Meny Stäng

Museer i Stockholm – guide till stadens bästa museer

Varför inte besöka några museer i Stockholm? Sveriges huvudstad är en av världens mest museitäta städer och utbudet av museer är stort oavsett om du föredrar historia, vetenskap, kultur eller kanske konst.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Museer i Stockholm

Under de senaste åren har vi besökt en lång rad museer i Stockholm. Vi har fortfarande några kvar, som vi planerar att besöka framöver. Men, även om vi har ett fåtal kvar så känner vi att det nu är dags att sätta ihop denna guide. Kanske kan vi tipsa dig om några nya museer i Stockholm att besöka!

1. Historiska museer i Stockholm

Hallwylska palatset (Norrmalm) är ett fantastiskt museum. En gång i tiden bodde den rika familjen Hallwyl här, och idag kan du se deras vackra hem, samt Wilhelmina von Hallwyls fantastiska samlingar. Läs mer om Hallwylska palatset här.

Museer i Stockholm - Hallwylska palatset

Historiska museet (Östermalm) har fri entré och bjuder på en intressant tidsresa från forntid till nutid. Du kan till exempel fördjupa dig i vikingarnas världsbild eller förskräckas över den blodiga massakern vid Visby ringmur år 1361. Läs mer om Historiska museet här.

Museer i Stockholm - Historiska museet

Judiska museet (Gamla stan) ligger i Stockholms äldsta synagoga. Här kan du lära dig om judarnas historia i Sverige. Extra intressant blir det om du hänger med på en guidad visning. Läs mer om Judiska museet här.

Museer i Stockholm - Judiska museet

Kungliga slottet med dess museer (Gamla stan) är fascinerande att besöka. Du kan se representationsvåningarna, men dessutom finns flera olika historiska museer: Livrustkammaren, Skattkammaren, Museum Tre Kronor och Gustav III:s Antikmuseum. Läs mer om Kungliga slottet här.

Kungliga slottet

Medeltidsmuseet (Helgeandsholmen, Gamla stan) visar upp rester av det riktiga medeltida Stockholm samt fint uppbyggda medeltida miljöer. Museet har fritt inträde och är intressant att besöka. Läs mer om Medeltidsmuseet här.

Museer i Stockholm - Medeltidsmuseet

The Viking Museum (Djurgården) är inte ett klassiskt museum med föremål utan snarare ett “upplevelsemuseum”. Här kan du lära dig om vikingarnas liv, på ett interaktivt och underhållande sätt. Läs mer om The Viking Museum här.

Museer i Stockholm - the Viking museum

2. Museer om krigs- och skeppshistoria

Armémuseum (Östermalm) är ett intressant museum som berättar om krig och fred från 1500-talet och fram till modern tid. Här arrangeras också olika tillfälliga utställningar och programpunkter. Läs mer om Armémuseum här.

Museer i Stockholm -  Armémuseum

Sjöhistoriska museet (Djurgården) berättar om sjöfartens och örlogsflottans historia. Museet är väldigt väl anpassat för barn och barnfamiljer, med många familjeaktiviteter. Läs mer om Sjöhistoriska museet här.

Museer i Stockholm - Sjöhistoriska museet

Vasamuseet (Djurgården) är kanske ett av de mest kända av alla museer i Stockholm. På museet kan du se Vasaskeppet i sin fulla prakt, men också lära dig mer i flera intressanta utställningar. Läs mer om Vasamuseet här.

Museer i Stockholm - Vasamuseet

Vrak (Djurgården) är ett marinarkeologiskt museum med fokus på vrak som hittats på Östersjöns botten, och på deras historia. Museet är snyggt, modernt och i stor utsträckning interaktivt. Läs mer om Vrak här.

Museer i Stockholm - Vrak - Museum of Wrecks

3. Museer om nordisk kulturhistoria

Nordiska museet (Djurgården) är ett kulturhistoriskt museum där du kan lära dig mer om traditioner, högtider, mode och mat i Norden genom tiderna. Traditionella utställningar varvas med tillfälliga och mer moderna sådana. Läs mer om Nordiska museet här.

Museer i Stockholm - Nordiska museet

Skansen (Djurgården) är ett fint friluftsmuseum med kulturhistoriska byggnader från olika delar av Norden, samt vilda nordiska djur. På Skansen arrangeras också många populära evenemang, såsom julmarknad. Läs mer om Skansen här.

Museer i Stockholm - besöka Skansen

4. Museer om kultur i världen

Etnografiska museet (Djurgården) bjuder på en värld fylld av ursprungsfolk, dansmasker, giftpilar och reseupplevelser från olika tidsepoker. På museets restaurang hittar du exotisk mat och öl. Läs mer om Etnografiska museet här.

Museer i Stockholm - Etnografiska

Medelhavsmuseet (Norrmalm) visar bland annat upp egyptiska mumier och arkeologiska fynd från den stora svenska Cypernexpeditionen 1927-1931. Ett av alla intressanta och snygga museer i Stockholm! Läs mer om Medelhavsmuseet här.

Museer i Stockholm - Stockholm Medelhavsmuseum

Östasiatiska museet (Skeppsholmen) är ett kulturhistoriskt museum med fokus på Japan, Kina och andra delar av Ostasien. Detta museum har gratis inträde och är relativt traditionellt. Håll gärna utkik efter olika utställningar.  Läs mer om Östasiatiska museet här.

Museer i Stockholm - Östasiatiska museet

5. Museer om samhällsfrågor

Polismuseet (Djurgården) berättar om polisens arbete, men också om brottsoffren och om hur vi vanliga människor ser på polisen. Detta är ett museum för dig som vill reflektera och fundera. Läs mer om Polismuseet här.

Museer i Stockholm - Polismuseet

Postmuseum (Gamla stan) har tillfälligt stängt för renovering och öppnar hösten 2023. Museet, som riktar sig till både barn och vuxna, berättar om postens, frimärkets och kommunikationens utveckling.

Museer i Stockholm - Postmuseum

Spritmuseum (Djurgården) är intressant och underhållande museum om alkohol och människors relation till spritdrycker. Här visas olika utställningar, och dessutom arrangeras provningar. Läs mer om Spritmuseum här.

Museer i Stockholm - Spritmuseum

Spårvägsmuseet (Norra Djurgården) låg tidigare på Södermalm, men har nu öppnat i nya lokaler i Norra Djurgårdsstaden. Museet visar utvecklingen av Stockholmsområdets kollektivtrafik från 1650-talet fram till våra dagar. Läs mer om Spårvägsmuseet här.

Spårvagn

Stadsmuseet (Slussen) berättar om Stockholms historia, och livet för stockholmare under olika epoker. Utöver utställningar arrangeras stadsvandringar och andra aktiviteter.

Stadsmuseets gård, foto: Mattias Ek

6. Museer om sport och lek

Riksidrottsmuseet (Djurgården) berättar om sport och idrott genom tiderna. Här kan du se hur man sportade förr, ta del av idrottens kultur eller kanske testa fysiska övningar själv. Ett intressant och underhållande museum. Läs mer om Riksidrottsmuseet här.

Riksidrottsmuseet

Stockholms spelmuseum har för tillfället stängt, och öppnar eventuellt igen på ny adress. Museet berättar om TV-spelens historia. Här kan man se och prova allt från tidiga arkadspel, som Pac-Man, till dagens moderna storspel. Läs mer om Stockholms spelmuseum här.

Nintendo

Stockholm Toy Museum (Skeppsholmen) visar upp en imponerande samling av leksaker och serietidningar. Ett underhållande och nostalgiskt museum, både för barn och vuxna. Läs mer om Stockholm Toy Museum här.

Toy museum

7. Vetenskapliga museer i Stockholm

Naturhistoriska riksmuseet (Norra Djurgården) är ett biologiskt och geologiskt museum. Museet är Sveriges största museianläggning och här hittar du även Cosmonova, som är ett planetarium och en kupolformad IMAX-biograf.

Naturhistoriska riksmuseet, foto: Emil Nordin

Nobel Prize Museum (Gamla stan) är ett museum som kretsar kring Nobelpriset. Här finns både fasta och tillfälliga utställningar, som fokuserar på pristagarna såväl som på deras verk. Läs mer om Nobel Prize Museum här.

Nobelmuseet

Tekniska museet (Djurgården) är ett teknikhistoriskt museum som har mycket att erbjuda, både för vuxna och barn. Här kan du till exempel se den fascinerande utställningen “Hyper Human”, som undersöker gränsen mellan människa och maskin. Läs mer om Tekniska museet här.

Museer i Stockholm - Tekniska museet

8. Museer om design, scenkonst och litteratur

ABBA-museet (Djurgården) berättar historien bakom ABBA och gruppens karriär. Detta är ett underhållande och nostalgiskt museum för både ABBA-fans och alla andra. Läs mer om ABBA-museet här.

ABBA

ArkDes (Skeppsholmen) har inriktning på arkitektur och design. Här kan man se modeller av arkitektur i Sverige och olika utställningar. Museet har fritt inträde och ligger strax intill Moderna museet. Läs mer om ArkDes här.

ArkDes

Dansmuseet (Norrmalm) är ett museum för dans och rörelse, med kostymer, masker och bildkonst. Här arrangeras olika utställning och aktiviteter.

Balett

Scenkonstmuseet (Östermalm) berättar om det svenska kulturarvet inom musik, teater och dans. Här arrangeras olika utställningar och andra aktiviteter.

Scen

Strindbergsmuseet (Norrmalm) visar både upp Strindbergs hem i Blå Tornet och utställningar om hans liv och verk. Detta är ett snyggt museum, som är intressant både för Strindbergs-fans och den som vill veta lite mer om den kände författaren. Läs mer om Strindbergsmuseet här.

Strindbergs lägenhet Blå tornet

9. Konstmuseer i Stockholm

Bonniers konsthall (Norrmalm) är en konsthall med olika utställningar. Även visningar och andra aktiviteter arrangeras.

penslar

Fotografiska (Södermalm) är ett av alla omtyckta museer i Stockholm, där man kan se utställningar med samtida fotografi. Utställningarna varierar och fotona som visas väcker ofta tankar och känslor. Läs mer om Fotografiska här.

Museer i Stockholm - fotografiska

Liljevalchs konsthall (Djurgården) visar modern och samtida konst i en omtalad byggnad. Här arrangeras bland annat varje år “Vårsalongen” – en jurybedömd utställning som är öppen för alla över 18 år att ansöka till. Läs mer om Liljevalchs konsthall här.

Liljevalchs konsthall

Moderna museet (Skeppsholmen) är ett museum för modern och samtida konst. På museet, som har fri entré, kan man vara beredd på konst som utmanar och ställer frågor. Läs mer om Moderna museet här.

Museer i Stockholm - Moderna museet

Nationalmuseum (Blasieholmen, Norrmalm) är Sveriges största konst- och designmuseum. Här kan du se konst och design som presenteras längs en tänkt tidslinje, från 1500-talet och fram till modern tid. Läs mer om Nationalmuseum här.

Nationalmuseum Stockholm

Prins Eugens Waldemarsudde (Djurgården) är ett populärt konstmuseum som visar upp prins Eugens målningar och olika tillfälliga utställningar. Man kan också se Slottet, där prinsen bodde, och promenera bland skulpturerna i parken. Läs mer om Prins Eugens Waldemarsudde här.

Prins Eugens Waldemarsudde

Sven-Harrys konstmuseum (Norrmalm) är ett guldfärgat museum mitt i Vasaparken där man kan se Sven-Harry Karlssons imponerande konstsamling. Dessutom visas olika tillfälliga utställningar. Läs mer om Sven-Harrys konstmuseum här.

Sven-Harrys

Thielska galleriet (Djurgården) är ett fint konstmuseum som visar upp paret Thiels stora konstsamling, samt olika tillfälliga utställningar. Ett trevligt sätt att besöka galleriet är att ta sig hit med pendelbåt. Läs mer om Thielska galleriet här.

Thielska galleriet på Djurgården

Fler museer i Stockholm

Det finns faktiskt ännu fler museer i Stockholm. Dels finns en del mindre museer som vi inte tagit med här, och dels finns museer runtom i kranskommunerna. Till exempel kan vi nämna Tom Tits Experiment i Södertälje, Marabouparken i Sundbyberg, Youseum i Solna och Pythagoras industrimuseum i Norrtälje.

Pythagoras Industrimuseum
Pythagoras industrimuseum i Norrtälje

Dina bästa tips på museer i Stockholm?

Vilka är dina bästa tips på museer i Stockholm? Vilket av ovan nämnda museer är din favorit? Eller kan du tipsa om något helt annat?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev