Meny Stäng

Bogo på ön Cebu i Filippinerna – en shoppingtur

Annons

Bogo är en stad som ligger på ön Cebu i Filippinerna. Detta är den närmsta större staden om man utgår från den lilla ön Malapascua, och det var därför vi en dag tog oss hit för att shoppa. På listan stod allt som vi behöver inför den kommande äventyrliga båtluffen runt Filippinernas öar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Malapascua till Maya på ön Cebu

Om man åker på egen hand kan man ta sig från Malapascua med reguljär båt till Maya New Port på ön Cebu. Vi hade turen att få åka tillsammans med den filippinska familj som vi nu känner, i deras bår Dotche II.

Dotche II på Malapascua

Det var nämligen inte bara vi som skulle shoppa i Bogo, utan också den filippinska familjen. De skulle dels handla inför vårt kommande båtluffaräventyr – och dels inför att de nu håller på att rusta upp sin strandbar på Malapascua.

Peter och Helena från FREEDOMtravel
Peter och Helena ombord på Dotche II. Foto: Julia

Från Maya till Bogo

Väl framme i Maya hoppade vi ombord på en jeepny, det vill säga en kollektiv minibuss och åkte till Daanbantayan.

Jeepny

I Daanbantayan bytte vi färdmedel och hoppade ombord på en större buss. Därefter hade vi runt en timmes bussresa framför oss, innan vi var framme i Bogo City.

Buss på Filippinerna

Lunch på snabbmatsrestaurangen Mang Inasal

I Bogo hade familjen siktat in sig på lunch på snabbmatsrestaurangen Mang Inasal. Detta är ett ställe där man till exempel kan äta grillad kyckling och vi förstod att restaurangen är populär bland många filippinier, bland annat eftersom man kan lägga på en extra liten peng för att få ”unlimited rice”. Ja, i det här landet älskar man ris!

På Mang Inasal kan man också beställa den filippinska specialiteten ”Halo halo” – en efterrätt med ”extra allt”. Efterrätten kan göras på lite olika sätt, men den brukar bland annat innehålla glass, is, mjölk, frukt, gelé och bönor. När man får den är den snyggt serverad, men enligt våra vänner ska man sedan röra ihop allt till en jämnlila röra. Smaken? Sött förstås, och inte så dumt alls.

Bogo – en stad fylld av tricycles

Vårt första och starkaste intryck av Bogo är att detta är en stad fylld av tricycles, det vill säga en sorts motorfordon som består av en moppe och en passagerarhytt. Vi såg dessa precis överallt, och vi åkte dem också flera gånger. Varje gång den filippinska familjen tyckte att vi skulle ta oss till ett annat köpcenter såg de till att stuva in gänget i två trehjulingar.

De motoriserade trehjulingarna kan se ut på alla upptänkliga sätt. Ofta är de färggranna och många gånger dekorerade med lite extra blingbling. Ibland ser man också fordon som sticker ut på ett eller annat sätt. På bilden nedanför ser du en tricycle på en vanlig cykel, med ett paraply som tak.

Bogo City i Filippinerna

En annan sak som man ser på vardagar, både i Bogo och i andra filippinska orter, är barn och ungdomar i skoluniform.

Bogo City i Filippinerna

Shopping i Bogo

För vår del var det shopping som gällde. Vi åkte först till ett varuhus som heter Super Metro Bogo. Här shoppade vi grejor till den kommande båtluffen i form av liggunderlag, kuddar, tallrikar, glas och regnkläder.

WIFI.se

Den filippinska familjen shoppade samtidigt på sig grejor till sin bar på Malapascua, som renoveras och byter namn från Lighthouse Beach Bar till Shipwreck Beach Bar.

Shopping

Därefter fortsatte resan, med tricycle, till en mindre butik där vi och familjen bland annat hittade rep, nät och material för att få taket att hålla bättre mot regn.

Shopping i Bogo City i Filippinerna

Därefter var det dags att shoppa loss i Prince Warehouse Bogo. Här hittade vi allt möjligt såsom kastruller, våtservetter, nudlar, choklad och … en stor rosa spegel formad som ett äpple. Vi kommer ha en liten toalett ombord på Dotche och vi hade pratat lite om att ta med en spegel. Varför inte en rosa äppelspegel tyckte Peter? Och så blev det …

Shopping i Bogo City i Filippinerna

Var vi klara sedan? Ja, i stor sett. Familjen handlade också en alternator (växelströmsgenerator) till båten och en toalettstol.

Vet du förresten hur det går till i köpcentren? Jo, man får hjälp att packa sina paket och sedan kan man lämna dessa i en kassa vid utgången där man får med en nummerlapp, ungefär som när man lämnar in kläder i en garderob på en teater.

Bogo City i Filippinerna

Tillbakaresa till Maya

Hur skulle vi nu ta oss tillbaka till Maya med alla våra kartonger och påsar? Att ta bussen var inte riktigt ett alternativ längre. Vi hade kunnat boka någon slags van, men ett billigare alternativ var att boka en bil från Prince Warehouse, som körde hela vägen till Maya. Smidig!

Maya Filippinerna

Här lastade vi ut allt som shoppats, vilket visade sig vara en hel del …

Maya Filippinerna

Även toalettstolen klarade sig fram i ett stycke, och Micke tycktes vara lycklig över detta. Dags att stuva ombord allt på Dotche II!

Tillbakaresa till Malapascua med Dotche II

Tillbakaresan till Malapascua blev riktigt fin. Några extra släktingar hade anslutit sig för att få skjuts över till ön och vi hade massor av grejor, men det var ändå inga problem att få plats.

Filippinsk båt

Kvällen var otroligt stilla och fin, med en ljusrosa vacker ton på himlen.

På havet i Filippinerna
På havet i Filippinerna

Vi kunde till och med se solen sänka sig i havet. Så fantastiskt vackert!

På havet i Filippinerna

Mer att se och göra i närheten av Bogo

Om du besöker Bogo vill du kanske också uppleva den större staden Cebu City. Dessutom vill du förstås besöka den härliga ön Malapascua med den mest kända stranden Bounty Beach. Ännu mer tips och inspiration hittar du på vår sida om Filippinerna, genom att klicka på bilden nedan.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Fakta om Bogo i Filippinerna

  • Land: Filippinerna
  • Region: Central Visayas
  • Provins: Cebu
  • Namn: Officiellt City of Bogo (Cebuano: Dakbayan sa Bogo, Filipino: Lungsod ng Bogo)
  • Grundad: 1850
  • Folkmängd: Cirka 88 000 (2020)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev