Meny Stäng

Bethulie i Sydafrika – i Boerkrigets fotspår

Annons

Bethulie är en mindre ort i centrala Sydafrika, som har betydligt mer att bjuda på än vad vi först anade. Royal Hotel Bethulie är en genuin och speciell pärla, fylld av 120 000 böcker. Dessutom kan ägaren, som är författare till en lång rad historieböcker, berätta om den bitvis hemska historien, om Boerkriget och dess ökända koncentrationsläger.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bilresa från Johannesburg till Bethulie

Vi körde från Johannesburg till Bethulie, i den bil vi fått låna av våra sydafrikanska vänner. Resan tog nästan 6 timmar. Först tog det en liten stund bara att komma ut ur storstadsområdet Johannesburg.

Väg i Sydafrika

Därefter körde vi genom landsbygd, genom öde naturområden och förbi mindre städer. Ett enda stopp blev det, på en bensinmack, där vi kunde tanka, äta en hamburgare och låna toaletter. På eftermiddagen anlände vi!

Sydafrika

Bethulie i Sydafrika

Bethulie är en mindre stad, där du hittar bönder som föder upp får och andra boskap. Namnet Bethulie (tidigare Bethulia) gavs av franska missionärer på 1800-talet och kan relateras till den bibliska staden Bethulia och ”Judits Bok”, som förvisso inte ingår i den protestantiska bibeln, men som finns som ett tillägg.

Bethulie i Sydafrika, med minensmärken från Boerkriget
Bethulie i Sydafrika, med minnesmärken från Boerkriget

Bethulie ligger i Fristatsprovinsen i centrala Sydafrika, mellan floderna Vaal och Oranje. Provinsen har sitt ursprung i republiken ”Oranjefristaten”, som bildades 1854 av boer, det vill säga nederländska bönder. Dessa lämnade Kapprovinsen under ”Den stora trekken” på slutet av 1830-talet, när britterna invaderade.

Idag finns både en vit och en svart befolkning här, och ja, de svarta har förstås en betydligt längre historia i området än de vita, även om den ofta är mer bristfälligt nedtecknad. Faktum är att Sanfolket (som tidigare kallades bushmän), var de första som befolkade området.

Bethulie i Sydafrika
Den holländska reformerade kyrkan från 1862

Royal Hotel Bethulie i Sydafrika

Vi hade vår GPS inställd på ”Royal Hotel Bethulie”, som rekommenderats av våra sydafrikanska vänner. Men var skulle vi hitta ett ”kungligt” hotell i denna lilla landsort? GPS:en ledde oss till ett stort vitt hus, helt utan skyltar. Vi vevade ner rutan och frågade en svart man vid gårdsinfarten, och han bekräftade. Jodå, detta var Royal Hotel Bethulie.

Royal Hotel Bethulie i Sydafrika

Vi var de enda gästerna denna dag, men den brittisk-sydafrikanska ägaren berättade att det skulle bli födelsedagsfest på kvällen. Två par från bygdens farmar skulle komma på middag. Ville vi kanske delta? Ja, men visst ville vi det!

Peter och Helena från FREEDOMtravel

Ägaren förresten, Anthony Hocking, är författare och har skrivit inte mindre än 38 historiska böcker. Idag är han i 80-årsåldern, men det märks inte. Energin sprutar om denne man, som förutom att vara extremt kunnig i historia, också är en fantastisk berättare.

Att han gillar böcker råder det inga tvivel om. Det charmiga hotellet är dekorerat med 120 000 böcker.

Ibland känns det som att vara på ett bibliotek, snarare än ett hotell. Varenda korridor och vartenda rum, och det finns många, har böcker från golv till tak.

WIFI.se
Royal Hotel Bethulie i Sydafrika

Ett undantag finns förresten. I ett av rummen är det inte böcker utan LP-skivor, 80 000 närmare bestämt.

Rum fyllt av skivor

Vårt rum på Royal Hotel Bethulie

Så, hur bodde vi på Royal Hotel Bethulie då? Tackar som frågar, alldeles utmärkt! Vi hade ett stort rum, ett trevligt badrum, kaffe och te samt, förstås, gott om böcker.

Varför det heter ”Royal Hotel”? Nja, det finns ingen kunglig historia här, utan hotellet har bara alltid hetat så, och Anthony har inte velat ändra. Det ligger dock ett kungadöme strax intill, Konungariket Lesotho, så kanske kunde man bjuda hit någon kunglighet vid tillfälle?

Guidad tur i Bethulie – i Boerkrigets fotspår

Anthony undrade om vi ville följa med på en guidad tur i Boerkrigets fotspår, och det ville vi förstås. Han tog oss först till ett stort öppet fält där det egentligen inte finns så mycket att se utöver ett icke färdigställt monument, men om man kan sin historia så vet man att det har hänt saker här.

Minnesmärke över Boerkriget

Boerkriget, som egentligen var två krig under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, utlöstes av en konflikt mellan boer och britter. Det var guld- och diamantfyndigheter som lockade britterna till Sydafrika, men boerna gillade inte dessa ”uitlanders” (utlänningar) och ville inte ge dem medborgarrätt. Striderna blev blodiga, och många fick sätta livet till.

Anthony Hockings guidar om Boerkriget

Det var dock inte bara vapen som dödade. Boerfamiljernas kvinnor och barn samlades, av britterna, i stora koncentrationsläger. Här mötte fler än 27 000 boer, och nästan lika många svarta afrikaner, döden, ofta genom svält och sjukdomar såsom tyfoidfeber och dysenteri. Ett av de största koncentrationslägren låg just här, på ett fält bredvid Bethulie.

Koncentrationsläger under Boerkriget

Idag finns en minnesplats en liten bit ifrån fältet, där du bland annat kan se gravstenar över flera av de avlidna.

Vårt besök i den mindre orten Bethulie visade sig ha mycket att bjuda på, och vi åkte härifrån med lite större förståelse för några av de dramatiska händelserna i Sydafrikas historia. Om du någon dag har vägarna förbi får du inte missa Royal Hotel Bethulie!

Mer att se i närheten

Cirka tre timmar från Bethuli hittar du den otroligt charmiga orten Nieu-Bethesda, som ligger omgiven av berg och bjuder på allt från konst och fossil till trevliga restauranger och mysiga pensionat. Du kan också fortsätta ner mot kusten, i riktning mot Porth Elizabeth och Jeffreys bay, eller resa nordost i riktning mot Johannesburg.

Fakta om Bethuli i Sydafrika

  • Land: Sydafrika
  • Provins: Fristaten
  • Befolkning: Runt 16 000
  • Språk: Xhosa, sotho, afrikaans, engelska med flera språk
  • Grundad: 1863

Prenumerera på vårt nyhetsbrev