Meny Stäng

Handla och betala utomlands – 12 tips för resan

Betalt samarbete med Financer.com

Vad behöver man tänka på när man ska handla och betala utomlands? Behöver man växla till sig kontanter innan? Hur skyddar man sig mot stöld och skimming? Ska man välja lokal valuta eller svenska kronor när man betalar med kort? Vi har samlat 12 tips för resan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att tänka på när man ska handla och betala utomlands

Det har blivit lite enklare nu när flera länder i Europa använder euro, men det finns fortfarande gott om olika valutor runt om i världen att hålla reda på. När vi reser mycket och blir förvirrade ger vi ibland upp och kallar allting för ”pengar”. Ditten kostar 37 pengar och datten kostar 78 pengar.

Sedan är det ju det där med kortbetalning. Hur ska man göra för att undvika extra avgifter och hur klarar man sig från stöld och skimming? Vi har inte alla svar, men vi har i alla fall lärt oss några saker längs vägen. Vi delar med oss av våra bästa tips. Komplettera gärna med dina!

Handla och betala utomlands

1. Ha alltid lite kontanter

I Sverige är man bortskämd med att det alltid går att betala med kort. Det är inte säkert att det alltid funkar i andra länder, särskilt inte på landet eller i små byar. Därför är det alltid bra att ha lite kontanter i landets valuta som backup.

2. Växla innan – eller ta ut kontanter på plats

Även om man vill ha lite kontanter så behöver man inte alltid växla i förväg. Ofta går det lika bra att ta ut i bankomat på plats. Om du behöver kontanterna direkt, och kanske kommer in i landet via landsbygden, kan det eventuellt vara praktiskt att ha växlat i förväg.

Peter handlar grönsaker i Albanien – bäst med kontanter!

3. Var rädd om koden när du tar ut kontanter

Se till att ingen ser när du knappar in din kod vid bankomaten och förvara den aldrig i närheten av kortet.

4. Ha minst två olika kort

Det kan vara bra att ha minst två olika kontokort. Ibland händer det att något kort krånglar, och då är det bra att ha två olika att välja på.

5. Använd kreditkort eller kort med tillgång till ”lite” pengar

För att minska skadeverkningarna vid en eventuell stöld är det bättre att använda ett kreditkort än ett kontokort. Om du använder kontokort är det bra att inte ha för mycket pengar på kontot kortet är kopplat till. Ta med utrustning så att du kan föra över mer pengar när du behöver.

Shopping Kiev
På väg till hotellet efter en lång shoppingdag i Kiev, Ukraina

6. Skaffa kreditkort med reseförsäkring

Många kreditkort inkluderar reseförsäkring, vilket kan vara bra när du är på resande fot. Alla kort har olika försäkringar, rabatter och bonussystem, och det är smart att jämföra för att veta vilket kort som passar dig bäst. Du kan jämföra kreditkort hos Financer.

7. Ha kortet låst för köp du inte behöver

Ha kortet låst för utlandsbetalningar när du inte befinner dig utomlands och ha det låst för köp på internet när du inte handlar på internet.

8. Välj lokal valuta när du betalar med kort

När du betalar med kort får du ibland välja om du vill betala beloppet i svenska kronor eller i landets lokala valuta. Välj alltid landets lokala valuta! Företagen har fria händer att sätta valutakursen, och därför blir det troligen blir dyrare om du väljer att betala i svenska kronor.

WIFI.se
Österrikiska kläder
Peter provar österrikiska kläder i Salzburg – det blev en hatt!

9. Skriv upp spärrnumret

Om du blir av med ditt kort kan du behöva ringa och spärra det. Se till att du vet var spärrnumret finns, så du snabbt kan spärra kortet om du skulle behöva.

10. Håll koll på valutan

Det gäller att hålla koll på valutakursen, så man vet vad saker och ting kostar. Du kan till exempel kolla på Forex. Det är också enkelt att googla. Om du exempelvis googlar ”150 usd sek” så får du snabbt upp priset i svenska kronor.

I Ungern står priserna i forint

11. Dricksa lagom

I många länder är det vanligt att ge dricks, och i vissa länder är dricksen en avgörande del av lönen för personer inom vissa yrken. Läs gärna på innan vad som gäller i det landet du ska besöka.

12. Våga pruta

I vissa länder, bland annat i Asien och Afrika, är det normalt att pruta, särskilt på marknader. Tänk på att du ska känna dig nöjd med köpet när du går därifrån!

Handla och betala utomlands
I souken i Marrakech hör det till att pruta!

Vilka är dina bästa tips för att handla och betala utomlands – och för att hålla koll på finanserna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev