Meny Stäng

8 sevärdheter i Jerusalem – den heliga staden

Det finns flera riktigt intressanta sevärdheter i Jerusalem. Vi kom till staden under vår roadtrip från Eilat i södra Israel och spenderade en natt i den här magiska staden. Vi har långt ifrån sett allt, men vi kan ändå tipsa om några saker som du definitivt bör se och uppleva om du kommer hit. För vår egen del känns det som en milstolpe att ha varit här. Som om detta är en plats man verkligen borde besöka en gång i livet!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Till Jerusalem med bil

Vi kom till Jerusalem med hyrbil, under vår roadtrip från Eilat i södra Israel – en sträcka på ca 30 mil och 4 -4,5 timmes körning. Det var långt ifrån en tråkig resa, och längre ner i inlägget länkar vi till alla spännande stopp på vägen. Samtidigt var vi allra mest spända på att få se Jerusalem!

Det första vi la märke till var en skylt vid infarten till en palestinsk by strax innan Jerusalem som, med stora bokstäver, informerade om att det var “dangerous” för israeler att ta in på denna väg. Nästa sak vi la märke till (med tanke på alla svarta hattar) var att vi nog körde igenom en judisk stadsdel.

Jerusalem judiska kvarter

Att köra bil i storstäder är alltid jobbigt, men det var inte värre i Jerusalem än någon annanstans. Vi använde mobilen (med israeliskt sim-kort) som GPS.

Vi hittade en parkeringsplats på promenadavstånd från vårt hotell, men dessvärre lyckades vi inte betala med de rekommenderade apparna (inte bara för att de var på hebreiska, utan också för att de verkade kräva israelisk ID-nummer). Kolla med uthyrningsfirman eller turistbyrån om du planerar att åka hit med bil!

Judiska kvarter jerusalem

Sevärdheter i Jerusalem

Det finns många intressanta sevärdheter i Jerusalem, och under våra två dagar passade vi på att se så mycket som möjligt. Här är tips på åtta sevärda platser i staden, som vi inte tycker att du ska missa.

1. Gamla stan

Jerusalems stad och gamla stad måste vara något av det mest intensivt historiska och religiösa, och samtidigt politiska, man kan besöka i vår del av världen. Här lever de tre västerländska religionerna tätt sammanflätade, kanske i konflikt men ändå omöjliga att skilja åt.

Sevärdheter i Jerusalem - Gamla stan
I Gamla stan i Jerusalem ligger de muslimska, kristna och judiska kvarteren tätt

Bakom varje krök finns en ny mäktig moské, historisk kyrka eller helig mur. Snart vänjer man sig både vid vakter med k-pist och vid de svartklädda judiska männen som skyndar gatan fram i hatt. Eller nja, man vänjer sig nästan i alla fall.

Blanda sedan detta med de trånga gränderna, där det är absolut omöjligt att hitta, och med alla stånden som säljer kryddor, religiösa artefakter och kläder av arabiskt snitt. Får det kanske vara ett Palestina-armband eller en T-shirt där det står “America don’t worry, Israel is behind you”? Välkommen till Gamla stan i Jerusalem!

Swedish Jerusalem
Det första som möter när man går in i Gamla stan via “Jaffa Gate” – en svensk flagga! Det såg ut som att den tillhör “Swedish Christian Study Center”
Sevärdheter i Jerusalem - Gamla stan
Gamla stans gränder måste man förstås se i Jerusalem
Kryddor
Doften av Jerusalem! Kryddor i långa rader …

2. Davids torn

Davids citadell eller Davids torn (Tower of David), finns precis intill den ingång till Gamla stan som heter Jaffa Gate, och härstammar från den Ottomanska perioden.

Trots att tornet kallas Davids torn verkar det dock inte ha något att göra med Kung David, som var Israels andre kung och en mycket viktig person i Israels historia. Här ska man däremot kunna få en riktigt bra utsikt över stan och det ska också finnas ett intressant museum. Vi var dock så morgonpigga att stället, som öppnar klockan 10:00, inte hade hunnit öppna ännu …

Sevärdheter i Jerusalem - Davids torn
Davids torn i Davids stad – en av alla sevärdheter i Jerusalem
Sevärdheter i Jerusalem - Davids torn
Davids citadell, eller Davids torn som det också kallas

3. Västra muren

Västra muren (Western wall), som tidigare kallades Klagomuren, är en del av Tempelbergets stödmur. Platsen är helig för både judar och muslimer, och människor från hela världen kommer hit för att be. Muren är uppdelad i en manlig del och en kvinnlig del. Man kan utan överdrift säga att den manliga delen var större och den kvinnliga trängre.

Klagomuren
Män som ber vid Västra muren
Västra muren kvinnor
Kvinnorna vid muren får trängas lite mer …

4. Den heliga gravens kyrka

Den heliga gravens kyrka (Church of the Holy Sepulchre) är en av de mest heliga platserna inom kristendomen. Kyrkan ligger på Golgata, platsen för Jesu korsfästelse, och inuti kyrkan ligger graven där Jesus ska ha återuppstått från de döda.

Kyrkan är enormt stor och hur man än går så känns det som att det finns ännu ett rum eller ännu ett våningsplan. Vi var verkligen imponerade av denna kyrka, dels på grund av storleken och prakten, men också för all historia som känns i väggarna!

Sevärdheter i Jerusalem - Den heliga gravens kyrka
Den heliga gravens kyrka är ett måste att se i Jerusalem
Jesus
Ett gyllene altare i Den heliga gravens kyrka
Sevärdheter i Jerusalem - Den heliga gravens kyrka Israel
Vilken kyrka! Denna sevärdhet i Jerusalem vill du inte missa!
Den heliga gravens kyrka, en av alla sevärdheter i Jerusalem
Lång kö till Kristus grav inne i Den heliga gravens kyrka

5. Via Dolorosa

Via Dolorosa är den väg som Jesus vandrade med korset upp till Golgata, där Den heliga gravens kyrka ligger och där korsfästelsen ägde rum. Nog är det lite speciellt att befinna sig på platsen där Jesus levde, predikade och korsfästes! När vi gick här såg vi försäljning av törnekransar och kors, samtidigt som en annan försäljare gärna ville ge oss Koranen alldeles gratis …

Via Dolorosa
Via Dolorosa betyder “Smärtans väg”
Via Dolorosa
Missa inte att besöka Jerusalems trånga kvarter och Via Dolorosa!

6. Klippdomen

Klippdomen (Dome of the rock) räknas som Islams tredje heligaste plats efter Kaba i Mekka och profeten Muhammeds moské i Medina. Klippdomen är världens äldsta existerande muslimska byggnad, men framför allt är den glimrande vacker där den ligger på Tempelberget (Haram al Sharif).

På samma höjd ligger al Aqsamoskén, som lät uppföras av kalifen Umar ibn al-Khattab år 638. närJerusalem hade erövrats av de muslimska araberna.

Sevärdheter i Jerusalem - Klippdomen
Trots mörkt väder lyser Klippdomens kupol som en sol
Sevärdheter i Jerusalem
På Tempelberget, intill Klippdomen och Al Aqsamosken
Moské Jerusalem
Strax intill Klippdomen ligger den pampiga al-Aqsamoskén

7. Olivberget

Olivberget (Mount of Olives), som ligger öster om det gamla Jerusalem, nämns på ett flertal ställen i Bibeln. Bland annat var det vid foten av det här berget, i Getsemanes trädgård, som Jesus enligt Nya Testamentet spenderade sina sista timmar innan han togs till fånga inför sin korsfästelse.

Man ska också ha en fin utsikt härifrån över Jerusalem. Eftersom vi var här en dag med dåligt väder (den blå himlen på bilden blev strax grå) valde vi att spana på Olivberget på avstånd.

Olivberget, en av alla sevärdheter i Jerusalem
Där borta, på andra sidan muren, skymtar Olivberget
Olivberget, en av alla sevärdheter i Jerusalem
Vi skymtade också ett vackert litet tempel med guldkupoler

8. Mahane Yehuda Market

Mahane Yehuda Market är en livlig marknad där du hittar allt från dadlar, färska frukter,  kryddor och blommor till nybakat bröd, exotiska bakverk, fruktdrinkar och falafel. De trånga marknadsgatorna löper åt alla håll och verkar aldrig ta slut. Det är riktigt intressant att komma hit för att spana på kommersen och på lokala delikatesser!

Market Jerusalem
Den stora marknaden fortsätter gata upp och gata ner …

Fler sevärdheter i Jerusalem

Förutom det vi hann med att se under vår resa så finns det förstås mer att göra och fler sevärdheter i Jerusalem. Här är ytterligare några tips:

 • Yad Vashem är ett minnescenter över förintelsen. Här finns flera museer och flera utställningar.
 • The Israel Museum visar bland annat upp arkeologi och konst. Här finns över 500 000 objekt, bland annat de kända Dödahavsrullarna.
 • Kullen Sion är hem för judiska och muslimska helgedomar, samt ett antal kyrkor. Detta är platsen för den sista måltiden, enligt Bibeln.

Kolla också gärna in Peters film, som ger lite inblick i livet i Israel och alla sevärdheter i Jerusalem.

Äta och shoppa i Jerusalem

Vi valde att äta på små “hål i väggen” under våra dagar i Jerusalem. Det finns gott om enkla matserveringar av den här typen, och de är ofta prisvärda. Framför allt kan vi rekommendera att äta falafel i Jerusalem, det smakar nästan alltid fantastiskt gott.

Shopping ägnade vi oss inte åt i någon större utsträckning, men det är förstås roligt att kika runt bland stånden i Gamla stan, där man kan hitta allt från hantverk och smycken till kryddor och religiösa föremål.

Shopping i Gamla stan
Det finns gott om hantverk och religiösa föremål i stånden

Var ska man bo i Jerusalem?

Var ska man bo i Jerusalem då? Det finns förstås massor av ställen att bo på och vi har bara testat ett enda. Om du vill bo lite enklare, men ändå trevligt, är detta ett bra alternativ. Abraham Hostel har en livlig men avslappnad atmosfär och personalen är mycket service-minded. Rummen är utan lyx men ok och en enkel frukost ingår i priset. Läget är för övrigt utmärkt, en kort promenad från Gamla stan.

Abraham hostel
Vårt rum på Abraham hostel – det finns även familjerum och sovsalar
Jerusalem
En relativt kort promenad mellan Abraham hostel och Gamla stan i Jerusalem

Se mer av Israel

Du behöver minst två dagar för att se dig runt i Jerusalem, och om du sedan har tid över finns det mycket mer saker att göra och att se i Israel. Du kan till exempel ta dig till den dynamiska kuststaden Tel Aviv i väst eller till semesterstaden Eilat i söder. På vägen mellan Jerusalem och Eilat finns många intressanta stopp:

 • Qumran där man hittade Dödahavsrullarna
 • Döda havet med sin speciella miljö och sitt salta vatten
 • Masada – ökenfortet med sin dramatiska historia
 • Avdat, som en gång var ett viktigt stopp på Rökelsevägen
 • Red Canyon med sina röda branta klippskrevor
Döda havet
Vid Döda havet i Israel, under ett stopp på vår roadtrip

Fakta om Jerusalem

 • Land: Israel
 • Distrikt: Jerusalem
 • Folkmängd: 874 000 (2016)
 • Språk: Hebreiska (arabiska har “särskild status”
 • Valuta: Ny Shekel (ILS)

Sevärdheter i Jerusalem: platser

 • Davids Torn, Gamla stan vid Jaffa Gate
 • Västra muren, intill Tempelberget
 • Via Dolorosa, vägen till den Heliga Gravens kyrka
 • Olivberget, öster om Gamla Jerusalem
 • Mahane Yehuda Market, Agripas St 90
 • Kullen Sion, 0,55 kilometer från Västra Jerusalem

Sevärdheter i Jerusalem: Kyrkor

 • Den Heliga Gravens kyrka, Gamla stan
 • Church of Saint Peter in Gallicantu, kullen Sion
 • Dormition Abbey, kullen Sion
 • Maria Magdalena Kyrka, Olivberget
 • Alla Nationers Kyrka, Olivberget

Sevärdheter i Jerusalem: Moskéer

 • Klippdomen, Tempelberget
 • Al Aqsamoskén, Tempelberget
 • Al-Buraqmoskén, Tempelberget

Sevärdheter i Jerusalem: Synagogor

 • Great Synagogue Jerusalem, King George St 56
 • Hurva synagoga, Ha-Yehudim street

Sevärdheter i Jerusalem: Muséer

 • Yad Vashem, Har Hazikaron
 • The Israel Museum, Derech Ruppin 11
 • Bloomfield Science Museum, Museum Boulevard

Restauranger i Jerusalem

 • Restaurang Machneyuda, med öppet kök där 3 kockar arbetar med att sätta ihop nya rätter varje dag, med färskt direkt från marknaden. Adress: Beit Ya’akov St 10.
 • The Eucalyptus är en kosher restaurang med modern twist i Artist Quarter. Kocken Moshe Basson har som specialitet avsmakningsmeny och boka bord i förväg. Adress: Khativat Yerushalayim 14
 • Restaurang Anna ligger i Jerusalems centrumtriangel i Ticho-huset från 1860. En vegetarisk kosher restaurang på medelprisnivå. Adress: 10 HaRav Agan Street
 • Chakra vid Independense park i centrum med veteranen och kocken Eran Peretz med det bästa i kött. De har även avsmakningsmenyer och ett måste att beställa bord innan. Adress: 41 King George Street
 • Kosher restaurangen Rooftop Mamilla Hotel på taket med enastående utsikt över staden. Fisk, vegan och vegetariskt och de är kända för sina cocktails, vinlista och grandiosa maträtter. Boka bord är ett måste! Adress: 11 Sholmo ha-Melekh Street
 • Adom som ligger i Jerusalems gamla järnvägs station serverar vegansk och vegetariska rätter. Medel prisklass. Adress: David Remez St 4
 • Restaurang Mona som har ryktet att vara en av de bästa i Jerusalem i charmigt mörkrädda väggar och eldstäder. Adress: Shmu’el ha-Nagid St 12
 • Azura som du hittar på Mahane Yehuda marknaden tillhör “streetfood”. Här finns den bästa hummusen. Adress: Mahane Yehuda Market
Alla våra bästa tips om Israel. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev