Meny Stäng

Alternativt boende – husbil, husvagn och Land Rover

Gästskribenter: Maria och Jöran

Hej på er! Nu sitter jag och skriver på nästa del i vår serie om att bo alternativt. Utanför fönstret är våren på gång med sol, värme och massa fågelkvitter. Det är full fart vid Hornborgasjön och tranorna flyger över stugan.

I detta inlägg ska vi dock börja med att återgå till höst och vinter men lugn, våren kommer här med! Här kan du också hitta våra tidigare reportage:

Falsterbo

Det började bli höst och vi längtade ner till Skåne. Vi hade siktat in oss på Borstahusen utanför Landskrona. Det var en lördag när vi kom dit och regnet öste ner. Stängt!! Vi hade inget förbokat för de hade vi fått besked om att vi inte behövde inför vintersäsongen.

Vi tog en fika inne i husbilen och såg ut över det piskande havet. Nä, här? Vad gör vi nu? Stannar över helgen tills de öppnar på måndag? Varför inte åka vidare? Mer söderut?

Sagt och gjort.

Det tog stopp i Falsterbo-Skanör. Här kom vi att bli ett helt år! Vilken miljö! Låånga sandstränder! Det var som att vara nere i Italien hos dottern! Men med mindre med folk. Nära till Malmö och Danmark. Varje gång vi åkte till Ica och handlade såg vi Öresundsbron. Vilken känsla! Samt hela södra Sverige med massa utflyktsmål!

Denna vinter var nog också den vädermässigt mildaste vi varit med om. Vana vid regn, snö, blask och mörker flera månader från Skövde, var vi lyriska över hur fort oväder drog förbi! Kunde regna någon-några timmar men sedan sol igen! Här trivdes vi. Vi gillar verkligen denna delen av Sverige! Enda nackdelen tyckte vi var att det var långt till föräldrar, barn och barnbarn.

Nytt boende – igen

En sak vi upptäckte var att stå på camping med en husbil är onödigt. Husbil är ju gjord för att röra på sig. Lite trångt tyckte vi också att det blev vintertid då vi inte hade något förtält. Att få plats med symaskin, tyger, pärlboxar, virkning … för att inte tala om makens verktygslådor och svets! Nej just det den fick han ju inte plats med. Ja ni hör ju själva: Vi behövde mer plats!

Tanken kom att vi byter husbil IGEN fast denna gång inte husbil utan till husvagn och bil.

Alternativt boende - husbil

Vi åkte runt för att se vilken modell vi tyckte passade bäst. Det är ju så att ingen husbil eller husvagn är 100 % som man vill ha det så man får se vad som är viktigast och eventuellt förbättra till så bra som möjligt!

Valet föll på Hobby 640 FMU Nordic Edition. Ett riktigt as på 9 meter och vikt 2 000 kilo. Sängalkov, matplats och dagplats samt stort förtält. Den tar vi!

Här vill vi tipsa om att det inte alltid är hos sin vanliga handlare man får bäst pris. Maken googlade och hittade en likadan vagn hos annan försäljare och där fick vi bra mycket bättre pris för vår husbil i inbyte än där vi handlat tidigare.

Drömbil

Nästa del var ju att byta bil. Vi hade ju lillebilen med men den hade inget drag och var för liten för att dra denna stora husvagn. Hm … Volvo? Nä. Suv? Nä. Det tickade inne i våra huvuden.

Jag hade en dröm sedan länge om en jeep och sa lite försiktigt: ”en jeep?”

Det var som att tända lyset hos maken! Ögonen glittrade och pojken i honom kom fram: ”Jaa … en Land Rover!” (Jag hade ingen aning då om att det var skillnad på Jeep och Landrover Defender men det var det tydligen. Det var en Defender jag menade.)

Maken hem och googlade. En dag senare hade han hittat våran bil på nätet och köpt den. Då både bil och husvagn fanns i mellansverige passade vi på att åka och hälsa på barnen och stanna där någon vecka.

Alternativt boende - husvagn

Större hem

Nu kom våren: Solen sken och husvagn och Defender var hemma! Lycka! Defendern kom att få namnet Wolfie.

Väl tillbaka i Falsterbo kunde vi nu bygga upp vårt nya, större hem. Från ca 14 kvm till 40 kvm med förtältet.

I vanlig ordning förbättrades nu sängen, draperier, elen mm. Nästa steg var att ta bort U-soffan i fram då vi inte är så sociala och har massa folk på groggbesök. Det har blivit många olika turer med främre delen men det som vi landade i var att vi behövde kontorsdel. Ett bord för maken att sitta vid med datorn och ett ståbord för mig att pyssla vid. En smal dagbädd sparades i fram där middagsvilan kunde intas. Perfekt vagn för att jobba hemifrån!

Förtältet var toppen! Ett helt vardagsrum! Här sattes myggnät upp runt om invändigt för att kunna öppna upp så mycket som möjligt på sommaren. Vi odlade tomater i hinkar i förtältet där de trivdes perfekt!

Alternativt boende - husvagn
Alternativt boende - förtält
Alternativt boende - förtält

Möten

Detta är en av tjusningarna med husbil och resor tycker vi, att man aldrig vet vart man hamnar eller vilka man möter! För oss är inte målet jätteviktigt utan själva resan i sig. Vi planerar sällan i förväg så mycket utan ser vad som händer.

Vi har haft många fina möten och flera har vi fortsatt kontakt med!, både från Sverige och utanför. Till exempel träffade vi en familj från Holland då deras lilla kille älskade Land Rover Defender och på så sätt kom vi att börja prata. Tänk vad bilar sammanför! Förra sommaren var de här och hälsade på!

Visst har vi stött på mindre trevliga också men det blir mest ett skratt och rolig historia om så här efteråt. Det är ändå dom positiva mötena som man minns och gläds åt.

Det var en underbar vinter, vår och sommar!

Men som alltid går tiden fort när man har roligt. Snart kom hösten och det var dags att flytta igen. Campingen hade fått nya ägare och det stängdes för vintern. Vart vi hamnade läser ni om i nästa inlägg. Välkomna att hänga med! / eMJis

Fler foton och berättelser finns på emjis.se

Följ Jöran och Maria här:

Sverige

Jöran och Maria Selin

Jöran och Maria är namnen bakom före detta bloggen Magnolia Magis. De sålde huset och bodde 3 år ute först i husbil sedan husvagn. Resor mest i Sverige och Europa. Idag har de bytt till liten stuga i skogen och campingutrustad Land Rover Defender som de hoppas på många fina turer med.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev