Meny Stäng

Att göra i Hermanus i Sydafrika – 12 tips

Annons

Vad kan man se och göra i Hermanus i Sydafrika? Hermanus är en fin ort vid kusten, som bland annat är känd för sina otroliga möjligheter för valskådning. Här har vi samlat alla våra tips på saker att göra i Hermanus.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hermanus i Sydafrika

Hermanus är en trevlig liten sydafrikansk ort, med många stora villor och en vacker kustremsa. Vi hann med att bo en natt på ett pensionat och en natt hemma hos våra vänners väninna. Sammantaget blev det ett väldigt fint besök!

Att göra i Hermanus i Sydafrika

Hermanus ligger vid Walker Bay vid den sydafrikanska kusten, cirka 118 kilometer sydost om Kapstaden.

Vad kan man se och göra i Hermanus?

Vad kan man då se och göra i Hermanus? Orten är kanske allra mest känd för valskådning, men det finns också en del annat att hitta på. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Promenera längs ”Cliff Path” vid kusten

En sak som du inte vill missa att göra i Hermanus är att promenera längs Cliff Path, det vill säga den led som går längs kusten. Leden bjuder på fantastiskt vackra vyer över klippor och hav, och vissa tider på året kan man även se valar härifrån.

Cliff Path
Att göra i Hermanus i Sydafrika

2. Se konst

Hermanus är också känt för att vara en plats för konst. Utmed Cliff Path finns en lång rad konstverk. Dessutom finns ett flertal konstgallerier i staden.

3. Shoppa

Man kan också passa på att shoppa i Hermanus. Här finns butiker med allt från konst och hantverk till mode och smycken. Varje lördag arrangeras dessutom Hermanus Country Market med keramik, trä- och läderhantverk, kläder, växter, mat, bakverk och drycker.

Att göra i Hermanus i Sydafrika

4. Sola och bada

Hermanus ligger vid den sydafrikanska kusten och det finns flera vackra stränder här. Du kan till exempel sola och bada vid Langbaai beach, Voelklip beach eller Grotto beach. Tänk på att vattnet är lite svalt, men det är absolut möjligt att doppa sig för lite svalka.

Att göra i Hermanus i Sydafrika

5. Skåda val

Hermanus är känt för sin fantastiska valskådning och vår nya väninna i Hermanus, Belinda, berättade att hon brukar kunna se valar från fönstret i sitt hem. Valskådningssäsongen är mellan juni och november, då valarna kommer hit för att kalva och ta hand om sina små. Vi var här vid fel årstid, men om man är här när det är dags kan man se valar både från kusten och från olika båtturer.

Att göra i Hermanus i Sydafrika

6. Besök valmuseet

Mitt i centrala Hermanus ligger valmuseet: Whale Museum eller Whale House. Museet är inte så stort, men det är ändå väl värt att kika in här för att lära sig mer om de enorma djur som brukar visa sig precis utanför kusten.

7. Paddla kajak i Walker Bay

En annan aktivitet som är populär att göra i Hermanus är att paddla kajak i Walker Bay. Vi såg en grupp kajaker ge sig ut, och det såg både rofyllt och äventyrligt ut på samma gång.

WIFI.se
Att göra i Hermanus i Sydafrika

8. Ät tapas på restaurang Ficks

Om du bara ska besöka en enda restaurang i Hermanus kan vi rekommendera Ficks, som ligger otroligt vackert vid en liten vik längs kusten. Här sitter man under parasoller, omgiven av klippor, badande barn och skuttande ”dassies” (klipphyrax).

Ficks restaurant

På restaurangen kan man beställa in ”flammkuchen” (tarte flambée) eller tapas, och vi gick på det senare. En mix av patatas bravas, lammköttbullar, räkor och lax ceviche gjorde oss mycket nöjda.

9. Avnjut en frukost på restaurang Burgundy

Vi hann också med att äta frukost på restaurang Burgundy, som erbjuder allt från ”healt breakfast” med yoghurt och müsli till eggs benedict med valfria tillbehör. Mycket gott! Restaurangen har för övrigt även middag och fika på menyn.

10. Upplev Rotary Way och Fernkloof naturreservat

Om du söker naturupplevelser och vackra vyer kan det vara värt att ta dig till Rotary Way eller Fernkloof Nature Reserve. Dessa platser ligger i bergen, bakom staden, med utsikt över staden och havet.

Att göra i Hermanus i Sydafrika

Här kan du vandra och uppleva den växtlighet som kallas fynbos, det vill säga buskvegetation i Västra Kapprovinsen som är hem för över 9 000 växtarter.

Fynbos

Vi nöjde oss med att köra en bit uppför Rotary Way. Här hittade vi en utsiktsplats där vi intog vår matsäck med grillad kyckling, tomater och bröd. Inte fel alls!

11. Upptäck Klipgat Caves

I den södra änden av Walker Bay ligger Klipgat Caves som, vilket namnet antyder, bjuder på grottor. Man får betala en liten avgift för att köra in i området och när man parkerat väntar en promenad nerför trappor till en vacker strand.

Att göra i Hermanus i Sydafrika

Väl nere vid stranden kan man välja att sola och bada, eller att upptäcka de häftiga grottor som finns strax intill. Fynd från platsen visar att människor har använt grottorna under förhistorisk tid. De allra äldsta fynden är mellan 65 000 och 85 000 år gamla, och man har också hittat verktyg som användes av fårfarmare för ungefär 2 000 år sedan.

12. Prova vin på vingården Creation

Det finns flera vingårdar i närheten av Hermanus, och vi besökte den fina vingården Creation. Gården bjuder på en helt fantastiskt miljö, med härlig grönska, fina platser både inne och ute, samt riktigt läckra konstverk.

Vi beställde smakprov av några olika viner, som visade sig vara riktigt goda. Vi fick dessutom mycket bra introduktion till vinerna, av en vinkunnig servitör som visade foton av sig själv tillsammans med Sveriges kung. Enligt uppgift fick vi smaka samma vin som Hans Majestät Konungen druckit, och tydligen uppskattade även han detta.

Peter och Helena på Creation Vineyard

Mer att se och göra i Hermanus

Vill du ha ännu fler tips på saker att göra i Hermanus i Sydafrika? Här hittar du några fler förslag, utöver våra tips ovan.

 • Bientang’s Cave restaurant ligger fint i gamla hamnen.
 • Grootbos Florilegium är en samtida botanisk konstutställning.
 • Fler vingårdar såsom Bouchard Finlayson och Hamilton Russel.
 • Hermanus Golf Course är ortens golfklubb.
 • The Wine Glass Hermanus erbjuder mat och lokala viner.
 • The Rock är en restaurang i nya hamnen, med härliga vyer.
 • Äventyr finns en rad olika, såsom fyrhjuling, fatbike tours, dykning, dykning i hajbur, zipline och liknande.
Att göra i Hermanus i Sydafrika

Var kan man bo i Hermanus?

Det finns många olika hotell, pensionat och bed & breakfasts i Hermanus. Vi bodde en natt på The Potting Shed, vilket är ett fantastiskt mysigt ställe. Här hade vi ett rum/en lägenhet en trappa upp, med egen uteplats.

På nedre plan finns en fin liten pool.

The Potting Shed

Frukosten serveras i en mysig liten frukostmatsal, med ett fåtal bord. Här erbjuds frukt, juice och bröd, samt en varm frukosträtt utifrån önskemål.

Mer att se och göra i närheten

Om du kör i sydostlig riktning från Hermanus kan du passa på att spana in Afrikas sydligaste punkt Cape Agulhas. Om du istället kör i nordvästlig riktning kan du ta dig till den fantastiska vinregionen Stellenbosch eller till härliga Kapstaden. På vägen dit kan du välja att ta den fantastiskt vackra vägen Clarence Drive, som går mellan Rooi-Els och Gordon’s Bay.

Cape Agulhas
Vid Afrikas sydligaste punkt, Cape Agulhas

Fler tips på saker att göra i Hermanus?

Har du besökt den här sydafrikanska kuststaden? Har du kanske ännu fler tips på vad man kan se och göra i Hermanus?

fakta om hermanus i Sydafrika

 • Land: Sydafrika
 • Provins: Västra Kapprovinsen
 • Läge: Hermanus ligger längs med Walker Bay vid den sydafrikanska kusten, cirka 118 kilometer sydost om Kapstaden.
 • Namnet: Orten hette från början Hermanuspietersfontein, men namnet kortades ner 1902 eftersom det var för långt för postväsendet.
 • Språk: Afrikaans, engelska, xhosa, sotho med flera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev