Meny Stäng

Moderna museet i Stockholm – konst på Skeppsholmen

Moderna museet i Stockholm är ett museum för modern och samtida konst, som ligger på Skeppsholmen. Dessutom finns Moderna museet i Malmö. Vi spanade in konsten i Stockholm och delar med oss av våra upplevelser.

Moderna museet i Stockholm

Moderna museet visar konst i form av måleri, skulptur, fotografi och konstfilm från år 1900 och framåt.

Moderna museet i Stockholm

Som icke-konstkännare var vi lite oroliga för att möta konst som vi inte skulle förstå oss på, men samtidigt var vi öppna för vad besöket skulle föra med sig. En positiv sak är att museet är gratis att besöka (med undantag för vissa utställningar) så man kan enkelt kika in på vinst och förlust.

Moderna museet i Stockholm

Moderna museet ligger på Exercisplan 4 på Skeppsholmen, mitt i centrala Stockholm.

Modern och samtida konst på Moderna museet

Moderna museet i Stockholm har en stor samling av modern och samtida konst, och dessutom visas ständigt nya aktuella utställningar.

Kan vi börja samlas istället för att samla? Att samlas istället för att samla. Är detta en fråga?

I det första rummet mötte vi konst som på olika sätt berör en konflikt och ett samhälle i förändring. Det här rummet gillade vi – spännande, utmanande och aningen jobbigt. Ur högtalarna malde ständigt samma fraser: ”Kan vi börja samlas istället för att samla? Att samlas istället för att samla. Är detta en fråga?”

På bilden nedanför ser du tavlan ”Revolutionen kommer vara kvinnlig” av Marcel Dzama från USA och konstverket ”Utan titel (sirener)” av Ebba Matz från Sverige.

Moderna museet i Stockholm

Vi såg också konst av Anders Sunna, som beskrev konflikter som präglat hans eget liv. Som son i en renskötarfamilj, och sedemera konstnär, beskriver han i konsten konflikten med rennäringen.

Konstverket Omfalos av Lars Vilks

När vi gick vidare kom vi till ett rum runt konstverket ”Omfalos” av Lars Vilks. Förra sommaren såg vi två andra av hans verk, Nimis och Arx, på Kullahalvön i Skåne.

Nyhetsbrev

Vi fascinerades då starkt av konsten, vandringen genom naturen, de utmanande ideerna kring en egen stat och lite senare, Vilks bråda död. På grund av allt detta var det extra intressant att se, och läsa om, konstverket Omfalos.

Omfalos på Moderna museet i Stockholm

Film och konst utan regler

Vi fortsatte förbi en konstnärlig film, som vi kanske inte riktig förstod, men som ändå höll oss fast en stund.

Filmvisning på Moderna museet i Stockholm

Därefter fortsatte rummen att avlösa varandra. En del konst tilltalade oss. Annat lämnade oss mest förvirrade. I ett rum stod att läsa ”Någon regel finns inte”, vilket tydligen är ett citat av konstnären Eva Hesse. Vi gillar idén om att det inte finns regler för konst, samtidigt som det ibland innebär att man … inte fattar.

Moderna museet i Stockholm

Historien gör sig påmind

I rummet ”Efter muren” visades konst från det postkommunistiska Europa. Nu, när konstnärerna äntligen var fria från tvånget om statspropagande – nu kände de plötsligen ett behov av att uttrycka sig kring den sovjetiska eran.

Moderna museet i Stockholm

I ett annat rum visades konst av Ernest Cole (1940-1990) som växte upp i Pretoria i Sydafrika. Eftersom han blev kategoriserad som ”färgad” (och inte ”svart”) fick han möjlighet att arbeta som fotograf, och han ägnade sig åt att dokumentera segregeringen på grund av ras. Här var det inte konsten som gjorde innehållet svårt att förstå – det var snarare svårt att förstå hur vi människor fungerar.

Svenska förvärv och tillfälliga utställningar

För att stötta det svenska konstlivet i sviterna av pandemin tilldelade regeringen Moderna museet 25 miljoner kronor att handla svensk konst för. Bidraget resulterade i att museet shoppade 373 verk, gjorda mellan 1962-2021, av sammanlagt 169 konstnärer. Vi insåg efter besöket att vi missat hela detta våningsplan, så nu har vi anledning att komma tillbaka!

På Moderna museet i Stockholm visas också olika tillfälliga utsällningar. När vi var här var det premiär för utställningen ”Björn Lövin – den omgivande verkligheten”. Man var tvungen att boka en slottid för att se denna utställning, och alla tider var slut, så det är förstås ännu en anledning att komma tillbaka.

Moderna museet i Stockholm

Vår upplevelse

Vilken konst som tilltalar en varierar förstås, och kanske är det det som är så bra. Vi tyckte att en del verk var svåra att förstå. Annat fick oss att reagera, prata, känna oss sorgsna eller skratta. Om du befinner dig på Skeppsholmen kan vi definitivt rekommendera att kika in – både här och på grannmuseet ArkDes.

Moderna museet i Stockholm

Moderna museets utomhussamling

Det finns också en hel del utomhuskonst runt om Moderna museet. Det som fångade vår uppmärksamhet mest var den färgstarka utställningen ”Paradiset”, men det finn också gott om annan utomhuskonst.

Utomhussamling vid Moderna museet i Stockholm
Utomhussamling vid Moderna museet i Stockholm

Mer att se i närheten

Moderna museet i Stockholm ligger på Skeppsholmen, och där finns ytterligare tre museer: ArkDes, Östasiatiska museet och Stockholm Toy museum. Dessutom är det mysigt att strosa på Skeppsholmen bara för att kolla in alla fina båtar och skepp.

När du går över Skeppsholmsbron kommer du till Blasieholmen där du hittar Nationalmuseum. Det är heller inte långt till härliga Kungsträdgården och fina Gamla stan, med slottet och massor av andra sevärdheter.

Skeppsholmen båtar
Båtar på Skepphsholmen (foto från ett tidigare tillfälle)

Har du besökt Moderna museet i Stockholm? Gillar du att kolla på konst? I så fall, tycker du bäst om modern konst eller äldre konst?

Fakta om Moderna museet i Stockholm

 • Adress: Exercisplan 4, Skeppsholmen, Stockholm
 • Kommun: Stockholm
 • Län: Stockholms län
 • Landskap: Uppland
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Gruppvisning: Guidade visningar kan bokas för skolklasser, kompisgäng och företagsgrupper. En visning pågår cirka en timme.
 • Audioguider: Genom Moderna museets audioguide får du veta mer om museets samling, tillfälliga utställningar och skulpturer utomhus. Du hämtar guiden på App Store eller Google Play.
 • Aktiviteter för barn: Familjesöndagar arrangeras med visning och verkstad. Det finns också filmer att se hemifrån.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Måndagar stängt, tisdagar 10-20, onsdag-torsdag 10-18, fredagar 10-20 och lördag-söndag 10-18 (2022).
 • Priser: Fri enré, förutom vissa utställningar och evenemang. För närvarande (mars 2022) kostar utställningen Björn Lövin 150/120 kronor.
 • Butik: Museibutik finns konst-, foto- och designrelaterade presenter samt vykort, affischer, kataloger och böcker.
 • Matservering: Restaurang, café och kaffebar finns på plan 4. Medhavd matsäck kan ätas innanför entrén på plan 1.
 • Förvaring: Låsbara skåp för ytterkläder finns på plan 1 och 4. Obevakad garderob finns på plan 4.

Tillgänglighet

 • Invändig tillgänglighet: Rullstolar och fällpallar finns att låna.
 • Toalett: Stor tillgänglighetsanpassad toalett finns på alla tre våningsplan.
 • Anpassade visningar: Det går att boka syntolkade visningar, visningar på teckenspråk samt visningar för personer i gruppboende/daglig verksamhet.
 • Parkering: Parkeringsplatser för dig med tillstånd för rörelsehindrade finns både utanför huvudentrén och entrén från sjösidan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev