Meny Stäng

8 platser att se i Jerusalem

Idag presenterar vi 8 platser att se i Jerusalem. Vi kom till Jerusalem under vår roadtrip från Eilat i södra Israel och spenderade en natt i den här magiska staden. Vi har långt ifrån sett allt, men vi kan ändå tipsa om några saker som du definitivt bör se och uppleva om du kommer hit. För vår egen del känns det som en milstolpe att ha varit här. Som om detta är en plats man verkligen borde besöka en gång i livet!

Till Jerusalem med bil

Vi kom till Jerusalem med hyrbil, under vår roadtrip från Eilat i södra Israel – en sträcka på ca 30 mil och 4 -4,5 timmes körning. På vägen stannade vi vid Döda havet, vid Masada och vid Qumran, och nu var det alltså dags att rulla in i Jerusalem. Det första vi la märke till var en skylt vid infarten till en palestinsk by strax innan Jerusalem som, med stora bokstäver, informerade om att det var “dangerous” för israeler att ta in på denna väg. Nästa sak vi la märke till (med tanke på alla svarta hattar) var att vi nog körde igenom en judisk stadsdel.

Att köra bil i storstäder är alltid jobbigt, men det var inte värre i Jerusalem än någon annanstans. Vi använde mobilen (med israeliskt sim-kort) som GPS. Vi hittade en parkeringsplats på promenadavstånd från vårt hotell, men dessvärre lyckades vi inte betala med de rekommenderade apparna (inte bara för att de var på hebreiska, utan också för att de verkade kräva israelisk ID-nummer). Kolla med uthyrningsfirman eller turistbyrån om du planerar att åka hit med bil!

Jerusalem judiska kvarter

Många män i hatt och med korkskruvar!

Judiska kvarter jerusalem

Som att rulla in i en helt annan värld …

1. Gamla stan

Jerusalems stad och gamla stad måste vara något av det mest intensivt historiska och religiösa, och samtidigt politiska, man kan besöka i vår del av världen. Här lever de tre västerländska religionerna tätt sammanflätade, kanske i konflikt men ändå omöjliga att skilja åt. Bakom varje krök finns en ny mäktig moské, historisk kyrka eller helig mur. Snart vänjer man sig både vid vakter med k-pist och vid de svartklädda judiska männen som skyndar gatan fram i hatt. Eller nja, man vänjer sig nästan i alla fall.

Blanda sedan detta med de trånga gränderna, där det är absolut omöjligt att hitta, och med alla stånden som säljer kryddor, religiösa artefakter och kläder av arabiskt snitt. Får det kanske vara ett Palestina-armband eller en T-shirt där det står “America don’t worry, Israel is behind you”? Välkommen till Gamla stan i Jerusalem!

Gamla stan i Jerusalem

I Gamla stan i Jerusalem ligger de muslimska, kristna och judiska kvarteren tätt

Swedish Jerusalem

Det första som möter när man går in i Gamla stan via “Jaffa Gate” – en svensk flagga! Det såg ut som att den tillhör “Swedish Christian Study Center”

Gamla stan i Jerusalem

Gamla stans gränder måste man förstås se i Jerusalem

Kryddor

Doften av Jerusalem! Kryddor i långa rader …

2. Davids torn

Davids citadell eller Davids torn (Tower of David), finns precis intill den ingång till Gamla stan som heter Jaffa Gate, och härstammar från den Ottomanska perioden. Trots att tornet kallas Davids torn verkar det dock inte ha något att göra med Kung David, som var Israels andre kung och en mycket viktig person i Israels historia. Här ska man däremot kunna få en riktigt bra utsikt över stan och det ska också finnas ett intressant museum. Vi var dock så morgonpigga att stället, som öppnar klockan 10:00, inte hade hunnit öppna ännu …

Davids torn

Davids torn i Davids stad – en av alla byggnader att se i Jerusalem

Davids torn

Davids citadell, eller Davids torn som det också kallas

3. Västra muren

Västra muren (Western wall), som tidigare kallades Klagomuren, är en del av Tempelbergets stödmur. Platsen är helig för både judar och muslimer, och människor från hela världen kommer hit för att be. Muren är uppdelad i en manlig del och en kvinnlig del. Man kan utan överdrift säga att den manliga delen var större och den kvinnliga trängre.

Klagomuren

Män som ber vid Västra muren

Västra muren kvinnor

Kvinnorna vid muren får trängas lite mer …

4. Den heliga gravens kyrka

Den heliga gravens kyrka (Church of the Holy Sepulchre) är en av de mest heliga platserna inom kristendomen. Kyrkan ligger på Golgata, platsen för Jesu korsfästelse, och inuti kyrkan ligger graven där Jesus ska ha återuppstått från de döda. Kyrkan är enormt stor och hur man än går så känns det som att det finns ännu ett rum eller ännu ett våningsplan. Vi var verkligen imponerade av denna kyrka, dels på grund av storleken och prakten, men också för all historia som känns i väggarna!

Den heliga gravens kyrka

Den heliga gravens kyrka är ett måste att se i Jerusalem

Jesus

Ett gyllene altare i Den heliga gravens kyrka

Den heliga gravens kyrka Israel

Vilken kyrka! Denna måste du se i Jerusalem!

Den heliga gravens kyrka

Lång kö till Kristus grav inne i Den heliga gravens kyrka

5. Via Dolorosa

Via Dolorosa är den väg som Jesus vandrade med korset upp till Golgata, där Den heliga gravens kyrka ligger och där korsfästelsen ägde rum. Nog är det lite speciellt att befinna sig på platsen där Jesus levde, predikade och korsfästes! När vi gick här såg vi försäljning av törnekransar och kors, samtidigt som en annan försäljare gärna ville ge oss Koranen alldeles gratis …

Via Dolorosa

Via Dolorosa betyder “Smärtans väg”

Via Dolorosa

Missa inte att besöka Jerusalems trånga kvarter och Via Dolorosa!

6. Klippdomen

Klippdomen (Dome of the rock) räknas som Islams tredje heligaste plats efter Kaba i Mekka och profeten Muhammeds moské i Medina. Klippdomen är världens äldsta existerande muslimska byggnad, men framför allt är den glimrande vacker där den ligger på Tempelberget (Haram al Sharif). På samma höjd ligger al Aqsamoskén, som lät uppföras av kalifen Umar ibn al-Khattab år 638. närJerusalem hade erövrats av de muslimska araberna.

Klippdomen

Trots mörkt väder lyser Klippdomens kupol som en sol

8 platser att se i Jerusalem

På Tempelberget, intill Klippdomen och Al Aqsamosken

Moské Jerusalem

Strax intill Klippdomen ligger den pampiga al-Aqsamoskén

7. Olivberget

Olivberget (Mount of Olives), som ligger öster om det gamla Jerusalem, nämns på ett flertal ställen i Bibeln. Bland annat var det vid foten av det här berget, i Getsemanes trädgård, som Jesus enligt Nya Testamentet spenderade sina sista timmar innan han togs till fånga inför sin korsfästelse. Man ska också ha en fin utsikt härifrån över Jerusalem. Eftersom vi var här en dag med dåligt väder (den blå himlen på bilden blev strax grå) valde vi att spana på Olivberget på avstånd. Glöm inte Yad Vashem som ligger på Har Hazikaron vid Åminnelseberget, som har 62 miljoner dokument från förintelsens judiska offer.

Olivberget

Där borta, på andra sidan muren, skymtar Olivberget

Olivbefrget

Vi skymtade också ett vackert litet tempel med guldkupoler

8. Mahane Yehuda Market

Mahane Yehuda Market är en livlig marknad där du hittar allt från dadlar, färska frukter,  kryddor och blommor till nybakat bröd, exotiska bakverk, fruktdrinkar och falafel. De trånga marknadsgatorna löper åt alla håll och verkar aldrig ta slut. Det är riktigt intressant att komma hit för att spana på kommersen och på lokala delikatesser!

Market Jerusalem

Den stora marknaden fortsätter gata upp och gata ner …

Äta och shoppa i Jerusalem

Vi valde att äta på små “hål i väggen” under våra dagar i Jerusalem. Det finns gott om enkla matserveringar av den här typen, och de är ofta prisvärda. Framför allt kan vi rekommendera att äta falafel i Jerusalem, det smakar nästan alltid fantastiskt gott. Shopping ägnade vi oss inte åt i någon större utsträckning, men det är förstås roligt att kika runt bland stånden i Gamla stan, där man kan hitta allt från hantverk och smycken till kryddor och religiösa föremål.

Det finns gott om hantverk och religiösa föremål i stånden

Var ska man bo i Jerusalem?

Var ska man bo i Jerusalem då? Det finns förstås massor av ställen att bo på och vi har bara testat ett enda. Om du vill bo lite enklare, men ändå trevligt, är detta ett bra alternativ. Abraham Hostel har en livlig men avslappnad atmosfär och personalen är mycket service-minded. Rummen är utan lyx men ok och en enkel frukost ingår i priset. Läget är för övrigt utmärkt, en kort promenad från Gamla stan.

Abraham hostel

Vårt rum på Abraham hostel – det finns även familjerum och sovsalar

Jerusalem

En relativt kort promenad mellan Abraham hostel och Gamla stan i Jerusalem

Se mer av Israel

Du behöver minst två dagar för att se dig runt i Jerusalem, och om du sedan har tid över finns det mycket mer saker att göra och att se i Israel. Du kan till exempel ta dig till den dynamiska kuststaden Tel Aviv i väst eller till semesterstaden Eilat i söder. På vägen mellan Jerusalem och Eilat finns också många intressanta stopp, såsom Döda havet med sitt salta vatten, Avdat på Rökelsevägen och Qumran, där man hittade Dödahavsrullarna. Det är också möjligt att från Israel göra en utflykt till spännande Wadi Rum i Jordanien.

Döda havet

Vid Döda havet i Israel, under ett stopp på vår roadtrip