Meny Stäng

Underwater Observatory i Eilat – en värld under ytan

Annons

Igår besökte vi Underwater Observatory i Eilat i Israel. Till att börja med är detta en park med flera stora akvarier och pooler med fiskar och sköldpaddor. Det mest fascinerande är dock undervattenstornet, där man kan kliva ner djupt under ytan och uppleva Röda havets undre värld genom massor av stora fönster. Fascinerande!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Akvarier med coola fiskar

Det finns flera olika akvarier på området, där man kika på fiskar i alla former, storlekar och färger. Naturen är fantastiskt kreativ får man säga!

Fiskar Eilat
Cool firre i ett av akvarierna
Fiskar Röda havet
En annan cool firre

Stora Sköldpaddor

I parken finns också en pool med stora sköldpaddor, och vi hade turen att få se just när de skulle matas. Det finns två sorters sköldpaddor i parken, en sort som är vegetarianer och en annan sort som äter fisk. Personalen berättade att vegetarian-sköldpaddorna äter sjögräs i det vilda, men att de i parken istället får sallad, vilket tydligen går lika bra.

Personalen berättade också att sköldpaddorna är utrotningshotade och att det bästa vi alla kan göra för att rädda dem är att plocka upp skräp ur havet varje gång vi ser det. Sköldpaddorna förstår inte att de inte kan äta plast, och dör ofta av att de gör just det …

Mata sköldpaddor
Personalen på Underwater Observatory i Israel matar sköldpaddorna med sallad

Sharks world

Sharks World är en häftig del av parken, med riktigt stora akvarier. Här simmar fem olika sorters hajar, ett gäng stora rockor och många olika fiskar. Vi såg på när en dykare simmade ner i det största akvariet och matade fiskarna, med hajar och rockor simmande omkring sig. Den översta bilden i inlägget är fotad vid det här tillfället!

Rocka
En rocka simmar ovanför oss alla
Haj
En haj som är sugen på middag

Undervattenstorn

Höjdpunkten i hela parken är utan tvekan tornet som ligger en bit ut i havet och nås via en pir. I vattennivå finns en restaurang och om man går allra högst upp kan man titta på utsikten i alla riktningar. Men mest fascinerande är förstås det som finns under ytan.

När man tar trapporna neråt kommer man ner till två runda rum sex meter under vattnet, och runt om i alla riktningar finns stora fönster. Att gå ner här är som att kliva in i en helt annan värld, och här får man se det som vanligtvis bara dykarna ser. Den här världen är full av vackra korallrev och precis överallt simmar fiskar i vackra färger. Det var svårt att fånga den magiska känslan på bild – måste upplevas!

Underwater Observatory i Eilat
Underwater Observatory i Eilat
Underwater Observatoryu i Eilat
På väg ut till Underwater observatory
Utsikt
Utsikt från tornet
Svensk flagga
Utsikt från utkikstornet – här har vi zoomat in en svensk flagga
Israel Röda havet
En hel värld under vatten
Röda havet Israel
Här kan man nästan uppleva det som dykarna upplever!

Film från Underwater Observatory i Eilat

Här kommer också en film som Peter satt ihop, från resan till Israel och Underwater Observatory i Eilat. Jag gillar framför allt den gula (nästan fyrkantiga!) fisken en bit in i filmen.

Alla våra bästa tips om Israel. Klicka på bilden!

Fakta om Underwater Onservatory i Eilat

  • Priser: Kolla gärna parkens hemsida för aktuella priser. Förutom de aktiviteter som nämnts ovan finns ett oceanarium med filmvisning och en glasbottenbåt som man kan göra turer med (kostar extra).
  • Tider för aktiviteter: Det är också bra att hålla koll på tidsschemat – specifika tider under dagen kan man titta på sånt som matning av fiskar, hajar och sköldpaddor.
  • Mat och service: Det finns några olika snabbmatsrestauranger på området där man kan äta sånt som schnitzel med pommes frites eller pasta. Det finns också någon liten kiosk.

Hitta till Underwater Observatory i Eilat

  • Läge: Underwater Observatory ligger väster om Eilat, längs kusten nära gränsen till Egypten.
  • Buss eller taxi: Man kan enkelt ta sig hit med lokal buss från Eilats busstation eller med taxi. Vi tog buss hem och betalade 4,20 shekel (11 kronor) per person.
  • Promenera: Vi frågade på hotellet hur lång tid det skulle ta att promenera, och efter att de svarat ”50 minuter” och efter att de svarat”ja” på frågan om det är en trevlig promenadväg, valde vi att gå. Det visade sig att promenaden snarare tog två timmar, och att den trevliga promenadvägen mestadels bestod av en sandig trottoar mellan en bilväg och diverse murar. Helt ok om man går för motionens skull, men annars kan man lika gärna ta buss.
Egypt road

Prenumerera på vårt nyhetsbrev