Meny Stäng

Avdat – station 62 på Rökelsevägen

Annons

Avdat i Israel utgjorde förr i tiden station nummer 62 på den handelsrutt som brukar kallas Rökelsevägen. De långa kamelkaravanerna färdades från Oman och Jemen, via Petra i Jordanien, och sedan vidare mot Gaza. Vi kom istället med bil från Jerusalem, och vi trodde knappt att vi skulle hinna fram innan det blev mörkt …

Roadtrip i Israel

Vi startade vår roadtrip i Eilat och stannade vid Döda havet, i Masada och i Qumran på väg mot Jerusalem. När vi nästa dag vände tillbaka mot Eilat tog vi en annan väg, och stannade i Ein Avdat och Avdat, två platser som ligger strax efter varandra.

Roadtrip Israel
Körsträcka Jerusalem – Avdat, ca 25 mil, ca 3,5 timmes körning
Väg Israel
På väg genom Israel
Varning för kameler
Glöm inte att se upp för kameler!

Ein Avdat

Om du tror att vi alltid planerar våra resor perfekt kan vi trösta dig med att det gör vi inte. Vi hade svårt att slita oss från Jerusalem på förmiddagen, vilket gjorde att vi kom fram till nationalparken i Ein Avdat klockan 16:15, det vill säga en kvart efter att de stängt …

Vi kunde promenera runt i området runt David Ben-Gurions gravplats, alltså Israels förste premiärministers grav, men det vi verkligen hade velat se missade vi. Om du vill kan du istället kika på bilder från Google. Då fattar du också varför vi kände oss lite besvikna … Skulle vi nu också missa ökenstaden?

Blåsigt Israel
Där nere någonstans hade vi velat vara! Istället stod vi här uppe i blåsten …
Ein Avdat Israel
Kanske pekar skylten mot något spännande?
Getter
Grabbarna Grus undrar varför vi har så bråttom

Ökenstaden Avdat

När vi rullade in på infarten till Avdat räknade vi nästan med att det skulle vara stängt, men det var det inte! Euforiskt glada betalade vi vår biljett och körde med bilen hela vägen upp på berget. Där låg ökenstaden!

Avdat grundades av folkslaget nabatéerna 300 år före Kristus, som station nummer 62 på Rökelsevägen. Detta var faktiskt den viktigaste staden på den här rutten, näst efter Petra i Jordanien.

Avdat
På toppen av ett berg ligger ökenstaden

Rökelsevägen

Den 240 mil långa Rökelsevägen gick från Oman och Jemen till Gaza vid Medelhavet. Varje kamelkaravan bestod av 10-20 kameler som bar 150 – 200 kilo var, av dyrbarheter som rökelse, myrra, kryddor och ädelmetaller. Varje dagsetapp var 3,5 mil och därefter behövde karavanen skydd mot rånare och banditer.

Avdat utgjorde nummer 62 av dessa nattliga skydd, samtidigt som detta var en ökenstad med palats, en antik vinpress och sedemera också en kyrka. Med tiden tappade Rökelsevägen sin betydelse för handel, men staden på berget står kvar som ett minne av en svunnen tid.

Kamelkaravan
Kamelkaravanerna kom med jämna mellanrum till station 62
Antik vinpress
En antik vinpress
Kyrka
Här finns också en kyrka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev