Meny Stäng

Historia och vacker natur i Oman

Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Oman är ett av de länder få känner till även om de besökt närliggande Förenade Arabemiraten och andra länder i Gulfen. Landet är inte direkt känt för något speciellt och namnet fastnar liksom inte när man läser det så det är lätt att det blir lite bortglömt precis som Slovenien eller Armenien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dubai är Förenade Arabemiratens största stad och den närmaste populära turistdestination. Har man tre dagar över i Dubai hinner man besöka några av de bästa platserna i Oman. Tre nätter hinner man mycket på men det går även på två om man gillar när det går undan.

Landet ligger på runt plats hundra när det gäller popularitet bland turister så det är långt ifrån en charterdestination. Men landet har mycket att erbjuda och till skillnad från de andra i regionen så finns här en lång historia. De flesta oljeproducerande länderna i regionen var i stort sett obetydliga för hundra år sedan så Oman är det land man ska besöka för att uppleva historiens vingslag. 

Oman har varit ockuperat av portugiserna på 1500-talet och britterna på 1800-talet. Under en lång period tillhörde också Östafrika och Zanzibar till Oman där makten utgick från Muskat. 

En dadelpalm i Oman

Hur man åker dit

Man kan bila till Muskat från Dubai eller Abu Dhabi och det tar runt två timmar till gränsen och sedan en timme för gränspassagen. Det går också bra att flyga till Omans huvudstad Muskat dit man kan resa med både vanligt eller lågprisflyg.

Landet är en smal remsa längs kusten så det är en lång sträcka ned till Salalah som ligger i söder nära Jemen. Dit kan man också flyga om man vill uppleva vacker natur och besöka någon av parkerna med leoparder och gaseller.

Vill man besöka den norra delen av Oman måste man passera Förenade Arabemiraten med bil. Den norra delen är en isolerad del omgiven av Förenade Arabemiraten och ligger på den yttersta tippen på den arabiska halvön. Den kallas Musandam och är perfekt för den som gillar berg och trekking. 

Utsikt utanför Muskat, Indiska Oceanen ligger utanför Oman
Utsikt utanför Muskat, Indiska Oceanen ligger utanför Oman

Hur är Oman?

Oman är inte lika rikt som de andra länderna i regionen och lokalbefolkningen jobbar inom de flesta branscherna vilket är trevligt när man reser runt. Det kan låta lite konstigt men i grannländerna så jobbar inte medborgarna med enkla jobb utan de utförs av gästarbetare. I Arabemiraten utgör gästarbetare 85 % av befolkningen medan det i Oman är det omvända.

Omanierna är gästvänliga och turismen är uppskattad även om landet har en relativt liten turistnäring. Landet är säkert att resa runt i och är man i regionen är det i Oman man förvånas över variationen i både natur och kultur. Berg och dramatiska vikar i norra Oman, höga grönklädda berg i söder där gaseller, leoparder och ökenrävar strövar runt är unikt i regionen.

Lokala hantverkare och konstnärer har bevarat många mönster och traditioner från storhetstiden då Zanzibar tillhörde Oman. Landet är bergigt och tack vare bergens närhet till Indiska Oceanen samlas moln som frigör rejäla regnmängder under vinterhalvåret. Besöker man Oman efter vinterns regn kan det vara riktigt grönt. Det finns också gott om underjordiska källor och oaser som flitigt används för odling av främst dadlar men även bananer och annan frukt.

Många reser till Oman för att dyka längs de branta kusterna. Små söta hajar är vanliga, de är mindre än en meter i längden och kan ibland ses väldigt nära stränderna till allas förtjusning. 

Niswa i Oman med Hajarbergen i bakgrunden
Nizwa i Oman med Hajarbergen i bakgrunden

Muskat

Det känns overkligt att den lilla staden Muskat styrde över Somalias, Kenyas och Zanzibars kuster en gång i tiden. I staden bor det runt 30 000 invånare vilket gör den väldigt behaglig att besöka medan de flesta av regionens 1,2 miljoner invånare bor utanför Muskat. Staden ligger inklämd mellan bergen och Indiska Oceanen vilket innebär att det är gott om fiskrestauranger om man tröttnar på biryani och grillade kebabspett som annars är populärt på de flesta restaurangerna.  

Muskat är en liten och mysig stad i Oman som påminner om många småstäder vid medelhavet
Muskat är en liten och mysig stad som påminner om många småstäder vid medelhavet

Det finns en del mindre museer och en hel del byggnader som vittnar om landets rika historia. Det kan tyckas blygsamt jämfört med Europas historia men jämfört med Dubai där de äldsta byggnaderna är 50 år gamla så känns Muskat nästan magiskt gammalt.

Den vackert dekorerade marknaden i Muskat

Det finns en hamn där både fiskebåtar och enorma kryssningsfartyg kommer in och det är även där den gamla marknaden ligger liksom några museer och gallerier. Innan eller efter man besöker Muskat så finns det några riktigt mysiga orter att besöka och till de orterna tar man sig med bil. 

Hotell vid Muskats kust, det finns många vackra vikar att besöka

Nizwa 

En av många vackra områden att besöka är Nizwa där Nizwa fort ligger. Det ligger uppe i bergen och överallt finns små odlingar i anslutning till källor och bevattningssystem. De små kanalerna som sträcker sig runt odlingarna kallas falajer och är snillrikt konstruerade för att klara det tuffa klimatet och sträcker sig ibland kilometervis.

Niswa i Oman
Nizwa i Oman
Gata i Nizwa

Fortet i Nizwa är byggt på rester från en mur som fanns där redan på 1200-talet och fortet stod färdigt på 1600-talet. Området är fullt av murar och torn som är flera hundra år gamla och flera hotell i samma stil gömmer sig lite här och var. Det finns även en svensk kanon utanför fortets ingång.

Niswa fort i Oman
Nizwa fort i Oman
Niswa fort i Oman
Nizwa fort från 1600-talet

Runt fortet finns även vanliga butiker och restauranger men bäst är att besöka marknadsplatsen där alla hantverkare säljer allt från lergods till instrument och kläder. Då landet har influenser från både Östafrika och Arabvärlden så finns mycket man kan köpa med sig hem.

Utsikt från Nizwa fort över marknaden i Nizwa
Niswa i Oman
En av gatorna inne i Nizwa
Till vänster ligger ett av de små hotellen i Nizwa, omgivna av murar från 1100-talet

Misfah

Längre upp i Hajarbergen, runt två mil från Nizwa ligger en 300 år gammal by på en bergstopp där husen är byggda av sten och lera. Det finns några enkla hotell i enkel stil som passar utmärkt för en natt.

På morgonen kan man promenera längs de små stigarna och falajerna som sträcker sig runt bergets alla terassodlingar. Stämningen är sagolik och blir man kaffesugen finns åtminstone ett mysigt kafé där man kan få gott kaffe med utsikt över palmodlingarna och bergen runtomkring. En utmärkt destination för den som gillar att vandra i bergen.

När sommarens värme gör sig påmind är det skönt att åka upp i bergen där det är några grader kallare. Misfahs trånga gränder är inbäddade bland höga lerväggar vilket ger skugga och skapar en skön temperatur större delen av dagen. 

Misfah i Oman
En av odlingarna längs branta bergssidor i Misfah
Misfah i Oman
Misfah

Har man mer tid bör man besöka Salalah i söder där det finns parker med leoparder och gaseller. Särskilt vackert är det efter regnperioden som är mellan juni och september då det råder tropiskt klimat i södra Oman.

Många som rest mycket i regionen och besökt Kuwait, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Qatar har valt Oman som favoritdestination då landets historia och natur är den mest varierade i regionen. Det är inte lika modernt som metropolen Dubai men det är genuint och trevligt. Den enda nackdelen är att det är ont om pubar på de mindre orterna men i Muskat kan man svalka strupen med en kall öl. 

Utsikt från Misfah i Oman
Utsikt från Misfah
Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev