Meny Stäng

Resa till Gambia? – tips från en erfaren Gambiaresenär

Nyfiken på att resa till Gambia? Vi har förmånen att presentera en intervju med skribenten och resenären Marlene Rindå Jikita, som gång på gång återvänder till sitt favoritland Gambia. Hon delar med sig av sina bästa tips om vad man ska tänka på, och om vad man inte får missa.

Marlene Rindå Jikita

Marlene har bloggat 14 år på fdensammamamman.se, och delar med sig av vardag och äventyr på Instagram, där du hittar henne på @marlenerinda. Idag skriver hon också livsstilsmagasinet Du i Fokus.

Marlene älskar att resa, gärna till exotiska länder. Hon besökte till exempel nyligen Filippinerna och befinner sig just nu i Dominikanska republiken. Favoritlandet är Gambia i västra Afrika, och vi har passat på att ställa ett antal frågor till Marlene om Gambia.

Marlene Rindå Jikita
Marlene under en resa till Gambia

1. Säg tre ord som symboliserar Gambia för dig!

Varmt, vänligt och lugnt.

2. När gjorde du din första resa till Gambia och hur kom det sig att du reste dit?

Jag åkte dit på semester som 19-åring, 1989, tillsammans med mina föräldrar och dåvarande fästman, det var min stora dröm att åka till Afrika. Då fanns det inte så mycket att välja på som inte var jättemånga timmar bort och massor med byten, så det blev liksom bara så.

3. Du har återvänt till Gambia flera gånger – varför det?

När vi var där på semester blev jag erbjuden jobb och blev kvar. När jag var tillbaka tillsammans med barnen några år senare träffade vi en ung man som vi kände att vi ville hjälpa, sedan blev det så att vi hjälpte hans familj också och nu är det halva hans by.

Vi åker tillbaka ungefär var tredje år numera, för att träffa vänner och se att allt är ok i byn Nema. Då tar vi med kläder, hygienartiklar, leksaker och mat för flera månader framåt.

Resa till Gambia

4. Du har lärt känna flera gambier. Kan du berätta hur vanliga människor i Gambia har det?

De har det väldigt svårt! Gambia är ett fattigt land helt beroende av turismen. Turistsäsongen är väldigt kort, oktober till april ungefär, och då ska man först slåss om jobben och sedan tjäna pengar för resten av året. Det är ett hårt liv, men jag har aldrig träffat gladare eller mer generösa och omtänksamma människor. Du ser aldrig en sur min i Gambia.

5. Om man vill hjälpa till, hur gör man det bäst? 

Då tar man sig ut i en by en bit ifrån turistområdet. Jag kan hjälpa till med kontakt för att åka till vår by, men den ligger tre timmar bort. Enklast är att bara gå ut och gå, man träffar folk och nya vänner överallt.

Nyhetsbrev

Ofta hittar man någon på hotellet som man känner lite extra för eller en taxichaufför, de visar gärna upp sina hem. Som tack kan man ta med en säck ris, lök eller en dunk olja. Men de här människorna har ju arbete och är inte längst ner på skalan, om man säger så.

Man hjälper till bara genom att resa till Gambia faktiskt, men vill man göra skillnad ordentligt, då åker man ut till en by. 1100 svenska kronor räcker till ett mål mat per dag i ett kvartal för tio personer. Vår chaufför hjälper oss att handla till bästa pris, han hjälper gärna andra också.

6. Vad får man inte missa att se och göra i Gambia som turist?

Man får inte missa att bara ta sig utanför hotellet! Ta en promenad på vägen eller stranden, du kommer att få sällskap och det är så man lär känna landet.

Jag tycker att man ska ta en båttur på Gambiafloden och gärna besöka någon av byarna längst floden, prova fiskelyckan och kolla in Kunta Kinte Island. Det var dit som slavarna togs innan de fördes vidare ut i världen.

Självklart ska man även besöka den lilla pittoreska huvudstaden Banjul, men nöj er inte med marknaden utan gå igenom allt och vidare ut på stranden och hamnen och se hur man bor där.

Gambia

7. Var är det bäst/finast att bo under en semesterresa?

Det finns inte jättemycket att välja på som turist, nästan alla hotell ligger på samma ställe – Gambia är ju trots allt inte så stort. Vill man ha det extremt lugnt då bor man i Bakau, men där är inte stranden så bra. Vill man ha lugnt med fin strand så bor man i Kotu. Vill man ha lite mer party och hyfsad strand så bor man i Kololi.

8. Hur är vädret? Vilken tid på året är det bäst att resa till Gambia?

Det är alltid varmt! Turistsäsongen är som sagt oktober till april, då är det runt 30 grader på dagarna – en het värme med svag bris från Atlanten som gör att det aldrig känns för varmt. Vi gillar att vara där i januari-februari när det är som kallast hemma. Man kan åka även under våra sommarmånader, men då är det regnperiod och mycket är stängt.

9. Hur är maten i Gambia?

Suverän! Det är mycket smak, men inte starkt. I Gambia finns gott om jordnötter och cashew, pumpa, kassava, mango och en massa annat gott. Allt läggs i maten, gärna i samma gryta!

10. Hur är prisläget? Hur ska man tänka kring dricks?

Allt inhemskt är billigt, det importerade är förstås dyrare. Men även om det i våra ögon är billigt ska man såklart pruta, iaf till hälften av priset. Betalar vi för mycket så blir det till slut även dyrare för lokalbefolkningen. Det finns inga regler om dricks, man ger det man tycker.

11. Vilket är den enklaste sättet att resa till Gambia?

Det enklaste är charter, det är både billigast och enklast. Det är enda sättet att åka direkt och tar ca 8 timmar. Om man inte väljer charter tar det minst ett dygn och då med flera byten.

Resa till Gambia

12. Hur tar man sig bäst runt i landet/mellan platser?

Vi går nästan vart vi än ska, det är inte särskilt långt nånstans inom turistområdet. Vill man längre bort tar man taxi, men det finns lokalbuss också. Bussen har ingen tidtabell utan går lite hur som helst. Vi har en vän som är chaufför som vi använder om det är för långt att gå. Vi förmedlar gärna kontakt, han fungerar även som guide, kör säkert och har en fin bil.

13. Hur är det med kriminalitet i Gambia?

Som i alla länder händer det förstås tråkigheter, särskilt senaste åren när man infört demokrati i landet. Då blir det lite rörigt till en början, men nu är det som det var förr tycker jag.

Jag har aldrig varit rädd eller utsatt för något och då har jag ändå rest runt som ensam ung kvinna eller gått hem själv på nätterna. Självklart ska man inte skylta med sina ägodelar eller vara godtrogen, men det ska man ju ingenstans. Lita på magkänslan.

Senaste åren har det funnits män som gått runt och sagt att de precis gift sig eller fått barn och försökt få med turister hem för att gratulera frun eller se på barnet. Detta har enbart varit ett sätt att lura iväg turister från huvudgatan och sedan kräva dem på pengar.

14. De flesta i Gambia är muslimer. Hur påverkar det en som turist?

Det påverkar nästan inget alls, det märks inte. Det enda man ska tänka på är att man inte ska sola topless, men det gör folk ändå.

15. Kan man resa i Gambia som ensam kvinna?

Jag har gjort det utan problem. Men det är alltid bra att kunna svara för sig och kanske prata om ”maken” som är kvar på hotellet.

16. Hur hanterar man människor som erbjuder sig att bära/guida etc. för att tjäna pengar?

Man säger tack, men nej tack – bestämt och massor med gånger. Det man måste tänka på är det jag sa i början. Säsongen för inkomst är kort, alla är fattiga. Vi är deras levebröd.

Jag brukar rekommendera att man väljer en kille som sedan är den man vänder sej till vid behov, ryktet går snabbt och alla vet snart vilken kille som ”tillhör” vem. Vill jag gå ifred på stranden, går jag en bit ut i vattnet eller har hörlurar – då får man vara alldeles ifred.

Gambia

17. Finns det farliga djur i Gambia?

Det finns inga farliga djur i turistområdet. Det största djuret i Gambia är flodhästar och de lever längst upp i Gambiafloden, i övrigt är de största hyenor och babianer. Det har varit så många markbränder att knappt några djur finns kvar längre. Men det finns myggor såklart och dem ska man absolut ha respekt för, trots att det är små.

18. Finns det sjukdomar att oroa sig för? Behöver man vaccinera sig?

Japp, man ska absolut se över sitt grundskydd. Sedan ska man också ta malariatabletter, särskilt om man vill utanför turistområdet och se sig lite runt. Nästan alla blir magsjuka någon gång, har ingen aning om varför – jag blir det aldrig och äter allt. Ta med koltabletter och immodium för säkerhets skull och börja vid minsta symptom.

19. Vad ska man passa på att köpa med sig hem?

Batiktyger, träskulpturer och kanske kryddor.

20. Har du några ytterligare tips inför en resa till Gambia?

Mina bästa tips är att våga gå ut och prata med folk. Ta gärna hjälp av taxichaufförer och guider, de behöver jobb! Bekanta er med någon och följ med hem till byn. Var beredd på att bli förändrad för alltid – Gambia gör något med en som gör att man kommer hem med helt andra värderingar och prioriteringar.

Gambia är ett litet land, som har en stor plats i mitt hjärta. Att ha förmånen att hjälpa en hel by är helt fantastiskt. När vi gifte oss i Sverige, ställde hela byn i Gambia till med bröllopsfest. Det är så mentaliteten är, man är glad, tacksam och firar allt som går att fira. Jag kan inte nog rekommendera alla att åka dit. Du kan göra skillnad på riktigt!

Fler tips om Gambia

Jag har mängder med tips på min blogg fdensammamamman.se för nybörjare, mina bästa tips, vad man måste göra, våra besök i byn osv. Kolla in där och klicka på Gambia uppe på listen.

Nästa resa till Gambia

Nu dröjer det lite innan vi åker nästa gång, men det blir förmodligen efter nyår 2023 – då kan ni hänga med! Vi besöker absolut vår by och alla är välkomna. Ha koll på min blogg när det närmar sig!

Resa till Gambia

Prenumerera på vårt nyhetsbrev