Meny Stäng

Ön Pandanon i Filippinerna – by och drömmig strand

Ön Pandanon i Filippinerna är en liten ö med en by i ena änden och en drömmig strand i andra änden. De båda delarna av ön förbinds av en smal landtunga, som översköljs av havet under högvatten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ön Pandanon i Filippinerna

Ön Pandanon i Filippinerna är verkligen inte stor, och ändå kommer en del turister hit. Det är den fina sandstranden och det kristallklara vattnet som lockar, och eftersom det är relativt nära från Bohol, Cebu City och ön Olango är det möjligt för många att göra utflykter hit.

Ön Pandanon island

Ön Pandanon ligger mellan ön Olango och ön Bohol, en bit öster om den stora staden Cebu City.

Från ön Jao till Pandanon

Vi tog oss till ön Pandanon under vår båtluff med den filippinska båten Dotche. Vi startade denna morgon på ön Jao och efter lite googlande och kartläsande siktade vi in oss på Pandanon.

Ön Pandanon island
Framför båten ser vi byn på ön Pandanon

Vi såg byn till vänster och siktade in oss på sandstranden, där det var lättare att lägga till. Det första vi såg här var ett stort hus, som såg ut att ha varit en vacker restaurang eller liknande, men som nu blivit helt förstörd i en tyfon. Just detta, hus och hotell som förstörts i tyfoner, har vi tyvärr sett en hel del av i Filippinerna.

Ön Pandanon island

Vi la till vid stranden och gick och frågade om lov för att stanna över natten. Här fick vi betala 500 peso (cirka 100 kronor) per person för att både få tillgång till den avgiftsbelagda stranden och få tillstånd att slå upp vårt tält. Detta är mer än vi betalt på de flesta öar, vilket antagligen beror på att detta är ett mer turistigt ställe, nära större orter.

Båten Dotche

En liten by

Byn på ön Pandanon är liten och tättbebyggd, och om man promenerar dit från stranddelen av ön får man räkna med att bli blöt. Kanske går man dit under lågvatten och tillbaka under högvatten, och då kan man få vada i högt vatten …

Ön Pandanon island
Byn till vänster och sandstranden till höger

En vacker strand

Det som lockar turister är förstås den vackra stranden på ön. Sandstranden är finkornig och vattnet är kristallklart och härligt turkosblått. Även om den stora byggnaden är förstörd av en tyfon så finns mindre små hyddor där man kan sitta ner och få solskydd. I botten på det tyfonskadade huset finns också en liten butik där man kan handla öl, drycker och snacks.

Ön Pandanon island
Ön Pandanon island

Ett litet kapell

Filippinerna är ett huvudsakligen katolskt land, och man ser kyrkor och kapell lite överallt. Till och med på denna lilla sandstrand finns ett kapell.

Kapell Filippinerna
Kapell Filippinerna

Grillande av kyckling

För vår del blev det grillande av kyckling, på en grillplats på stranden, och därefter middag tillsammans på båten Dotche.

Grilla kyckling Filippinerna
Hildem snurrar kycklingarna på spettet

Tältande på stranden – och möte med byns barn

Vi tältade på stranden och här, precis som på ön Himokilan, fick vi besök av ett gäng av byns barn. Dessa barn var lite yngre, men även yngre filippinska barn kan lite engelska så man kan alltid kommunicera. De berättade att de går i skola på ön och vi visade lite foton på snö, och var Sverige ligger på kartan. Mest ville de här killarna leka och skoja med oss!

WIFI.se

Vi fick en fråga om ifall barnen på Filippinerna förväntar sig presenter eller liknande, men det har vi aldrig varit med om. De barn vi träffar brukar bara vara nyfikna, vilja prova sin engelska, prata lite och kanske skoja eller busa.

barn i Filippinerna

En av killarna tyckte att det var roligt att trycka på avtryckaren på Peters iPhone och tog några egna selfies.

barn i Filippinerna

När det var dags att gå hem vinkade killarna hejdå och vi kunde njuta av lugnet och en vacker solnedgång över havet.

Ön Pandanon island

Mer att se och göra i närheten

I närheten av ön Pandanon ligger den större ön Olango, där det finns flera resorts. Det är också nära till den stora staden Cebu City samt till den populära ön Bohol, där du till exempel kan besöka Chokladkullarna och se spökdjur. Ännu mer tips om Filippinerna hittar du nedan.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Videos från Pandanon och andra öar

Fakta om ön Pandanon i Filippinerna

  • Land: Filippinerna
  • Region: Visayaöarna
  • Kommun: Getafe
  • Läge: Mellan ön Olango och Bohol, öster om Cebu City.
  • Avgift: För att besöka den privata stranden måste man betala en avgift. Om vi minns rätt så var det 250 peso (cirka 50 kronor) per person.
  • Ta sig hit: Med båt, till exempel från Hilton Port på ön Lapu-Lapu (Cebu City) eller från Jetafe Port (Bohol).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev