Här hittar du våra bästa restips om Israel – allt från historiska och religiösa platser till dykning och delfiner. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka, såsom Eilat, Döda havet och Jerusalem. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Israel.

Varför resa till Israel?

  • Sol och bad – I Eilat i södra Israel finns goda möjligheter för sol och bad i Röda havet. En annan variant är att flyta runt i Döda havet.
  • Dykning och snorkling – Det klara vattnet i kombination med ett rikt liv under ytan gör Röda havet bra för dykning och snorkling.
  • Upplevelser med djur – I Israel kan du simma med vilda delfiner och se flamingos eller färgglada fiskar.
  • Religiösa sevärdheter – Jerusalem är knutpunkt för tre världsreligioner och här finns omtalade kyrkor, moskéer och andra heliga platser.
  • Antika sevärdheter – Runt om i landet finns spännande ruiner från mer än 2000 år gamla bosättningar.

Vädret just nu

booked.net

1. Jerusalem

Den heliga gravens kyrka

Jerusalem

Jerusalem är den heligaste staden inom judendomen, och har stor religiös betydelse både inom kristendomen och islam. Stadens historia går tillbaka till runt 4000 år före Kristus. Gamla stan i Jerusalem är inte stor, men rymmer massor av viktiga religiösa byggnader. Det är en upplevelse att strosa runt här, och besöka platser som Västra Muren, Klippdomen och Den heliga gravens kyrka. (2017)

Israel, Jerusalem

2. Qumran (Västbanken)

Qumran

Qumran

I Qumran kan man besöka ruinerna från en judisk sekt som levde här för 2000 år sedan. Denna antika bosättning ligger ungefär tre kilometer från Döda havets nordvästra strand, och förstördes av romerska krigare år 68. Det Qumran framför allt är känt för är att det var här man hittade de omtalade Dödahavsrullarna. (2017)

Israel, Qumran

3. Masada och Masada-klippan

Masada

Masada

Det imponerande antika fortet i Masada, som ligger 400 meter upp på en klippa mitt i öknen, byggdes för mer än 2000 år sedan. Man kan ta linbana upp och tänka tillbaka på de dramatiska scener som utspelats här. Enligt historien fanns fanns över 1000 män, kvinnor och barn i fortet när en enorm romersk armé attackerade, och de tog då sitt öde i egna händer … (2017)

Israel, Masada

4. Döda havet

Döda havet

Döda havet ligger på gränsen mellan Israel och Jordanien och utgör en mycket speciell miljö, med allt det vita saltet mitt i öknen. Salthalten ligger på 33,7 procent och detta är dessutom världens lägsta plats. Vid sjön ligger flera hotell och spa-anläggningar och i sjön kan man testa att flyta vid vattenytan, lätt som en kork. (2017)

Israel, Döda havet

5. Ein Avdat och Avdat

Avdat

Israel, Avdat

Nationalparken Ein Avdat och ökenstaden Avdat, ligger strax intill varandra, i den södra delen av Israel. I Ein Avdat finns en dramatisk kanjon och i Avdat finns en antik ökenstad, som utgjorde ett viktigt stopp under kamelkaravanerna på Rökelsevägen förr i tiden. Detta var faktiskt den viktigaste staden på den här rutten, näst efter Petra i Jordanien. (2017)

Israel, Avdat

6. Red Canyon, Eilat

Kanjon

Israel, Red canyon

Red Canyon är en häftig och intensivt röd ravin som ligger ca en halvtimmes bildfärd norr om Eilat. Här kan man, med hjälp av stegar och handtag, gå och klättra runt den dramatiska ravinen, som visar upp sin allra mest röda sida i solsken. (2017)

Israel, Red Canyon

7. Eilat

Restips om Israel

Eilat

Eilat är orten för dig som vill sola, bada, dyka eller kanske uppleva delfiner eller det marina livet i Röda havet. Vid Underwater Observatory finns en unik chans att se livet under vattnet, även för den som inte dyker, och här kan man också se sköldpaddor och hajar. I Eilat finns dessutom gott om restauranger, shoppingcentra och olika aktivitetsparker. (2017)

Israel, Eilat

Israel, Eilat

Israel, Eilat

Israel, Eilat

Väder i Israel (Eilat)

Väder Eilat

Bra att veta

  • Valuta? Sheqel (ILS)
  • Prisläge? Dyrt (dyrare än Sverige)
  • Språk? Hebreiska och arabiska (många pratar bra engelska)
  • Se upp med? Det är huvudsakligen tryggt att resa i Israel, men på grund av konflikten mellan Israel och Palestina kan det vara bra att hålla sig uppdaterad om säkerhetsläget, i varje fall om man planerar att besöka Jerusalem eller Västbanken.
  • Tänka på? Den judiska vilodagen shabbat firas varje vecka, från solnedgången fredag kväll tills “tre stjärnor syns” på lördag kväll. Under denna tid hålls mycket stängt.
Peter & Helena

Restips om Israel – Helena och Peter Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer