Meny Stäng

Att göra på Malapascua i Filippinerna – 12 tips

Vad kan man se och göra på Malapascua i Filippinerna? Malapascua är en liten och fantastisk fin ö, som passar utmärkt för en härlig semester med sol, bad, snorkling och dykning. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra på Malapascua!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Malapascua i Filippinerna

Malapascua bjuder på vackra stränder, kristallklart vatten, charmiga lokala båtar och många aktiviteter och restauranger för turister, samtidigt som det lokala livet pågår på ön.

Att göra på Malapascua i Filippinerna

Malapascua ligger strax norr om den större ön Cebu i ögruppen Visayas (Visayöarna).

Vad kan man göra på Malapascua?

Vad kan man då se och göra på Malapascua? Denna härliga ö bjuder på allt från sol och bad till dykning och restaurangbesök. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Sola och bada

Filippinerna bjuder på ett varmt klimat och så fort solen tittar fram (eller kanske även om det skulle vara lite molnigt) är det härligt att njuta av sandstrand och bad.

De mest kända stränderna på Malapascua inkluderar Bounty Beach (lång fin strand med många restauranger), Logon Beach (stranden där hamnen ligger) och Norra stranden (lång fin sandstrand på den norra sidan av ön). Utöver dessa finns en rad andra stränder, där du kan sola och bada knappt utan att se några andra turister.

Att göra på Malapascua i Filippinerna

2. Häng på Bounty Beach

Den mest kända och mest turistiga stranden på Malapascua är den som heter Bounty Beach och ligger på öns södra sida. På denna långa fina sandstrand kan du förstås sola och bada, men också passa på att hänga på härliga strandrestauranger, där du sitter med fötterna i sanden.

Slå dig till exempel ner i en saccosäck vid restaurang Ocean Vida och beställ in en färskpressad fruktjuice medan du njuter av utsikten och den härliga miljön.

Att göra på Malapascua i Filippinerna
Att göra på Malapascua i Filippinerna

3. Dyk med rävhajar

En av de mest populära sakerna att göra på Malapascua är att dyka, inte minst för att se de vackra och fredligt sinnade rävhajarna (thresher sharks). Dessutom finns chans att se exempelvis manta (ett släkte av rockor), revhajar, sjöhästar, maneter, bläckfisk, barracuda, tonfisk samt förstås många andra sorters fiskar.

En plats som är extra känd är en sjunken platå med namnet Monad Shoal. Hit åkte man förr för att se rävhajar, men idag har rävhajarna flyttat till en annan plats, Kimud Shoal, varför de flesta dykturerna går dit istället. Vid Monad Shoal finns istället chans att se tigerhaj, men denna haj kan vara farlig och de flesta föredrar därför att se de fredliga rävhajarna.

Att göra på Malapascua i Filippinerna - dykning

4. Följ med på en snorklingstur

Det är inte bara dykningen som är fin på Malapascua. Det är också härligt att snorkla här. Om du bokar in dig på en snorklingstur, till exempel med Malapascua Budget Tour, kan du få följa med till flera fina snorklingsställen såsom Coral Garden och det japanska skeppsvraket. Förbered dig på kristallklart vatten och fiskar i alla färger och storlekar.

WIFI.se
snorkling i Filippinerna

5. Slappa vid Norra stranden

Norra stranden på Malapascua är för dig som vill uppleva en vacker strand, men med färre turister jämfört med Bounty Beach. Här kan du sola och bada i lugn och ro, och när du blir hungrig eller törstig kan du slå dig ner på strandbaren vid Avila’s Horizon Dive Resort. Vill du stanna mer än en dag kan du även boka rum där.

Att göra på Malapascua i Filippinerna

6. Promenera till fyren

Fyren på Malapascua är ett högt vitt landmärke som du hittar på den norra delen av ön. Hit kan du promenera (alternativt ta moppe och bara promenera den sista biten) om du vill se lite nya vyer, och hitta något nytt att göra på Malapascua. Från fyrplatsen har du fin utsikt, och det är nära både till Norra stranden och till Shipwreck Beach Bar.

Att göra på Malapascua i Filippinerna - fyren

7. Se solnedgången vid Shipwreck Beach Bar

Shipwreck Beach Bar (tidigare Lighthouse Beach Bar) ligger strax nedanför fyren på den norra delen av Malapascua, och är en populär plats för att spana in solnedgången. Här finns en liten bar där du kan köpa kalla drycker, några mysiga platser att sitta på samt en liten badplats om du känner för att ta ett dopp.

Att göra på Malapascua i Filippinerna

8. Upptäck den lokala kulturen

Malapascua är förvisso en relativt turistig ö, men det lokala livet pågår samtidigt och om du rör dig en bit från stranden kan du se små byar med enkla hus, tuppar och grisar, fisk som ligger på tork, lokala butiker och barn i skoluniform.

Ge dig av på upptäcktsfärd till fots, eller lifta en bit på moppe. Passa på att handla något i butikerna, byt några ord med lokalbefolkningen eller lek en stund med barnen, som ofta älskar att öva sin engelska med turister. Eftersom vi fick chansen att lära känna en familj fick vi lära oss en del om det lokala livet. Läs gärna följande artiklar för att få veta lite mer om kulturen och livet på ön.

Filippinerna
Filippinerna

9. Ät italienskt på restaurang Angelina

Om du är sugen på italiensk mat kan du med fördel ta dig till restaurang Angelina, som ligger fint på Logon Beach. Här sitter du mysigt, med fötterna i sanden, medan du njuter av en god pasta eller pizza, och kanske en italiensk efterrätt. På länken nedanför kan du läsa mer om olika restauranger på ön.

Restaurang Angelina

10. Slappna av med massage och spa

Varför inte slappna av med lite massage? Vid Bounty Beach finns många som erbjuder massage på stranden. Vill du hitta ett lite finare spa kan du gå till ”Buena Vida Resort & Spa”. Det här stället har en väldigt inbjudande entré och erbjuder bland annat olika typer av massage, kroppsbehandlingar och ansiktsbehandlingar.

Buena Vida Resort & Spa

11. Lyssna på live-musik vid Hippocampus

Om du gillar live-musik kan du ta dig till Bounty Beach på helgerna. Bland annat finns chans till livemusik och dans på Hippocampus Beach Resort.

Livemusik vid Hippocampus

12. Gör en båtuflykt till Kalanggaman Island

Kalangamann Island är en liten, obebodd och otroligt vacker sandö som ligger sydost om Malapascua. Till ön kan du göra en dagsutflykt med båt, med Malapascua Budget Tour eller någon annan arrangör. Väl på ön kan du njuta av sol, bad och snorkling, och det finns även en liten butik.

Kalanggaman

Mer att se och göra på Malapascua

Det finns förstås ännu mer att se och göra på Malapascua, utöver våra förslag. Här hittar du ännu några tips.

 • Gato island är en liten ö med höga klippor, som ligger nordväst om Malapascua.
 • Klipphoppning från klippan Lapus Lapus, med en höjd på 15-17 meter enligt olika källor, är för de modiga.
 • Moppeturer kan man göra vart man vill på ön. Det finns alltid någon som är beredd att köra, mot betalning.
 • Stränder finns också flera mindre kända, såsom Gugma Beach och Guimbutayan Beach.
Att göra på Malapascua i Filippinerna - stränder

Var kan man bo på Malapascua?

Det finns många olika hotell på Malapascua, i olika prisklasser och med olika standard. Generellt kan du tänka att du hittar de dyraste och finaste hotellen längs stränderna, medan det finns billigare boenden en bit från stränderna.

Vi har nästan hela tiden bott på ”Hiltey’s Hideout”, som är ett trevligt och fräscht, men någorlunda enkelt ställe. Här har vi dusch med varmvatten, takfläkt, AC (dock väldigt högljudd), vattenkokare, städning när vi önskar och alltid möjlighet att köpa vatten, öl och snacks. Vi betalar cirka 160 svenska kronor per dubbelrum per natt, utan frukost.

Hiltey's Hideout
Hiltey's Hideout

Mer att se och göra i närheten

Inte långt från Malapascua ligger den större ön Cebu, där du kan besöka städerna Cebu City och Bogo City. Det är heller inte långt till ön Bantayan och ön Bohol, som är känd för ”Chocolate Hills” och det speciella djuret spökdjur. Om du klickar på bilden nedan hittar du alla våra artiklar om Filippinerna.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra på Malapascua?

Har du varit på Malapascua? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra på Malapascua?

Vanliga frågor om malapascua

Hur tar man sig till Malapascua?

Flyg till Cebu City och ta dig med buss eller bil till Maya New Port på den norra änden av ön Cebu. Härifrån går reguljär båt till Malapascua. Båten går vanligtvis varje halvtimme under dagtid.

Hur tar man sig runt på Malapascua?

Det finns inga bilvägar på Malapascua. Du kan promenera eller få skjuts med en moppe. Att åka med på moppe kostar 50 peso/person (2023), vilket motsvarar cirka 10 SEK.

Finns det bankomater på Malapascua?

Det finns flera bankomater på Malapascua (2023). Observera att det är en avgift vid uttag, samt att mängden kontanter som får tas ut vid ett och samma tillfälle är begränsad.

Fakta om Malapascua i Filippinerna

 • Land: Filippinerna
 • Region: Central Visayas
 • Provins: Cebu
 • Kommun: Daanbantayan
 • Barangay (distrikt): Logon
 • Läge: Ön ligger knappt 7 kilometer om den nordligaste spetsen av den större ön Cebu.
 • Storlek: Ön är 2,5 kilometer lång
 • Folkmängd: Drygt 6000 (2020)
 • Känd för: Sandstränder, stranden Bounty Beach, korallrev, dykning och möjlighet att se rävhajar (thresher sharks).
 • Näringar: Turism (historiskt har fiske varit den viktigaste näringen)
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistorganisationens webbplats.

Bra att veta

 • Betalning: Du behöver kontanter på ön, även om det går att betala med kort på vissa finare restauranger och hotell. Det finns bankomater på ön, men var beredd på att en avgift dras vid uttag.
 • Ta sig runt: Det finns inga bilvägar eller bilar på ön. Du kan promenera eller åka med en moppeförare mot betalning. Dessa hittar du överallt på ön.

Ta sig till Malapascua

 • Båt från Maya: Reguljär båt går från Maya New Port, på den norra spetsen av ön Cebu. Båten går varje halvtimme på dagtid, om den inte behöver ställas in på grund av dåligt väder.
 • Till Maya New Port: Till hamnen i Maya kan du ta dig med buss eller genom att boka en privat bil. Resan tar drygt tre timmar.
 • Läs mer: Här kan du läsa om vår resa från Cebu City till Malapascua.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev