Meny Stäng

Rosersbergs slott – ett kungligt slott i Sigtuna

Annons

Rosersbergs slott är ett kungligt slott i Sigtuna, norr om Stockholm. Detta slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige och här har bland annat Karl XIV Johan Bernadotte och hans fru Desideria bott. Idag är slottet ett trevligt besöksmål.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Rosersbergs slott

Rosersbergs slott bjuder på en hel del svensk historia och, när guidningar ges av slottets salar, kan man göra en resa rakt in i mitten av 1800-talet. Just nu får man nöja sig med att beskåda slottet från utsidan och promenera i slottsparken, men det är inte så dumt det heller.

Rosersbergs slott

Rosersbergs slott ligger ligger i Sigtuna, knappt fyra mil norr om Stockholm.

Slottet där tiden stannade

Rosersbergs slott började uppföras 1634 och stod klart fyra år senare. Sedan dess har slottet byggts ut och moderniserats flera gånger, men vid mitten av 1800-talet kan man säga att tiden stannade.

Karl XIV Johan och hans fru Desideria fick dispositionsrätt och spenderade en hel del tid här på somrarna. När Karl XIV Johan sedan dog stannade Desideria här som änka. Detta var de sista kungligheterna som bodde här, och därefter stannade allt som det varit. Rummen står kvar nästan exakt som de såg ut då.

Att besöka Rosersbergs slott

Det är annorlunda tider just nu, och de kungliga slotten är på grund av pandemin stängda invändigt. I vanliga fall ges guidade visningar, både för enskilda besökare och för grupper. Rosersbergs slottshotell bedriver också hotell, konferens, fest & bröllop och slottscafé. Under normala omständigheter kan du alltså slinka in på en slottsfika.

Oavsett situation så är slottsparken alltid öppen. När vi var här satt också många och njöt av solen på slottes baksida!

Rosersbergs slott

Slottets salar – en välbevarad tidsbubbla

I vanliga fall arrangeras guidade visningar i slottets salar, men på grund av pandemin är alla sådana visningar inställda just nu. Vi kunde alltså inte se slottet invändigt, men eftersom vi (och kanske du) är nyfikna så visar vi några pressbilder.

Rosersbergs slott visar upp en kunglig miljö som i stort sett är orörd sedan 1800-talet. Att kliva in här är därför som att kliva rakt in i en tidsbubbla. Här kan man se vackra salar och dessutom det kulturhistoriskt viktiga slottskapellet, som också står öppet för vigslar och dop. De sista kungligheterna som bodde här var Karl XIV Johan och drottning Desideria, de första Bernadotterna. Så här såg det ut hemma hos dem!

Rosersbergs slott - röda salongen
Röda salongen, Rosersbergs slott. Foto: Alexis Daflos. Copyright: Kungliga hovstaterna
Rosersbergs slott - gröna förmaket
Gröna förmaket, Rosesbergs slott. Foto: Alexis Daflos. Copyright: Kungliga hovstaterna

Slottsparken vid Rosersbergs slott

Slottsparken vid Rosersbergs slott är fantastiskt fin och mycket stor. Närmast slottet finns ett område med gräsmattor och planterade träd.

Slottsparke vid Rosersbergs slott

Man kan sedan promenera vidare ut i den stora engelska parken, som snarast är som en skog. Här finns väldigt vackra träd (vad heter de där höga kala silverglänsande träden?) och en fin promenad längs vattnet.

WIFI.se

Ett av de ställen man kan uppmärksamma under promenaden är ”Kettils grotta”. Det låter kanske mer imponerande än vad det är, men området här består dock av väldigt maffiga klippblock.

Slottsparken och grottan vid Rosersbergs slott

Strax intill grottan finns en (oäkta, nutida) runsten, som ska påminna om Kettil.

Runstenen vid Rosersbergs slott

Om man klättrar uppåt från Kettils grotta (eller tar sig in från vägen från andra hållet) kommer man till ”utsiktsplatsen”. Och ja, här kan man njuta av riktigt fin utsikt!

Nästa två foton är från promenaden tillbaka mot Rosersbergs slott. Först såg vi ett väldigt stort och gammalt träd som behövde en kram.

Sedan såg vi ett ännu äldre träd, som inte klarade sig med bara kramar, utan som också behövde stöttor.

Romanska östtornskyrkor: Norrsunda och Skånela

Om man kör en liten bit från Rosersberg kan man kolla in de romanska östtornskyrkorna i Norrsunda och Skånela. En östtornskyrka är en kyrkobyggnad med kyrktornet placerat i öster. Detta är den äldsta typen av landskyrkor i Uppland, och den äldsta av dessa är den i Skånela. Vi har fotat den i Norrsunda, som vi tyckte var den vackraste.

Skånelaholms slott i Sigtuna

Bara 20 minuter från Rosersbergs slott ligger Skånelaholms slott. Slottet har anor från 1200-talet, men det slott du ser idag uppfördes 1639-1643 av hovsrättspresidenten Andreas Gyldenklou.

Skånelaholm

Den längsta perioden med samma ägare var mellan 1742 och 1918, då slottet ägdes av bruksägarfamiljen Jennings. 1929 köptes slottet av historikern Retting, som blev den sista privata ägaren. Makarna Retting donerade 1962 slottet till Kungliga Vitterhetsakademin, tillsammans med möbler, konst, böcker och allmogeföremål som de samlat in.

Skånelaholm

Slottet visas idag upp för allmänheten under somrarna. Eftersom vi var här i april och under coronatid, så var det förstås stängt, men det var ändå trevligt att se det fina lilla slottet.

Slottet och flyglarna har sett olika ut under åren, men har idag samma färgsättning som det hade i slutet av 1800-talet. Väldigt charmigt, och dessutom med fint läge vid vattnet!

Ställplats vid Steningebadet

Appen CamperContact föreslog att man kunde stanna för natten på parkeringen vid Rosersbergs slott, men vi kände oss klara med slottet. Istället valde vi att åka till Steningebadet, där det finns tre platser för husbilar, och där man kan stå i 12 timmar. Platsen är kostnadsfri och det finns soptömning, men ingen annan service.

Ställplats Steningebadet

Strax intill ligger ett naturreserat och vi såg många vandrare som kom och gick. På kvällen blev stämningen dock en annan, med bilar som kom och åkte i mörkret. Vi stod här som ensam husbil och kände oss faktiskt inte helt trygga.

Steningebadet

Steninge slott i Sigtuna

Vi vaknade tidigt och gav oss direkt av till Steninge slott, som ligger strax intill Steningebadet och ställplatsen. Slottet är riktigt vackert, men parken skulle öppna först klockan 12. Vi hade inte ro i kroppen att vänta så länge, så vi rullade vidare. Fotot på slottet får bli på avstånd, från utsidan av grinden … Det blev nya äventyr istället!

Se mer i närheten

I Sigtuna finns ytterligare ett fint slott att besöka, nämligen Wenngarns slott. Dessutom är själva Sigtuna en trevlig stad, med mysiga gränder, caféer och gamla kyrkoruiner.

Barockträdgård Wenngarns slott
Slottsparken vid Wenngarns slott

Har du besökt Rosersbergs slott?

Har du besökt Rosersbergs slott, eller något av de andra slotten i området? Har du kanske ännu fler tips?

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fakta om Roserbsergs slott

  • Land: Sverige
  • Landskap: Uppland
  • Län: Stockholm
  • Kommun: Sigtuna
  • Stil: Nyantik, empir
  • Grundad: 1634
  • Ägare: Statens fastighetsverk
  • Namnet: Rosersberg har fått sitt namn efter modern till godsets grundare, riksskattmästaren Gabriel Bengtsson Oxenstierna. Modern kom från ätten Tre Rosor.
  • Läs mer: Du hittar mer information på de kungliga slottens webbplats

Historia på Rosersbergs slott

  • 1634: Slottet började uppföras av familjen Oxenstierna, och fyra år senare stod det klart.
  • 1600-talet: Under 1600–talets andra hälft moderniserades slottet i barockstil av riksskattemästarens son Bengt Oxenstierna. Oxenstierna tog hjälp av Nicodemus Tessin den yngre.
  • 1695: Kyrkflygeln med Rosersbergs slottskapell stod klar.

1700-talet

  • 1747: Rosersberg köptes av friherren Erland Broman, som lät modernisera slottet.
  • 1757: Efter Bromans död inlöstes godset av den svenska staten. Godset kom till förfogande för hertig Karl (XIII) av Södermanland, och blev därmed ett kungligt slott. Hertig Karl genomförde både ombyggnad och renovering.
  • 1792: När Gustav III dog tillträdde Hertig Karl som förmundarregent.
  • 1797: Slottet inreddes i sengustaviansk stil och empire, under ledning av Gustaf af Sillén.

1800-talet

  • 1810: Karl XIV Johan Bernadotte blev kronprins av Sverige och han adopterades av Karl XIII och Hedvig Elisabet Charlotta.
  • 1818: Karl XIII och Hedvig Elisabet Charlotta avled, och Karl XIV Johan ärvde dispositionsrätten till Rosersbergs slott. Han använde slottet mycket, särskilt på somrarna tillsammans med sin hustru Desideria.
  • 1844: Efter kungens död använde änkedrottning Desideria Rosersberg som sitt änkesäte.
  • 1874: Infanteriskjutskolan flyttade in i slottets bottenvåning och flyglar.

1900-talet till nutid

  • 1961: Infanteriskjutskolan omlokaliserades.
  • 2004: En omfattande fasadrenovering inleddes.
  • 2008: Rosersberg Hotell och Konferens öppnade.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev