Meny Stäng

Ön Digyo i Filippinerna – i ögruppen Cuatro Islas

Ön Digyo är en av fyra filippinska öar som tillsammans brukar kallas ”Cuatro Islas” (Fyra öar). Detta är en otroligt vacker liten ö med fina sandstränder, höga palmer, charmiga ”summer huts” som man kan hyra och en liten butik.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ön Digyo i Filippinerna

Ön Digyo är härlig ö som bjuder på semesterkänsla. Hit åker nog människor från den större ön Leyte för att vila upp sig under en dag eller två.

Ön Digyo i Filippinerna - Cuatro Islas

Ön Digyo ligger strax väster om den stora ön Leyte, nära de övriga tre öarna i ”Cuatro Islas”.

Med båt från ön Apid till Digyo

Vi är ute på båtluff och startade på morgonen från den näraliggande ön Apid, där vi hade spenderat natten. På vägen passade vi på att fiska lite (utan att få napp) och därefter var vi strax framme vid Digyo där vi la till vi öns fina sandtunga.

Båten Dotche - FREEDOMtravel båtluff
Malapascua Budget Tour

Vackra stränder

Vi hoppade strax i land för att undersöka ön, vilket inte tog speciellt lång tid eftersom ön är liten. Ön bjuder bland annat på vackra sandstränder där det är populärt att sola och bada, eller ha picknick. Strax utanför finns rev där man kan snorkla eller dyka. Dessutom finns möjlighet att se havssköldpaddor här, eftersom de lägger ägg i området.

Ön Digyo i Filippinerna - Cuatro Islas
Ön Digyo i Filippinerna - Cuatro Islas
Kan du se vårt tält där nere?

Faciliteter för besökare

På ön finns inte någon egentlig by, även om det verkar som att ett mindre antal människor bor här.

Kokosnötter

Däremot finns en del service för turister och besökare i form av toaletter, en liten butik och en lång rad ”summer huts”, det vill säga små bambubyggnader med bord och bänkar.

Ön Digyo i Filippinerna - Cuatro Islas
Ön Digyo i Filippinerna - Cuatro Islas

Det finns däremot ingen restaurang, så middag åt vi på båten. Vid just det här tillfället blev det köpt fisk med ris, men efter detta har killarna ombord också fått upp egen fisk.

Fisk och ris - mat i Filippinerna
Solnedgång i Filippinerna
Middagsutsikt från båten

Övernattning i tält

Det går bra att övernatta på ön om man vill. Vi hade med oss egna tält och fick betala 100 peso (cirka 20 kronor) per tält per natt. Om vi hade velat hyra en summer hut hade vi fått betala 700 perso (cirka 140 kronor) per dygn, men vi tyckte att vi klarade oss utan bord och stolar.

Övernattning i tält i Filippinerna
Peter med sin drönare utanför tältet
Morgongympa
Morgongympa utanför tältet

En utmaning att hitta internet

För oss har det varit en utmaning att hitta internet i den här ögruppen. Vi har lokala simkort med operatören Globe, men det verkar som om operatören Smart har bättre täckning just här. På Digyo hade vi pyttelite täckning under en enda palm, där vi ibland kunde ta emot eller skicka mejl.

Till viss del kan det förstås vara skönt att vila från internet ibland, men när man har ett digitalt jobb att sköta ställer det också till problem. Nåväl, en del avslappnat bokläsande blev det!

WIFI.se
Ön Digyo i Filippinerna - Cuatro Islas
Micke och Julia - The Swedish Camel Rider
Våra reskompisar Julia och Micke

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Digyo kan du spana in de tre andra öarna som ingår i Cuatro Islas: ön Apid, ön Mahaba och ön Himokilan. Du kan också ta dig till den stora ön Leyte, de fina Camotes Islands med grottor eller den populära ön Bohol.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Video från Digyo och andra öar

Fakta om ön Digyo i Filippinerna

  • Land: Filippinerna
  • Region: Visayaöarna
  • Provins: Leyte
  • Kommun: Inopacan
  • Läge: Strax väster om ön Leyte, nordost om Cebu City
  • Naturskydd: Cuatro Islas Protected Landscape & Seascape (CIPLS)
  • Ta sig hit: Med båt, från till exempel Leyte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev