Annons

Semester i Centralasien? Denna del av världen, i den centrala delen av Asien, bjuder på massor av spännande och exotiska destinationer. Här kan du bland annat uppleva massor av kultur och historia.

Vilka länder ingår i Centralasien?

Centralasien är en geografisk region i centrala Asien som huvudsakligen inkluderar de fem länder som tidigare var sovjetrepubliker: Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Området gränsar till Kaspiska havet i väst, Kina i öst, Sibirien i norr och Iran i syd.

Utöver de länder som alltid anses ingå i Centralasien räknas dessutom ofta västra Mongoliet och nordvästra Kina. Ibland inkluderas även Afghanistan och Tibet. Enligt Unesco är Centralasien ännu större och inkluderar även nordvästligaste Indien, norra halvan av Pakistan och nordöstra Iran.

Samarkand i Uzbekistan i Centralasien
Samarkand ligger i Uzbekistan, i Centralasien

Centralasien – en region med massor av kultur och historia

Centralasien är en region som är fylld av kultur och historia, inklusive god och spännande mat. De folkrikaste landet i regionen är Uzbekistan, med de historiska städerna Buchara och Samarkand. Uzbekistans huvudstad Tasjkent räknas för övrigt som Centralasiens största stad.

Artiklar om resmål i Centralasien

Här hittar du massor av intressanta artiklar om resmål i Centralasien. De länder som även kan räknas till Östasien (såsom Kina och Mongoliet) hittar du istället under ”Östasien” i menyn. Artiklarna har skrivits antingen av oss (Helena och Peter på FREEDOMtravel) eller någon av våra gästskribenter. Än så länge finns reportage om följande länder:

Vill du läsa mer om resmål i Asien?

Vill du läsa mer om resmål i Asien? Här på FREEDOMtravel hittar du också reportage om länder i MellanösternSydasienSydostasien och Östasien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev