Meny Stäng

Hallwylska palatset – privat hem från sekelskiftet

Hallwylska Palatset i Stockholm, eller Hallwylska museet som det kanske egentligen heter, är ett av våra absoluta favoritmuseer i stan. Vi har varit här flera gånger och älskar att uppleva de vackra rummen med dåtidens smarta bekvämligheter. Den här gången råkade vi trampa in under invigningen av en utställning av Konstfack vilket gjorde att upplevelsen blev lite … annorlunda.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hallwylska Palatset i Stockholm

Hallwylska Palatset ligger på Hamngatan 4 och är ett fantastiskt museum. En gång i tiden bodde den rika familjen Hallwyl här, och redan medan de levde bestämde fru Wilhelmina von Hallwyl att deras hem en gång skulle bli ett museum. Förutom att hon lät inreda de vackra lokalerna byggde hon upp en enorm samling av konstföremål.

Hallwylska Palatset i Stockholm

Familjen von Hallwyl

Familjen Hallwyl bestod först och främst av Wilhelmina von Hallwyl (1844-1930) och Walther von Hallwyl (1839-1921). Paret fick döttrarna Ebba von Eckermann, Ellen de Maré/Roosval, Elma von Hallwyl (som dog som barn efter att ha svalt giftig målarfärg) samt Irma von Geijer.

Soffa

Huset på Hamngatan 4

Huset på Hamngatan 4 började byggas 1893 och stod klart 1898. Arkitekten Isak Gustaf Clason fick helt fria händer när det gällde ekonomin – det fanns inga begränsningar för vad huset fick kosta. Och det märks!

Entré i hallwylska Palatset i Stockholm

Moderna bekvämligheter

Fasaden och inredningen utfördes i historisk stil, samtidigt som huset fick alla tänkbara moderniteter och bekvämligheter. I huset fanns bland annat centralvärme, centraldammsugare, elektrisk hiss, elektriska lampor i alla rum samt både kallt och varmt rinnande vatten. Fantastiskt modernt alltså!

varmt och kallt vatten

Stora Salongen

Stora Salongen är det absolut vackraste rummet i hela huset. Här tog man emot fina gäster och underhöll med vacker pianomusik.

Herrarnas rum

Efter en middag i Hallwylska Palatset drog sig damerna till damernas salong och herrarna till rökrummet. Även biljardrummet kunde räknas till herrarnas domäner.

Rökrum
Biljardrum

Wilhelminas Samlingar

Wilhelmina von Hallwyl var en samlare av stora mått och vid sekelskiftet 1900 var hon en av Sveriges största samlare av konst och konsthantverk. Hon samlade på allt från porslin till föremål och tavlor och lät göra en enorm katalog över alla sina samlingar.

Porslin
Porslinsfigurer

kök och badrum med moderniteter

Tjänstefolket i köket fick arbeta med moderniteter som rinnande varmvatten och en elektrisk mathiss. Familjen Hallwyls badrum var också väldigt modernt med både badkar och dusch.

badrum

Tillfälliga utställningar

På Hallwylska Palatset arrangeras olika tillfälliga utställningar. Runt jul arrangerades till exempel en utställning om Krakows krubbor (vackra julkrubbor från Krakow) som vi hade velat se, men inte hann med.

En kvinnas röst

Just nu pågår utställningen En kvinnas röst (8 mars – 18 augusti) som handlar om Wilhelmina von Hallwyls äldsta dotter Ebba von Eckermann. Ebba var en av de kvinnor som kämpade för det som på den här tiden kallades ”kvinnofrågan”, alltså att kvinnor skulle ha vissa av de rättigheter som vi idag tar för givet.

WIFI.se
Familj
Ebba von Eckermann med det minsta barnet i famnen

Intrasslanden

En annan utställning, Intrasslanden, hade premiär samma dag som vi var här, och kommer pågå fram till den 2 juni i år. Detta är resultatet av ett årslångt samarbete mellan Hallwylska museet och Konstfack. Konstnärerna har undersökt Hallwylskas historia och skapat konst utifrån detta, som sedan placerats i rummen.

Konst Hallwylska

Tyvärr måste vi erkänna att vi hade svårt att förstå de där grenarna på golvet i Stora Salongen, men en del konst är ju bara till för dem som förstår … eller?

Hallwylska Palatset är fortfarande ett av våra favoritmuseer i Stockholm, och vi kan förstå att man vill utvecklas och skapa konst. Men för den som besöker museet för första gången och vill se de vackra rummen blir det ju lite konstigt. Hade man inte kunnat visa konsten i ett separat rum?

Intrasslanden

Har du varit på Hallwylska Palatset i Stockholm och vad tycker du? Hur hade du reagerat på konstutställningen?

Hitta till Hallwylska Palatset

  • Läge: Hallwylska Palatset ligger på Hamngatan 4 i Stockholm, mitt emot Berzelii Park, inte långt från Dramaten
  • Tunnelbana: Närmaste tunnelbanestationer är Östermalmstorg och Kungsträdgården. Från båda dessa stationer tar det cirka 5 minuter att promenera.
  • Buss: Flera bussar stannar i närheten av Hallwylska Palatset, bland annat buss nummer 2, 69 och 76. Gå av vid Nybroplan, Hamngatan eller Norrmalmstorg.

Guide: Öppettider och priser

  • Öppettider: Under högsäsong (juli – augusti) håller museet öppet tisdag till söndag 10-19. Under resten av året håller museet vanligtvis öppet tisdag till fredag 12-16 (onsdagar till 19) samt lördag till söndag 11-17 (2019). Observera att det finns dagar då museet håller stängt eller har ändrade öppettider, samt att öppettiderna kan ändras. Kontrollera museets webbsida för aktuella öppettider.
  • Priser: Det är fri entré till paradvåningen. Guidad visning kostar 80 kronor per vuxen (2019). Guidning är gratis för barn under 19 år. Aktuella utställningar kan också kosta extra. Lån av audioguide kostar 40 kronor.
  • Service: Det finns en liten museibutik. Det finns också en servering på gården som ska öppna senare i maj.
  • För barn: Det finns ett lekrum, och särskilda aktiviteter arrangeras regelbundet för barn. Barnvagnar kan lämnas i portvalvet eller entréhallen, men kan inte tas med i museivåningen.
  • Tillgänglighet: Hallwylska Palatset har fem våningar och det finns ingen hiss, vilket innebär att man måste gå i trappor. Utrymmena är inte tillgängliga för rullstol. Visningar arrangeras regelbundet på teckenspråk, en vägledning för personer med synnedsättning finns att ladda ner på mp3-fil och det finns lättlästa broschyrer på tio olika språk. Ledsagare eller assistent har alltid fri entré till museet.
  • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev