Meny Stäng

8 platser att se i Jerusalem

Idag presenterar vi 8 platser att se i Jerusalem. Vi kom till Jerusalem under vår roadtrip från Eilat i södra Israel och spenderade en natt i den här magiska staden. Vi har långt ifrån sett allt, men vi kan ändå tipsa om några saker som du definitivt bör se och uppleva om du kommer hit. För vår egen del känns det som en milstolpe att ha varit här. Som om detta är en plats man verkligen borde besöka en gång i livet!

Till Jerusalem med bil

Vi kom till Jerusalem med hyrbil, under vår roadtrip från Eilat i södra Israel – en sträcka på ca 30 mil och 4 -4,5 timmes körning. På vägen stannade vi vid Döda havet, vid Masada och vid Qumran, och nu var det alltså dags att rulla in i Jerusalem. Det första vi la märke till var en skylt vid infarten till en palestinsk by strax innan Jerusalem som, med stora bokstäver, informerade om att det var “dangerous” för israeler att ta in på denna väg. Nästa sak vi la märke till (med tanke på alla svarta hattar) var att vi nog körde igenom en judisk stadsdel.

Att köra bil i storstäder är alltid jobbigt, men det var inte värre i Jerusalem än någon annanstans. Vi använde mobilen (med israeliskt sim-kort) som GPS. Vi hittade en parkeringsplats på promenadavstånd från vårt hotell, men dessvärre lyckades vi inte betala med de rekommenderade apparna (inte bara för att de var på hebreiska, utan också för att de verkade kräva israelisk ID-nummer). Kolla med uthyrningsfirman eller turistbyrån om du planerar att åka hit med bil!

Jerusalem judiska kvarter

Många män i hatt och med korkskruvar!

Judiska kvarter jerusalem

Som att rulla in i en helt annan värld …

1. Gamla stan

Gamla stan i Jerusalem måste vara något av det mest intensivt historiska och religiösa, och samtidigt politiska, man kan besöka i vår del av världen. Här lever de tre västerländska religionerna tätt sammanflätade, kanske i konflikt men ändå omöjliga att skilja åt. Bakom varje krök finns en ny mäktig moské, historisk kyrka eller helig mur. Snart vänjer man sig både vid vakter med k-pist och vid de svartklädda judiska männen som skyndar gatan fram i hatt. Eller nja, man vänjer sig nästan i alla fall.

Blanda sedan detta med de trånga gränderna, där det är absolut omöjligt att hitta, och med alla stånden som säljer kryddor, religiösa artefakter och kläder av arabiskt snitt. Får det kanske vara ett Palestina-armband eller en T-shirt där det står “America don’t worry, Israel is behind you”? Välkommen till Gamla stan i Jerusalem!

Gamla stan i Jerusalem

I Gamla stan i Jerusalem ligger de muslimska, kristna och judiska kvarteren tätt

Swedish Jerusalem

Det första som möter när man går in i Gamla stan via “Jaffa Gate” – en svensk flagga! Det såg ut som att den tillhör “Swedish Christian Study Center”

Gamla stan i Jerusalem

Gamla stans gränder måste man förstås se i Jerusalem

Kryddor

Doften av Jerusalem!

2. Davids torn

Davids citadell eller Davids torn (Tower of David), finns precis intill den ingång till Gamla stan som heter Jaffa Gate, och härstammar från den Ottomanska perioden. Här kan man tydligen få en bra utsikt över stan och det ska också finnas ett intressant museum. Vi var dock så morgonpigga att stället inte hade hunnit öppna ännu …

Davids torn

Davids torn – en av alla byggnader att se i Jerusalem

Davids torn

Davids citadell

3. Västra muren

Västra muren (Western wall), som tidigare kallades Klagomuren, är en del av tempelbergets stödmur. Platsen är helig för både judar och muslimer, och människor från hela världen kommer hit för att be. Muren är uppdelad i en manlig (stor) del och en kvinnlig (mindre) del.

Klagomuren

Män som ber vid Västra muren

Västra muren kvinnor

Kvinnorna får trängas lite mer …

4. Den heliga gravens kyrka

Den heliga gravens kyrka (Church of the Holy Sepulchre) är en av de mest heliga platserna inom kristendomen. Kyrkan ligger på Golgata, platsen för Jesu korsfästelse, och inuti kyrkan ligger graven där Jesus ska ha återuppstått från de döda. Kyrkan är enormt stor och hur man än går så känns det som att det finns ännu ett rum eller ännu ett våningsplan. Vi var verkligen imponerade av denna kyrka, dels på grund av storleken och prakten, men också för all historia som känns i väggarna!

Den heliga gravens kyrka

Den heliga gravens kyrka är ett måste att se i Jerusalem

Jesus

Ett altare i Den heliga gravens kyrka

Den heliga gravens kyrka Israel

Vilken kyrka! Denna måste du se i Jerusalem!

Den heliga gravens kyrka

Kristus grav

5. Via Dolorosa

Via Dolorosa är den väg som Jesus vandrade med korset upp till Golgata, där Den heliga gravens kyrka ligger och där korsfästelsen ägde rum. När vi gick här såg vi försäljning av törnekransar och kors, samtidigt som en annan försäljare gärna ville ge oss Koranen alldeles gratis …

Via Dolorosa

Via Dolorosa betyder “Smärtans väg”

Via Dolorosa

En gata som bär på mycket historia …

6. Klippdomen

Klippdomen (Dome of the rock) räknas som Islams tredje heligaste plats efter Kaba i Mekka och profeten Muhammeds moské i Medina. Klippdomen är världens äldsta existerande muslimska byggnad, men framför allt är den glimrande vacker där den ligger på tempelberget.

Klippdomen

Trots mörkt väder lyser Klippdomens kupol som en sol

8 platser att se i Jerusalem

Tempelberget, intill Klippdomen

Moské Jerusalem

Strax intill Klippdomen ligger ytterligare en moské

7. Olivberget

Olivberget (Mount of Olives), som ligger öster om det gamla Jerusalem, nämns på ett flertal ställen i Bibeln. Bland annat var det vid foten av det här berget, i Getsemane, som Jesus enligt Nya Testamentet togs till fånga inför sin korsfästelse. Man ska också ha en fin utsikt härifrån över Jerusalem. Eftersom vi var här en dag med dåligt väder (den blå himlen på bilden blev strax grå) valde vi att spana på Olivberget på avstånd.

Olivberget

Där borta skymtar Olivberget

Olivbefrget

Vi skymtade ett vackert litet tempel med guldkupoler

8. Mahane Yehuda Market

Mahane Yehuda Market är en livlig marknad där du hittar allt från dadlar, färska frukter,  kryddor och blommor till nybakat bröd, exotiska bakverk, fruktdrinkar och falafel. De trånga marknadsgatorna löper åt alla håll och verkar aldrig ta slut. Intressant för att spana på kommersen och på lokala delikatesser!

Market Jerusalem

Marknaden fortsätter gata upp och gata ner …

Var ska man bo i Jerusalem?

Var ska man bo i Jerusalem då? Det finns förstås massor av ställen att bo på och vi har bara testat ett enda. Om du vill bo lite enklare, men ändå trevligt, är detta ett bra alternativ. Abraham Hostel har en livlig men avslappnad atmosfär och personalen är mycket service-minded. Rummen är utan lyx men ok och en enkel frukost ingår i priset. Läget är för övrigt utmärkt, en kort promenad från Gamla stan.

Abraham hostel

Vårt rum på Abraham hostel – det finns även familjerum och sovsalar

Jerusalem

En relativt kort promenad mellan Abraham hostel och Gamla stan i Jerusalem