Meny Stäng

Betty’s Bay och Clarence Drive i Sydafrika – pingviner och vyer

Annons

Betty’s Bay i Sydafrika är känt för sina pingviner, och strax intill hittar du den makalöst vackra bilvägen ”Clarence Drive”, som går mellan Rooi-Els och Gordon’s Bay.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Betty’s Bay i Sydafrika

Betty’s Bay ligger vid den sydafrikanska kusten, cirka 100 kilometer från Kapstaden, och blev vårt första stopp när vi körde västerut från Hermanus.

Anledningen till vårt stopp i Betty’s Bay var att man kan se pingviner här. Skyltar visar tydligt var man ska svänga av för att komma till pingvinstranden. Skulle pingvinerna verkligen vara ”hemma”? Ja, det var de. Så fort vi kom ner till den steniga stranden såg vi dem.

När vi sedan promenerade vidare såg vi ännu fler. Massor! Ett rep håller nyfikna besökare på någon meters avstånd, men man kommer ändå relativt nära. Helt underbara djur!

Pingvinerna verkar vana vid människor och inte särskilt bekymrade. På parkeringsplatsen står en skylt om att man måste kolla noga under bilen innan man kör iväg, så det inte finns några pingviner där!

Clarence Drive – från Rooi-Els till Gordon’s Bay

Efter vårt besök hos pingvinerna i Betty’s Bay fortsatte vi till Rooi-Els, där den omtalat vackra ”Clarence Drive” börjar, eller slutar om man kommer från andra hållet.

Denna vägsträcka är verkligen svindlande vacker, och det rekommenderas varmt att ta denna rutt, även om du skulle kunna gena till din destination på något annat sätt. Vägen slingrar längs med vattnet, med de branta bergen på den ena sidan och de dramatiska klipporna på den andra.

Det finns gott om ställen där man kan köra av för att pausa, beundra utsikten och kanske knäppa några foton.

Gordon’s Bay

Clarence Drive avslutas (eller börjar) i Gordon’s Bay, en kuststad som ligger vid en lång sandstrand.

Vi valde att stanna här för natten och åt middag på en av alla de restauranger som ligger vid stranden. Valet föll på Talla’s Tavern som är en relativt enkel, men trevlig skaldjursrestaurang. Här blev det räkor med ris och sallad, samt en öl. Gott!

Boende i Gordon’s Bay

Vi tog in på Big Skies Guesthouse i Gordon’s Bay. Detta ställe har ett bra läge nära stranden och en rimlig prislapp, varför det passade oss. Att vi skulle mötas av en svensk flagga var en trevlig överraskning, och berodde tydligen på att en tidigare svensk gäst donerat denna flagga till pensionatet.

WIFI.se

Vårt trevliga rum hade inte mycket till utsikt, men i gengäld bjöd balkongen på härliga vyer över bergen. Frukosten var också alldeles utmärkt med allt från bröd och flingor, till en varm frukosträtt enligt önskemål.

Mer att se och göra i närheten

Med utgångspunkt i Betty’s Bay och Clarence Drive kan du ta dig vidare till den fina kuststaden Hermanus. Det är också väl värt att besöka vindestinationerna Stellenbosch och Franschhoek samt, förstås, fina och populära Kapstaden.

Hermanus bjuder på fina stränder

Har du hört om Betty’s Bay eller Clarence Drive?

Har du hört om Betty’s Bay eller Clarence Drive? Har du sett pingviner någon gång?

fakta om Betty’s Bay

  • Land: Sydafrika
  • Provins: Västra Kapprovinsen
  • Läge: Betty’s Bay är en semesterort i Västra Kapprovinsen, cirka 100 km från Kapstaden, under bergen Kogelberg.
  • Språk: Afrikaans, engelska med flera

Fakta om Clarence Drive

  • Vägnummer: R44
  • Provins: Västra Kapprovinsen
  • Längd: Över 21 kilometer
  • Sträckning: Från Rooi-Els till Gordon’s Bay
  • Beskrivning: En mäktig och naturskön kuststräcka som går längs med kusten, med vattnet på ena sidan och bergen på den andra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev