Meny Stäng

Konst i Stockholms tunnelbana – 16 stationer att upptäcka

Varför inte spana in konst i Stockholms tunnelbana? Faktum är att tunnelbanan i vår huvudstad sägs vara världens längsta konstutställning – hela 110 kilometer lång. Vi har gjort en konstrunda och kan tipsa om 16 stationer som du inte vill missa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Konst i Stockholms tunnelbana

Man behöver inte alltid besöka museer för att se konst. Ibland kan det räcka att ta sig till betydligt mer vardagliga platser, som till exempel Stockholms tunnelbana. Denna månad har vi – för ovanlighetens skull – varsitt månadskort för SL-trafiken, det vill säga Stockholms lokaltrafik, och då passade vi på. Naturligtvis går det bra att köpa en tillfällig biljett också.

Många tunnelbanestationer har vi sett förut, kanske utan att reflektera så mycket över konsten, och andra var helt nya för oss. Oavsett var det spännande att djupdyka i utsmyckningarna på detta sätt. När man kollar på konst i Stockholms tunnelbana gör man en resa, från 1950-talet till nutid. Det är också läckert att se de så kallade ”grottstationerna”, där berget visar sina rätta former, vilket är unikt för tunnelbanan i Stockholm.

Konst i Stockholms tunnelbana

Sammanlagt 94 av de 100 tunnelbanestationerna i Stockholm har utsmyckats med konst på olika sätt, av runt 250 olika konstnärer. Dessutom finns så kallade Konstväxlingar, det vill säga sju tunnelbanestationer där konsten varierar i olika tillfälliga utställningar: Fridhemsplan, Gärdet, Mariatorget, Odenplan, Skanstull, Slussen och Zinkensdamm.

Att se alla tunnelbanestationer tar förstås tid, men vi har spanat in 16 stationer som vi kan tipsa om.

Konst i Stockholms tunnelbana

1. Östermalmstorg (röd linje)

På Östermalmstorgs tunnelbanestation, som ligger i de mer exklusiva delarna av huvudstaden, finns flera olika konstverk. Mest framträdande är Siri Derkerts blästrade skisser, som syns på perrongens väggar. Bland annat finns ordet ”fred” skrivet på flera språk och dessutom syns porträtt av personer inom miljö- och kvinnorättsrörelsen.

 • Konstnär: Siri Derkert
 • Tema för konsten: Fred, kvinnorättsrörelse med mera
 • Invigning: 1965

2. Stadion (röd linje)

Stadion är en av de så kallade ”grottstationerna” och på 1970-talet fanns en oro för att dessa skulle associeras med underjorden och helvetet. Därför valde man gärna ljusa färger och på Stadions station målades en regnbåge. Dessutom ville konstnärerna lyfta platsens betydelse för svensk sporthistoria – strax intill ligger Stockholms Olympiska Stadion, värd för sommar-OS 1912.

 • Konstnär: Åke Pallarp och Enno Hallek
 • Tema för konsten: Himlen och platsens betydelse för svensk sporthistoria.
 • Invigning: 1973
Konst i Stockholms tunnelbana

3. Tekniska högskolan (röd linje)

Tekniska högskolans tunnelbanestation ligger vid högskolan med samma namn och har ett tema som anknyter till just vetenskap och teknik. Här finns riktigt läcker konst. Bland annat hänger stora figurer ner från taket, som symboliserar Platons fem kroppar: eld, vatten, luft, jord och eter. Kanske en av våra favoritplatser för att se konst i Stockholms tunnelbana!

 • Konstnär: Lennart Mörk
 • Tema för konsten: Vetenskap och teknologi
 • Invigning: 1973
Konst i Stockholms tunnelbana - Tekniska högskolan
Tekniska högskolan

4. Universitetet (röd linje)

När man kommer till Universitetets tunnelbanestation känns det i väggarna att man närmar sig lärda personer och högre utbildning. Här har konsten fokus på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter samt om Linnés resor.

 • Konstnär: Françoise Schein
 • Tema för konsten: FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna samt Linnés resor
 • Invigning: 1975
Konst i Stockholms tunnelbana - Universitetet

5. Mörby centrum (röd linje)

Tunnelbanestationen i Mörby centrum går i ljusa färger: vitt, ljusgrått och rosa. Det som är spännande här är att färgerna utgör en optisk illusion. Om man tittar från ett håll ser man de grå nyanserna, och om man tittar från ett annat håll är det de rosa färgerna som träder fram. Illusionen ska åskådliggöra en resas skiftande landskap.

 • Konstnär: Gösta Wessel och Karin Ek
 • Tema för konsten: En resas skiftande landskap
 • Invigning: 1978

6. Hötorget (grön linje)

Hötorget tillhör de allra tidigaste tunnelbanestationerna och ser i huvudsak ut som stationer gjorde då – enkla och täckta med kvadratiskt badrumskakel. Från början fanns ingen konst alls, men år 1998 installerades neonslingor i taket, signerade Gun Cordillo. I övrigt är mycket av 1950-talsatmosfären bevarad, vilket kan anses vara lite läckert i sig.

WIFI.se
 • Konstnär: Gun Gordillo
 • Tema för konsten: Oklart
 • Invigning: 1952 (Neonslingorna är från 1998)

7. Rådmansgatan (grön linje)

På Rådmansgatans station får man ta sig ut, förbi spärrarna, för att kunna se konsten. Vid den södra entrén hittar du ett antal verk med fokus på Strindberg, gjorda av konstnären Sture V Nilsson.

 • Konstnär: Sture V Nilsson
 • Tema för konsten: August Strindberg
 • Invigning: 1952 (Konsten är från 1983)

8. Odenplan (grön linje/citybanan)

På stationen i Odenplan finns en glasmonter där olika konstutställningar visas, genom Konstväxlingar. När vi passerade arbetade en man för fullt för att hänga upp eller ner en utställning, med textilier.

Det är också intressant att fortsätta en trappa ner till Citybanan, som är en relativt ny pendeltågsstation. Här finns en del konst, och det mest iögonfallande är en ljusinstallation i taket ovanför en rulltrappa, med fluorescerande ljus och 400 ledlampor.

 • Konstnär: Olika, vid Citybanan: David Svensson
 • Tema för konsten: Life Line – med inspiration av konstnärens sons hjärtslag.
 • Invigning: 1952 (Citybanan 2017)
Odenplan
Utställningshallen på Odenplans perrong
Citybanan Odenplan Life Line
Citybanan i Odenplan, med installationen Life Line

9. Thorildsplan (grön linje)

Thorildsplans tunnelbanestation är från 1952, men konsten är betydligt nyare. När Lars Arrhenius fick uppdraget 2008 var kravet att materialet skulle vara kakel. Konstnären lät sig inspireras av Thorildsplans omgivningar samt av tv-spelsbanor, och resultatet är pixlade moln, hjärtan och andra figurer.

 • Konstnär: Lars Arrhenius
 • Tema för konsten: Thorildsplans omgivningar / tv-spelsbanor
 • Invigning: 1952 (Konsten är från 2008)

10. Kungsträdgården (blå linje)

Kungsträdgården är en station som nästan känns magisk. Konstnären, Ulrik Samuelsson, har inspirerats av den barockträdgård som Kungsträdgården en gång var och av palatset Makalös som låg här fram tills det brann ner år 1825. Här finns många detaljer att spana in!

 • Konstnär: Ulrik Samuelson (f. 1935)
 • Tema för konsten: Underjordisk trädgård med spår och historia från parken ovanför.
 • Invigning: 1977
Konst i Stockholms tunnelbana - Kungsträdgården

11. T-Centralen (blå linje)

T-Centralens blå linje är målad i lugna blå färger som kan skänka ro, och valven kan påminna om gamla medeltida kyrkovalv. Något högre upp, vid hissarna, kan man se silhuetterna av dem som en gång byggde stationen.

 • Konstnär: Per Olof Ultvedt (1935 – 2006)
 • Tema för konsten: Lugna blå färger samt arbetarna som byggde stationen.
 • Invigning: 1975
T-centralen blå linje

12. Stadshagen (blå linje)

Stadshagens station delar namn med idrottsplatsen ovanför, och konsten på perrongen påminner om just detta. Det roliga med dessa bilder är att motivet förändras beroende på om du tittar från ena eller andra hållet. På ena delen av perrongen visas sommarsport och på den andra vintersport.

 • Konstnär: Lasse Lindqvist (1924-1998). Vid biljetthallarna finns även betongkonst av Mikael Göransson, från 2003.
 • Tema för konsten: Idrottsbilder med koppling till Stadshagens idrottsplats.
 • Invigning: 1975

13. Solna centrum (blå linje)

Stationen Solna Centrum ligger vid inomhuscentret med samma namn och är en populär station att fotografera, kanske bland annat på grund av dess intensiva färger i rött och grönt. Konstnärerna heter Anders Åberg (som står bakom Mannaminne i Nordingrå) och Karl-Olov Björk, och konsten har ovanligt nog ett politiskt tema, med fokus på samhällsfrågor.

 • Konstnär: Anders Åberg och Karl-Olov Björk
 • Tema för konsten: Samhällsfrågor i 1970-talets Sverige: miljön, skogsavverkningen och avfolkningen på landsbygden.
 • Invigning: 1975
Solna centrum
Konst i Stockholms tunnelbana - Solna centrum

14. Hallonbergen (blå linje)

Hallonbergen, som ligger i Sundbyberg, är ett ganska ungt område. Det var först i slutet av 1960-talet som de första hyresgästerna flyttade in i miljonprogrammets byggnader här. Kanske är det därför stationen har ett tema som anknyter till barndom och barns ohämmade fantasi.

 • Konstnär: Elis Eriksson och Gösta Wallmark
 • Tema för konsten: Barndomen
 • Invigning: 1975

15. Solna Strand (blå linje)

Solna Strand är en tunnelbanestation i Solna, som är utsmyckad med konst av den japanske konstnären Takashi Naraha. Denna konstnär använder gärna ett yin och yang-tema, och här utgör de ljusa molnkuberna en stark kontrast mot de mörka väggarna.

 • Konstnär: Takashi Naraha
 • Tema för konsten: Yin och yang
 • Invigning: 1985

16. Tensta (blå linje)

På tunnelbanestationen i Tensta finns mycket att upptäcka! Konstnären Helga Henschen såg djur framträda i bergets former och målade dessa. Dessutom finns en sol, gröna blad och Helga Henschens självporträtt. På konstnärens önskan bidrar också skolbarnen i Tensta varje år med bilder.

 • Konstnär: Helga Henschen (1917-2002), tillsammans med brodern Lasse och vännen Arne Sedell
 • Tema för konsten: ”En ros till invandrarna. Solidaritet. Syskonskap”
 • Invigning: 1975
Konst i Stockholms tunnelbana - Tensta

Konst i Stockholms tunnelbana – fler stationer

Det finns förstås ännu mer konst i Stockholms tunnelbana. Här är ytterligare några stationer som kan vara värda att spana in.

Röd linje

 • Mariatorget
 • Hornstull
 • Mälarhöjden
 • Alby

Grön linje

 • Gullmarsplan
 • Stureby
 • Hammarbyhöjden
 • Bagarmossen
 • Skarpnäck

Blå linjen

 • Rådhuset
 • Västra skogen
 • Sundbybergs centrum
 • Rissne
 • Husby
 • Akalla
Västra skogen
Västra Skogens tunnelbana, på Blå linje

Bonus: Konst på pendeltagsstationen i Stockholm

Det hittar inte bara konst i Stockholms tunnelbana. Region Stockholm har också konst på en del pendeltågstationer samt på många sjukhus. Om du inte varit nere i den nya pendeltågsstationen på Stockholms central, så är det värt att kika ner. Här finns en del konst, men också en del arkitektur som känns spännande och nästan lite ”levande”.

Pendeltågsstationen

Konst i Stockholms tunnelbana – i framtiden

Stockholmsregionen växer, och det gör även tunnelbanan. Blå linje kommer gå till Barkarby, Nacka och Söderort. Grön linje kommer gå till Arenastaden och Gul linje kommer gå till Älvsjö. I samband med detta kommer också mer konst. Konstnärerna för de nya stationerna på Blå och Grön linje utsågs i en tävling redan 2015, och sedan dess har de jobbat tillsammans med arkitekter och ingenjörer för att konsten ska bli en del av varje station.

Värt att veta om Stockholms tunnelbana

 • Invigd: 1 oktober 1950
 • Längd: 110 kilometer
 • Antal stationer: 100
 • Äldsta stationer: Slussen – Södra Bantorget (Medborgarplatsen) och Ringvägen (Skanstull). Hötorget tillhör också de äldsta stationerna.
 • Antal huvudlinjer: 3 (röd, grön och blå)
 • Antal linjer: 7
 • Banlängd i globalt perspektiv: Det 22:a eller 28:e längsta systemet i världen, beroende på undersökning/källa.
 • Högsta hastighet: 70-80 km/h
 • Antal resenärer: Drygt en miljon en vanlig vardag. Cirka 462 miljoner resor per år (2019).
 • Djupaste tunnelbanestation: Sofia kommer bli Stockholms djupaste tunnelbanestation, belägen cirka 100 meter under markytan. (Världens djupaste station är Kiev, som ligger 105,5 meter under markytan.)
 • Längsta rulltrappan: Västra skogen (33 meter i lyfthöjd och 66 meter lång) men kommer i framtiden slås av Nacka (41 meter i lyfthöjd och 99 meter lång)
Rulltrappan i Västra skogen
Rulltrappan i Västra skogen, som i dagsläget är den längsta rulltrappan i Stockholms tunnelbana

Konst i Stockholms tunnelbana – bra att veta

 • Antal stationer med konst: 94 av totalt 100 stationer
 • Antal konstnärer: Cirka 250
 • Ägare av konsten: SL, förvaltas av Trafikförvaltningen, Region Stockholm
 • Finansiering av konsten: Vid all ny- och ombyggnation i Region Stockholms miljöer ska upp till två procent av byggkostnaden anslås till konst.
 • Organisation av konsten: Trafikförvaltningen ansvarar, genom SL:s konstråd, för den konstnärliga gestaltningen i trafikförvaltningens miljöer. Konstrådet består av representanter från Trafikförvaltningen, konstrådgivare samt tekniska rådgivare.
 • Kostnad för att se konsten: Du måste lösa biljett via SL.
 • Guidade konstrundor: Ibland har guidade turer av konsten i tunnelbanan och pendeltågsstationerna arrangerats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev