Meny Stäng

Cebu City i Filippinerna – våra bästa tips

Annons

Cebu City är en livlig filippinsk stad på den östra sidan av ön Cebu. Staden passar perfekt att upptäcka under några dagar, innan man ger sig ut för att njuta av Filippinernas fantastiska övärld, med kristallklart vatten och härliga stränder.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Cebu City i Filippinerna

Cebu City har den näst största internationella flygplatsen efter Manila, och det var här vi landade när vi flög från Stockholm, via Doha. Här spenderade vi några dagar i början av vår resa, och även om vi bara hann skrapa staden på ytan så har vi några tips att dela med oss av.

Cebu City

Cebu City ligger på den östra sidan av ön Cebu i Filippinerna.

Sevärdheter i Cebu City

Under våra dagar i Cebu City var vi mestadels fokuserade på att shoppa och förbereda för vår båtluff runt de filippinska öarna, och vi prioriterade inte riktigt att leta sevärdheter. Trots det hittade vi till några intressanta platser, som alla låg i närheten av varandra.

Vi spanade bland annat in Yap-San Diego Ancestral House på 155 Mabini Street. Huset, som idag fungerar som museum, byggdes på slutet av 1600-talet, och anses vara ett av de äldsta bostadshusen i Filippinerna. Här bodde en gång i tiden Don Juan Yap och Maria Florido.

Yap-San Diego Ancestral House

Strax intill det gamla huset hittar du en annan sevärdhet, nämligen Heritage of Cebu Monument. Monumentet berättar om stadens historia, och visar bland annat scener från den period då staden var under spanskt kolonialt styre.

Heritage of cebu Monument

Inte långt från monumentet hittar du ännu en intressant plats, i form av gatan Colon street, som ofta räknas som den äldsta nationella gatan i Filippinerna. Gatan, som uppfördes 1565, har fått sitt namn efter Cristóbal Colón (Christopher Columbus).

Colon street

Förr var detta en viktig shoppinggata, men idag har mycket av shoppingen flyttat in i stora gallerior. Som vi förstår det arrangeras däremot en livlig nattmarknad här, vissa månader under året.

paraplyer

Shopping i Cebu City

Cebu City är definitivt en stad där man kan shoppa. Det finns massor av stora gallerior, där du hittar mode, inredning, teknikbutiker, snabbmatsrestauranger och allt möjligt annat. Du kan till exempel spana in Ayla Center, SM Seaside och Robinsons Galleria.

Cebu City - Robinson galeria

Utöver shoppingcentren finns massor av småbutiker längs vägarna. Ofta verkar det som att en viss typ av butiker samlas på en och samma gata. Om man till exempel vill hitta teknikprylar så finns en gata för det, och om man letar verktyg är det en annan gata som gäller …

Cebu City i Filippinerna

Restauranger och lokala specialiteter

Vad ska man äta när man besöker Cebu City? Det beror förstås helt på vad man är ute efter, och vilken prisnivå man vill ligga på. Cebu är en storstad och det finns mycket att välja på. Vi har läst om en populär fiskrestaurang som heter Parr’t Ebelle, och den som vill kan också testa filippinska specialiteter såsom “balut” (olika dagar gammalt ankfoster i ägg).

Man kan också testa den filippinska snabbmatsedjan Jollibee eller slå sig ner på någon av alla otaliga enkla matställen som ligger längs vägarna. Här kan man äta sånt som grillad kyckling och grillat fläskkött med ris, men även soppor, grytor, korv, inälvsmat och fisk.

Vårt favorithak blev “Kuya Henry Litson Manok & BBQ” på Juan Luna Ave. Här var både kycklingen och fläskköttet så gott, så vi översåg glatt med att man endast kan köpa läsk att dricka och att man äter med handen instoppad i en plastpåse istället för att använda bestick …

Öl hittade vi istället på vårt andra favorithak, James & James Restobar på torget Persimmon. Här kan man dricka de vanligt förekommande ölen Red Horse (farligt stark!) och San Miguel, och även få sig en matbit om man vill, medan man lyssnar på hakets spellista med gamla godingar.

Peter, Micke och Julia

Mer att se och göra i Cebu City

Det finns förstås mer att se och göra i Cebu City, utöver det vi hann med. Bland annat kan du besöka Jesuit House Museum, Cebu taoisttempel, Fort San Pedro och Magellans kors. Det är förstås också möjligt att göra olika utflykter på ön Cebu, exempelvis till Cebu Safaripark eller till Oslob, där man kan dyka med valhajar.

Cebu City

Var kan man bo?

Det finns förstås massor av olika hotell och andra boendealternativ i Cebu, med varierande lägen och prisklasser. Vi bodde på hotellet Grand Emilia Hotel, som var ett utmärkt val för oss. Hotellet har ett bra läge och ett rimligt pris (vi betalade cirka 290 kronor/natt inklusive frukost).

Även om det inte är lyxigt på något sätt så är det fräscht, man har allt man behöver och personalen är trevlig. När vi var här bestod frukosten varje morgon av kaffe, vatten, ris, en enkel liten omelett samt något köttigt tillbehör, såsom skinka eller korv.

Hur kan man ta sig runt i Cebu City?

Det finns många sätt att ta sig runt i Cebu. Om man bara ska ta sig kortare sträckor går det utmärkt att promenera. Vill man ta sig längre kan man välja att åka med buss, jeepny, tricycle eller moppe. Vi använde mestadels appen “Grab”, vilket fungerar ungefär som Uber eller Bolt. Detta är ett riktigt smidigt sätt för att ta sig från A till B, och dessutom till en rimlig kostnad.

Cebu City

Mer att se och göra i närheten

Filippinerna är ett fantastiskt örike, och det finns alltid någon ny ö runt hörnet att utforska. Med utgångspunkt i Cebu kan vi bland annat rekommendera att ta en tur till den vackra ön Malapascua. Den turistiga ön Boracay bjuder också på fantastiska stränder och ett stort utbud av restauranger och upplevelser på vattnet.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Har du besökt Cebu City?

Har du besökt Cebu City i Filippinerna? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på vad man kan se och göra i Cebu City? Berätta gärna!

Fakta om Cebu City i Filippinerna

  • Land: Filippinerna
  • Delstat: Centrala Visayas
  • Läge: Mitt på östra kusten av ön Cebu. Förorter finns även på ön Mactan.
  • Distrikt: Staden är indelad i 80 mindre distrikt, så kallade barangayer.
  • Storstadsområde: Cebu City är kärnan i storstadsområdet Metro Cebu, som är Filippinernas näst största och består av sju städer och sex kommuner.
  • Folkmängd: Cirka en miljon, eller cirka 3 miljoner om man räknar hela storstadsmrådet Metro Cebu.
  • Historisk fakta: Ferdinand Magellan, som är känd som den förste världsomseglaren, dödades på ön Mactan utanför Cebu år 1521, i strid med lokalborna, under hövding Lapu-Lapu.
  • Viktig information: Staden har Filippinernas näst största internationella flygplats samt en viktig hamn.
  • Läs mer: Du hittar mer information på Filippinernas webbplats för turism.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev