Meny Stäng

ArkDes – museum för arkitektur och design

Annons

ArkDes är ett museum i Stockholm med inriktning på arkitektur och design. Detta museum hade vi dålig koll på, innan vi besökte det nu i helgen. Ett intressant besök, och dessutom pluspoäng för fri entré!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

ArkDes i Stockholm

ArkDes beskriver sig som Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Utöver att vara ett museum är det ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion. Här visas regelbundet olika utställningar, så om du kommer hit vid ett annat tillfälle kanske du får se helt andra saker än det vi visar här.

ArkDes i Stockholm

ArkDes ligger strax intill Moderna museet, på Skeppsholmen i centrala Stockholm.

Utställning: Smoothies, museer och flygplatser

Den första utställningen vi kollade in var ”Smoothies, museer och flygplatser”, som pågår till och med den 1 maj 2022. Utställningen visar projekt av Stockholm Design Lab, som blivit en del av staden och vardagen. Fascinerande att se hur ett enda företag påverkar världen runt omkring en med massor av kända märken och symboler på skyltar, vägmärken, appar och take away-muggar …

ArkDes i Stockholm

Utställning: Arkitektur i Sverige

I den stora hallen visades utställningen ”Arkitektur i Sverige”, som visar tusen år av svenskt byggande och pågår till och med den 31 januari 2023. Denna utställning tilltalade oss också. Vi reser ju mycket, så det var intressant att spana in modeller och foton från massor av svenska byggnader som vi sett, eller vill se.

ArkDes i Stockholm

Det finns modeller av både äldre och nyare byggnadsverk. Vi spanade till exempel in Riddarhuset i Stockholm, Stockholms stadsbibliotek och Gripsholms slott i Mariefred.

En fascinerande byggnad som vi gärna skulle vilja se vid tillfälle är Kiruna kyrka. Dessutom var det kul att spana in nyare arkitektur, såsom antroposofernas eurytmihus i Järna och det privata Naturhuset i Saltsjöbaden. Detta är ett experimenthus som nästan är självförsörjande när det gäller värme, vatten, avlopp och tillgång till färska grönsaker. Läckert!

Utställning: Sigurd Lewerentz

Vi spanade också in utställningen ”Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt”, som pågår till och med den 28 augusti 2022.

Lewerentz är kanske framför allt känd för att tillsammans med arkitekten Gunnar Asplund ha skapat Unesco-arvet Skogskyrkogården. Genom utställningen kan man få lära känna lite fler sidor av honom.

ArkDes i Stockholm

Café Blom på ArkDes

Efter besöket på ArkDes var vi hungriga, och då passade det fint att slinka in på Café Blom som ligger här. Vi beställde varsin sydfransk räkgryta och varsin öl. En god och trevlig avslutning på besöket!

Café Blom

Mer att se i närheten

ArkDes ligger på Skeppsholmen, och där finns ytterligare tre museer: Moderna museet, Östasiatiska museet och Stockholm Toy museum. Dessutom är det mysigt att promenera runt på Skeppsholmen bara för att kolla in alla fina båtar och skepp.

På andra sidan Skeppsholmsbron ligger Blasieholmen med Nationalmuseum. Det är heller inte långt till Gamla stan, med slottet och massor av andra sevärdheter.

Moderna museet utomhuskonst

Har du besökt ArkDes i Stockholm? Gillar du arkitektur och design?

Fakta om ArkDes i Stockholm

 • Adress: Exercisplan 4, Skeppsholmen
 • Kommun: Stockholm
 • Län: Stockholms län
 • Landskap: Uppland
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Gruppvisning: Visningar, på olika teman, kan bokas för grupper på museets webbplats.
 • Ralph Erskines Lådan: Ralph och Ruth Erskines första hem i Sverige är ett 20 kvadratmeter stort hus fullt av smarta lösningar. Idag finns en kopia på Lovön och ibland anordnas visningar.
 • Aktiviteter för barn: ArkDes familjerum är en plats för avkoppling och lek. Museet bedriver också skolverksamhet.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Måndagar stängt. Öppet övriga dagar på något varierande tider. Se museets webbplats för aktuella öppettider.
 • Priser: Fri entré.
 • Matservering: Café Blom serverar bakverk, mackor och maträtter. Caféet har fullständiga rättigheter. Matsäcksplats finns på plan 1. På Moderna museet, i samma byggnad, finns ytterligare matställen.
 • Bibliotek: Här kan man låna böcker om arkitektur och design.

Tillgänglighet

 • Invändig tillgänglighet: Museet är byggt i ett plan och det finns inga hindrande trösklar. De flesta dörrar öppnas automatiskt
 • Toalett: Tillgänglig toalett finns i hörsalsfoajén och i Café Blom.
 • Parkering: Parkeringsplatser för rörelsehindrade finns både utanför huvudentrén och entrén från sjösidan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev