Meny Stäng

Strindbergsmuseet i Stockholm – och Strindbergs hem

Annons

Har du besökt Strindbergsmuseet i Stockholm och Strindbergs hem? Igår gav vi oss av på en liten museirunda i Stockholm med våra elcyklar. Ett av de museer vi hann med att besöka var Strindbergsmuseet på Drottninggatan. Överraskande fint och intressant!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Strindbergsmuseet i stockholm

Jag (Helena) besökte Strindbergsmuseet någon gång under gymnasietiden, men det har ju gått några år sedan dess … Nu hade jag nästan glömt bort det, innan vi började googla efter museer. Detta museum ville vi besöka!

Strindbergsmuseet ligger högt upp på Drottninggatan, nära Tegnérlunden, inrymt i ett hel vanligt bostadshus. Det var nämligen här August Strindberg bodde de sista fyra åren av sitt liv.

Strindbergs hem - Drottninggatan
Strindbergsmuseet i Stockholm och Strindbergs hem

Basutställning på Strindbergsmuseet

Det finns en basutställning på Strindbergsmuseet, med fokus på Strindbergs liv, verk och idéer. Vi gillade verkligen tidslinjen som mötte oss när vi kom in – här kunde vi se Strindbergs liv från födseln 1849 till hans död 1912.

Strindbergsmuseet i Stockholm

Vissa utställningar är svåra att ta till sig och greppa, men den här är verkligen tydlig – utan att förenkla verkligheten alltför mycket. På en vägg kan man “leka” med olika ord som beskriver August Strindberg och som visar hans många gånger motsägelsefulla sidor – sällskaplig men enstöring, kvinnohatare men genusdebattör, stridslysten men fredsvän, ateist men religiös.

Strindbergsmuseet i Stockholm

Det fanns många motsägelser i Strindbergs liv. På Strindbergsmuseet lärde vi oss till exempel om hur Strindberg först uttryckt sig antisemitiskt, för att senare fördjupa sig i judisk mysticism och studera hebreiska.

Han var på många sätt religiös, men trots detta anklagades han för hädelse och ställdes inför rätta när han i boken “Giftas” menade att det var bedrägeri att se vinet och brödet i nattvarden som Jesu kropp “eftersom vinet var ‘Högstedts Piccadon à 65 öre kannan‘”.

Strindbergsmuseet i Stockholm

Strindberg hade också, som kanske bekant, en psykisk kris som han skildrade i boken Inferno. Att han från början skrev den boken på franska var däremot helt nytt för mig!

Strindbergsmuseet i stockholm

Om Strindbergs verk och fruar på Strindbergsmuseet

August Strindberg blev inte mer än 63 år, men han hann ändå med att producera en lång rad romaner och pjäser, och dessutom arbetade han som bildkonstnär. Bland hans viktigaste verk kan man bland annat nämna Mäster Olof, Hemsöborna, Fröken Julie, Fadren, Giftas, Inferno, Ett drömspel, Dödsdansen, Till Damaskus och Röda rummet.

Strindbergsmuseet
Strindbergsmuseet i Stockholm

Strindberg hann också med tre fruar; den finlandssvenska skådespelerskan Siri von Essen, den österrikiska journalisten Frida Uhl och den svenska skådespelerskan Harriet Bosse. Tillsammans med Siri fick han tre barn (Karin, Greta och Hans), tillsammans med Frida en dotter (Kerstin) och tillsammans med Harriet en dotter (Anne-Marie). Trots flera giftermål levde han de sista åren ensam, i lägenheten på Drottninggatan.

Brev till Siri von Essen
Strindbergsmuseet i Stockholm

Strindbergs hem i Blå Tornet

När man besöker Strindbergsmuseet i Stockholm kan man också se August Strindbergs bostad i Blå Tornet, på Drottninggatan 85. Detta är den enda av Strindbergs 24 lägenheter i Stockholms som finns att se. Här bodde han de sista fyra åren i sitt liv, mellan 1908 och 1912. Huset var nästan helt nytt när Strindberg flyttade in och väldigt modernt med centralvärme, WC och hiss.

Blå Tornet - Strindbergs hem

De flesta möblerna i lägenheten är original, medan tapeterna har rekonstruerats. Här kan man se var Strindberg satt och jobbade, och var han åt. Han hade inget kök, men han hyrde bostaden av Falkners pensionat på femte våningen, och de försåg honom med mat, som han åt i sin lägenhet.

Strindbergs hem i Blå tornet

Man kan också se sängen där August Strindberg tog sitt sista andetag 1912, efter en tid med magcancer. När hans kista fördes till Norra kyrkogården kantades gatorna av cirka 60 000 människor, vilket på den tiden motsvarade en femtedel av Stockholms befolkning.

Strindbergs hem

Missa inte Strindbergs citat på Drottninggatan

Vi var positivt överraskade efter besöket på Strindbergsmuseet i Stockholm. Snyggt och intressant! När du går ut utanför museet kan du fortsätta ditt Strindbergsbesök genom att läsa citaten som står skrivna i mitten längs Drottninggatan.

Drottninggatan utanför Strindbergs hem

Har du besökt Strindbergsmuseet i Stockholm? Vilken är din relation till Strindberg, har du läst någon av hans romaner eller sett något av hans dramer?

Fakta om Strindbergsmuseet i Stockholm

 • Adress: Drottninggatan 85, 111 60 Stockholm
 • Hitta hit: T-banestation: Rådmansgatan, uppgång Sveavägen/Tegnérgatan
 • Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida

Öppettider

 • Öppettider: Tisdag – söndag kl. 12-16.
 • Öppettider 1 juli – 16 aug: Tisdag – söndag kl. 10-16.
 • Stängda dagar: Museet håller stängt på måndagar samt vissa helgdagar, såsom julafton, nyårsafton, nyårsdagen, långfredagen, 1 maj, nationaldagen och midsommarafton. Se museets webbsida för aktuella uppgifter.

Priser

 • Vuxna: 75 kronor (2020)
 • Studerande, pensionärer och arbetslösa: 50 kronor (2020)
 • Barn: Fri entré upp till och med 19 år (2020)
 • Allmänna visningar: 25 kronor plus entré (barn och ungdom till och med 19 år går gratis).
 • Visningar för grupper: Se priser på museets webbsida.

Visningar

 • Allmänna visningar: Strindbergs hem visas av guide torsdag – söndag kl. 13 (2020). Biljett kan köpas en timme innan.
 • Visningar för grupper: Visningar för grupper kan bokas på telefon. Maximalt antal personer per visning är 16 (32 för dubbelvisning).
 • Temavisningar: Museet erbjuder olika temavisningar, till exempel om Strindberg och bildkonsten. De kan också hålla föredrag hos föreningar, arbetsplatser etc.

Tillgänglighet

 • Tillgänglighet i lokaler: Museet ligger i ett vanligt bostadshus och är inte tillgänglighetsanpassat. Hemmet och utställningsrummen ligger på våning 4. Biblioteket ligger på våning 6.
 • Hiss: Hiss finns. Mellan entrén på gatuplan och hissen finns 5 trappsteg. Det finns en rullstolsramp som kan läggas ut på begäran. Hissdörren är 62 cm bred. Hisskorgen är 1 meter bred och 91 cm djup.
 • Dörrar: Museets entrédörr har ett öppningsmått på 1 meter och en lägre tröskel. Dörrarna i Strindbergs hem har öppningsmått som varierar mellan 60 cm och 80 cm. De flesta dörrar har tröskel. Utställningsrummens dörrar har öppningsmått på 90 cm.

Utställningar och Samlingar

 • Utställningar: Det finns en basutställning, och dessutom tillfälliga utställningar. Se museets webbsida för aktuell utställning.
 • Bibliotek: Strinbergsmuseets Strindbergianabibliotek är ett specialbibliotek med en samling av och om August Strindberg, med cirka 5000 volmer. Biblioteket är i första hand tillgängligt för forskning, postgmnasiala studier, konstnärligt eller journalistiskt arbete etc.
 • Föremål: Samling av föremål i kategorierna kulturhistoria, konst, teaterhistoria, foto, pressklipp, bibliotek och audiovisuella medier.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev