Meny Stäng

Båtturer i El Nido – sagolika öar i Palawan, Filippinerna

När man besöker Palawan i Filippinerna vill man inte missa att göra båtturer i El Nido. Från stranden i El Nido utgår en lång rad olika båtturer, och ”island hopping” är kanske något av det allra mest populära man kan göra här.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att göra båtturer i El Nido

El Nido är vackert i sig självt, med långa fina sandstränder, dramatiska berg och en hel del charmiga fik och restauranger. Det som är allra mest populärt här är ändå båtturerna. Runt El Nido ligger nämligen en helt fantastisk skärgård, fylld av vackra öar, dramatiska berg och hemlighetsfulla laguner. Det sagolika landskapet påminner oss om Halong Bay i Vietnam eller Guilin i Kina, eller kanske ännu mer om fantasyfilmen Avatar.

Big Lagoon

El Nido ligger på den nordvästra delen av den långsmala ön Palawan i Filippinerna. Utanför hittar man det Sydkinesiska havet, med avlägsna grannar runt om som Malaysia, Brunei, Vietnam och Kina.

Olika båtturer i El Nido

Det finns flera olika båtturer i El Nido att välja på. Det är till exempel möjligt att hyra kanot, åka speedboat eller ge sig ut på flera dagar långa båtturer, vilket vi träffade andra som gjort och var exalterade över. Om du vill göra en flerdagstur kan du boka via Big Dream Boatman, som erbjuder 3-4 dagar långa utflykter runt El Nido och Coron.

Ett annat alternativ är att göra dagsturer med ”island hopping”, då man får följa med en filippinsk båt under en heldag, med fem stopp vid olika öar.

Båtturer i El Nido
En av turbåtarna för ”island hopping”, som vi åkte med en av dagarna

Det finns fyra olika dagsturer att välja på, och dessa fyra säljs precis överallt. Man kan boka dem på hotellet där man bor eller hos någon av alla försäljare av turer – vilka man hittar på i stort sett varenda gata i centrala El Nido.

Nedanför kan du se turerna och vilka öar, stränder eller laguner som ingår i varje tur. Man ska dock inte vara helt säker på att det blir precis som det står. Under i stort sett varje tur bytte turledarna ut något utflyktsmål mot något annat, för att det kanske är för trångt med turister någonstans, eller av någon annan anledning. Oavsett så blev det bra och trevligt varje gång!

TUR A – LAGUN & STRÄNDER

 • Secret Lagoon
 • Big Lagoon
 • Shimizu Island
 • 7 Commando
 • Payong Payong

Tur b – Grottor & vikar

 • Entatula
 • Cadognon Cave
 • Cathedral Cave
 • Snake Island
 • Pinagbuyutan Island

Tur C – Hidden Beach & Shrine

 • Secret Beach
 • Hidden Beach
 • Matinloc Shrine
 • Talisay Island
 • Helicopter Island

Tur D – Stränder & öar

 • Small Lagoon
 • Nat-Nat Beach
 • Cadlao Lagoon
 • Pasandigan Cove
 • Paradise Beach
Båtturer i El Nido - Helicopter Island
Helicopter Island, som är inkluderad i en av turerna

Båtturer i El Nido – så går det till

Vi åkte på sammanlagt tre av de fyra turerna (A, C och D), så nu kan vi säga att vi vet hur detta funkar. Alla turer bjuder på olika öar och vyer, men upplägget är ungefär detsamma oavsett vilken tur man bokar.

På morgonen, vid 8:30-snåret, möts man vid bokningskontoret eller blir upphämtad vid hotellet, beroende på vad man kommit överens om. Sedan får man räkna med att det, på filippinskt avslappnat vis, kanske dröjer ytterligare en timme innan man kommer iväg. Under tiden kan man passa på att hyra snorkel och cyklop, om man inte har det med sig. Sedan är det dags att kliva ombord på båten och tuffa iväg!

Stranden i El Nido, där turerna startar
Helena och Peter FREEDOMtravel
Ombord på en av utflyktsbåtarna

Det är möjligt att boka en privat tur, vilket förstås är dyrare, men i annat fall åker man med ett gäng andra turister. Det senare är inte bara mer budgetvänligt, utan kan också vara väldigt trevligt. Vi fick, under alla tre turerna, sällskap av ett fantastiskt trevligt sydafrikanskt par, och nu är vi inbjudna att hälsa på dem i Sydafrika nästa vinter!

Kanottur
Henri och Michelle från Sydafrika gjorde oss sällskap på alla tre turer

Utöver sydafrikanerna fick vi på utflykterna sällskap av turister från bland annat USA, Marocko, Tyskland, Frankrike, Sverige, Ryssland, Tadzjikistan och Filippinerna.

WIFI.se

Ombord på båten finns också kapten, turledare samt kockar, som har ansvar för att fixa dagens lunch. Med tanke på de pyttesmå, och väldigt enkla, köken som finns ombord måste vi säga att luncherna imponerade! De hade med bord och dukade upp buffeer med grillad fisk, räkor, krabba, musslor, bläckfisk, kyckling, fläskkött, grönsaker, ris, nudlar och färsk frukt.

Luncherna är inte bara goda och snyggt upplagda utan intas dessutom på fantastiskt vackra platser.

Båtturer i El Nido
Dags för lunch! Besättningen vadar in med bord och mat.

I övrigt kan det vara bra att veta att alla turer inkluderar möjlighet för snorkling, och att det därför är bra att ha med snorkel, cyklop samt badskor, eftersom det finns gott om vassa stenar och koraller.

Snorkling
Peter hyrde snorkel och cyklop

Alla turerna vi var på inkluderade också möjlighet att hyra kanot, vilket ibland är en förutsättning för att se de allra vackraste platserna. Här och där, både på öar och i kanoter, möter man dessutom försäljare med kalla drycker, glass och kokosnötter. Lite kontanter är därför bra att ha med!

Båtturer i El Nido
En försäljare i kanot på väg till en av turbåtarna

Secret Lagoon

Vi kan inte visa foton från varenda plats vi besökte, så vi väljer ut några platser som stack ut lite extra. Secret Lagoon är en fantastiskt vacker plats med en fin sandstrand och höga klippiga bergsformationer. Här kan man hoppa i vattnet och simma bort till en liten ingång, som leder vidare till en ”hemlig” liten lagun.

Båtturer i El Nido - Secret Lagoon
Du kan se ”Secret lagoon” till vänster i bilden
Båtturer i El Nido - Secret Lagoon
Man får hoppa av i vattnet och simma till lagunen

Big Lagoon

Nästa plats som vi måste visa bilder från är den lagun som fått namnet Big Lagoon. När utflyktsbåten stannade utanför sa vår turguide ”You have two options if you want to discover the lagoon. You can rent a kayak … or you can rent a kayak.” Med andra ord så hyrde vi en kajak …

Kajak

Att paddla runt på den grönskimrande och kristallklara vattnet är fantastiskt. Då och då ser man fiskar under ytan, utan att ens behöva snorkla.

På ett ställe kunde vi paddla in genom en trång spricka mellan bergen, för att sedan komma ut på andra sidan.

Peter tog också upp sin drönare, direkt från kajaken, och då fick vi se hela landskapet uppifrån …

Båtturer i El Nido - Big Lagoon

Small Lagoon

Sist men inte minst vill vi visa bilder från lagunen med namnet Small Lagoon. Denna är mycket riktigt lite mindre än Big Lagoon, men minst lika fin.

Båtturer i El Nido - small lagoon
Kajak i Small Lagoon
Helena och Peter i Small Lagoon. Foto: Henri och Michelle från Sydafrika

Här hittade vi bland annat en ingång till en liten, liten grotta som man kunde paddla in i.

Filmer från alla båtturer i El Nido

Var kan man bo i El Nido?

Det finns massor av olika boendealternativ i El Nido, både inne i stan och utanför, och du kan välja mellan allt från enkla boenden till lyxiga resorts. Vi bodde på ett relativt enkelt, men trevligt, litet ställe mitt i stan som heter Ashoka Homestay. Härifrån hade vi nära till allt, och ägarna är fantastiskt trevliga och hjälpsamma, vad det än gäller.

Mer att se och göra i närheten

Om du vill se dig runt i omgivningarna kan du hyra moppe och till exempel åka till Nacpan Beach eller något av alla vattenfall i närheten. När du är i Palawan vill du heller inte missa att se den underjordiska floden i Puerto Princesa, som är upptagen på Unescos världsarvslista, samt vackra Coron. Om du klickar på bilden nedan hittar du ännu fler tips till Filippinerna.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Har du gjort båtturer i El Nido?

Har du besökt El Nido på Palawan, eller skulle du vilja? Har du kanske också gjort båtturer i El Nido? Berätta gärna!

Fakta om båtturer i El Nido

 • Plats: El Nido, Palawan, Filippinerna. Båtturerna utgår från bryggan eller stranden i centrala El Nido. Mötesplats är enligt överenskommelse, till exempel vid hotellet eller vid bokningskontoret.
 • Bokning: Dagsturerna kan bokas från valfritt hotell eller valfri turoperatör – de finns på varje gata i El Nido. Vi bokade hos El Moment Travel & Tours, och var mycket nöjda. Det går bra att boka dagen innan avfärd. Flerdagsturer kan bokas via Big Dream Boatman.
 • Pris: Dagsturerna kostar mellan 1200 och 1400 peso/person (cirka 220-260 kronor) om man åker i grupp, beroende på vilken av turerna man väljer (2023).
 • Ingår i priset: Båttur, guide, handduk (åtminstone där vi bokade), flytväst och lunch.
 • Ingår inte i priset: Snorkel och cyklop ingår inte, och inte heller hyra av kanot. En mindre inträdesavgift/miljöavgift kan också tillkomma vid bokningen.
 • Ta på sig: Badkläder, lätta sommarkläder och gärna badskor. (Flipflops kan funka, men badskor underlättar på grund av vassa stenar etc.)
 • Ta med sig: Mobiltelefon eller kamera samt gärna undervattenskamera eller ett vattentätt fodral till mobilen. Eventuellt solskyddskräm och solhatt. Kontanter för att hyra kanot och för att köpa dryck eller glass. Gärna en vattentät väska att bära saker i.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev