor. Det gemensamma för prylarna är att allt glimmar och gnistrar.

Museum Tre Kronor

Museum Tre Kronor är kanske det museum som vi tyckte var mest intressant. Här berättas historien om det tidigare slottet, Tre Kronor, och om den våldsmma branden år 1697 då slottet brann ner.

Gustav III:s antikmuseum

Gustav III:s antikmuseum är också intressant. Det mest fascinerande med detta museum är kanske att det öppnade redan år 1794, och därigenom är ett av Europas äldsta museer.

Gustav III var väldigt intresserad av konst och antikviteter och köpte in de flesta av museets skulpturer under en resa till Italien i slutet av 1700-talet. Strax efter hans död öppnade museet till hans ära.

Slottskyrkan

Det enda besöksmål som vi fortfarande inte lyckats se, eftersom det varit stängt varje gång vi varit där, är Slottskyrkan. Denna vackra kyrka visar upp arkitektur och konstverk av dåtidens mästare såsom Nicodemus Tessin den yngre, Carl Hårleman och Georg Haupt den äldre.

I kyrkan hålls gudstjänster på söndagar. Under sommarsäsongen håller kyrkan också öppet för besökare som bara vill titta runt. Sommarsäsongen verkar dock vara kort, för när vi var här i mitten/slutet av augusti var det redan för sent.

Slottskyrkan, fotograf: Alexis Daflos © Kungliga Hovstaterna

Att besöka Kungliga slottet för konserter och event

Man kan också besöka Kungliga slottet för konserter och olika event. Exempelvis arrangeras en årligt återkommande konsertserie som heter ”Musik på Slottet”. Det händer också att det arrangeras orgelkonserter i Slottskyrkan. Dessutom är det populärt att spana in Högvaktsavlösningen.

Mer att se och göra i närheten

När du gjort ett besök vid Kungliga slottet i Stockholm kan du också passa på att uppleva Gamla stan där vi har 30 tips om. Vi kan också rekommendera besök i Riddarhuset som vi har besökt, och i Riddarholmskyrkan som är helt grym och som är Sveriges mäktigaste kyrka och Stockholms äldsta byggnad.

Sevärdheter i Gamla stan - Stortorget
Stortorget i Gamla stan i Stockholm
Göra i Uppland
Vill du ha fler tips på saker att göra i Uppland? Klicka här!

Har du besökt Kungliga slottet i Stockholm?

Har du besökt Kungligas slottet i Stockholm? Eller skulle du vilja besöka slottet? Berätta gärna!

Fakta om att besöka Kungliga slottet

  • Kommun: Stockholm
  • Län: Stockholms län
  • Landskap: Uppland
  • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats

Visningar och aktiviteter

  • Guidade visningar: Under slottets öppettider erbjuds guidade visningar på svenska och engelska.
  • Större grupper: För större sällskap rekommenderas förbokad visning med egen guide.
  • Aktiviteter för barn: Bildkartor kan hämtas i biljettkassan för djursafari och ”hemma hos”. Familjevisningar arrangeras i Museum Tre Kronor. Dessutom arrangeras extra program på skolloven.

Service och praktisk info

  • Öppettider: Representations-våningarna samt Skattkammaren och Museum Tre Kronor håller vanligtvis öppet dagligen, 10-17 eller 10-16 beroende på årstid. Gustav III:s antikmuseum håller öppet på sommaren. Observera att avvikelser förekommer.
  • Priser: Att endast besöka Kungliga slottet och dess museer kostar 180 kr/person för vuxna och 90 kr/person för studenter och barn. Kombinationsbiljett som inkluderar slottet och Riddarholmskyrkan kostar 210 kr/person för vuxna och 110 kr/person för barn och studenter. Guidad visning kostar 30 kr/person. (2022).
  • Barn: Barnvagnar kan inte tas med in i slottet, på grund av den känsliga miljön.
  • Regler: Hundar får ej tas med in på slottet, med undantag för assistanshundar. Telefoner ska ha mobilsignalen avstängd.
  • Förvaring: Vid Biljetter & Information vid Yttre borggården finns ett fåtal förvaringsboxar där man kan låsa in väskor och kläder.
  • Butik: Slottsboden säljer presenter och souvenirer. Här hittar du textilier, porslin, guideböcker med mera.
  • Tillgänglighet: Detaljerad information om tillgänglighet, i de olika lokalerna, finns på slottets webbplats.

Hitta till Kungliga slottet i Stockholm

  • Kommunalt: Åk till T-bana Gamla stan och promenera genom Gamla stan via Stortorget eller Västerlånggatan i riktning mot city. Alternativt ta T-bana till Kungsträdgården och promenera över Strömbron. Bussar går också. Kolla på sl.se.
  • Bil: Bil rekommenderas ej eftersom det är svårt att parkera.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev