Meny Stäng

Museum i Bergrummet med tusentals leksaker

Annons

Visste du att det finns ett museum i Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm, fyllt av leksaker och serietidningar? Vi hade inte en aning, utan upptäckte det av en slump när vi skulle på ett möte som arrangerades just där. Kolla in våra bilder från museet Tidö Collection of Toys & Comics! Känner du kanske igen några av leksakerna eller serietidningarna från din egen uppväxt?

Museum i Bergrummet

I tisdags arrangerade Antor, organisationen för alla turistorganisationers nordiska representanter, sin årliga träff då de bjuder in resejournalister och resebloggare. Detta brukar alltid vara ett bra tillfälle att mingla med intressanta destinationer, men det som var nytt i år var att träffen arrangerades i Bergrummet på Skeppsholmen. Då upptäckte vi att där ligger ett museum!

Museum i Bergrummet

Tidö Collection of Toys & Comics

Museet i Bergrummet visar upp en enorm samling av leksaker och serietidningar som ägs och förvaltas av David von Schinkel, som i sin tur tagit över samlingen från sin pappa. I samlingen finns nästan 40 000 föremål, vilket gör den till Norra Europas största leksakssamling.

leksaker bergrummet

Samlingen har tidigare visats upp i Tidö slott i Västerås, men stängde 2016 för att ett år senare öppna upp i Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. Vi hade aldrig hört talas om det här museet, och därför var det intressant att upptäcka den enorma samlingen med leksaker och serietidningar.

leksaksmuseum Stockholm

Leksaker i bergrummet

Det finns verkligen hur mycket leksaker som helst i museet, och vi kan bara visa ett litet axplock. Leksakerna är från massor av olika epoker, och här hittar du bilar, dockor, spel och leksaksfigurer … Känner du kanske igen några av leksakerna från din egen uppväxt?

leksaksbil
leksaksmuseum i Bergrummet
Dockor från förr
dockor
leksaksspis
bilar
Dockor

Hade du några favoritleksaker när du växte upp? Peter gillade bilar och jag (Helena) var väldigt förtjust i en speciell brandbil. Kanske tur att vi skaffade oss en husbil som ”leksak” när vi blev vuxna, haha.

Leksaker i museum i Bergrummet

Serietidningar i Bergrummet

I detta museum i Bergrummet finns också gott om serietidningar från olika tider. En del känner vi igen väldigt väl, och andra är nya för oss. Läste du serietidningar när du växte upp? Vilka då? Peter läste Fantomen och vi läste både Kalle Anka.

91an Karlsson
Tintin
Serietidningar i museum i Bergrummet
Kalle Ankas släktträd
Hemma hos Bamses farmor
Hemma hos Bamses farmor!

Gillar du museum?

Gillar du museum? Har du besökt Tidö Collection of Toys & Comics museum i Bergrummet? Vi hade aldrig lagt märke till det här museet förut, så det bjöd på en trevlig överraskning. Stockholm är faktiskt en av de mest museitäta städerna i världen, och vi har planer på att kolla in lite fler museer med tiden.

Seriefigurer i leksaksmuseum i bergrummet

Museum i Bergrummet – Tidö Collection of Toys & Comics

  • Hitta hit: Museet ligger på Svensksundsvägen 5, på Skeppsholmen i Stockholm. Du kan ta dig hit med buss 65 från Cityterminalen. Ett annat alternativ är att ta tunnelbana till Kungsträdgården och promenera ca 10 min.
  • Öppettider: Museet har vanligtvis öppet alla dagar utom måndagar (med vissa undantag). Öppettiderna är 10-17 samt vissa fredagar 10-16. Se museets webbsida för aktuella öppettider.
  • Priser: Vuxna betalar 140 kronor, seniorer 110 kronor, studenter 90 kronor samt barn 4-18 år 90 kronor. Barn under 4 år går in gratis. På tisdagar går tre personer in gratis om de kommer i tre generationer. (2019)
  • Tillgänglighet: Hela Bergrummet är beläget i ett plan, och där det behövs finns ramper.
  • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev