Meny Stäng

Att göra i Coron i Filippinerna – våra 11 bästa tips

Vad kan man se och göra i Coron i Filippinerna? Dessa öar ligger i Palawan i den östra delen av Filippinerna, och hit reser många för att uppleva fantastiska stränder och laguner. Landskapet är dramatiskt, med vackra bergsformationer, och det är oerhört populärt att göra olika båtturer i skärgården.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Coron i Filippinerna

Coron bjuder på sagolikt vackra platser som Twin Lagoon och sjön Kayangan, och är definitivt värt ett besök under en resa i Filippinerna. Man ska dock inte tro att man får vara ensam vid de drömmiga vyerna. Coron lockar många turister och utflyktsbåtarna rör sig varje dag i en tät ström.

Coron ingår i Palawan i den östra delen av Filippinerna och ligger norr om den långsmala huvudön Palawan.

Vad kan man göra i Coron?

Så, vad kan man då se och göra i Coron? Det som i stort sett alla turister gör här är att man åker med på en eller flera båtutflykter, för att uppleva öar, laguner, korallrev och snorkling. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Följ med på båtutflykter

Det som man absolut inte vill missa att göra i Coron är att hänga med på en båtutflykt. De vanligaste turerna är heldagsturer som tar en med till en rad fina destinationer under samma utflykt. Att följa med på en arrangerad båttur är smidigt, samtidigt som flera av platserna är lite krångliga att besöka på egen hand, eftersom de kan ligga på privata öar och i så fall kräver att man bokar en privat utflykt.  

Att göra i Coron i Filippinerna -båtturer

Det finns massor av olika arrangörer av båtutflykter, och de flesta har liknande erbjudanden, även om det kan skilja lite grand. Om man bara vill åka på en enda utflykt kan det vara en bra rekommendation att välja den som heter ”Ultimate” eller ”Super Ultimate”. På denna tur får man bland annat följa med till Kayangan Lake och Twin Lagoon, som är några av de mest populära platserna att besöka.

Vill du åka på en längre tur, och vara ute flera dagar, kan du boka 3-4 dagar långa utflykter med företaget Big Dream Boatman.

Dagsutflykterna startar på morgonen och inkluderar 3-7 olika stopp under dagen, då man kan bada, snorkla, se vackra platser och eventuellt paddla kajak. Mitt på dagen dukas det fram lunch och man kan räkna med att vara tillbaka sen eftermiddag, solbränd och skönt trött …

Att göra i Coron i Filippinerna -båtturer

2. Simma i Kayangan Lake

På en av öarna i Corons skärgård ligger Kayangan Lake, som är en vacker sjö med bräckt vatten. Detta är en av de kanske allra mest populära platserna i Coron, och det enklaste sättet att komma hit är att hänga med på en båtutflykt. Båtarna lägger till i en vacker lagun en bit ifrån sjön och härifrån får man promenera, först över en lång brygga och sedan på en lång rad trappsteg som tar en över en bergsknalle.

Att göra i Coron i Filippinerna -båtturer
Kayangan Lake

På andra sidan väntar den vackra sjön Kayangan Lake. Här kan man simma och njuta av det lätt svalkande vattnet och de vackra vyerna. Man ska dock inte förvänta sig någon rofylld ensamhet. Sjön är proppfull av turister från världens alla hörn.

Att göra i Coron i Filippinerna - simma i Kayangan Lake
När man badar i Kayangan Lake måste man ha på sig, eller med sig, flytväst

På vägen tillbaka till båten kan man fotografera den vackra utsikten. Vi orkade inte köa för foton vid utsiktspunkten, utan skickade upp vår drönare istället … Värt att veta är också att en annan sjö, Barracuda Lake, ligger strax intill och ingår i vissa turer.

WIFI.se
Att göra i Coron i Filippinerna -båtturer

3. Paddla kajak i Twin Lagoon

En annan populär sevärdhet, som man kan besöka under olika båtturer, är den lagun som heter Twin Lagoon. Precis som namnet antyder så är det två laguner som ligger tillsammans. Utflyktsbåtarna lägger till strax utanför och därifrån kan man ta sig fram genom att simma eller paddla. Om man vill ta sig runt hela lagunen är det dock mest lämpligt att paddla, eftersom det är väl långt att simma för de flesta.

Twin Lagoon bjuder på en fantastiskt vacker miljö med grönskimrande kristallklart vatten, dramatiska bergsformationer och charmiga små bryggor.

4. Sola på CYC Beach

Det finns många fina stränder i Coron. En del ligger på huvudön, där staden ligger, men väldigt många av de mest kända stränderna ligger på mindre öar runt om i skärgården. Vi besökte CYC Beach under den båtutflykt vi gjorde, och detta var en fantastisk liten strand på en vacker liten ö. Andra omtalade stränder inkluderar bland annat Atwayan Beach, Banul Beach och Cabo Beach.

Att göra i Coron i Filippinerna -båtturer

5. Snorkla eller dyk

Vi har snorklat på många ställen i Filippinerna, och allra bäst tyckte vi att det var i Malwawey Reef Garden i Coron, där vattnet var otroligt klart och där massor av fiskar simmade runt oss.

Att göra i Coron i Filippinerna - snorkla

Det finns också flera skeppsvrak att snorkla eller dyka kring. Vi snorklade vid Skeleton Wreck, vilket var ett vrak som det dock inte fanns så mycket kvar av.

Man kan snorkla på många olika ställen i Coron, och på alla båtturer kan man ta med sig snorkel och cyklop, antingen eget eller utrustning som man hyr i början på turen.

Att göra i Coron i Filippinerna - snorkla

6. Upptäck staden Coron

Även om båtturer, bad och snorkling är det man främst vill göra i Coron så är det också intressant att upptäcka staden Coron. Den här staden kretsar kring en lång gata som kantas av butiker, barer och restauranger. Trafiken är tät, med framför allt moppar och tricycles, och ljudnivån är hög.

Att göra i Coron i Filippinerna

Vi tyckte inte alls att den här stan var lika charmig och mysig som till exempel El Nido, men det är förstås ändå intressant att promenera upp och ner längs gatan. Glöm inte att rikta blicken uppåt! Många restauranger och barer ligger på taken, med små, smala trappor upp från gatuplan.

Utsikt från en av takbarerna i Coron

Om du vill veta ännu lite mer om stan finns en utflykt som heter ”Coron Town Tour”. I denna tur inkluderas bland annat Town Plaza, San Agustin Church, Mt. Tapyas, Lualhati Park och Maquinit Hotspring.

Små butiker i Filippinerna

7. Bada i Maqunit Hotspring

En lite annorlunda sak att göra i Coron är att bada i de heta källorna Maqunit Hotspring. Källorna, som kan nås med moppe eller tricycle från Coron Town, är en av världens få varma saltvattenkällor. Vattnet är 37-40 grader varmt, och många beskriver att det är ett slags ”naturligt spa”.

Även om vi var lite nyfikna på att utforska dessa källor så valde vi faktiskt bort det, eftersom det var så otroligt hett när vi var här. De enda slags bad vi kunde tänka oss var svala sådana …

8. Bestig Mt. Tapyas

Strax intill Coron Town ligger berget eller kullen Mt. Tapyas, som kröns av ett kors och en stor glittrande skylt där det står ”Coron”. Att bestiga berget ska ta runt 40 minuter och bjuda på en vacker utsikt. Vi tyckte dock att det lät som en alldeles för ansträngande aktivitet i den fuktiga värmen och nöjde oss med att spana på toppen nerifrån.

Mt tapyas

9. Ta en drink på takbaren Levine’s

Redan första kvällen i Coron hittade vi till takbaren och restaurangen Levine’s. Den charmiga lilla baren var kraftigt upplyst och via en snirklig liten spiraltrappa hittade vi upp till taket, där vi möttes av en trevlig liten restaurang med utsikt åt alla håll. Den där första kvällen blev det en Gin & Tonic för cirka 25 kronor styck. En annan dag tittade vi upp för en hamburgare och en öl.

10. Ät italienskt på Trattoria Altrove

Om du gillar pasta och pizza kan du gärna titta in på Trattoria Altrove, som faktiskt är en liten kedja. Restaurangkedjan finns också i El Nido samt i Manila, om vi minns rätt. Vi har ätit både pizza och pasta här, och det smakar riktigt bra!

11. Njut av tapas på Hermanos Tapas

En av de godaste och mest vällagade måltiderna vi ätit under hela vår resa i Filippinerna var på tapasrestaurangen Hermanos Tapas i Coron. Det var förvisso inte en av de billigare måltiderna, men det var värt varenda peso! Vi beställde in patatas bravas, kroketter, köttbullar i tomatsås, kycklinggryta och en grönsaksrätt. Mycket, mycket gott!

Mer att se och göra i Coron

Det finns förstås mer att se och göra i Coron, utöver våra förslag. Här nedanför hittar du ytterligare några tips.

 • Bararcuda Lake är ännu en sjö, som ligger strax intill Kayangan Lake.
 • Calauit Game Preserve & Wildlife Sanctuary är en plats på Calauit Island där man kan se stora vilda afrikanska djur.
 • Malcapuya Island är en ö med vackra stränder.
 • Mangrove Forest Park bjuder på mangrove, flytande restaurang och möjlighet att se eldflugor.
 • Siete Pecados är en plats som är känd för bra snorkling.

Var kan man bo i Coron?

Det finns massor av olika hotell i Coron, i alla olika prisklasser. Vi bodde på ett ställe som heter Coron Gateway Hotel & Suites, som har ett bra läge precis vid alla utflyktsbåtarna. I övrigt vet vi inte direkt om vi kan rekommendera detta ställe.

Vårt rum var i och för sig stort och hade en ganska läcker lösning med en valfri öppning mellan badrum och rum, men det var ganska slitet, WiFi fungerade dåligt och sista natten slutade luftkonditioneringen helt att fungera.

Vi har visserligen ofta bott utan luftkonditionering, men då behöver man hyfsad ventilation och en fläkt, vilket inte fanns här. Det slutade med att vi öppnade balkongdörren, lyfte madrassen ur sängen, och lade oss på golvet vid balkongen …

Att ta sig till och från Coron

Vi tog oss till Coron med färja (Judy Ferry) från El Nido, vilket tog fem timmar. Från Coron tog vi oss med färja (Bunso Transport) till San José på ön Mindoro, vilket tog sex timmar.

På den första färjan fick vi varsitt säte och på den andra färjan varsin bädd. På båda färjorna kan man köpa nudlar och snacks, och på den andra färjan ingick en enkel lunch i biljettpriset. Man kan också flyga inrikes till och från Coron via flygplatsen Busuanga Airport.

Färja från El Nido
Vi tog oss till Coron med färja från El Nido

Mer att se och göra i närheten

Coron tillhör Palawan, och det finns förstås mer att se och göra på huvudön Palawan. Här kan man besöka charmiga El Nido, där man kan göra många olika båtutflykter. Man kan också besöka det lite lugnare Port Barton, den underjordiska floden i Puerto Princesa, som är ett Unesco-arv, samt staden Puerto Princesa. Vill du ha ännu fler tips på vad man kan se och göra i Filippinerna kan du klicka på bilden nedan.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Coron?

Har du varit i Coron? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Coron?

Vanliga frågor om Coron

Vad är Coron känt för?

Coron är känt för sitt dramatiska karstlandskap, där man kan besöka vackra öar och laguner. Coron är också populärt för sina vackra stränder och kristallklara vatten, där man kan snorkla eller dyka bland korallrev och skeppsvrak.

Coron eller El Nido, vilket är bäst?

Både Coron och El Nido bjuder på ett fantastiskt landskap med vackra öar och laguner. El Nido har en charmigare stad med fler mysiga restauranger och barer. Coron har bättre snorkling och dykning.

Hur tar man sig till Coron?

Man kan ta dig till Coron med färja från El Nido, eller med färja från San José på ön Mindoro. Man kan också flyga från Manila eller Cebu.

Fakta om Coron

 • Land: Filippinerna
 • Region: Mimaropa
 • Provins: Palawan
 • Ögrupp: Calamianöarna
 • Öar: Busuanga, Coron med flera
 • Kommuner: Coron
 • Läge: Öarna ligger norr om den långsmala ön Palawan, i västra Filippinerna
 • Folkmängd: Drygt 32 000
 • Näringar: Turism

Bra att veta

 • Betalning: Du behöver kontanter på ön, även om det går att betala med kort på finare restauranger och hotell. Det finns bankomater, men var beredd på att en avgift dras vid uttag.
 • Ta sig runt: Det är alltid enkelt att ta en tricycle för olika sträckor på ön. Det går också bra att hyra moppe. För att ta sig till olika öar finns båtturer, alternativt kan man hyra privata båtturer.

Att ta sig till Coron

 • Flyg: Det finns en flygplats på ön, dit du kan flyga från olika inrikes destinationer, såsom Manila.
 • Färja: Du kan ta färja från El Nido på Palawan eller från San José på Mindoro.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev