Meny Stäng

Roadtrip till Döda havet

Igår gav vi oss av på en roadtrip med hyrbil, med start i Eilat i södra Israel. Vårt första mål var Döda havet och därefter fortsatte vi till Masada och Jerusalem. Idag berättar vi om det första stoppet på roadtrippen, alltså Döda havet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Roadtrip i Israel

Vi bestämde oss i förrgår för att ge oss av på roadtrip och började genast planera. Inte helt enkelt när det finns mycket att se och man har ont om tid, men nu tror vi att vi har en intressant plan.

Vi började med att skaffa ett lokalt sim-kort för att ha tillgång till internet (och GPS!) under resan. Därefter var det dags att hyra en bil. Detta trodde vi skulle vara det enklaste av allt, men det visade sig att nästan varenda bil i Eilat var uthyrd … Till slut fick vi tag i en firma (Europcar) som hade kontor lite i utkanten av Eilat och som fortfarande hade lediga bilar. Igår morse gav vi oss av!

Reseplanering
Hur ska vi hinna med allt vi vill … på så få dagar?

Att köra i Israel

På vägen från Eilat till Döda havet var hastighetsbegränsningen 90 km/h och vägarna var bra.  Landskapet bestod av öken, som ibland varvades med lite berg eller en palmodling. Några kameler såg vi dock inte, även om skyltarna varnade för det …

Roadtrip israel
Äntligen är vi på väg!
Varning för kameler
Varning för kameler!

Döda havet

Döda havet ligger på gränsen mellan Israel och Jordanien och är idag, efter att en del i mitten torkat ut, uppdelat på en nordlig och en sydlig del. Sjön är 65 kilometer lång och upp till 18 kilometer bred, och det största djupet är över 300 meter. En annan fascinerande fakta är att detta faktiskt är världens lägsta plats! Sjöns yta ligger nämligen 422 meter under havsytan.

Döda havet är en av världens mest salthaltiga sjöar, och salthalten ligger på hela 33,7 procent. Att sjön är så salt beror på saltbergen och saltträsken i närheten, på att det regnar så lite i områden samt på att sjön inte har något utlopp, utan endast förlorar vatten genom avdunstning.

Vi körde till ett område med hotell och spa-anläggningar som ligger högst upp i den södra delen av sjön. Här parkerade vi och promenerade ner till stranden.

Roadtrip Döda havet
Körsträcka Eilat – Döda havet, ca 20 mil, ca 2,5 timmes körning

Vitt som snö eller is

Vi kom ner till en badplats, där det också fanns en lång promenadväg ut i havet. Vi började att promenera ut här, och det mest fascinerande är landskapet. Ibland kan man nästan få för sig att man står på Grönlands istäckta vidder. Men det vita är förstås inte snö eller is, utan salt. Saltet täcker varenda strandbädd och bildar ibland hela gångar eller öar.

Döda havet
Strandbäddarna är kritvita av salt
Dead sea
Man kan nästan tro att man befinner sig på Grönland!
Döda havet
Peter fick i uppdrag att fotografera en hel familj vid Döda havet
Döda havet
Med utsikt in mot stranden och hotellen
Döda havet
Det är rätt dött här ?

Att bada i Döda havet

Vi såg inte så många som badade, och det kan ha berott på att det var en aning svalt i vattnet. För en svensk var det väl som en vanlig sommardag på Västkusten kanske, men om man är van vid annat klimat kanske man tycker att det är kallt. Så hur var det? Jo, precis som de säger! Man flyter som en kork nära ytan.

Flyta i döda havet
Man flyter högt vid ytan utan att göra något
Hotell Döda havet
Några fler vågade sig i vattnet

Här kan du se en film om Israel och Döda havet som Peter klippt ihop!

Alla våra bästa tips om Israel. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev