Meny Stäng

Red Canyon i Israel (och vilse i öknen)

Annons

Red Canyon i Israel blev det sista större stoppet på vår roadtrip genom landet. Detta är en mäktig och intensivt röd kanjon som är otroligt vacker att vandra genom. Även om man måste klättra på några ställen är vandringen relativt enkel och tar inte mer än ungefär en timme. Om man inte går vilse i öknen förstås …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Roadtrip i Israel

Vi hyrde bil i två och en halv dag, med start och stopp i Eilat. Den första dagen körde vi till Jerusalem, med stopp på vägen vid Döda havet, Masada och Qumran. Den andra dagen körde vi tillbaka, med stopp vid ökenstaden i Avdat.

Så, varför hyrde vi bara bil en halv dag den tredje dagen då? Jo, för att det var fredag och då börjar shabbat, alltså den judiska vilodagen. Enligt traditionell judisk uppfattning får man varken arbeta eller resa under shabbat, och av denna anledning stängde bilfirman redan 12:30 och skulle fortsätta hålla stängt hela lördagen.

Så vart skulle vi hinna under en halv dag då? Turistbyrån i Eilat tipsade om en mängd ställen i närheten, och vi valde att åka till Red Canyon.

Red Canyon
Körsträcka Eilat – Red Canyon, ca en halvtimmes körning
Väg Israel
På väg mot Red Canyon
Israel väg
Magiskt landskap att köra genom!

Red Canyon i Israel

Plötsligt såg vi den lilla skylten där det stod “Red Canyon” på höger sida. Vi fick svänga av snabbt, och sedan fortsatte vägen ca 600 meter på en gropig grusväg fram till en liten parkering. Vi tog med oss varsin ryggsäck (man måste ju ha vatten med sig när man går i öknen!) och följde den gröna leden bort mot Red Canyon.

Vägen blev smalare och smalare, ända tills vi befann oss mitt i en trång ravin, där vi ibland var tvungna att klättra för att ta oss fram. Trots några korta branta partier var det en relativt enkel vandring, och på alla ställen där det var lite brant fanns stegar och stadiga handtag. Vi var fascinerade av det magiska landskapet och tog massor av bilder. Men detta var ju innan vi visste att vi skulle gå vilse …

Väg till Red Canyon
600 meter med bil på den här vägen …
Örken
Nu har vi lämnat bilen och är på väg till Red Canyon
Red canyon Israel
Det blir trängre och trängre mellan de röda klipporna …
Israel Red Canyon
Ibland måste man klättra lite …
Red Canyon i Israel
Och ibland måste man klättra ännu lite mer! (Det finns handtag att hålla sig i)

Vilse i öknen

Det är fullständigt onödigt att gå vilse under en timmes promenad på en uppmärkt led, men om man slutar titta efter de gröna märkena och istället okritiskt följer dem som går framför kan det hända. Vi gick och gick, och öknen såg precis likadan ut åt alla håll. Hur långt kunde det vara till parkeringen egentligen?

Till slut kom vi fram till ett ställe där grusvägen delade sig i tre riktningar. Vilken skulle vi välja? Vi och det polska paret spekulerade tillsammans och valde vänster. Helt fel! En bra stund senare kom vi fram till en skylt som talade om att parkeringen låg åt det håll som vi kom ifrån …

Jag har alltid förknippat vilse i öknen med rädsla för vattenbrist, men det inträffade inte nu. Vi hade massor av vatten i ryggsäckarna. Dessutom började det … ösregna. Vi var genomblöta när vi till slut satte oss i bilen, men ändå mycket nöjda med vårt besök vid Red Canyon i Israel!

Israel öken
Om man följer dem som går framför så kommer man väl tillbaka till bilen … eller?
Vilse i öknen
Parkeringen är tydligen åt andra hållet … där vi kom ifrån
Alla våra bästa tips om Israel. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev